Dieta wysokokaloryczna
Dieta służąca odbudowie wagi powinna zawierać nadwyżkę kalorii w stosunku do zapotrzebowania. Dieta wysokokaloryczna to taka powyżej 2500 kcal- 3000 kcal. Nadwyżka kalorii odbudowuje tkankę tłuszczową. Białko w posiłkach buduje masę mięśniową.
23.02.2010 | aktual.: 23.02.2010 11:08
Dieta służąca odbudowie wagi powinna zawierać nadwyżkę kalorii w stosunku do zapotrzebowania. Dieta wysokokaloryczna to taka powyżej 2500 kcal- 3000 kcal. Nadwyżka kalorii odbudowuje tkankę tłuszczową. Białko w posiłkach buduje masę mięśniową.
Osiągnięcie dużej ilości kalorii wymaga zwiększenia porcji lub kalorycznych dodatków takich jak śmietanka, żółtko, mleko w proszku.
Posiłki powinny być regularne, żeby systematycznie dostarczać energii i materiałów budulcowych. Optymalną ilością jest sześć posiłków, pięć podstawowych i jeden na przed pójściem spać.
Dieta wysokokaloryczna - jaki jadłospis?
Jadłospis powinien zawierać wszystkie grupy produkty. Cukier i słodycze należy wprowadzać do diety z umiarem. Najlepszym źródłem węglowodanów prostych są owoce i soki owocowe.
Największym źródłem kalorii powinny być węglowodany złożone: kasze, ryż, ziemniaki, pieczywo jasne i pełnoziarniste. Źródłem białka powinny być produkty pochodzenia zwierzęcego. Mięso głównie drobiowe, wołowe iryby. Wszystkie techniki przygotowania są dozwolone. Nabiał i mleko mogą mieć większy procent tłuszczu.
Dieta wysokokaloryczna
DZIEŃ 1
Śniadanie
Omlet z groszkiem i wędliną(z 2 jajek i 2 łyżek mleka 3, 2% usmażyć omlet na łyżce oleju, dodać kawałki szynki z indyka i 3 łyżki groszku konserwowego), 2 kromki pieczywa razowego posmarowanym margaryną
2 śniadanie
Bułka drożdżowa z serem, szklanka mleka 3,2%.
Obiad
Zupa pieczarkowa z lanym ciastem(zabielić śmietanką 30%),
Mintaj smażony w panierce, ryż (1/2 woreczka), surówka z marchwi, kapusty kiszonej, jabłka (1 łyżka oleju).
Podwieczorek
Budyń waniliowy (szklanka) na mleku 3, 2% z herbatnikami w czekoladzie (4 szt.).
Szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciskanego.
Kolacja
Placki ziemniaczane (3 szt.) zapiekane z mozarella (po usmażeniu placek odsączyć z tłuszczu, położyć na nim plasterek sera i pomidora, zapiec w piekarniku)
Przekąska przed spaniem
½ bułki grahamki posmarowane masłem i pełną łyżeczką masła orzechowego.
DZIEŃ 2
ŚniadanieMiseczka płatków (kukurydziane, pszenne) z mlekiem 3,2% (dodać łyżkę mleka w proszku), bułka biała z masłem, twarogiem tłustym i papryką, herbata z cukrem
2 śniadanie
Dwa tosty z serem żółtym, szynka i pomidorem, szklanka soku porzeczkowego.
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem(do wywaru z włoszczyzny dodać pokrojone pomidory świeże lub z puszki, doprawić do smaku, dodać trójkącik serka topionego dla zagęszczenia, zabielić śmietanką, podawać z ½ szklanki ryżu), pieczone udko kurczaka (kurczaka skropić łyżką oliwy, natrzeć przyprawami, zawinąć z folię i piec ok. 20 minut),
Ziemniaki puree (do potłuczonych ziemniaków dodać łyżkę masła i 4 łyżki mleka 3,2%), surówka z czerwonej kapusty (kapustę i kawałek cebuli pokroić, jabłko zetrzeć na tarce, dodać łyżkę oliwy z oliwek, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru)
Podwieczorek
Serek homogenizowany owocowy z wafelkami waniliowymi (4 szt.)
( do serka łyżka mleka proszku)
Kolacja
Banan mały, kiwi, jabłko, orzechy (lub mieszanka studencka) wymieszane z jogurtem owocowym lub naturalnym (szklanka).
Przekąska przed spaniem
½ bułki grahamki z masłem, posmarowane łyżeczka miodu.
DZIEŃ 3
Śniadanie
Dwie parówki drobiowe na ciepło, dwie bułki wieloziarniste posmarowane masłem z twarogiem tłustym i pomidorem, Szklanka soku bananowego.
2 śniadanie
15 truskawek z śmietana 30 % i cukrem
Obiad
Zupa jarzynowa z makaronem,
Kopytka w sosie pomidorowym (ziemniaki ugotowane zmielić lub przetrzeć przez sito, dodać mąkę, jajka, sól, wyrobić, podzielić i ugotować w osolonej wodzie, na rozgrzanym maśle usmażyć cebule, dodać mąkę i przecier pomidorowy- sosem polać kopytka).
Szklanka soku pomarańczowego
Podwieczorek
Banan zmiksowany z jogurtem, dwa kiwi.
