Jakie są nasze kulinarne inspiracje, kiedy przychodzi nam ochota na kuchenne eksperymenty? Na co zwracamy uwagę, w czyim towarzystwie lubimy gotować i dla kogo gotujemy? O to, co nas w kuchni kręci, zapytaliśmy samych internautów. Okazuje się, że najbardziej inspirujące są dla nas... no właśnie?
Góralska kuchnia, chociaż prosta i trudno nazwać ją wykwintną, jest niezwykle smaczna i coraz bardziej popularna. Nawet w nadmorskich miejscowościach można już spotkać dania „kuchni góralskiej”, jednak nigdy nie będą one tak smakować jak te z tatrzańskich, czy beskidzkich karczm.
Rocky uzależniony od hamburgerów. Aktor twierdzi, że oddaje się swojemu nałogowi tylko w weekendy. Zaczyna w piątek i kończy w niedzielę z dodatkowymi kilogramami. Później zrzuca je dzięki ćwiczeniom w siłowni.
Smaki z dzieciństwa… kto ich nie ma! Każdy wymieni przynajmniej kilka pozycji, a wśród nich naleśniki! Przygotowane przez mamę czy babcię stanowiły nieodłączny element dziecięcego jadłospisu. Dziś naleśniki wracają do łask i wchodzą w skład menu dorosłych.
Nowozelandzki psychoterapeuta Murray Langham twierdzi, że kształt i nadzienie ulubionej czekolady może być kluczem do poznania charakteru człowieka. I tak, amatorzy czekolady deserowej to według niego ludzie myślący perspektywicznie, smakosze mlecznej to osoby romantyczne i skłonne do nostalgii...
Z lotu ptaka nurkowisko to wygląda jak okrągły bochenek chleba, który ze starości rozpadł się na parę kawałków, gdy spojrzymy pod powierzchnię wody, zobaczymy że miejsce to kryje cuda świata podwodnego.
Zakupy przez internet to dla wielu z nas chleb powszedni. Wirtualni klienci mają coraz większe zaufanie do transakcji on-line, doceniają szybki dostęp do bogatego asortymentu e-sklepów, wygodę i możliwość szybkiego zakupu bez wychodzenia z domu. Kupujemy już nie tylko książki, płyty czy wycieczki zagraniczne, ale również produkty spożywcze.
Znane łacińskie przysłowie powiada, że w winie ukryta jest prawda natomiast, zdrowie zawarte jest w wodzie. Tymczasem współczesna medycyna odkryła, że kieliszek wina nie tylko wpływa korzystnie na dobre samopoczucie, ale również na zdrowie. Wystarczy tylko odpowiednio korzystać z dobrodziejstw tego szlachetnego trunku.
Tradycyjna kuchnia polska przeżywa renesans. Coraz więcej restauracji specjalizuje się w podawaniu tradycyjnie polskich potraw, przyrządzonych według historycznych przepisów. Można tam już zamówić pieczenie z bażantów, czy dzika, prosięta faszerowane, karpie w szarym sosie, czy bliny po staropolsku.
Wielu z nas nurtuje pytanie, czy można wpływać na długość życia? Długowieczni używają mało cukru, natomiast jedzą miód i winogrona. Wodę piją źródlaną. Unikają tłustego jedzenia, bo źle jest trawione. Jedzą 3-4 razy dziennie nie zajadając się do syta.
Czasy studenckie dawno się skończyły, a z nimi era ziemniaków z cebulą, serków topionych za jedyne 0,99 zł i dżemów mamusinej roboty, zabieranych z domu w ogromnych ilościach, aby wyciągnąć je z najciemniejszych zakamarków studenckiej szafy, gdy wybije czarna godzina...
Brokuły i pomidory lepiej zwalczają raka
prostaty gdy spożywa się je razem, niż osobno - wynika z
najnowszych badań amerykańskich, o których informuje pismo "Cancer
Research".
Z wielowiekowych doświadczeń w piciu alkoholu wzięły się określenia, że ktoś ma słabą, a ktoś inny mocną głowę, że ktoś upija się zawartością kieliszka, a dla kogoś innego butelka ta za mało. My zdradzamy stare receptury, dziękki którym trunki nie uderzą Ci do główy w większym stopniu, niż byś sobie życzył...
Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i
starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu -
ogłosili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Żaden klarowny sok nie posiada takich właściwości.
Czym jest five o’clock wiedzą chyba wszyscy. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że ten angielski zwyczaj picia popołudniowej herbatki sięga XIX wieku. Wtedy też wykształcił się angielski herbaciany savoir vivre.
Z raportu Ipsos z 2006 roku wynika, że 97% Polaków je mięso, z czego 4% nie je tylko pewnych jego gatunków. Najczęściej smażymy mięso na patelni (38%), a ulubionym naszym tłuszczem jest olej, choć coraz częściej staramy się smażyć metodą beztłuszczową. Wśród nas są jednak tacy, którzy mięsa nie jedzą w ogóle lub nie jedzą wybranych jego gatunków.
Wiele znaków na niebie i ziemi wskazuje na to, że w kuchni lepiej sprawdzają się mężczyźni – to oni prowadzą najpopularniejsze programy kulinarne, zostają szefami najsłynniejszych restauracji, i wydawać by się mogło, w kuchni wykazują się większym talentem i fantazją. Jakie zdanie na ten temat mają polskie gwiazdy, szefowie eleganckich restauracji oraz nasi internauci?
Trudno sobie dziś wyobrazić współczesną kuchnię bez różnego rodzaju sosów, dipów, octów. Sosy w naszym menu są bowiem niezbędne i stanowią swego rodzaju wykwintne dopełnienie smaku potraw.
Makaron bez wyrzutów sumienia?
Oczywiście, ponieważ makaron to danie, które odchudza. Między bajki włóż teorię, że od niego przytyjesz. Bo tuczą wysokokaloryczne dodatki i tłuste sosy, z którymi go jadamy, a nie same kluski.
Kapsaicyna, pikantny składnik papryki, niszczy komórki nowotworowe, działając na ich mitochondria - informuje pismo "Biochemical and Biophysical Research
Communications".
Warzenie piwa ma bogatą tradycję, wyrabiano je już 10 tysięcy lat temu. Dziś poszczególne marki promują na świecie sławni i lubiani, a w wielu zakątkach świata organizowane są imprezy i konkursy z piwem w roli głównej.
Zimowy chłód daje nam się we znaki - rozleniwia i sprawia, że stajemy się senni i nie mamy ani siły, ani ochoty na jakiekolwiek aktywności. Na nogi postawią nas rozgrzewające, aromatyczne herbatki - herbata ziołowa z jabłkiem i imbirem, poncz miodowy i wiele innych herbacianych kompozycji...
Polacy chcą się zdrowo odżywiać, ale często mylą żywność ekologiczną z tzw. zdrową żywnością. Wciąż wolimy kupować żywność tańszą, ale słabszą jakościowo. Czy w przyszłości zmienią się nasze nawyki?
Jedni twierdzą, że nie ma czegoś takiego, jak tradycyjna kuchnia amerykańska. Drudzy – że jest wyjątkowo eklektyczna i przebogata w smakach. I jedni i drudzy mają rację. Natomiast wielu Polakom kojarzy się ona jedynie z McDonaldsem, hamburgerem i coca-colą w papierowym kubku.