Przepisy

Przepisy

Miała 13 lat, kiedy ojciec po raz pierwszy wymusił na niej przejście na dietę. Dzisiaj mówi dość
Zapisz na później
PrzepisyMiała 13 lat, kiedy ojciec po raz pierwszy wymusił na niej przejście na dietę. Dzisiaj mówi dość

Suzanne Weiss, dziennikarka pisząca dla "Seventeen", miała 13 lat, kiedy pierwszy raz przeszła na dietę. Niewinne uwagi jej otoczenia sprawiły, że dziewczyna szybko wpadła w nałóg odchudzania i odmawiała sobie każdej przyjemności. Dziś opowiada o swojej historii i przekonuje młode dziewczyny, żeby nie poddawały się społecznej presji.

Paulina Brzozowska
Brak jednego składnika w diecie rujnuje męskie libido. Lepiej go nie wykluczać
Zapisz na później
PrzepisyBrak jednego składnika w diecie rujnuje męskie libido. Lepiej go nie wykluczać

Nasza dieta ma wpływ na bardzo wiele aspektów życia. Reguluje nasze codzienne funkcjonowanie i ogólne samopoczucie. To, co znajduje się na naszym talerzu, oddziałuje również na nasze życie erotyczne. I nie chodzi tu o popularne afrodyzjaki, takie jak kawior czy ostrygi. Tym razem skupiamy się na niedoborze jednego składnika, który może całkowicie zrujnować męskie libido.

Paulina Brzozowska
Alkohol wspomaga płodność? Naukowcy nie mają złudzeń
Zapisz na później
PrzepisyAlkohol wspomaga płodność? Naukowcy nie mają złudzeń

O szkodliwości alkoholu w przypadku ciężarnych mówi się niemal cały czas. Jednak niewiele kobiet zdaje sobie sprawę, że napoje wyskokowe, a konkretnie jeden ich rodzaj, może znacząco zwiększyć ich płodność. Dowiedli tego naukowcy z Washington University z St. Louis, którzy przebadali w tym celu ponad 100 kobiet.

Paulina Brzozowska
Po alkoholu wydaje ci się, że lepiej mówisz w obcych językach? Nie wydaje ci się
Zapisz na później
PrzepisyPo alkoholu wydaje ci się, że lepiej mówisz w obcych językach? Nie wydaje ci się

Wiele osób przyznaje, że to właśnie na zakrapianych imprezach najlepiej się im rozmawia z zagranicznymi znajomymi. Do tej pory myślałam, że jest to tylko prześmiewczy mit, a tymczasem istnieją naukowe dowody na to, że alkohol faktycznie ma wpływ na nasze zdolności językowe. I to się nazywa dobra informacja.

Paulina Brzozowska
Jak działa na nas czekolada? Ten sam mechanizm, co przy zakochaniu!
Zapisz na później
PrzepisyJak działa na nas czekolada? Ten sam mechanizm, co przy zakochaniu!

To nie przypadek, że ludzie sięgają właśnie po czekoladę, kiedy są w złym nastroju. Jej spożycie poprawia nasze samopoczucie za sprawą tryptofanu, czyli związku chemicznego odpowiedzialnego za podnoszenie w mózgu poziomu serotoniny. Badania wskazują, że niekiedy sam zapach czy konsystencja czekolady wywołują poczucie szczęścia.

oprac. Magdalena Kowalska-Kotwica
Co zachcianki żywieniowe mówią o twoim zdrowiu? Sprawdź koniecznie
Zapisz na później
PrzepisyCo zachcianki żywieniowe mówią o twoim zdrowiu? Sprawdź koniecznie

Każda z nas czasami to czuje. Niesamowita chęć zjedzenia konkretnego produktu, której nie da się powstrzymać. Czasami po prostu mamy ochotę na frytki, albo pizzę i nie spoczniemy, dopóki nie wylądują na naszym talerzu. Ten fenomen opisała dietetyk, Alissa Rumsey, która w swojej książce "Trzy kroki do zdrowszej ciebie" wyjaśnia, jaki związek mają zachcianki żywieniowe i stan naszego zdrowia. Sprawdź, co twoje mówią o tobie.

Paulina Brzozowska
Chcesz mieć udany seks? Pij czerwone wino!
Zapisz na później
PrzepisyChcesz mieć udany seks? Pij czerwone wino!

Wino to świetny afrodyzjak? - Tak, ale tylko pod warunkiem, że jest czerwone – zapewniają naukowcy. Poznajcie szczegóły ostatnich wyników badań!

oprac. Aleksandra Nagel
Pandan lepsze niż matcha i awokado. Nigella Lawson wróży im karierę!
Zapisz na później
PrzepisyPandan lepsze niż matcha i awokado. Nigella Lawson wróży im karierę!

Nazywane są azjatycką wanilią i używane do różnych egzotycznych potraw – zarówno na słono, jak i na słodko. Pandan to roślina, która zdaniem mistrzyni kuchni Nigelli Lawson już za moment wyprzeć może awokado, matchę i kilka innych zielonych superfoods.