Kromka pieczywa żytniego z masłem.
Kolacja
Trzy naleśniki z serem białym tłustym, szklanka soku owocowego
Przekąska przed spaniem
Szklanka kakao (mleko 3,2%, 4 łyżeczki kakao rozpuszczalnego)
DZIEŃ 4
Śniadanie
Sałatka z jajka, żółtego sera, wędliny drobiowej, majonezu, ogórka kiszonego, dwie kromki jasnego pieczywa z masłem i pomidorem, szklanka jabłkowego.
2 śniadanie
Dwie kromki z tłustym twarogiem, pomidorem.
Szklanka mleka 3,2%
Obiad
Rosół z makaronem,
Łosoś smażony z pieczarkami(wymieszać sól, curry i sok z cytryny, filet z łososia zamarynować na 30 min, następnie usmażyć wraz z pieczarkami, cebula i czosnkiem, można pod koniec smażenia podlać winem),
Frytki (porcja 200g),
Sałata skropiona oliwą.
Podwieczorek
Dwie bułki pełnoziarniste z masłem, wędliną drobiową, szczypiorkiem i majonezem
Kolacja
Kluski kładzione z białego sera(kostkę sera twarogowego półtłustego rozgnieść widelcem, dodać 3 łyżki mąki pszennej, żółtko, łyżkę mleka i sól, z białka ubić pianę, dodać do masy i lekko wymieszać. Do wrzącej wody wkładać łyżką kluski, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzić je, wyłożyć na talerz, dodać masło i posypać, według cukrem pudrem.
Szklanka soku marchewkowego.
Przekąska przed spaniem
½ bułki z masłem i dżemem wiśniowym, Szklanka herbaty z cukrem i cytryną.
DZIEŃ 5
Śniadanie
½ kostki twarogu tłustego zmiksowana ze śmietanką i dwoma łyżkami mleka w proszku z dodatkiem cukru (wg uznania) z bananem, truskawkami (innymi owocami), bułka kajzerka posmarowana masłem.
Herbata z cukrem.
2 śniadanie
Kefir (opakowanie 150-200g) zmiksowany z jagodami (1/2 szklanki świeżych lub mrożonych, 2 łyżeczki mleka w proszku),
3 pierniczki alpejskie.
Obiad
Zupa serowa ( por i pieczarki zeszklić na maśle, zalać bulionem, dodać żółty ser, dwa opakowania serka topionego złoty ementaler, dowolna ilość śmietany kremówki) z grzankami,
Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym.
Podwieczorek
3 kromki pieczywa jasnego posmarowane masłem, 3 plasterki szynki gotowanej, 3 plasterki sera żółtego, liście sałaty.
Herbata z cukrem i sokiem malinowym.
Kolacja
2 krokiety z mięsem,
Szklanka barszczu czerwonego czystego.
Przekąska przed spaniem
Szklanka soku bananowego
DZIEŃ 6
Śniadanie
Porcja kaszki owocowej z mlekiem 3,2%,
3 kromki pieczywa razowego z masłem i dżemem truskawkowym.
Herbata z cukrem.
2 śniadanie
Serek wiejski (200g), dwie kromki pieczywa z masłem, 2 plasterkami szynki wędzonej i rzodkiewką.
Obiad
Zupa ogórkowa z ryżem,
Kurczak z pieczarkami w śmietanie(filet z piersi z kurczaka polać oliwą, dodać przyprawy i wstawić do lodówki, potem usmażyć wraz z cebulą i pieczarkami, podlać szklanką wody i poczekać aż odparuje, na koniec dodać śmietanę i podgrzewać aż zgęstnieje) z pieczonymi ziemniakami i gotowaną fasolka szparagową.
Podwieczorek
Gofr z bitą śmietaną i dżemem
Kolacja
4 ziemniaki ugotowane i podsmażone na masełku i posypane koperkiem.
Przekąska przed spaniem
Kawałek biszkopta z galaretką i truskawkami, szklanka mleka 3,2%
DZIEŃ 7
Śniadanie
2 bułki kajzerki z masłem, 4 plasterkami szynki gotowanej, 2 jajkami na twardo, 1 łyżką majonezu i szczypiorkiem.
Herbata z cukrem i sokiem.
2 śniadanie
Ciastko francuskie z serem, szklanka mleka 3,2%.
Obiad
Talerz zupy warzywnej z brukselką(na filecie z indyka i warzywach mrożonych lub włoszczyźnie i pół opakowania brukselki ugotować zupę, doprawić do smaku i zabielić śmietaną 30%, dodać 2 łyżki ryżu surowego na porcję zupy.)
Makaron z papryka i fetą
(paprykę czerwoną, cebulę przyprawić i dusić do miękkości, dodać obrane ze skóry pomidory i łyżkę stołowa oliwy oliwek, ugotować makaron rurki, dodać sos i pokrojone w kostkę opakowanie fety pełnotłustej)
Podwieczorek
Bułka grahamka z pastą z tuńczyka w oleju i ogórka kiszonego i szczypiorku.
Herbata z cukrem.
Kolacja
Risotto z mięsem i warzywami.
Pieczywo razowe,
Herbata z cukremPrzekąska przed spaniem
Szklanka gorącej czekolady.
Źródło: abcZdrowie.pl