FitnessChipsy z warzyw – przepisy na domowe chipsy

Chipsy z warzyw – przepisy na domowe chipsy

Chipsy z warzyw – przepisy na domowe chipsy
Źródło zdjęć: © 123RF
23.10.2018 23:09, aktualizacja: 26.11.2018 13:03

Chipsy z warzyw to dietetyczna i bardzo zdrowa przekąska, dlatego polecana jest tym, którym zależy na pozbyciu się dodatkowych kilogramów. Domowe chipsy zawdzięczają ten fakt nie tylko niewielkiej liczbie kalorii, ale również zawartości składników mineralnych i witamin. Jak zrobić chipsy z buraka i marchwi oraz jak przygotować zdrowy dip?

Domowe chipsy z buraka

Chipsy z buraków są niezwykle zdrowe dzięki wysokiej zawartości żelaza, które umożliwia transport tlenu bezpośrednio do naszych mięśni. Oprócz tego, że właściwy poziom żelaza w krwiobiegu ułatwia prawidłowe funkcjonowanie układu ruchu, co jest bardzo ważne dla ludzi aktywnie uprawiającym sport.

Aby prawidłowo przygotować domowe chipsy z buraków, potrzebne będą:

  • ok. 2 buraki,
  • czosnek,
  • przyprawy w postaci pieprzu i soli,
  • ok. 2 łyżek oleju rzepakowego.

Kiedy już mamy skompletowane wszystkie składniki na domowe chipsy z warzyw, powinniśmy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. W międzyczasie buraki kroimy w cienkie paski oraz mieszamy z czosnkiem i przyprawami, dodając do całości oleju. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez ok. 15-20 minut. Gotowe!

Domowe chipsy z marchewki

Marchewka to bogate źródło witaminy A, która pozytywnie oddziałuje m.in. na wzrok. Aby przygotować chipsy marchewkowe, potrzebne nam będą:

  • ok. 4 marchewki,
  • olej rzepakowy,
  • przyprawy w postaci: soli, łyżeczki ostrej papryki i cynamonu.

Przygotowanie tej zdrowej przekąski zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury ok. 180 stopni. Następnie myjemy marchewki, obieramy je, suszymy i kroimy drobno na talarki lub podłużne paski, wykorzystując do tego obieraczkę. Tak przygotowane warzywo wkładamy do miski, dodajemy olej oraz mieszamy, posypując wspomnianymi przyprawami.

Następnie całość układamy na papierze do pieczenia w taki sposób, aby poszczególne kawałki nie stykały się ze sobą i pieczemy do ok. 20 minut. Proces pieczenia obserwujemy i kiedy uznamy, że nasze domowe chipsy nabrały odpowiedniego koloru i chrupkości, wyjmujemy je z piekarnika i czekamy aż ostygną.

Zdrowy dip do chipsów z warzyw

Jednym z popularnych dipów, który jest dietetyczny i doskonale pasuje do domowych chipsów z warzyw, jest popularne guacamole. Aby je przygotować, będziemy potrzebować jednego awokado, które kroimy w poprzek, aby jak najłatwiej wyjąć pestkę, nie naruszając przy tym struktury owocu.

Do awokado dodajemy sok z cytryny oraz przyprawiamy za pomocą soli, chilli i kilku ząbków czosnku. Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiego dipu, a żeby smak był jeszcze bardziej wyrazisty, możemy do naszego guacamole dodać pokrojoną drobno kolendrę i posiekanego pomidora.

Alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za guacamole, może być dip meksykański, który sami przygotujemy, wykorzystując w tym celu krojone pomidory, paprykę, łyżeczkę czosnku, dwie łyżeczki octu i łyżeczkę cukru.