Przepisy

Przepisy

Największy bar lodowy w Polsce
Zapisz na później
PrzepisyNajwiększy bar lodowy w Polsce

Już jest! Największy bar lodowy, jaki kiedykolwiek powstał w Polsce stoi już w Zakopanem. Wielkie otwarcie odbyło się w Sylwestra. Turyści z pewnością jeszcze przez długi czas pamiętać będą to wydarzenie. Specjalnie dla nich Organizatorzy przygotowali masę atrakcji. Sylwestra w Nemiroff Ice Bar spędził m.in. Piotr Zelt.

Redakcja WP Kobieta
Hollywood - wielki powrót soczystych steków
Zapisz na później
PrzepisyHollywood - wielki powrót soczystych steków

Zagraniczne gwiazdy coraz częściej przedkładają soczysty stek nad sałatę z sosem winegret. Nawet gorącej orędowniczce jogi i wegetarianizmu Madonnie znudziło się życie na zieleninie.

Redakcja WP Kobieta
Tylko pizza, hot-dogi i frytki?
Zapisz na później
PrzepisyTylko pizza, hot-dogi i frytki?

Rodzice są przekonani, że dzieci akceptują tylko lody, pizzę i hot-dogi, i sami ulegają pokusie tłustego, zapychającego jedzienia, które można przygotować "w biegu".

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia Dalekiego Wschodu
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia Dalekiego Wschodu

Na Dalekim Wschodzie uważa się, iż potrawy kwaśne wywołują u człowieka wesołość, a słodkie przywracają utraconą energię. Wewnętrzny spokój i harmonia z otaczającym światem jest, zdaniem chińskich medyków, rezultatem przede wszystkim prawidłowych nawyków żywieniowych.

Redakcja WP Kobieta
Czym się kończy złe odżywanie?
Zapisz na później
PrzepisyCzym się kończy złe odżywanie?

Wiele produktów spożywczych zawiera substancje chemiczne, które mogą być przyczyną śmiertelnych chorób. Onkolodzy biją na alarm. Winowajcą tej przerażającej sytuacji jest przede wszystkim to, co jemy.

Redakcja WP Kobieta
Bussines lunch
Zapisz na później
PrzepisyBussines lunch

W kontaktach oficjalnych zarezerwowanie dobrego stolika, wybór odpowiedniego menu, dyskretne uregulowanie rachunku, bywa trudniejsze niż prowadzenie interesów.

Redakcja WP Kobieta
Specjalnie dla smakoszy - przewodnik po serach
Zapisz na później
PrzepisySpecjalnie dla smakoszy - przewodnik po serach

Mistrzami w ich wytwarzaniu są Włosi, Francuzi, Holendrzy i Szwajcarzy. Istnieje około 4 tysięcy ich rodzajów, w Polsce jest dostępnych około 90 gatunków. Różnią się smakiem, zapachem, kolorem, strukturą i konsystencją, stopniem wilgotności i barwą. Mowa o serach – żółtym przysmaku, który jest jednym z najważniejszych składników naszej codziennej diety.

Magdalena Stypułkowska
Gdy chłód na dworze, grzaniec pomoże
Zapisz na później
PrzepisyGdy chłód na dworze, grzaniec pomoże

Grzaniec to idealne rozwiązane na zimne dni. Nieodłączny dodatek każdej wycieczki w góry, rozgrzewa wyziębionych narciarzy po męczącym dniu na stoku. Idealny napój na zimowe, mroźne wieczory. Rozgrzewa, zapobiega infekcjom, a do tego wyśmienicie smakuje.

Redakcja WP Kobieta
Akcesoria sylwestrowe
Zapisz na później
PrzepisyAkcesoria sylwestrowe

Sylwester i następujący po nim karnawał to doskonała okazja do amatorskich popisów barmańskich. Nie musisz kończyć profesjonalnego kursu, wystarczy bowiem odrobina fantazji, kilka butelek ulubionych trunków i podstawowe akcesoria barmańskie.

Redakcja WP Kobieta
Mocna głowa - genetyczna pomyłka?
Zapisz na później
PrzepisyMocna głowa - genetyczna pomyłka?

Alkohol towarzyszy ludzkości od tysiącleci. To częsty element zabaw dorosłych ludzi, temat do rozmów. Wiele jednak na tym polu się zmieniło. Mamy już wódkę w proszku, a nawet w... gazie.

Redakcja WP Kobieta
Boże Narodzenie - kurczaki z Kentucky niemile widziane
Zapisz na później
PrzepisyBoże Narodzenie - kurczaki z Kentucky niemile widziane

Żelazną zasadą, trochę już zapomnianą w świecie hamburgerów, coca-coli i kurczaków z Kentucky, że dania powinny być złożone z darów naszych lasów, pól, ogrodów i wód. I tak, na polskim wigilijnym stole miały prawo znajdować się wyłącznie potrawy z ziarna, maki, kaszy, grzybów, owoców suszonych i świeżych, orzechów i miodu. Jak jest dziś?

Redakcja WP Kobieta
Wigilia jak wyglądała kiedyś, a jak wygląda dziś?
Zapisz na później
PrzepisyWigilia jak wyglądała kiedyś, a jak wygląda dziś?

