Gotowanie

Gotowanie

Kawior - symbol luksusu
Zapisz na później
PrzepisyKawior - symbol luksusu

Miseczka intrygująco iskrzących się czarnych kuleczek, umieszczona na lodzie, maleńkie kawałeczki pieczywa, złote łyżeczki do nakładania tego specjału i kryształowy kieliszek z rozkosznie musującym szampanem.

Redakcja WP Kobieta
Odnaleźć spokój i zredukować zmęczenie
Zapisz na później
PrzepisyOdnaleźć spokój i zredukować zmęczenie

Czasami przychodzą złe dni i z przyczyn często od nas niezależnych, musimy poradzić sobie ze stresem i smutkiem. Medycyna naturalna przychodzi nam z pomocą - filiżanka ziołowej herbaty może nie zredukuje do zera naszego złego samopoczucia, ale pomoże odzyskać spokój i na chwilę ukoi nasze nerwy.

Redakcja WP Kobieta
Rzuć palenie
Zapisz na później
PrzepisyRzuć palenie

Decyzję o zerwaniu z nałogiem palenia podejmuje się pod wpływem chwili, a czasem po długich przygotowaniach. Bo zaprzestanie palenia jest niezwykłą próbą charakteru palacza.

Redakcja WP Kobieta
Beaujolais na Święto Wina
Zapisz na później
PrzepisyBeaujolais na Święto Wina

Jesienny wieczór z beaujolais nouveau staje się ciepły i kolorowy. W tym roku święto wina zaczyna się 16 listopada. Młody trunek pochodzi z winogron, które jeszcze we wrześniu zwisały na krzakach winnic Burgundii. Jest lekkie i radosne, ma w sobie wesołe aromaty, w których można znaleźć nuty owoców, kwiatów czy nawet świeżej trawy...

Redakcja WP Kobieta
Miodowe inspiracje na nadchodzącą zimę
Zapisz na później
PrzepisyMiodowe inspiracje na nadchodzącą zimę

W ostatnich latach spożycie miodu wzrosło do 38 dag na głowę. Ale nadal jest to o ponad połowę mniej niż w krajach Unii Europejskiej. Zaczynamy doceniać nie tylko jego lecznicze właściwości, ale również niepowtarzalny smak.

Redakcja WP Kobieta
Podróże ze smakiem - polecamy książkę Anny Kwiatkowskiej i Tomasza Rudomino
Zapisz na później
PrzepisyPodróże ze smakiem - polecamy książkę Anny Kwiatkowskiej i Tomasza Rudomino

Jedzenie to najbardziej pierwotna potrzeba, odwieczna przemiana śmierci w życie, którą człowiek zamienił w sztukę. Łapczywość, chciwość, żądza, tęsknota – te same emocje pchały odkrywców na podbój oceanu, inspirowały architektów wznoszących najwspanialsze budowle i kucharzy komponujących nuty smaków.

Redakcja WP Kobieta
Bez jaj... ani rusz
Zapisz na później
PrzepisyBez jaj... ani rusz

Jajka są świetne o każdej porze dnia. Na śniadanie w postaci jajecznicy, na obiad w roli głównej – jajko sadzone, na kolację lub zakąski – jajka na twardo, pasty jajeczne i wreszcie na deser jako kogel mogel. Warto je zatem na stałe włączyć do naszego jadłospisu.

Agnieszka Buczek
Świat otyłych
Zapisz na później
PrzepisyŚwiat otyłych

Otyłość to jeden z najważniejszych problemów, z jakim obecnie boryka się współczesna medycyna. Według Światowej Organizacji Zdrowia, na otyłość cierpi obecnie 300 milionów ludzi, natomiast w Polsce - ponad połowa osób dorosłych ma nadwagę.

