Przepisy

Przepisy

Napój cesarzy i buddyjskich kapłanów
Zapisz na później
PrzepisyNapój cesarzy i buddyjskich kapłanów

Najpopularniejszy napój świata, ma długą i egzotyczną historię. Niegdyś uważana była za luksus, doceniano jej wartości lecznicze, a buddyjscy mnisi żywili przekonanie, że sprzyja ona osiągnięciu stanu najwyższego uduchowienia.

Redakcja WP Kobieta
Im częściej w las, tym więcej grzybów
Zapisz na później
PrzepisyIm częściej w las, tym więcej grzybów

Zbieranie grzybów jest doskonałym pretekstem do oderwania się od pracy, wyjścia z domu i spaceru po lesie. Dzięki temu nadarza się okazja do wysiłku fizycznego i relaksu. Jak mądrze zbierać grzyby i smacznie je przyrządzić? Prezentujemy przepisy na tanie i oryginalne potrawy!

Redakcja WP Kobieta
Zapisz na później
PrzepisyGwiazdy zagrają dla "Podziel się Posiłkiem" 24 sierpnia w Poznaniu

Startujemy o godz. 19.15 na Placu Wolności. Wyjątkowe wydarzenie muzyczne.

Redakcja WP Kobieta
Zapisz na później
PrzepisyPodsumowanie czwartej edycji "Podziel się Posiłkiem" 2006/2007

W roku szkolnym 2006/2007 dzięki programowi „Podziel się Posiłkiem” przyczyniliśmy się do wydania 1 659 653 posiłków.

Redakcja WP Kobieta
Co najlepiej nam smakuje?
Zapisz na później
PrzepisyCo najlepiej nam smakuje?

Upodobanie do potraw słonych czy słodkich pojawia się w życiu
człowieka bardzo wcześnie, nasila się, po czym zanika w wieku
dorosłym. "Wydaje się, że smak kwaśny również pasuje do tego
schematu" - uważa Julie Mennella z Monell Chemical Senses Centre w
Filadelfii.

Redakcja WP Kobieta
Tajemnice sławnych, szczupłych i bogatych
Zapisz na później
PrzepisyTajemnice sławnych, szczupłych i bogatych

Co ma wartość w Hollywood? Sława, pieniądze, przychylne media, piękno ciała i dobry dietetyk, który to ciało uczyni atrakcyjnym.

Redakcja WP Kobieta
Zapisz na później
PrzepisyOd 2003 do 2007 roku

W efekcie czterech dotychczasowych edycji programu do najbardziej potrzebujących dzieci w Polsce trafiły 3 877 044 posiłki.

Redakcja WP Kobieta
Zapisz na później
PrzepisyNowy raport o niedożywieniu dzieci w Polsce!

„Niedożywienie dzieci w Polsce – na drodze do skutecznego rozwiązania problemu. Raport otwarcia.”

Redakcja WP Kobieta
Zapisz na później
PrzepisyNowy raport o niedożywieniu dzieci w Polsce!

W czerwcu 2007 r. Danone opublikował „Niedożywienie dzieci w Polsce – na drodze do skutecznego rozwiązania problemu. Raport otwarcia.” Zaprezentowano w nim wybrane poglądy, obserwacje, wyniki badań i statystyki zaczerpnięte z publikacji.

Redakcja WP Kobieta
Zapisz na później
PrzepisyNajważniejsze fakty

Jak wynika z badań co 3 dziecko w Polsce jest niedożywione. To ciągle aktualny i wstydliwy problem niosący negatywne konsekwencje na całe życie tak w sferze medycznej, jak psychologicznej i społecznej. Niedożywienie obniża odporność organizmu, podnosi ryzyko pojawienia się przewlekłych chorób i dysfunkcji, niesie niebezpieczeństwo wykluczenia z grupy rówieśniczej i gorszych wyników w nauce – to z kolei przekłada się na gorsze szanse na rynku pracy i pozycję społeczną.

Redakcja WP Kobieta
Gotowanie na ekranie
Zapisz na później
PrzepisyGotowanie na ekranie

Zdaniem medioznawcy, prof. Macieja Mrozowskiego z Uniwersytetu Warszawskiego, jest to jeden z pozytywnych przejawów globalizacji. – Niektórzy antropolodzy uważają, że kuchnia jest bodaj najważniejszym i najbardziej namacalnym z przejawów kultury – mówi profesor. – Ucząc się danego kraju, warto poznać jego gust, smak, a nawet filozofię poprzez specyficzne tradycje kulinarne. Tutaj bowiem również mają swe odbicie legendy i mity, lokalne obrzędy, a nawet ślady wydarzeń historycznych.

