Miseczka intrygująco iskrzących się czarnych kuleczek, umieszczona na lodzie, maleńkie kawałeczki pieczywa, złote łyżeczki do nakładania tego specjału i kryształowy kieliszek z rozkosznie musującym szampanem.
Czasami przychodzą złe dni i z przyczyn często od nas niezależnych, musimy poradzić sobie ze stresem i smutkiem. Medycyna naturalna przychodzi nam z pomocą - filiżanka ziołowej herbaty może nie zredukuje do zera naszego złego samopoczucia, ale pomoże odzyskać spokój i na chwilę ukoi nasze nerwy.
Decyzję o zerwaniu z nałogiem palenia podejmuje się pod wpływem chwili, a czasem po długich przygotowaniach. Bo zaprzestanie palenia jest niezwykłą próbą charakteru palacza.
Jesienny wieczór z beaujolais nouveau staje się ciepły i kolorowy. W tym roku święto wina zaczyna się 16 listopada. Młody trunek pochodzi z winogron, które jeszcze we wrześniu zwisały na krzakach winnic Burgundii. Jest lekkie i radosne, ma w sobie wesołe aromaty, w których można znaleźć nuty owoców, kwiatów czy nawet świeżej trawy...
W ostatnich latach spożycie miodu wzrosło do 38 dag na głowę. Ale nadal jest to o ponad połowę mniej niż w krajach Unii Europejskiej. Zaczynamy doceniać nie tylko jego lecznicze właściwości, ale również niepowtarzalny smak.
Jedzenie to najbardziej pierwotna potrzeba, odwieczna przemiana śmierci w życie, którą człowiek zamienił w sztukę. Łapczywość, chciwość, żądza, tęsknota – te same emocje pchały odkrywców na podbój oceanu, inspirowały architektów wznoszących najwspanialsze budowle i kucharzy komponujących nuty smaków.
Jajka są świetne o każdej porze dnia. Na śniadanie w postaci jajecznicy, na obiad w roli głównej – jajko sadzone, na kolację lub zakąski – jajka na twardo, pasty jajeczne i wreszcie na deser jako kogel mogel. Warto je zatem na stałe włączyć do naszego jadłospisu.
Otyłość to jeden z najważniejszych problemów, z jakim obecnie boryka się współczesna medycyna. Według Światowej Organizacji Zdrowia, na otyłość cierpi obecnie 300 milionów ludzi, natomiast w Polsce - ponad połowa osób dorosłych ma nadwagę.
Kto śledzi przygody sławnego agenta 007, Jamesa Bonda, z pewnością wie, że w jego życiu nie może zabraknąć pięknych
kobiet, szybkich samochodów oraz... drinków, które nieustaszony agent pochłania w przerwach między karkołomnymi pościgami...
Wciąż jesteśmy przyzwyczajeni do spożywania tradycyjncych posiłków - potraw przygotowanych z makaronów, ryżu, ziemniaków i mięsa. Tymczasem mieszkańcy Kolumbii zajadają się daniami z dodatkiem motyli, których mięso jest równie smakowite i bogate w witaminy.
Tłuszczu najchętniej się pozbywamy. Tymczasem ten dobry reguluje system nerwowy, poprawia wzrok i wygładza skórę. O tłuszczach nienasyconych nie powinni zapominać nawet ci, którzy właśnie się odchudzają.
Smakowite sery, młode wino, ślimaki i koniak – to tylko kilka powodów do prawdziwej francuskiej kulinarnej dumy. Złośliwi nazywają Francuzów żabojadami, tymczasem jest to naród, który może poszczycić się jedną z najbardziej wykwintnych kuchni na świecie.
Z roku na rok przybywa klubów anonimowych grubasów, które działają nie tylko realnie, w miejskich ośrodkach kultury oraz w dzielnicowych świetlicach, ale poszerzają zakres działań o przestrzeń wirtualną. Puszyści świadomi swojej otyłości i pragnący wytoczyć wojnę zbędnym kilogramom, zakładają blogi, chatują, dyskutują na forach dyskusyjnych i tworzą serwisy internetowe.
