Znany jako aromatyczna i ostra przyprawa. Oprócz walorów kulinarnych, pieprz czarny ma cenne właściwości lecznicze
Właśnie rozpoczynasz z partnerem wieczorny seans filmowy i czujesz, że powoli dopada cię niewielki głód? Uważaj na niezdrowe przekąski typu chipsy czy paluszki, bo to właśnie na nie będziesz miała w tym momencie największy apetyt. Zamiast tego możesz sięgnąć po równie smaczne, a jednocześnie niskokaloryczne przekąski.
Na temat wpływu alkoholu na nasze zdrowie pojawia się wiele sprzecznych informacji. Z jednej strony słyszymy, że wino poprawia krążenie krwi i mobilizuje pracę serca, z drugiej strony badania dowodzą, że prawie 11procent przypadków nowotworów złośliwych, a głównie raka jamy ustnej, przełyku i gardła, spowodowane jest spożywaniem alkoholu. Komu wierzyć?
Brytyjczycy postanowili sprawdzić, przedstawiciele których zawodów piją najwięcej kawy. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki aromatycznego napoju, sprawdź, jak twoja grupa zawodowa wypada na tle innych.
Jesteś miłośniczką zdrowych sałatek warzywnych, a w twojej szafce kuchennej można znaleźć pokaźny wybór gotowych sosów? Uważaj, to źródło niekorzystnych dla zdrowia substancji konserwujących. Zamiast tego możesz w prosty sposób samodzielnie przygotować pyszny sos sałatkowy!
Chciał zaimponować przyjaciółce i zaprosił ją na kolację do jednej z restauracji. Zamówił ostrygi i znalazł w nich... perły.
W zależności od kolorów, warzywa posiadają odmienne składniki odżywcze. Unikalna paleta barw tych produktów może być dla nas doskonałą wskazówką w czasie robienia zakupów. Co mówią kolory o warzywach i owocach?
Mąka - niepozorny artykuł spożywczy o uniwersalnym zastosowaniu. Trudno zliczyć wszystkie potrawy, które można z niej przygotować. Podpowiadamy w jaki sposób sprawdzić jakość mąki i jak dobrać odpowiedni typ do dania lub wypieku.
Zakup dobrej gatunkowo kawy nie gwarantuje nam jeszcze przygotowania aromatycznej, bogatej w smaku „małej czarnej”. Równie ważny jak dobór odpowiedniej mieszanki, jest właściwy sposób jej przechowywania. Dlatego najpopularniejsze mity na ten temat zastępujemy praktycznymi poradami, które pozwolą cieszyć się długotrwałą świeżością kawy.
Otręby granulowane zawierają kompozycję zarodków, otrąb pszennych i owsianych z bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który ma znaczący wpływ na zdrowie i samopoczucie.
Nadmierna eskpozycja ciała na słońce nie służy naszej skórze. Potrzebujemy ochrony, która będzie działać od wewnątrz. Badania pokazują, że baba ghanoush pomaga walczyć ze zmarszczkami. Warto zamienić chipsy na pyszną i zdrową przekąskę. Jak ją przyrządzić?
Zastrzyki z roztworu cukru wpomagają w łagodzeniu bólu i sztywności związanych z chorobą zwyrodnieniową stawów.Cukier ma wiele zaskakujących zastosowań.
Gorąco. Czujesz głód, ale nie masz ochoty na smażenie, pieczenie i gotowanie... I nagle eureka – chłodnik! Szybki, sycący i zdrowy ‒ idealny na upalne dni. Różowy, czerwony czy biały? Ty wybierasz!
Znamy je przede wszystkim z ich odżywczych właściwości. Spożywane na surowo są źródłem cennych witamin. Nie każdy z nas wie, jak cenne właściwości mają jabłka.
Kudłaci kucharze, Si King i Dave Myers, dosiadają swoich motocykli, aby wyruszyć w podróż wzdłuż legendarnej rzeki Missisipi w poszukiwaniu źródeł „soul food” i muzyki z południa USA.
Zmęczenie, stres, brak sił witalnych… Aktywne życie nowoczesnej kobiety obfituje w wyzwania, a ciągły pośpiech sprawia, że zapominamy o racjonalnym odżywianiu. Tymczasem tylko regularne dostarczanie organizmowi odpowiednich witamin czy mikro- i makroelementów pozwoli zapewnić nam zdrowe, piękne ciało oraz świetne samopoczucie.
Oliwę z oliwek sprawdza się nie tylko w kuchni. Nie każdy wie, że ma ona także wachlarz innych zastosowań, od regeneracji włosów, przez czyszczenie mebli aż do depilacji
Lasagne to danie uznawane za jeden z kulinarnych symboli Italii. Jest to także ulubione włoskie danie Amerykanów, gdzie właśnie 29 lipca obchodzony jest Dzień Lasagne. Skąd tak naprawdę pochodzi i jaki jest sekret przygotowania tego makaronowego specjału zdradza foodpanda.pl.
W gorące dni największym marzeniem bywa skuteczne orzeźwienie. Po jaki napój najlepiej sięgnąć, aby naprawdę zaspokoić pragnienie?
Pochodząca z Etiopii, spopularyzowana w Europie przez Włochów, jedna z najpopularniejszych używek na świecie, główne źródło kofeiny, idealny materiał do eksperymentowania ze smakiem i zapachem - kaw. Okazuje się, że ten najsłynniejszy chyba napój na świecie ma także wiele innych zastosowań.
Piwo jest najchętniej spożywanym trunkiem alkoholowym na świecie. Do tego ludzie znajdują coraz więcej jego alternatywnych zastosowań. Sprawdź, do czego można je wykorzystać.
Czy produkt spożywczy może być całkowicie pozbawiony kalorii? Czy posiłki z bezkalorycznymi składnikami mogą być zdrowe? I co ze smakiem? Podobne pytania zadaje sobie prawie każdy, kto zetknął się z pojęciem „zero kalorii”.
Polacy od lat wysoko cenią sobie kawę mleczną taką jak cappuccino czy caffé late. Przypadający na 4 lipca Światowy Dzień Mleka to dobra okazja na wypróbowanie alternatywnych przepisów i poznanie gustów kawoszy z różnych stron świata. Gdzie szukać kulinarnych inspiracji?
Zdrowe, smaczne i pożywne – orzeźwiają, dodają sił i łatwo je przyrządzić w domu. Koktajle to najsmaczniejszy trend sezonu, jeśli jeszcze nie pojawiły się w Waszej diecie, zdecydowanie polecamy – są niskokaloryczne, dostarczają witamin i oczyszczają układ pokarmowy.