Aleksandra Nagel
Mini zielenina - nowy zdrowy trend na naszych talerzach
Zapisz na później
PrzepisyMini zielenina - nowy zdrowy trend na naszych talerzach

Na naszych talerzach pojawiają się coraz częściej, stanowiąc ciekawą alternatywę dla klasycznych sałat czy innych warzyw. Jednak mini zielenina – bo o niej mowa – to nie tylko świetny pomysł na ozdobienie talerza, ale też bogactwo smaków i składników odżywczych!

Aleksandra Nagel
Kawa z grzybów. Nowy trend wśród miłośników super food
Zapisz na później
PrzepisyKawa z grzybów. Nowy trend wśród miłośników super food

Kawa zdrowsza niż niejeden sumplement diety? Tak, pod warunkiem, że jest to kawa z grzybów! Brzmi obrzydliwie? Nie dla wszystkich. Okazuje się bowiem, że to najnowszy trend wśród miłośników super food i żywnościowych nowinek. Jak wynika z wielu badań, klasyczna kawa może poprawiać metabolizm, zapobiega chorobie Alzheimera i obniża ryzyko depresji. Tymczasem producent i wynalazca współczesnej kawy grzybowej – fiński przedsiębiorca Tero Isokauppile - twierdzi, że jego produkt działa na organizm równie pobudzająco i ma te same pozytywne właściwości, a przy tym jest prawdziwym eliksirem zdrowia i urody!

Aleksandra Nagel
Zastanawiasz się, jak smakują bycze jądra? My już wiemy
PrzepisyZastanawiasz się, jak smakują bycze jądra? My już wiemy

To, że podroby wracają do łask, jest niezaprzeczalnym faktem. Kiedyś były smutnym synonimem komuny, ale coraz częściej pojawiają się w menu ekskluzywnych restauracji. Przywykliśmy do wątróbki, móżdżku, policzków czy szpiku wołowego. A co z bardziej "egzotycznymi" podrobami jak bycze jądra? Postanowiliśmy to sprawdzić.

Karolina Wójciga
Jesteś wegetarianką? Uważaj, bo twoje dziecko może mieć skłonność do uzależnień
Zapisz na później
PrzepisyJesteś wegetarianką? Uważaj, bo twoje dziecko może mieć skłonność do uzależnień

Na temat zdrowia wegetarian dyskutuje się od wielu lat. Mówi się, że nie dostarczają organizmowi podstawowych składników, cierpią z powodu niedoboru białka, żelaza i wielu innych witamin. Teraz do puli zarzutów dołączył fakt, że dzieci wegetarianek mogą mieć większą skłonność do uzależnień. Sprawdziłyśmy, ile w tym stwierdzeniu jest prawdy.

Paulina Brzozowska
Mleko migdałowe i sojowe niezdrowe dla organizmu. Mamy na to dowody
Zapisz na później
PrzepisyMleko migdałowe i sojowe niezdrowe dla organizmu. Mamy na to dowody

Najnowsze wyniki badań dowodzą, że mleko migdałowe i sojowe są szkodliwe dla zdrowia. Naukowcy apelują, aby unikać tych produktów w codziennej diecie. Spożywanie ich w nadmiernej ilości może być przyczyną poważnej choroby.

Martyna Wojciechowska
Ile osób dzwoni do mamy po porady kulinarne? Zadziwiająco dużo
Zapisz na później
PrzepisyIle osób dzwoni do mamy po porady kulinarne? Zadziwiająco dużo

Mama zawsze wie najlepiej, co do tego nie ma wątpliwości. Dlatego niespecjalnie dziwi nas fakt, że ponad 20 proc. dorosłych osób przyznaje, że w momencie przygotowywania obiadu dzwoni do domu, by prosić o radę. Jakie potrawy sprawiają nam najwięcej problemów? Sprawdźmy.

Paulina Brzozowska
Wiemy, od jakiej konkretnie potrawy tyjesz najszybciej. Nie spodziewałabyś się
Zapisz na później
PrzepisyWiemy, od jakiej konkretnie potrawy tyjesz najszybciej. Nie spodziewałabyś się

Pizza, burgery, a może chipsy i czekolada? Zagadka najbardziej kalorycznego posiłku przez wiele lat spędzała sen z powiek wszystkim, którzy marzyli o szczupłej sylwetce. Rozwiązali ją naukowcy z Uniwersytetu Duke-National w Singapurze. Właśnie przedstawili światu konkretną potrawę, od której tyjemy najbardziej. Gotowa na werdykt?

Paulina Brzozowska
Namawianie do picia jest passé. Ruszyła nowa edycja kampanii Trzymaj Pion
Zapisz na później
PrzepisyNamawianie do picia jest passé. Ruszyła nowa edycja kampanii Trzymaj Pion

– Ze mną się nie napijesz? – to pytanie, które słyszeliśmy wszyscy i nie ma chyba osoby, która je lubi. Nowa odsłona kampanii społecznej Trzymaj Pion wspiera milenialsów w asertywnym odmawianiu napojów alkoholowych w sytuacjach, w których nie mają na nie ochoty.

