Przepisy

Przepisy

Co nas w kuchni kręci?
Zapisz na później
PrzepisyCo nas w kuchni kręci?

Jakie są nasze kulinarne inspiracje, kiedy przychodzi nam ochota na kuchenne eksperymenty? Na co zwracamy uwagę, w czyim towarzystwie lubimy gotować i dla kogo gotujemy? O to, co nas w kuchni kręci, zapytaliśmy samych internautów. Okazuje się, że najbardziej inspirujące są dla nas... no właśnie?

Magdalena Stypułkowska
W góralskim garnku
Zapisz na później
PrzepisyW góralskim garnku

Góralska kuchnia, chociaż prosta i trudno nazwać ją wykwintną, jest niezwykle smaczna i coraz bardziej popularna. Nawet w nadmorskich miejscowościach można już spotkać dania „kuchni góralskiej”, jednak nigdy nie będą one tak smakować jak te z tatrzańskich, czy beskidzkich karczm.

Redakcja WP Kobieta
Rocky uzależniony od fast foodów
Zapisz na później
PrzepisyRocky uzależniony od fast foodów

Rocky uzależniony od hamburgerów. Aktor twierdzi, że oddaje się swojemu nałogowi tylko w weekendy. Zaczyna w piątek i kończy w niedzielę z dodatkowymi kilogramami. Później zrzuca je dzięki ćwiczeniom w siłowni.

Redakcja WP Kobieta
Królestwo naleśników
Zapisz na później
PrzepisyKrólestwo naleśników

Smaki z dzieciństwa… kto ich nie ma! Każdy wymieni przynajmniej kilka pozycji, a wśród nich naleśniki! Przygotowane przez mamę czy babcię stanowiły nieodłączny element dziecięcego jadłospisu. Dziś naleśniki wracają do łask i wchodzą w skład menu dorosłych.

Ola Berezecka
Słodka tajemnica czekolady
Zapisz na później
PrzepisySłodka tajemnica czekolady

Nowozelandzki psychoterapeuta Murray Langham twierdzi, że kształt i nadzienie ulubionej czekolady może być kluczem do poznania charakteru człowieka. I tak, amatorzy czekolady deserowej to według niego ludzie myślący perspektywicznie, smakosze mlecznej to osoby romantyczne i skłonne do nostalgii...

Redakcja WP Kobieta
Miejsca nurkowe Egiptu
Zapisz na później
PrzepisyMiejsca nurkowe Egiptu

Z lotu ptaka nurkowisko to wygląda jak okrągły bochenek chleba, który ze starości rozpadł się na parę kawałków, gdy spojrzymy pod powierzchnię wody, zobaczymy że miejsce to kryje cuda świata podwodnego.

Redakcja WP Kobieta
Zakupy w wirtualnym spożywczaku
Zapisz na później
PrzepisyZakupy w wirtualnym spożywczaku

Zakupy przez internet to dla wielu z nas chleb powszedni. Wirtualni klienci mają coraz większe zaufanie do transakcji on-line, doceniają szybki dostęp do bogatego asortymentu e-sklepów, wygodę i możliwość szybkiego zakupu bez wychodzenia z domu. Kupujemy już nie tylko książki, płyty czy wycieczki zagraniczne, ale również produkty spożywcze.

Magdalena Stypułkowska
Jak korzystać z dobrodziejstw szlachetnych trunków?
Zapisz na później
PrzepisyJak korzystać z dobrodziejstw szlachetnych trunków?

Znane łacińskie przysłowie powiada, że w winie ukryta jest prawda natomiast, zdrowie zawarte jest w wodzie. Tymczasem współczesna medycyna odkryła, że kieliszek wina nie tylko wpływa korzystnie na dobre samopoczucie, ale również na zdrowie. Wystarczy tylko odpowiednio korzystać z dobrodziejstw tego szlachetnego trunku.

Redakcja WP Kobieta
Polska kuchnia wraca do łask
Zapisz na później
PrzepisyPolska kuchnia wraca do łask

Tradycyjna kuchnia polska przeżywa renesans. Coraz więcej restauracji specjalizuje się w podawaniu tradycyjnie polskich potraw, przyrządzonych według historycznych przepisów. Można tam już zamówić pieczenie z bażantów, czy dzika, prosięta faszerowane, karpie w szarym sosie, czy bliny po staropolsku.

Redakcja WP Kobieta
Przepis na długowieczność
Zapisz na później
PrzepisyPrzepis na długowieczność

Wielu z nas nurtuje pytanie, czy można wpływać na długość życia? Długowieczni używają mało cukru, natomiast jedzą miód i winogrona. Wodę piją źródlaną. Unikają tłustego jedzenia, bo źle jest trawione. Jedzą 3-4 razy dziennie nie zajadając się do syta.

Redakcja WP Kobieta
Na studiach to się jadło...
Zapisz na później
PrzepisyNa studiach to się jadło...

Czasy studenckie dawno się skończyły, a z nimi era ziemniaków z cebulą, serków topionych za jedyne 0,99 zł i dżemów mamusinej roboty, zabieranych z domu w ogromnych ilościach, aby wyciągnąć je z najciemniejszych zakamarków studenckiej szafy, gdy wybije czarna godzina...

Magdalena Stypułkowska
Brokuły i pomidory - zbawienie dla mężczyzn?
Zapisz na później
PrzepisyBrokuły i pomidory - zbawienie dla mężczyzn?