Redakcja WP Kobieta
Wypij drinka z Jamesem Bondem
Zapisz na później
PrzepisyWypij drinka z Jamesem Bondem

Kto śledzi przygody sławnego agenta 007, Jamesa Bonda, z pewnością wie, że w jego życiu nie może zabraknąć pięknych
kobiet, szybkich samochodów oraz... drinków, które nieustaszony agent pochłania w przerwach między karkołomnymi pościgami...

Redakcja WP Kobieta
Ekstremalne smaki Kolumbii
Zapisz na później
PrzepisyEkstremalne smaki Kolumbii

Wciąż jesteśmy przyzwyczajeni do spożywania tradycyjncych posiłków - potraw przygotowanych z makaronów, ryżu, ziemniaków i mięsa. Tymczasem mieszkańcy Kolumbii zajadają się daniami z dodatkiem motyli, których mięso jest równie smakowite i bogate w witaminy.

Redakcja WP Kobieta
Nie taki tłuszczyk straszny?
Zapisz na później
PrzepisyNie taki tłuszczyk straszny?

Tłuszczu najchętniej się pozbywamy. Tymczasem ten dobry reguluje system nerwowy, poprawia wzrok i wygładza skórę. O tłuszczach nienasyconych nie powinni zapominać nawet ci, którzy właśnie się odchudzają.

Redakcja WP Kobieta
Co naprawdę jedzą żabojady?
Zapisz na później
PrzepisyCo naprawdę jedzą żabojady?

Smakowite sery, młode wino, ślimaki i koniak – to tylko kilka powodów do prawdziwej francuskiej kulinarnej dumy. Złośliwi nazywają Francuzów żabojadami, tymczasem jest to naród, który może poszczycić się jedną z najbardziej wykwintnych kuchni na świecie.

Agnieszka Buczek
Anonimowe grubasy rosną... w siłę
Zapisz na później
PrzepisyAnonimowe grubasy rosną... w siłę

Z roku na rok przybywa klubów anonimowych grubasów, które działają nie tylko realnie, w miejskich ośrodkach kultury oraz w dzielnicowych świetlicach, ale poszerzają zakres działań o przestrzeń wirtualną. Puszyści świadomi swojej otyłości i pragnący wytoczyć wojnę zbędnym kilogramom, zakładają blogi, chatują, dyskutują na forach dyskusyjnych i tworzą serwisy internetowe.

Redakcja WP Kobieta
Impreza w męskim stylu!
Zapisz na później
PrzepisyImpreza w męskim stylu!

Czy masz ochotę na wieczór iście "kawalerski", przy piwku z kumplami? Jak się przygotować do imprezy bez kobiecej pomocy? Z naszą pomocą sam przygotujesz oryginalne drinki i proste, ale smaczne sałatki.

Magdalena Stypułkowska
Polacy nie wiedzą, co to sjesta
Zapisz na później
PrzepisyPolacy nie wiedzą, co to sjesta

Kiedy wspomnimy szare czasy PRL-u, z barami mlecznymi rodem ze słynnej komedii „Miś”, pomyślimy, że wiele dobrego wydarzyło się od tego czasu w naszym kraju. Bary mleczne dawno odeszły do lamusa, a ich miejsce zastąpiły restauracje eleganckie, stylizowane zgodnie z najbardziej dziwacznymi i wymyślnymi trendami. Jednak tylko 9% z nas korzysta z ich oferty.

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia rosyjska - ikra dla cara, bliny dla chłopa
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia rosyjska - ikra dla cara, bliny dla chłopa

Sztuka kulinarna Rosji to niebywałe połączenie wykwintności kawioru i prostoty kwasu chlebowego. To kuchnia dla cara i dla chłopa. Niezależnie jednak od zawartości talerza, jest to zawsze kuchnia bardzo smakowita, a jej gospodarze są niebywale szczodrzy i gościnni.

Agnieszka Buczek
Para w ruch...
Zapisz na później
PrzepisyPara w ruch...

