Suzanne Weiss, dziennikarka pisząca dla "Seventeen", miała 13 lat, kiedy pierwszy raz przeszła na dietę. Niewinne uwagi jej otoczenia sprawiły, że dziewczyna szybko wpadła w nałóg odchudzania i odmawiała sobie każdej przyjemności. Dziś opowiada o swojej historii i przekonuje młode dziewczyny, żeby nie poddawały się społecznej presji.
Nasza dieta ma wpływ na bardzo wiele aspektów życia. Reguluje nasze codzienne funkcjonowanie i ogólne samopoczucie. To, co znajduje się na naszym talerzu, oddziałuje również na nasze życie erotyczne. I nie chodzi tu o popularne afrodyzjaki, takie jak kawior czy ostrygi. Tym razem skupiamy się na niedoborze jednego składnika, który może całkowicie zrujnować męskie libido.
O szkodliwości alkoholu w przypadku ciężarnych mówi się niemal cały czas. Jednak niewiele kobiet zdaje sobie sprawę, że napoje wyskokowe, a konkretnie jeden ich rodzaj, może znacząco zwiększyć ich płodność. Dowiedli tego naukowcy z Washington University z St. Louis, którzy przebadali w tym celu ponad 100 kobiet.
Wiele osób przyznaje, że to właśnie na zakrapianych imprezach najlepiej się im rozmawia z zagranicznymi znajomymi. Do tej pory myślałam, że jest to tylko prześmiewczy mit, a tymczasem istnieją naukowe dowody na to, że alkohol faktycznie ma wpływ na nasze zdolności językowe. I to się nazywa dobra informacja.
To nie przypadek, że ludzie sięgają właśnie po czekoladę, kiedy są w złym nastroju. Jej spożycie poprawia nasze samopoczucie za sprawą tryptofanu, czyli związku chemicznego odpowiedzialnego za podnoszenie w mózgu poziomu serotoniny. Badania wskazują, że niekiedy sam zapach czy konsystencja czekolady wywołują poczucie szczęścia.
Każda z nas czasami to czuje. Niesamowita chęć zjedzenia konkretnego produktu, której nie da się powstrzymać. Czasami po prostu mamy ochotę na frytki, albo pizzę i nie spoczniemy, dopóki nie wylądują na naszym talerzu. Ten fenomen opisała dietetyk, Alissa Rumsey, która w swojej książce "Trzy kroki do zdrowszej ciebie" wyjaśnia, jaki związek mają zachcianki żywieniowe i stan naszego zdrowia. Sprawdź, co twoje mówią o tobie.
Wino to świetny afrodyzjak? - Tak, ale tylko pod warunkiem, że jest czerwone – zapewniają naukowcy. Poznajcie szczegóły ostatnich wyników badań!
Nazywane są azjatycką wanilią i używane do różnych egzotycznych potraw – zarówno na słono, jak i na słodko. Pandan to roślina, która zdaniem mistrzyni kuchni Nigelli Lawson już za moment wyprzeć może awokado, matchę i kilka innych zielonych superfoods.
Na naszych talerzach pojawiają się coraz częściej, stanowiąc ciekawą alternatywę dla klasycznych sałat czy innych warzyw. Jednak mini zielenina – bo o niej mowa – to nie tylko świetny pomysł na ozdobienie talerza, ale też bogactwo smaków i składników odżywczych!
Kawa zdrowsza niż niejeden sumplement diety? Tak, pod warunkiem, że jest to kawa z grzybów! Brzmi obrzydliwie? Nie dla wszystkich. Okazuje się bowiem, że to najnowszy trend wśród miłośników super food i żywnościowych nowinek. Jak wynika z wielu badań, klasyczna kawa może poprawiać metabolizm, zapobiega chorobie Alzheimera i obniża ryzyko depresji. Tymczasem producent i wynalazca współczesnej kawy grzybowej – fiński przedsiębiorca Tero Isokauppile - twierdzi, że jego produkt działa na organizm równie pobudzająco i ma te same pozytywne właściwości, a przy tym jest prawdziwym eliksirem zdrowia i urody!
To, że podroby wracają do łask, jest niezaprzeczalnym faktem. Kiedyś były smutnym synonimem komuny, ale coraz częściej pojawiają się w menu ekskluzywnych restauracji. Przywykliśmy do wątróbki, móżdżku, policzków czy szpiku wołowego. A co z bardziej "egzotycznymi" podrobami jak bycze jądra? Postanowiliśmy to sprawdzić.
Na temat zdrowia wegetarian dyskutuje się od wielu lat. Mówi się, że nie dostarczają organizmowi podstawowych składników, cierpią z powodu niedoboru białka, żelaza i wielu innych witamin. Teraz do puli zarzutów dołączył fakt, że dzieci wegetarianek mogą mieć większą skłonność do uzależnień. Sprawdziłyśmy, ile w tym stwierdzeniu jest prawdy.
