Najpopularniejszy napój świata, ma długą i egzotyczną historię. Niegdyś uważana była za luksus, doceniano jej wartości lecznicze, a buddyjscy mnisi żywili przekonanie, że sprzyja ona osiągnięciu stanu najwyższego uduchowienia.
Zbieranie grzybów jest doskonałym pretekstem do oderwania się od pracy, wyjścia z domu i spaceru po lesie. Dzięki temu nadarza się okazja do wysiłku fizycznego i relaksu. Jak mądrze zbierać grzyby i smacznie je przyrządzić? Prezentujemy przepisy na tanie i oryginalne potrawy!
Startujemy o godz. 19.15 na Placu Wolności. Wyjątkowe wydarzenie muzyczne.
W roku szkolnym 2006/2007 dzięki programowi „Podziel się Posiłkiem” przyczyniliśmy się do wydania 1 659 653 posiłków.
Upodobanie do potraw słonych czy słodkich pojawia się w życiu
człowieka bardzo wcześnie, nasila się, po czym zanika w wieku
dorosłym. "Wydaje się, że smak kwaśny również pasuje do tego
schematu" - uważa Julie Mennella z Monell Chemical Senses Centre w
Filadelfii.
Co ma wartość w Hollywood? Sława, pieniądze, przychylne media, piękno ciała i dobry dietetyk, który to ciało uczyni atrakcyjnym.
W efekcie czterech dotychczasowych edycji programu do najbardziej potrzebujących dzieci w Polsce trafiły 3 877 044 posiłki.
„Niedożywienie dzieci w Polsce – na drodze do skutecznego rozwiązania problemu. Raport otwarcia.”
W czerwcu 2007 r. Danone opublikował „Niedożywienie dzieci w Polsce – na drodze do skutecznego rozwiązania problemu. Raport otwarcia.” Zaprezentowano w nim wybrane poglądy, obserwacje, wyniki badań i statystyki zaczerpnięte z publikacji.
Jak wynika z badań co 3 dziecko w Polsce jest niedożywione. To ciągle aktualny i wstydliwy problem niosący negatywne konsekwencje na całe życie tak w sferze medycznej, jak psychologicznej i społecznej. Niedożywienie obniża odporność organizmu, podnosi ryzyko pojawienia się przewlekłych chorób i dysfunkcji, niesie niebezpieczeństwo wykluczenia z grupy rówieśniczej i gorszych wyników w nauce – to z kolei przekłada się na gorsze szanse na rynku pracy i pozycję społeczną.
Zdaniem medioznawcy, prof. Macieja Mrozowskiego z Uniwersytetu Warszawskiego, jest to jeden z pozytywnych przejawów globalizacji. – Niektórzy antropolodzy uważają, że kuchnia jest bodaj najważniejszym i najbardziej namacalnym z przejawów kultury – mówi profesor. – Ucząc się danego kraju, warto poznać jego gust, smak, a nawet filozofię poprzez specyficzne tradycje kulinarne. Tutaj bowiem również mają swe odbicie legendy i mity, lokalne obrzędy, a nawet ślady wydarzeń historycznych.
Biura podróży proponują coraz bardziej wyspecjalizowane wyjazdy. Przelot i hotel to dla wielu amatorów podróży już za mało. Nowością są aktywne wyjazdy – tylko dla kobiet. Razem pływają, wspinają się, poznają lokalną kulturę, religię i kuchnię, a także uczą się afrykańskiego tańca, malują sobie zmywalne tatuaże i... kupują ciuchy i korale.
Brytyjska organizacja "Mind", zajmująca się
zdrowiem psychicznym, opublikowała kulinarny poradnik dla
zestresowanych. Według "The Mind Guide to Food and Mood ", najwyraźniej na
nastrój wpływają sztuczne aromaty i konserwanty, czekolada, kawa,
jaja, produkty mleczne, pomarańcze, cukier i przetwory zbożowe.
Dr Howard Hay na podstawie własnych obserwacji i badań stworzył plan diety opartej na zasadach zdrowego odżywiania i łączenia pokarmów, która pomogła wielu ludziom odzyskać zdrowie i pozbyć się nadwagi.
Mleko w łatwostrawny sposób dostarcza białka, wapnia i witaminy D. Kryje też wiele innych możliwości, dlatego naukowcy szukają rozwiązań pozwalających do maksimum wykorzystać to, co dobre w mleku.
Choć kawie przypisuje się wiele
korzystnych właściwości, jej nadmiar może poważnie zaszkodzić.
Przekonała się o tym brytyjska 17-latka.
O swoich inspiracjach opowiada nasza internautka - Pani Anna Krupotow - Carrim, mieszkająca w Londynie. Pani Anna jest lekarzem, z zamiłowaniem do kulinarnego eksperymentowania i poznawania nowych aromatów i smaków. Inspiruje ją kuchnia hindusów - bogactwo zapachów i przypraw...
Odkrywamy inspiracje internautów. O swoich kulinarnych przygodach opowiada Pani Maya Kowalczyk z Gliwic. "Biada temu, kto odczuwa smaki i kolory, a jest nieczuły na zapachy, albowiem smak potrawy zależy głównie od naszego powonienia. Przyrządzenie każdej potrawy wymaga olbrzymiej wiedzy kulinarnej. Gra zapachów i aromatów jest tu niesłychanie istotna".
Przekonaj się, że żeglarstwo może być wspaniałą i pasjonującą przygodą, także dla najmłodszych.
Z raportu Ipsos z 2006 roku wynika, że 97% Polaków je mięso. Najczęściej smażymy mięso na patelni (38%), a ulubionym naszym tłuszczem jest olej, choć coraz częściej staramy się smażyć metodą beztłuszczową. Niewielki odsetek stanowią ci, którzy z różnych przyczyn mięsa nie jedzą - jedni ze względów zdrowotnych lub dlatego, że go po prostu nie lubią, inni - bo to nieetyczne i niemoralne.
Słodycze sprawiają, że czujemy się dobrze, gdyż podnoszą w mózgu poziom serotoniny, związku poprawiającego nastrój. "Nie należy jednak dawać się temu zwieść; nadmiar słodyczy może mieć szkodliwy wpływ na wiele organów.