Zaledwie jedno naczynie, a cały obiad gotowy. Zupa, danie główne, a nawet deser. Parowar to prawdziwe dobrodziejstwo dla współczesnej zabieganej gospodyni. Gotowanie na parze bowiem to jedna z najzdrowszych i najszybszych technik upichcenia jakiegoś smakowitego dania.

Agnieszka Buczek
Wypij, gdy za oknem deszcz i chłód
Zapisz na później
PrzepisyWypij, gdy za oknem deszcz i chłód

Napój, który dziś jest naszym nieodłącznym towarzyszem, a jego rodzajów jest tak wiele, że trudno się ich wszystkich doliczyć, pochodzi prawdopodobnie z III wieku przed naszą erą. Pierwsi docenili aromatyczny smak herbaty Chińczycy.

Redakcja WP Kobieta
Sery na każdą okazję
Zapisz na później
PrzepisySery na każdą okazję

Często szukamy jakiś pomysłów, by zaskoczyć gości, pokazać im najnowsze przepisy. Z jednej strony chcemy przygotować coś pysznego, ale z drugiej – nie chcemy spędzić całego dnia w kuchni. Dlatego przeglądamy sterty przepisów, radzimy się znajomych, a rozwiązanie wydaje się takie proste – sery.

Ola Berezecka
Dzień myśliwych - wrzuć dzika na ruszt
Zapisz na później
PrzepisyDzień myśliwych - wrzuć dzika na ruszt

Według danych Polskiego Związku Łowieckiego, w Polsce działa ponad 2,5 tysiąca kół łowieckich, które łącznie zrzeszają ponad 100 tysięcy pasjonatów polowań. Co roku, 3 listopada myśliwi obchodzą swoje święto - dzień świętego Huberta. Tradycja myślistwa w Polsce jest bardzo bogata - obejmuje nie tylko sztukę łowiectwa z jej niezliczonymi zasadami etycznymi, ale również kulinaria, muzykę, strój i gwarę, którą rozumieją tylko doświadczeni łowcy.

Magdalena Stypułkowska
Z portugalskiej piwniczki
Zapisz na później
PrzepisyZ portugalskiej piwniczki

Są najsłodsze, bywają uśmiechnięte, ale i agresywne. Nadają nowy wymiar daniom mięsnym, owocom morza jak i deserom. Jeśli ktoś szuka oryginalnego smaku, powinien skosztować win portugalskich. Dawni odkrywcy Nowego Świata czekają na... odkrycie.

Redakcja WP Kobieta
LISTA ZWYCIĘZCÓW W "KONKURSIE SM@KOSZA"!
Zapisz na później
PrzepisyLISTA ZWYCIĘZCÓW W "KONKURSIE SM@KOSZA"!

Są już zwycięzcy Konkursu Smakosza. Nagrodami w konkursie były kombiwary, roboty kuchenne, parowary i T-shirty. Sprawdź, czy znalazłeś się na liście zwycięzców!

Redakcja WP Kobieta
Walka o nos klienta, czyli telefon o zapachu czekolady
Zapisz na później
PrzepisyWalka o nos klienta, czyli telefon o zapachu czekolady

Czujesz intensywny zapach czekolady lub pomarańczy, chodząc po sklepie? Pod koniec 2007 roku będzie to oznaczać, że właśnie jesteś koło półki z napojami Pepsi, albo batonikami Mars. Gazety pachnące czereśniami i ulotki z czekoladowym aromatem staną się standardem, mającym na celu pozyskanie nowych klientów.

Redakcja WP Kobieta
O twoim zapachu decyduje czerwone mięso
Zapisz na później
PrzepisyO twoim zapachu decyduje czerwone mięso

Mężczyźni, którzy chcą mieć powodzenie u kobiet, powinni ograniczyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Ta rada to wniosek z eksperymentu antropologa Jana Havlícka z Uniwersytetu Karola w Pradze. Uczony sprawdził, na ile prawdziwy jest pogląd panujący wśród Hindusów wegetarian, że ludzie jedzący dużo mięsnych potraw źle pachną.

Redakcja WP Kobieta