Brokuły i pomidory lepiej zwalczają raka
prostaty gdy spożywa się je razem, niż osobno - wynika z
najnowszych badań amerykańskich, o których informuje pismo "Cancer
Research".

Redakcja WP Kobieta
Niebezpieczny stan upojenia...
Zapisz na później
PrzepisyNiebezpieczny stan upojenia...

Z wielowiekowych doświadczeń w piciu alkoholu wzięły się określenia, że ktoś ma słabą, a ktoś inny mocną głowę, że ktoś upija się zawartością kieliszka, a dla kogoś innego butelka ta za mało. My zdradzamy stare receptury, dziękki którym trunki nie uderzą Ci do główy w większym stopniu, niż byś sobie życzył...

Redakcja WP Kobieta
Mętny lepszy niż klarowny?
Zapisz na później
PrzepisyMętny lepszy niż klarowny?

Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i
starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu -
ogłosili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Żaden klarowny sok nie posiada takich właściwości.

Redakcja WP Kobieta
Angielski five o'clock
Zapisz na później
PrzepisyAngielski five o'clock

Czym jest five o’clock wiedzą chyba wszyscy. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że ten angielski zwyczaj picia popołudniowej herbatki sięga XIX wieku. Wtedy też wykształcił się angielski herbaciany savoir vivre.

Redakcja WP Kobieta
Mięso - zwierze(nia) internautów
Zapisz na później
PrzepisyMięso - zwierze(nia) internautów

Z raportu Ipsos z 2006 roku wynika, że 97% Polaków je mięso, z czego 4% nie je tylko pewnych jego gatunków. Najczęściej smażymy mięso na patelni (38%), a ulubionym naszym tłuszczem jest olej, choć coraz częściej staramy się smażyć metodą beztłuszczową. Wśród nas są jednak tacy, którzy mięsa nie jedzą w ogóle lub nie jedzą wybranych jego gatunków.

Magdalena Stypułkowska
Mężczyźni rządzą w kuchni?
Zapisz na później
PrzepisyMężczyźni rządzą w kuchni?

Wiele znaków na niebie i ziemi wskazuje na to, że w kuchni lepiej sprawdzają się mężczyźni – to oni prowadzą najpopularniejsze programy kulinarne, zostają szefami najsłynniejszych restauracji, i wydawać by się mogło, w kuchni wykazują się większym talentem i fantazją. Jakie zdanie na ten temat mają polskie gwiazdy, szefowie eleganckich restauracji oraz nasi internauci?

Redakcja WP Kobieta
S.O.S dla twojej kuchni
Zapisz na później
PrzepisyS.O.S dla twojej kuchni

Trudno sobie dziś wyobrazić współczesną kuchnię bez różnego rodzaju sosów, dipów, octów. Sosy w naszym menu są bowiem niezbędne i stanowią swego rodzaju wykwintne dopełnienie smaku potraw.

Redakcja WP Kobieta
Na noc, dla smaku i dla oka
Zapisz na później
PrzepisyNa noc, dla smaku i dla oka

Makaron bez wyrzutów sumienia?
Oczywiście, ponieważ makaron to danie, które odchudza. Między bajki włóż teorię, że od niego przytyjesz. Bo tuczą wysokokaloryczne dodatki i tłuste sosy, z którymi go jadamy, a nie same kluski.

Redakcja WP Kobieta
Papryka zabija raka
Zapisz na później
PrzepisyPapryka zabija raka

Kapsaicyna, pikantny składnik papryki, niszczy komórki nowotworowe, działając na ich mitochondria - informuje pismo "Biochemical and Biophysical Research
Communications".

Redakcja WP Kobieta
Piwo - napój znany na całym świecie
Zapisz na później
PrzepisyPiwo - napój znany na całym świecie

Warzenie piwa ma bogatą tradycję, wyrabiano je już 10 tysięcy lat temu. Dziś poszczególne marki promują na świecie sławni i lubiani, a w wielu zakątkach świata organizowane są imprezy i konkursy z piwem w roli głównej.

Redakcja WP Kobieta
Magiczne chwile z herbatką na zimę
Zapisz na później
PrzepisyMagiczne chwile z herbatką na zimę

Zimowy chłód daje nam się we znaki - rozleniwia i sprawia, że stajemy się senni i nie mamy ani siły, ani ochoty na jakiekolwiek aktywności. Na nogi postawią nas rozgrzewające, aromatyczne herbatki - herbata ziołowa z jabłkiem i imbirem, poncz miodowy i wiele innych herbacianych kompozycji...

Redakcja WP Kobieta
Nie wiemy, co jemy?
Zapisz na później
PrzepisyNie wiemy, co jemy?

Polacy chcą się zdrowo odżywiać, ale często mylą żywność ekologiczną z tzw. zdrową żywnością. Wciąż wolimy kupować żywność tańszą, ale słabszą jakościowo. Czy w przyszłości zmienią się nasze nawyki?

Redakcja WP Kobieta
Amerykański sen o jedzeniu
Zapisz na później
PrzepisyAmerykański sen o jedzeniu

Jedni twierdzą, że nie ma czegoś takiego, jak tradycyjna kuchnia amerykańska. Drudzy – że jest wyjątkowo eklektyczna i przebogata w smakach. I jedni i drudzy mają rację. Natomiast wielu Polakom kojarzy się ona jedynie z McDonaldsem, hamburgerem i coca-colą w papierowym kubku.

Redakcja WP Kobieta