Liczba osób stosujących w Polsce dietę wegetariańską wciąż rośnie. W każdym większym mieście można znaleźć przynajmniej jeden bar wegetariański. Coraz częściej słyszy się, że człowiek nie potrzebuje mięsa, by być zdrowym. Co jednak, gdy w rodzinie ma pojawić się dziecko – czy ono też powinno przestrzegać diety swoich rodziców?
Kofeina zawarta w kawie może chronić
zdolności pamięciowe u starszych kobiet - wynika z najnowszych
francuskich badań, o których informuje pismo "Neurology".
Naturalne, legendarne i chemiczne. Mają za zadanie rozpalać nasze żądze i sprawiać, by nikt nie oparł się naszemu urokowi. Czy jednak rzeczywiście są idealnym lekiem na ten odwieczny ambaras, “żeby dwoje chciało naraz”?
Przedstawiamy propozycje dla smakoszy, którzy są gotowi sięgnąć naprawdę głęboko do kieszeni, by na ich talerzu wylądowała potrawa niepowtarzalna.
Przeciętny Polak wypija co tydzień ponad półtora litra piwa. Dziesięć lat temu – niecały litr. Choć pijemy coraz więcej, nasza wiedza o piwie ciągle jest niewielka. Czas nadrobić zaległości.
Bywają momenty, że czujesz się zmęczona zaraz po wstaniu z łóżka. Mimo odpowiedniej ilości snu, nie czujesz się wypoczęta, i miewasz kłopoty z koncentracją. Zwróć uwagę na to, co jesz.
Soki owocowe i warzywne staja się na całym świecie coraz bardzie popularne i to nie tylko ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe, lecz także ze względu na swoje właściwości lecznicze, profilaktyczne i odmładzające. Zapobiegają i są pomocne w leczeniu wielu schorzeń, często nazywa się je sokami życia lub “żywymi” sokami.
Jennifer Lopez ćwiczy i zdrowo się odżywia, ale, czasami nie odmawia sobie jedzenia z fast foodowej budki. Mimo to wciąż wygląda kusząco - kiedy trzeba, godziny spędza na siłowni i treningach.
O kawie wiadomo nie od dziś, że rozjaśnia umysł i dodaje energii. Amerykańscy naukowcy ustalili, że właśnie kawa jest wspaniałym źródłem tak pożytecznych dla organizmu antyutleniaczy.
Wszyscy znamy takich szczęśliwców, którzy mogą jeść tłuste,
kaloryczne potrawy bez obawy o przytycie. Najnowsze badania
naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Tufts dowodzą, że ten "dar
od losu" polega na posiadaniu odpowiednich wariantów genów.
Spójrz na swoją mapę odżywiania i odpowiedz na następujące pytania -
czy zjadam odpowiednią ilość świeżych warzyw i owoców? Czy piję za dużo kawy lub herbaty a za mało mleka i soków owocowych? Czy środowisko w którym mieszkam jest zanieczyszczone?
Trudno wyobrazić sobie życie bez cukierków, cukru, czekolady. A przecież tak naprawdę, to naszemu organizmowi cukier wcale nie jest potrzebny. Dodatkowym minusem jedzenia słodyczy jest fakt, że rośnie po nich apetyt.
Wielu z nas uwielbia kawę i nie wyobraża sobie codziennej egztstencji bez szkanki gorącego, pobudzającego napoju. Czy kawa szkodzi czy pomaga? Rozwiewamy wasze wątpliwości.
Aby przezwyciężyć zmęczenie i stres należy stosować odpowiednią dietę, bogatą w owoce, warzywa i nabiał, a ubogą w tłuszcze roślinne. Ważny jest także ruch na świeżym powietrzu i aktywny wypoczynek. Nieocenioną rolę odgrywają także herbatki ziołowe.
Są tacy, którzy uważają, że Bóg najpierw stworzył piwo, a dopiero z niego wydzielił wodę. Naprawdę jednak historia piwa zaczyna się w czasach Sumerów. Ktoś zostawił przypadkiem wilgotny kawałek zbożowego placka, który zaczął fermentować – w ten sposób początek został zrobiony.
Kuchnia meksykańska wywodzi się z dwóch tradycji kulinarnych: azteckiej i hiszpańskiej. Ich łączenie, wynik najazdu hiszpańskich konkwistadorów na tereny dzisiejszego Meksyku, zaczęło się w XVI wieku. Dieta meksykańskich Indian składała się głównie z dań kukurydzianych, hojnie okraszanych papryką chili i ziołami, oraz z fasoli i dyni. Aztecka kuchnia wykorzystywała ponadto czekoladę, pomidory, wanilię, awokado, papaję...
Co naprawdę jedzą supermodelki? Czy, aby zaistnieć w branży i nie wypaść gry, trzeba się głodzić i odmawiać sobie przyjemności jedzenia? Zobacz, jak wyglądają jadłospisy najbardziej znanych modelek z całego świata.
Młodzi warszawiacy nie jadają wyłącznie w restauracjach. Lubią gotować, a co więcej, lubią też eksperymentować w kuchni, wynika z sondażu TNS OBOP.
Wino wpływa pozytywnie nie tylko na nasz układ krwionośmy, ale sprawia, że łatwiej zasypiamy, chudniemy i zapobiegamy alergiom.
Lato to sezon świeżych owoców i warzyw. To bardzo dobra okazja, aby zamiast rosołu czy schabowego, podać na obiad chłodnik lub zupę owocową.
W skwarne letnie popołudnia mało kto ma ochotę na gotowanie. Rozgrzany piekarnik czy parujące garnki podnoszą, i tak już panującą w kuchni, wysoką temperaturę. Świadomość, że po powrocie z pracy, zziajana i wyczerpana masz jeszcze smażyć kotlety, jest nie do zniesienia. Ponadto, upał często sprawia, że tradycyjna polska kuchnia nawet jej najzagorzalszym wielbicielom wydaje się za ciężka.
Na zachodzie Europy w ostatnich latach rynek podbijają wyłącznie niegazowane wody mineralne. Maleje też szybko spożycie różnych lemoniad z bąbelkami. Rośnie z kolei spożycie różnych soków, zwłaszcza soków naturalnych z upraw biologicznych. Czym spowodowana jest ta moda?
Na Dalekim Wschodzie uważa się , iż potrawy kwaśne wywołują u człowieka wesołość, a słodkie przywracają utraconą energię. Wewnętrzny spokój i harmonia z otaczającym światem jest, zdaniem chińskich mędrców, rezultatem przede wszystkim prawidłowych nawyków żywieniowych.