Pośród wszystkich materiałów, z których wykonuje się garnki i patelnie, szkło wzbudza chyba największe zdumienie. Wystarczy spojrzeć z boku na gotującą się zupę lub duszące się na patelni mięso. Szklane naczynia nie powstały jednak tylko ze względów estetycznych, posiadają również cały szereg innych zalet.
Polki prowadzą bardzo aktywne życie. Na co dzień muszą łączyć rolę matki, atrakcyjnej kobiety oraz odnosić sukcesy zawodowe. Ciągła presja i życie w biegu sprawiają, że za swoje wysiłki płacą wysoką cenę – zdrowiem psychicznym i fizycznym. Aż 74 proc. Polek odczuwa silny stres przynajmniej raz w tygodniu, a przeszło co piąta walczy z nim codziennie1, co negatywnie wpływa na ogólną kondycję kobiet. Z myślą o nich G-Pharma Consulting przygotowała kampanię społeczną "Zdrowie na Szpilkach". Ambasadorkami projektu są: Paulina Młynarska, Beata Sadowska, Patrycja Markowska oraz Paulina Koziejowska.
Na straganach i sklepowych półkach nie brakuje dorodnie wyglądających warzyw i owoców. Są kształtne, jędrne, bez plamek i przebarwień – po prostu doskonałe. Niestety najczęściej swój piękny wygląd zawdzięczają niebezpiecznym pestycydom. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie mycie oraz przechowywanie.
Garnki i patelnie to niezbędne elementy każdej kuchni. Powstają w nich nasze ulubione potrawy i przekąski, które cieszą nasze żołądki i całą rodzinę. Po pewnym czasie garnki zaczynają jednak szarzeć i pokrywać się tłuszczem. Widać również skutki stawiania ich na kuchence gazowej. Nie musisz wydawać fortuny, by je doczyścić chemikaliami. Wystarczą proste domowe sposoby.
Jakie powinny być idealne naleśniki? Cienkie i chrupiące, czy może nieco grubsze i bardziej puszyste. Powinny ociekać tłuszczem czy być suche jak pieprz. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, gdyż każdy przygotowuje je tak, jak lubi. Czasem jednak pomimo szczerych chęci naleśniki nie wychodzą takie, jak być powinny.
Japończycy twierdzą, że posiłek bez ryżu to nie posiłek. Ma dużo białka, nie zawiera glutenu i dostarcza białka pochodzenia naturalnego. Jest smaczny, sycący i pasuje do potraw wielu kuchni. Ryż potrafi jednak sprawić wiele kłopotu, a źle przygotowany zniszczyć nawet najsmaczniejsze dodatki. Zobacz, jak należy z nim postępować, by wyszedł najsmaczniejszy - sypki i puszysty.
Wino to bardzo często nieodłączny element spotkań towarzyskich. Podawane do posiłku potrafi podkreślić jego smak i sprawić, że wieczór nabiera zupełnie innego wyrazu. Znaleźliśmy kilka niedrogich gadżetów, które pomogą ci profesjonalnie obchodzić się z chłodzeniem, otwieraniem i zabezpieczaniem butelki wina.
Gorące, ciągnące się i nieco grzeszne. Serowe fondue to prawdziwy comfort food, który od razu poprawia humor. Ten prosty przepis świetnie sprawdzi się podczas wieczoru we dwoje oraz na imprezie, kiedy musimy zapanować nad grupą głodnych przyjaciół. Zobacz, jak przygotować proste serowe fondue, którego smak jest wyjątkowy.
Jeśli ktoś kiedykolwiek powie, że nie lubi pizzy, od razu uznam to za wierutne kłamstwo. Chrupiące ciasto z apetycznymi dodatkami i ciągnącym się serem to przysmak, na którego widok wszystkim uruchamiają się ślinianki. Przyjemnie jest iść do restauracji i zjeść pizzę, jednak uważam, że większą satysfakcją kończy się wypiek własnej, ze znanych i ulubionych składników. By ją przygotować, potrzebne ci będzie kilka przedmiotów.
Cynamon kojarzy nam się głównie ze świąteczną atmosferą – pierniczkami, korzennymi ciasteczkami i rozgrzewającym grzanym winem. Jednak ta przyprawa ma o wiele szersze zastosowanie. Jej prozdrowotne działanie doceniano już w starożytności. Szklanka wody z cynamonem wypita rano może pobudzić do pracy układ trawienny i wzmocnić odporność organizmu. Poznajcie wszystkie tajemnice cynamonu.
Jajka to cenne źródło witamin i minerałów. Łatwe do przyrządzenia, smaczne i bardzo apetyczne, często lądują na naszych talerzach. Mimo, że można je przygotować na wiele sposobów, my jesteśmy fanami tych sadzonych. Aby ich konsumpcja była ciekawsza, znaleźliśmy kilka gadżetów urozmaicających wygląd jajek.
Pieczenie tart może wydawać się trudną do opanowania magią. Faktycznie, aby osiągnąć pożądany efekt, nie można przygotować jej "na oko". Apetyczna i pięknie prezentująca się tarta może być smakowitym manifestem naszych umiejętności i urozmaiceniem spotkania z przyjaciółmi, czy ważnej kolacji. Co zrobić, by zawsze się udawała? Wystarczy zapamiętać kilka szczegółów.
