Sos musztardowy. Dlaczego warto mieć pod ręką domowy dodatek do mięs i jajek?
Sos musztardowy jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin czy jajek, a przy tym nie zabija ich smaku, tylko delikatnie podkreśla. Zdecydowanie lepszym wyborem jest przyrządzenie go samodzielnie, niż sięgnięcie po gotowy i naładowany chemią produkt ze sklepowej półki. Sos musztardowy świetnie smakuje, a przy tym nie zajmuje dużo czasu podczas przygotowania.
14.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:10
Jeśli lubisz dodawać do ulubionych potraw smaczne sosy, koniecznie wypróbuj sosu musztardowego. Sprawdzi się na wiele różnych sposobów, a przy okazji wyśmienicie uzupełni każdy rodzaj potrawy, nawet tej z grilla. Sos musztardowy to niezapomniany smak, który przede wszystkim kojarzy się ze wspaniałym aromatem.
Sos musztardowy – do czego może być podany?
Sos musztardowy zwłaszcza w polskiej kuchni podawany jest razem z klopsikami albo jajkami na twardo. Chcąc przełamać smak potrawy, można dodać odrobinę miodu, który zdecydowanie złagodzi ostry posmak. Oprócz tego sos musztardowy z powodzeniem uzupełni mięso z kurczaka, indyka czy cielęciny, a także pasuje do wielu ryb. Jeśli zostanie odpowiednio przyprawiony świetnie skomponuje się ze smażonymi i grillowanymi kiełbaskami, frytkami czy hamburgerami. Zaletą domowego sosu musztardowego jest fakt, że można własnoręcznie go doprawić, dzięki czemu jest niezrównanym dodatkiem spośród znanych produktów.
Sos musztardowy – jak przygotować?
Składniki:
- 2 łyżki masła;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- 0,5 litra bulionu warzywnego;
- 4 łyżki ulubionej musztardy;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
W rondlu rozpuść na małym ogniu masło, po czym zdejmij garnek z ognia. Dodaj do niego mąkę i energicznie zamieszaj, aby połączyć oba składniki. Nieco niższa temperatura zdecydowanie pomoże w szybkim wymieszaniu dodatków. Wlej bulion do mieszanki i także szybko zamieszaj. Kiedy nie będzie żadnych grudek, możesz ponownie postawić rondelek na małym ogniu i gotować. Dodaj musztardę, mieszaj do momentu, aż sos zgęstnieje i osiągnie wymaganą konsystencję. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Ten sos musztardowy na ciepło wspaniale wypadnie przy wielu tradycyjnych daniach, szczególnie opartych na mięsach z drobiu albo jajek na twardo.