Warzywa są zdrowe i powinniśmy ich jeść jak najwięcej. To ogólnie znany fakt. Jednak nie da się ukryć, że ta grupa produktów nie należy do grona najbardziej lubianych. Zwłaszcza wśród dzieci. Jak więc namówić osoby z naszego otoczenia, żeby jadły więcej tych zdrowych pyszności? Wystarczy jedno słowo.
Znana prawda mówi, że najpierw jemy oczami. Ładna potrawa, pięknie przygotowana i ułożona na talerzu czy półmisku będzie nam na pewno lepiej smakowała niż najlepsze nawet, ale nieapetycznie podane danie. Jednak serwując posiłki, często o tym zapominamy. A może po prostu nie do końca wiemy, jak pięknie serwować jedzenie? Tymczasem to wcale nie jest takie trudne.
O uniwersalnej magii czekolady w domowej kuchni rozmawiamy z Joanną Profus, mistrzynią czekolady, która w Pracowni Rarytasów E.Wedel wyczarowuje z niej prawdziwe dzieła sztuki.
Tęczowe jedzenie od kilkunastu miesięcy podbija serca wielbicieli kulinarnych nowinek. Wielokolorowe lody, ciastka a nawet ser opanowały internet. Ciężko się temu dziwić, bo są niezwykle fotogeniczne i bardzo szybko przyciągają wzrok. Jeśli również jesteś wielbicielką tęczowych posiłków, mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra. A konkretnie makaron przypominający grzywę jednorożca.
Pierwsza opalenizna, pachnące piwonie i oczywiście truskawki – to znak, że mamy czerwiec! A skoro truskawki, to może słów kilka o tym, jak je przygotować, by nie było zbyt banalnie? Kultowa bohaterka "Pretty woman” pewnie podałaby je z lampką szampana, miłośnicy kuchni fusion polecają je do sałatek, a wytrawni koneserzy zapewniają, że najlepiej smakują w "dziewiczej postaci” bez dodatków. Jeśli jednak chcesz urozmaicić swoją kuchnię odrobiną awangardy, musisz poznać nowy trend, którym zachwycają się w Paryżu, Nowym Jorku czy Londynie. Najbardziej modni smakosze wspomnianych metropolii twierdzą, że truskawki genialnie komponują się z… pieprzem!
Nie znam lepszego uczucia, niż to, kiedy o poranku mogę w końcu sięgnąć po czarną, aromatyczną kawę. Nazwijcie to uzależnieniem, ale prawda jest taka, że większość z was również nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kofeinowego naparu. Dla wszystkich nas kochających kawę mam dobrą wiadomość. Nasz ukochany napój pomoże nam schudnąć. Mamy na to naukowe dowody!
Cooking party – to angielskie sformułowanie staje się coraz bardziej popularne także w Polsce. Przyjęcia połączone ze wspólnym gotowaniem są nie tylko modne, lecz także o wiele łatwiejsze do zorganizowania niż tradycyjne, podczas których wszystko spoczywa na głowie gospodyni bądź gospodarza. Uczestnicy cooking party dzielą się między sobą nie tylko kosztami, ale przede wszystkim trudami przygotowania imprezy. A efekt wspólnego gotowania może być naprawdę niesamowity.
Domowe wypieki, a zwłaszcza ciasta i ciasteczka doskonale poprawiają nam nastrój. To prawda, którą zna każda kobieta mająca czasami gorszy dzień. Okazuje się, że nie tylko wcinanie wypieków skutecznie leczy smutki. Równie skutecznym sposobem na poprawę samopoczucia jest sam akt pieczenia! Dowodzą tego badania opublikowane w "Journal of Positive Psychology".
Jeszcze niedawno ekscytowaliśmy się czarną latte. Kawa wzbogacona węglem aktywnym jest smaczna i świetnie prezentuje się na zdjęciach. Wygląda na to, że także ona staje się powoli passe. Nadchodzi nowy trend – teraz pijemy niebieską matchę!
Uwodzi swoje fanki nie tylko pięknymi i pewnie równie smacznymi wypiekami, ale także muskularnym ciałem. 25-letni Matt Adlard, pochodzący z Londynu i kryjący się pod pseudonimem Topless Baker to wschodząca gwiazda Instagrama i Youtube.
Gotowanie już dawno przestało być przykrym obowiązkiem, a stało się popularną formą spędzania wolnego czasu. Coraz więcej eksperymentujemy, używamy znanych składników w nieznanych dotąd odsłonach. Chętnie gotujemy razem z przyjaciółmi, urządzając w domu cooking party, które stanowi pretekst do świetnej zabawy. Większość doskonale zna podstawowe metody gotowania w wodzie, smażenia, a także pieczenia w piekarniku. Kojarzymy je z kuchnią babci i smacznymi potrawami. Z dietetycznego i gastronomicznego punktu widzenia warto jednak wypróbować inne, dość interesujące metody gotowania.