Redakcja WP Kobieta
Robinson Crusoe była kobietą
Zapisz na później
PrzepisyRobinson Crusoe była kobietą

Biura podróży proponują coraz bardziej wyspecjalizowane wyjazdy. Przelot i hotel to dla wielu amatorów podróży już za mało. Nowością są aktywne wyjazdy – tylko dla kobiet. Razem pływają, wspinają się, poznają lokalną kulturę, religię i kuchnię, a także uczą się afrykańskiego tańca, malują sobie zmywalne tatuaże i... kupują ciuchy i korale.

Redakcja WP Kobieta
Fast food nasz rodzinny
Zapisz na później
PrzepisyFast food nasz rodzinny

None

Redakcja WP Kobieta
Kulinarny przewodnik dla zestresowanych
Zapisz na później
PrzepisyKulinarny przewodnik dla zestresowanych

Brytyjska organizacja "Mind", zajmująca się
zdrowiem psychicznym, opublikowała kulinarny poradnik dla
zestresowanych. Według "The Mind Guide to Food and Mood ", najwyraźniej na
nastrój wpływają sztuczne aromaty i konserwanty, czekolada, kawa,
jaja, produkty mleczne, pomarańcze, cukier i przetwory zbożowe.

Redakcja WP Kobieta
Co jeść, żeby nie tyć?
Zapisz na później
PrzepisyCo jeść, żeby nie tyć?

Dr Howard Hay na podstawie własnych obserwacji i badań stworzył plan diety opartej na zasadach zdrowego odżywiania i łączenia pokarmów, która pomogła wielu ludziom odzyskać zdrowie i pozbyć się nadwagi.

Redakcja WP Kobieta
Mleko - szkodzi czy pomaga?
Zapisz na później
PrzepisyMleko - szkodzi czy pomaga?

Mleko w łatwostrawny sposób dostarcza białka, wapnia i witaminy D. Kryje też wiele innych możliwości, dlatego naukowcy szukają rozwiązań pozwalających do maksimum wykorzystać to, co dobre w mleku.

Redakcja WP Kobieta
Czy kawę można przedawkować?
Zapisz na później
PrzepisyCzy kawę można przedawkować?

Choć kawie przypisuje się wiele
korzystnych właściwości, jej nadmiar może poważnie zaszkodzić.
Przekonała się o tym brytyjska 17-latka.

Redakcja WP Kobieta
Wasze inspiracje: hinduska uczta dla ciała i ducha
Zapisz na później
PrzepisyWasze inspiracje: hinduska uczta dla ciała i ducha

O swoich inspiracjach opowiada nasza internautka - Pani Anna Krupotow - Carrim, mieszkająca w Londynie. Pani Anna jest lekarzem, z zamiłowaniem do kulinarnego eksperymentowania i poznawania nowych aromatów i smaków. Inspiruje ją kuchnia hindusów - bogactwo zapachów i przypraw...

Redakcja WP Kobieta
Wasze inspiracje: gra zapachów i aromatów
Zapisz na później
PrzepisyWasze inspiracje: gra zapachów i aromatów

Odkrywamy inspiracje internautów. O swoich kulinarnych przygodach opowiada Pani Maya Kowalczyk z Gliwic. "Biada temu, kto odczuwa smaki i kolory, a jest nieczuły na zapachy, albowiem smak potrawy zależy głównie od naszego powonienia. Przyrządzenie każdej potrawy wymaga olbrzymiej wiedzy kulinarnej. Gra zapachów i aromatów jest tu niesłychanie istotna".

Redakcja WP Kobieta
Gwiazdy na żywieniowym detoksie
Zapisz na później
PrzepisyGwiazdy na żywieniowym detoksie

None

Redakcja WP Kobieta
Jedzenie z laboratorium - jak nie przesiąknąć chemią?
Zapisz na później
Optymizm na fali
Zapisz na później
PrzepisyOptymizm na fali

Przekonaj się, że żeglarstwo może być wspaniałą i pasjonującą przygodą, także dla najmłodszych.

Redakcja WP Kobieta
Czy jedzenie mięsa to bandytyzm?
Zapisz na później
PrzepisyCzy jedzenie mięsa to bandytyzm?

Z raportu Ipsos z 2006 roku wynika, że 97% Polaków je mięso. Najczęściej smażymy mięso na patelni (38%), a ulubionym naszym tłuszczem jest olej, choć coraz częściej staramy się smażyć metodą beztłuszczową. Niewielki odsetek stanowią ci, którzy z różnych przyczyn mięsa nie jedzą - jedni ze względów zdrowotnych lub dlatego, że go po prostu nie lubią, inni - bo to nieetyczne i niemoralne.

Magdalena Stypułkowska
Sweet dreams
Zapisz na później
PrzepisySweet dreams

Słodycze sprawiają, że czujemy się dobrze, gdyż podnoszą w mózgu poziom serotoniny, związku poprawiającego nastrój. "Nie należy jednak dawać się temu zwieść; nadmiar słodyczy może mieć szkodliwy wpływ na wiele organów.

Redakcja WP Kobieta