Co jedli i jak spędzali Wigilię pierwsi chrześcijanie? Czy starożytne rytuały związane z wierzerzą i świętowaniem narodzin Chrystusa zachowały się do dnia dzisiejszego?

Redakcja WP Kobieta
Gwiazdy polecają świąteczne potrawy
Zapisz na później
PrzepisyGwiazdy polecają świąteczne potrawy

Jedni spędzają święta we własnych czterech ścianach, inni w egzotycznych krainach. Zawsze jednak starają się, by spędzić ten niezwykły, wigilijny wieczór w gronie najbliższych. Niezwykły, gdyż – jak pokazuje życie – w takim dniu cuda naprawdę mogą się zdarzyć. O swoich wigilijnych przygodach opowiadają polskie gwiazdy.

Redakcja WP Kobieta
Gaelforce Dance w Polsce
Zapisz na później
PrzepisyGaelforce Dance w Polsce

Gaelforce Dance to trzeci pod względem popularności spektakl tańca irlandzkiego na świecie. Spektakl oglądały miliony widzów na świecie. To historia dwóch braci i ich miłości do tej samej kobiety, ich pasji, zazdrości, tragedii i wreszcie triumfu, przedstawiona w formie spektaklu taneczno-muzycznego.

Redakcja WP Kobieta
Ile kosztuje luksus?
Zapisz na później
PrzepisyIle kosztuje luksus?

Czy cena legendarnych, drogich i trudno dostępnych win jest adekwatna do ich smaku? Takich pytań się nie zadaje. Nie zadaje się, bo czyż nasz smak da się przełożyć na pieniądze?

Redakcja WP Kobieta
Poznaj śledzia od kuchni
Zapisz na później
PrzepisyPoznaj śledzia od kuchni

Najwięcej pożytku z ryb mamy wówczas, gdy znajdą się na naszym talerzu. Dopiero w kuchni, z naszą pomocą, ryby mogą przejść prawdziwe, kulinarne metamorfozy. Najlepszy czas ku temu następuje w święta Bożego Narodzenia.

Magdalena Stypułkowska
Wigilia? Tylko jak u mamusi!
Zapisz na później
PrzepisyWigilia? Tylko jak u mamusi!

Wigilia przenosi nas w czasy dzieciństwa i może dlatego jest bardzo ważnym dniem w roku. Na ogół tradycje rodzinne przenoszą kobiety, jednak mężczyźni często pamiętają smak potraw, które przyrządzała im matka i pragną je odnaleźć we własnym domu.

Redakcja WP Kobieta
Wystrzałowe drinki sylwestrowe
Zapisz na później
PrzepisyWystrzałowe drinki sylwestrowe

Przygotowujesz imprezę sylwestrową i nie chcesz, aby była podobna do zwykłych imprez? Zaserwuj drinki popularne na całym świecie - egzotyczne i kolorowe. Skorzystaj z naszych przepisów, to naprawdę nic trudnego!

Redakcja WP Kobieta
Szampan - wyścig bąbelków
Zapisz na później
PrzepisySzampan - wyścig bąbelków

Szampan pije się nie gardłem, lecz głową. "Radziecki szampan" ze starego tekstu Agnieszki Osieckiej zastąpiły w III i IV RP szampany włoskie, niemieckie czy węgierskie. Tymczasem szampan może być tylko francuski, gdyż nazwa najsłynniejszego musującego wina świata została dawno zastrzeżona.

Redakcja WP Kobieta
Najsłynniejsze drinki świata
Zapisz na później
PrzepisyNajsłynniejsze drinki świata

Wieczór z przyjaciółmi warto rozpocząć koktajlem lub aperitifem. Uprzyjemni on chwile oczekiwania na posiłek oraz pobudzi żołądek.

Redakcja WP Kobieta
Olga Bończyk: uwielbiam jeść i gotować
Zapisz na później
PrzepisyOlga Bończyk: uwielbiam jeść i gotować

O wigilijnych smakołykach i przygotowniach do świąt Bożego Narodzenia, rozmawiamy z Panią Olgą Bończyk, czyli doktor Edytą Kuszyńską z serialu "Na dobre i na złe".

Redakcja WP Kobieta
Nowinki kuchenne na świąteczny stół
Zapisz na później
PrzepisyNowinki kuchenne na świąteczny stół

Prezentujemy galerię nowych produktów, obecnych na polskim, kulinarnym rynku. Nowy smak śledzika z majerankiem, pieprzem, papryką, któego być może jeszcze nie znasz...

Redakcja WP Kobieta
Kolorowe procenty
Zapisz na później
PrzepisyKolorowe procenty

Kilka kropli aromatycznego alkoholu, oszronione szklanki, plastry cytryny...

Redakcja WP Kobieta
Gotuj się, bo święta tuż-tuż...
Zapisz na później
PrzepisyGotuj się, bo święta tuż-tuż...

Święta tuż-tuż, a ty zastanawiasz się, jak tym razem udekorować świąteczny stół i przede wszystkim, co na nim postawić. Jeśli chcesz zaskoczyć domowników i przygotować naprawdę oryginalne, choć nawiązujące do tradycji dania, skorzystaj z naszych porad i przepisów. Z naszą pomocą wyczarujesz pyszne potrawy – tradycyjne, ale bardziej wyrafinowane i kolorowe.

Magdalena Stypułkowska