Czarne jedzenie nadal nie przestaje zaskakiwać. Po czarnej lemoniadzie, hamburgerach i lodach przyszedł czas na pizzę. To niezwykły pomysł na popularny włoski specjał w nowej odsłonie. Przekonajcie się sami!
W ciągu ostatnich tygodni odnotowano kilka śmiertelnych przypadków przedawkowania kofeiny. To dało nam do myślenia, bo przecież kofeina występuje w wielu produktach, które spożywamy na co dzień. Jest w kawie, herbacie, w wielu lekach i substancjach przeciwbólowych, energetykach. W Nowym Jorku ostatnio bardzo modne są bajgle z kofeiną, a dziewczyny - szczególnie latem - uwielbiają antycellulitowe kosmetyki, które także zawierają sporo kofeiny.
W dzisiejszym wirtualnym świecie coraz rzadziej spotykamy się ze znajomymi. Wielu z nas wystarcza kontakt telefoniczny i na portalach społecznościowych – a szkoda, bo nic tak nie wzmacnia więzi między ludźmi jak osobisty kontakt, rozmowy i zwierzenia. Dlatego też warto co jakiś czas zorganizować takie spotkanie, a jeśli już to robimy, to dlaczego przy okazji nie ugotować czegoś razem?
Jeśli kiedykolwiek bezpośrednio po ugryzieniu surowego jabłka, marchewki, banana lub innego z owoców i warzyw czuliście swędzenie lub uczucie mrowienia w ustach - ten artykuł jest dla was. Znamy powody takich reakcji i wiemy, co robić aby ich uniknąć.
Wierzymy, że nie ma nic lepszego niż aromatyczna kawa o poranku. Espresso, americana, latte - wybór jest naprawdę ogromny i każda z nas lubi coś innego. Jednak to nie klasyczna kawa podbija ostatnio internet. Rzesze wielbicieli zyskuje latte... z węglem!
Wiele osób po wypiciu kilku drinków odczuwa zmianę nastroju. Z reguły jest to jego poprawa, dzięki której łatwiej nawiązujemy nowe znajomości i lepiej się bawimy. Mówimy wtedy, że upiliśmy się ”na wesoło”. Okazuje się jednak, że pozorna zmiana naszego nastawienia to tylko iluzja. Dowodzą tego badania opublikowane w ”Clinical Psychological Science”.
Rosną dziko – w lasach, na trawnikach i łąkach. Możemy je także uprawiać w przydomowych ogródkach. Ich drobne kwiaty cieszą oko i pięknie pachną. Jednak fiołki, bo o nich mowa, sprawdzą się nie tylko w roli dekoracji, ale również dodatku do sałatek, deserów, lemoniad czy herbatek. Fiołki mają działanie wykrztuśne, a pozyskiwany z nich olejek jest najdroższy na świecie. Kwitną wiosną oraz jesienią. Teraz jest najlepszy czas, by je zbierać. Zobaczcie, jak wykorzystać fiołki w kuchni.
Dostarcza witaminy C, redukuje ryzyko zachorowania na raka, wzmacnia nerki, a poza tym można go przygotowywać na wiele (efektownych!) sposobów. W niczym nie ustępuje popularnemu brokułowi, a naukowcy są zgodni: powinniśmy jeść więcej kalafiora.
Ciepłe miesiące i sprzyjająca aura, a także rozpoczynające się urlopy i długie weekendy to warunki idealne dla miłośników grillowania. Polacy grillują chętnie, nic więc dziwnego, że prześcigamy się co roku w tym umownym sporcie narodowym. Królowie rusztu i królowe grilla przekonują, że to nie tylko sprawdzony sposób na smaczny posiłek na gorąco, ale przede wszystkim okazja do spędzenia czasu w gronie znajomych - wspólnie można nie tylko konsumować, ale też przygotowywać i omawiać ulubione specjały.
Księżna Kate stanowi niedościgniony ideał stylu i dobrych manier. Nic dziwnego, reprezentowanie królewskiego dworu to w końcu nie lada wyzwanie, wymagające od niej ogromnej powściągliwości i klasy. Kate Middleton świetnie sobie z tym radzi i doskonale łączy rolę żony następcy brytyjskiego tronu oraz mamy dwójki dzieci. I wygląda przy tym świetnie, a o jej figurze marzy wiele kobiet.
Zielona herbata jest smaczna i zdrowa, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia raka i poprawia wygląd skóry. Jednak warto ją odpowiednio zaparzyć, tak by nie była gorzka.