Poprawia nastrój, wzmacnia odporność organizmu, poprawia pracę serca i wątroby oraz wspomaga leczenie chorób nowotworowych. To tylko niektóre z zalet traganka, chińskiego zioła o cudownych właściwościach. Anna Lewandowska pochwaliła się, że właśnie wprowadziła do sprzedaży preparat na bazie tej rośliny. Warto więc przyjrzeć się tragankowi nieco bliżej.
Święta lub imieniny u cioci bez ćwikły? Wielu z nas nawet nie przewiduje takiego scenariusza. Ten pyszny, a ponadto zdrowy dodatek zdobi nasze stoły od dziesiątek lat. O jego walorach pisał już Mikołaj Rej, a Jan Brzechwa poświęcił mu nawet wiersz. Pytanie o ten przysmak pojawiło się nawet w jednym z odcinków programu "Milionerzy".
Nie od dziś wiadomo, że zrównoważona dieta dostarczająca witamin i mikroelementów to klucz do zdrowia i szczupłej sylwetki. Do tego odpowiednia ilość snu i codzienna porcja ruchu. Niestety czasu nie da się oszukać, można jednak nieco spowolnić procesy starzenia. Nie musimy od razu sięgać po drastyczne środki w postaci liftingu czy zastrzyków z botoksu, wystarczy wprowadzić do swojego jadłospisu kilka produktów. Zostało udowodnione, że zawarte w nich składniki odżywcze korzystnie wpływają na nasz wygląd. Dieta zmieniająca rysy twarzy naprawdę istnieje? Przekonajcie się same.
Wyobraź sobie, że zdrową dziewczynę, aktywną i wesołą, ktoś kładzie do łóżka i mówi: Jesteś chora, będziesz kłuć się do końca życia, czeka cię ból – tak Angelina Ziembińska wspomina moment, gdy dowiedziała się, że ma cukrzycę typu 1. Dziś wie, że najważniejsze to nigdy się nie poddawać i próbować normalnie żyć. Jak opowiada, z czasem nauczyła się tego, ale na początku nie było łatwo.
Najczęściej lądują w koszu, jednak jak się okazuje, powinniśmy włączyć je do codziennej diety, zwłaszcza w okresie przeziębienia i grypy. Skorupki jaj, bo o nich mowa, to cenny suplement diety, naturalny nawóz i środek czyszczący. Na dodatek możemy je mieć zupełnie za darmo. Niektórzy mogą mieć opory przed ich jedzeniem. Niepotrzebnie. Spożywane w rozsądnych ilościach są bezpieczne dla zdrowia. Bez względu na to, czy są to jajka od kur fermowych czy wiejskich, możemy po nie sięgać bez obaw. Zobaczcie, jak przygotować proszek wapniowy oraz eliksir oczyszczający krew.
Zanim przystąpimy do przygotowywania posiłków, myjemy potrzebne nam składniki. Szorujemy owoce i warzywa, nawet jeśli zamierzamy je obrać. Parzymy wrzątkiem jajka. Jednak okazuje się, że są produkty, których nie powinniśmy płukać. Zdarza ci się myć pierś kurczaka czy sałatę przed przygotowaniem posiłku? To błąd. Obalamy kulinarne mity.
Próchnica, nadwaga, cukrzyca to tylko niektóre konsekwencje spożywania nadmiernej ilości cukru. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że zbyt duża dawka tej - jak powszechnie zwykło się nazywać - "białej śmierci" ma też destrukcyjny wpływ na ludzki mózg. Wystarczy zaledwie tydzień jedzenia słodyczy w nadmiarze, by trwale uszkodzić pamięć krótkotrwałą!
Bywają takie dni, kiedy dasz się pokroić za kawałek czekolady lub ciastko z kremem. Nie ma w tym nic złego pod warunkiem, że chęć na słodycze nie dopada cię zbyt często. Jeśli jednak nie potrafisz zapanować nad apetytem, może się okazać, że wiosną nie dopniesz się w ulubioną sukienkę. Jak temu zaradzić? Przede wszystkim sprawdź, czy z twoim zdrowiem wszystko jest w porządku. Potrzeba jedzenie słodkości może być symptomem wielu chorób. Jeżeli nic ci nie dolega, to znaczy, że sięgasz po kolejnego batonika jedynie z łakomstwa. Wystarczy jednak odpowiednio doprawiać posiłki, by zahamować apetyt.
Tuż obok ziemniaków i ryżu kasze to popularne dodatki do dań obiadowych. Są niskokaloryczne, pomagają oczyścić organizm z toksyn i zawierają mnóstwo cennych mikroelementów. Oprócz popularnej i modnej kaszy jaglanej, do łask wraca kasza gryczana. O właściwości tego produktu padło pytanie w programie "Milionerzy", które zaprzepaściło szansę na wygranie 125 tysięcy złotych. Zdradzamy, dlaczego regularnie warto jeść ten niedrogi przysmak.
Zapomnij o awokado, słonym karmelu czy wodzie z kokosa. Rok 2018 należeć będzie do guanabany! Jak twierdzą znawcy kulinarnych trendów egzotyczny owoc już niebawem zdominuje kubki smakowe miłośników super food.
Jak nalać sok czy mleko z kartonu, by wszystko trafiło do szklanki i nie stracić ani jednej kropli? Choć to banalne pytanie, okazuje się, że większość z nas nie ma na nie prostej odpowiedzi. Jest jednak pewien sposób, który podpatrzyłyśmy na jednym z kont na Youtube'ie!