Wystarczy zapałka. Sprawdź, czy twój miód jest prawdziwy

Umiesz znaleźć różnicę między miodem sztucznym a miodem surowym? Producenci często chcą zataić tę informację. Prawdziwy miód rozpoznasz po konsystencji, smaku i aromacie. Pomocny jest również test zapałki. Jak go wykonać?

Naturalny miód lipowy
Naturalny miód lipowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.09.2023 | aktual.: 14.09.2023 16:59

Prawdziwy miód, zwany też surowym, naturalnym, czystym czy niefiltrowanym, to po prostu 100 proc. miodu wyprodukowanego przez pszczoły, a nie w fabryce.

W sklepach często pojawia się jednak miód, który jest nim tylko z nazwy. Zmodyfikowany jest on aromatami, wypełniaczami, barwnikami i cukrem. To w rzeczywistoci nie miód, a mieszanka syropów glukozowych, roztworów cukru inwertowanego, syropu kukurydzianego, trzcinowego lub buraczanego, który czasem w ogóle nie zawiera miodu pszczelego.

Odróżnienie podróbki od prawdziwego miodu może być nieco trudne, ale istnieje kilka skutecznych sposobów, które pomogą ci znaleźć autentyczny produkt. Jednym z popularnych testów jest tzw. próba płomieniowa, czyli test zapałki.

Prawdziwy czy sztuczny? Jak rozpoznać naturalny miód?

Zwróć uwagę na konsystencję. Prawdziwy miód ma tendencję do krystalizacji w miarę upływu czasu. Jeśli kupujesz miód w płynie i jest on absolutnie płynny przez długi czas, nawet w niskich temperaturach, być może jest to fałszywy produkt. Naturalny miód może również różnić się konsystencją w zależności od rodzaju i miejsca jego produkcji, ale nigdy nie powinien być gęsty jak syrop. Brak charakterystycznych grudek, krystalizacji i białego nalotu na powierzchni to kolejne sygnały ostrzegawcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Charakterystyczny smak i aromat. Prawdziwy miód ma bogaty i różnorodny smak, który może różnić się w zależności od źródła nektaru.

Pamiętaj też, że miód, który pochodzi od lokalnych pszczelarzy lub ten renomowanych marek, ma większe szanse na bycie autentycznym. Spróbuj dowiedzieć się, skąd pochodzi miód i sprawdź reputację producenta.

Próba płomienia

Czy wiesz, że prawdziwy miód jest łatwopalny? Aby przekonać się, że twój miód jest naturalny, zanurz główkę zapałki w miodzie i spróbuj ją odpalić. Jeśli miód jest prawdziwy, płomień pojawi się bez problemu. Fałszywy miód zatrzyma zapalenie zapałki ze względu na poziom wilgoci.

Pamiętaj, by zachować ostrożność przy stosowaniu tej metody!

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (7)