Najnowsze wyniki badań dowodzą, że mleko migdałowe i sojowe są szkodliwe dla zdrowia. Naukowcy apelują, aby unikać tych produktów w codziennej diecie. Spożywanie ich w nadmiernej ilości może być przyczyną poważnej choroby.
Mama zawsze wie najlepiej, co do tego nie ma wątpliwości. Dlatego niespecjalnie dziwi nas fakt, że ponad 20 proc. dorosłych osób przyznaje, że w momencie przygotowywania obiadu dzwoni do domu, by prosić o radę. Jakie potrawy sprawiają nam najwięcej problemów? Sprawdźmy.
Pizza, burgery, a może chipsy i czekolada? Zagadka najbardziej kalorycznego posiłku przez wiele lat spędzała sen z powiek wszystkim, którzy marzyli o szczupłej sylwetce. Rozwiązali ją naukowcy z Uniwersytetu Duke-National w Singapurze. Właśnie przedstawili światu konkretną potrawę, od której tyjemy najbardziej. Gotowa na werdykt?
– Ze mną się nie napijesz? – to pytanie, które słyszeliśmy wszyscy i nie ma chyba osoby, która je lubi. Nowa odsłona kampanii społecznej Trzymaj Pion wspiera milenialsów w asertywnym odmawianiu napojów alkoholowych w sytuacjach, w których nie mają na nie ochoty.
Jesień to okres, w którym kuchnia nabiera kolorów i temperatury. Przed nami sezon kremów, zapiekanek oraz warzywnych przekąsek domowej roboty. Nowa kolekcja marki DUKA to produkty do kuchni i jadalni w naturalnych odcieniach jesieni.
Awokado, nasiona chia czy komosa – to „super food”, które ma w swojej kuchni każda fanka zdrowego odżywiania. Niedługo do listy najzdrowszych produktów świata ma szansę dołączyć także szwajcarski ser. Produkt ten, według najnowszych badań, ma sprawić, że będziemy żyć dłużej.
Jak kraj długi i szeroki, ludzie sięgają po filiżankę kawy, żeby przetrwać ciężkie poranki w pracy czy na uczelni. O zbawiennych właściwościach tego napoju powiedziano już niemal wszystko. Naukowcy postanowili jednak dorzucić kolejne trzy grosze i przedstawiają wyniki badań, które wyraźnie podkreślają, że czarny napar może... przedłużyć życie!
Kubek kawy i donut to podstawowy zestaw śniadaniowy - zwłaszcza w Ameryce. Ale, ku rozpaczy Ani Lewandowskiej czy Ewy Chodakowskiej, w Polsce także często o poranku sięgamy po słodką bułeczkę, drożdżówkę czy rogalika z lukrem. Do tego filiżanka kawy i gotowe. Na zdrowe, efektowne śniadania często brak nam czasu i chęci. Okazuje się jednak, że to wcale nie przypadek.
Awokado jest jak celebryta wśród owoców. Jeśli chcesz pochwalić się na Instagramie modnym śniadaniem, obiadem, przekąską czy nawet deserem, koniecznie musisz dodać do posiłku choć trochę awokado. Jego sława jest w pełni zasłużona, bo faktycznie jest bardzo zdrowe. Okazuje się jednak, że nie wszystkie cudowne właściwości tego owocu były znane.
Pamiątki związane z życiem księżnej Diany to łakomy kąsek dla wszystkich kolekcjonerów i wielbicieli rodziny królewskiej. Doskonale wie o tym Not John Hoatson, który zachował... kawałek tortu ze ślubu Diany i Karola. Zarzeka się, że zachował się idealnie. My w to wątpimy.
Wygląda na to, że w ludowym porzekadle o dobrym tanim winie ("tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie") jest dużo prawdy. Wam też wydawało się do tej pory, że jak zainwestujecie w ten szlachetny trunek odpowiednio dużo pieniędzy, to będziecie się cieszyć jego wyjątkowym smakiem? Niestety, tylko wam się wydawało.
Od 25 sierpnia do 3 września w najlepszych restauracjach w Warszawie odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej – Fine Dining Week. W trzeciej edycji wydarzenia m.in. wezmą udział restauracje grupy Let’s Meat, czyli Butchery&Wine, Brasserie Warszawska, Kieliszki na Próżnej, Kieliszki na Hożej i Rozbrat 20. Dedykowane, pięciodaniowe menu będzie można skosztować w festiwalowej cenie 119 zł. Rezerwacje są dostępne na www.FineDiningWeek.pl