Redakcja WP Kobieta
Jesień w kuchni i jadalni. Nowa kolekcja marki DUKA
Zapisz na później
PrzepisyJesień w kuchni i jadalni. Nowa kolekcja marki DUKA

Jesień to okres, w którym kuchnia nabiera kolorów i temperatury. Przed nami sezon kremów, zapiekanek oraz warzywnych przekąsek domowej roboty. Nowa kolekcja marki DUKA to produkty do kuchni i jadalni w naturalnych odcieniach jesieni.

Redakcja WP Kobieta
Szwajcarski ser nowym super food. Naukowcy odkryli jego niezwykłe właściwości
Zapisz na później
PrzepisySzwajcarski ser nowym super food. Naukowcy odkryli jego niezwykłe właściwości

Awokado, nasiona chia czy komosa – to „super food”, które ma w swojej kuchni każda fanka zdrowego odżywiania. Niedługo do listy najzdrowszych produktów świata ma szansę dołączyć także szwajcarski ser. Produkt ten, według najnowszych badań, ma sprawić, że będziemy żyć dłużej.

Aleksandra Nagel
Wiemy, ile filiżanek kawy dziennie zapewni ci długowieczność!
Zapisz na później
PrzepisyWiemy, ile filiżanek kawy dziennie zapewni ci długowieczność!

Jak kraj długi i szeroki, ludzie sięgają po filiżankę kawy, żeby przetrwać ciężkie poranki w pracy czy na uczelni. O zbawiennych właściwościach tego napoju powiedziano już niemal wszystko. Naukowcy postanowili jednak dorzucić kolejne trzy grosze i przedstawiają wyniki badań, które wyraźnie podkreślają, że czarny napar może... przedłużyć życie!

Paulina Brzozowska
Kawa znowu winna. Naukowcy mają na nią kolejnego "haka"
Zapisz na później
PrzepisyKawa znowu winna. Naukowcy mają na nią kolejnego "haka"

Kubek kawy i donut to podstawowy zestaw śniadaniowy - zwłaszcza w Ameryce. Ale, ku rozpaczy Ani Lewandowskiej czy Ewy Chodakowskiej, w Polsce także często o poranku sięgamy po słodką bułeczkę, drożdżówkę czy rogalika z lukrem. Do tego filiżanka kawy i gotowe. Na zdrowe, efektowne śniadania często brak nam czasu i chęci. Okazuje się jednak, że to wcale nie przypadek.

Sekrety najmodniejszego owocu na świecie wychodzą na jaw
Zapisz na później
PrzepisySekrety najmodniejszego owocu na świecie wychodzą na jaw

Awokado jest jak celebryta wśród owoców. Jeśli chcesz pochwalić się na Instagramie modnym śniadaniem, obiadem, przekąską czy nawet deserem, koniecznie musisz dodać do posiłku choć trochę awokado. Jego sława jest w pełni zasłużona, bo faktycznie jest bardzo zdrowe. Okazuje się jednak, że nie wszystkie cudowne właściwości tego owocu były znane.

oprac. Magdalena Kowalska-Kotwica
Zachował nietypową pamiątkę ze ślubu księżnej Diany. Nie wiemy, czy to bardziej obrzydliwe czy ciekawe
Zapisz na później
PrzepisyZachował nietypową pamiątkę ze ślubu księżnej Diany. Nie wiemy, czy to bardziej obrzydliwe czy ciekawe

Pamiątki związane z życiem księżnej Diany to łakomy kąsek dla wszystkich kolekcjonerów i wielbicieli rodziny królewskiej. Doskonale wie o tym Not John Hoatson, który zachował... kawałek tortu ze ślubu Diany i Karola. Zarzeka się, że zachował się idealnie. My w to wątpimy.

Paulina Brzozowska
Drogie wino wcale nie jest smaczniejsze. Tak twierdzą naukowcy
Zapisz na później
PrzepisyDrogie wino wcale nie jest smaczniejsze. Tak twierdzą naukowcy

Wygląda na to, że w ludowym porzekadle o dobrym tanim winie ("tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie") jest dużo prawdy. Wam też wydawało się do tej pory, że jak zainwestujecie w ten szlachetny trunek odpowiednio dużo pieniędzy, to będziecie się cieszyć jego wyjątkowym smakiem? Niestety, tylko wam się wydawało.

Magdalena Kowalska-Kotwica
Marta Jakubowska, restauratorka z grupy Let's Meat, zaprasza na Fine Dining Week
PrzepisyMarta Jakubowska, restauratorka z grupy Let's Meat, zaprasza na Fine Dining Week

Od 25 sierpnia do 3 września w najlepszych restauracjach w Warszawie odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej – Fine Dining Week. W trzeciej edycji wydarzenia m.in. wezmą udział restauracje grupy Let’s Meat, czyli Butchery&Wine, Brasserie Warszawska, Kieliszki na Próżnej, Kieliszki na Hożej i Rozbrat 20. Dedykowane, pięciodaniowe menu będzie można skosztować w festiwalowej cenie 119 zł. Rezerwacje są dostępne na www.FineDiningWeek.pl

Redakcja WP Kobieta