Czy masz ochotę na wieczór iście "kawalerski", przy piwku z kumplami? Jak się przygotować do imprezy bez kobiecej pomocy? Z naszą pomocą sam przygotujesz oryginalne drinki i proste, ale smaczne sałatki.
Kiedy wspomnimy szare czasy PRL-u, z barami mlecznymi rodem ze słynnej komedii „Miś”, pomyślimy, że wiele dobrego wydarzyło się od tego czasu w naszym kraju. Bary mleczne dawno odeszły do lamusa, a ich miejsce zastąpiły restauracje eleganckie, stylizowane zgodnie z najbardziej dziwacznymi i wymyślnymi trendami. Jednak tylko 9% z nas korzysta z ich oferty.
Sztuka kulinarna Rosji to niebywałe połączenie wykwintności kawioru i prostoty kwasu chlebowego. To kuchnia dla cara i dla chłopa. Niezależnie jednak od zawartości talerza, jest to zawsze kuchnia bardzo smakowita, a jej gospodarze są niebywale szczodrzy i gościnni.
Zaledwie jedno naczynie, a cały obiad gotowy. Zupa, danie główne, a nawet deser. Parowar to prawdziwe dobrodziejstwo dla współczesnej zabieganej gospodyni. Gotowanie na parze bowiem to jedna z najzdrowszych i najszybszych technik upichcenia jakiegoś smakowitego dania.
Napój, który dziś jest naszym nieodłącznym towarzyszem, a jego rodzajów jest tak wiele, że trudno się ich wszystkich doliczyć, pochodzi prawdopodobnie z III wieku przed naszą erą. Pierwsi docenili aromatyczny smak herbaty Chińczycy.
Często szukamy jakiś pomysłów, by zaskoczyć gości, pokazać im najnowsze przepisy. Z jednej strony chcemy przygotować coś pysznego, ale z drugiej – nie chcemy spędzić całego dnia w kuchni. Dlatego przeglądamy sterty przepisów, radzimy się znajomych, a rozwiązanie wydaje się takie proste – sery.
Według danych Polskiego Związku Łowieckiego, w Polsce działa ponad 2,5 tysiąca kół łowieckich, które łącznie zrzeszają ponad 100 tysięcy pasjonatów polowań. Co roku, 3 listopada myśliwi obchodzą swoje święto - dzień świętego Huberta. Tradycja myślistwa w Polsce jest bardzo bogata - obejmuje nie tylko sztukę łowiectwa z jej niezliczonymi zasadami etycznymi, ale również kulinaria, muzykę, strój i gwarę, którą rozumieją tylko doświadczeni łowcy.
Są najsłodsze, bywają uśmiechnięte, ale i agresywne. Nadają nowy wymiar daniom mięsnym, owocom morza jak i deserom. Jeśli ktoś szuka oryginalnego smaku, powinien skosztować win portugalskich. Dawni odkrywcy Nowego Świata czekają na... odkrycie.
Są już zwycięzcy Konkursu Smakosza. Nagrodami w konkursie były kombiwary, roboty kuchenne, parowary i T-shirty. Sprawdź, czy znalazłeś się na liście zwycięzców!
Czujesz intensywny zapach czekolady lub pomarańczy, chodząc po sklepie? Pod koniec 2007 roku będzie to oznaczać, że właśnie jesteś koło półki z napojami Pepsi, albo batonikami Mars. Gazety pachnące czereśniami i ulotki z czekoladowym aromatem staną się standardem, mającym na celu pozyskanie nowych klientów.
Mężczyźni, którzy chcą mieć powodzenie u kobiet, powinni ograniczyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Ta rada to wniosek z eksperymentu antropologa Jana Havlícka z Uniwersytetu Karola w Pradze. Uczony sprawdził, na ile prawdziwy jest pogląd panujący wśród Hindusów wegetarian, że ludzie jedzący dużo mięsnych potraw źle pachną.