"Lekarstwo na wszystko" - przepis Agnieszki Maciąg
W nowym poradniku kulinarnym Agnieszki Maciąg "Smak miłości" znajdujemy przepis o intrygującej nazwie "Cudowna mikstura mojej mamy". Jak zapewnia autorka - to specyfik wzmacniający organizm i remedium na wiele chorób, m.in. miażdżycę.
05.05.2014 | aktual.: 05.05.2014 15:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W nowym poradniku kulinarnym Agnieszki Maciąg "Smak miłości" znajdujemy przepis o intrygującej nazwie "Cudowna mikstura mojej mamy". Jak zapewnia autorka - to specyfik wzmacniający organizm i remedium na wiele chorób, m.in. miażdżycę.
Dawno temu w starych notatkach mama Agnieszki Maciąg znalazła przepis na "cudowną miksturę". W rodzinie modelki określa się ją jako "lekarstwo na wszystko". Do sporządzenia mikstury potrzeba 1 litr oleju lnianego, 1 litr jasnego miodu płynnego (wielokwiatowego, akacjowego, lipowego), sok wyciśnięty z 10 cytryn i 10 główek czosnku wyciśniętych przez praskę.
Jeśli chcemy ją wykorzystać jako lekarstwo, należy przyjmować 3-4 łyżki dziennie i koniecznie przechowywać ją w lodówce.
- To także wyśmienita marynata i doskonały dodatek do potraw. W kilku jej łyżkach marynuję cielęcinę, polewam nią mój ulubiony pasztet z cukinii - pisze Maciąg.
- Warto również pamiętać, że olej lniany zachowuje swoje zdrowotne właściwości tylko spożywany na zimno. Jeśli zdecydujesz się używać mikstury w celach kulinarnych, możesz oczywiście dokonać modyfikacji zgodnie ze swoimi upodobaniami. Ja wolę potrawy mniej słodkie. Można więc dodać sól lub sos sojowy oraz różne zioła - doradza miłośniczka kulinariów.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl