FitnessDietyDieta wysokokaloryczna

Dieta wysokokaloryczna

Dieta służąca odbudowie wagi powinna zawierać nadwyżkę kalorii w stosunku do zapotrzebowania. Dieta wysokokaloryczna to taka powyżej 2500 kcal- 3000 kcal. Nadwyżka kalorii odbudowuje tkankę tłuszczową. Białko w posiłkach buduje masę mięśniową.

Dieta wysokokaloryczna
Beata Ratuszniak

23.02.2010 | aktual.: 23.02.2010 11:08

Dieta służąca odbudowie wagi powinna zawierać nadwyżkę kalorii w stosunku do zapotrzebowania. Dieta wysokokaloryczna to taka powyżej 2500 kcal- 3000 kcal. Nadwyżka kalorii odbudowuje tkankę tłuszczową. Białko w posiłkach buduje masę mięśniową.

Osiągnięcie dużej ilości kalorii wymaga zwiększenia porcji lub kalorycznych dodatków takich jak śmietanka, żółtko, mleko w proszku.

Posiłki powinny być  regularne, żeby systematycznie dostarczać energii i materiałów budulcowych. Optymalną ilością jest sześć posiłków, pięć podstawowych i jeden na przed pójściem spać.

Dieta wysokokaloryczna - jaki jadłospis?

Jadłospis powinien zawierać wszystkie grupy produkty. Cukier i słodycze należy wprowadzać do diety z umiarem. Najlepszym źródłem węglowodanów prostych są owoce i soki owocowe.

Największym źródłem kalorii powinny być węglowodany złożone: kasze, ryż, ziemniaki, pieczywo jasne i pełnoziarniste. Źródłem białka powinny być produkty pochodzenia zwierzęcego. Mięso głównie drobiowe, wołowe iryby. Wszystkie techniki przygotowania są dozwolone. Nabiał i mleko mogą mieć większy procent tłuszczu.

Dieta wysokokaloryczna

DZIEŃ  1

Śniadanie

Omlet z groszkiem i wędliną(z 2 jajek i 2 łyżek mleka 3, 2% usmażyć omlet na łyżce oleju, dodać kawałki szynki z indyka i 3 łyżki groszku konserwowego), 2 kromki pieczywa razowego posmarowanym margaryną

2 śniadanie

Bułka drożdżowa z serem, szklanka mleka 3,2%.

Obiad

Zupa pieczarkowa z lanym ciastem(zabielić śmietanką 30%),

Mintaj smażony w panierce, ryż (1/2 woreczka), surówka z marchwi, kapusty kiszonej, jabłka (1 łyżka oleju).

Podwieczorek

Budyń  waniliowy (szklanka) na mleku 3, 2% z herbatnikami w czekoladzie (4 szt.).

Szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciskanego.

Kolacja

Placki ziemniaczane (3 szt.) zapiekane z mozarella (po usmażeniu placek odsączyć z tłuszczu, położyć na nim plasterek sera i pomidora, zapiec w piekarniku)

Przekąska przed spaniem

½ bułki grahamki posmarowane masłem i pełną łyżeczką masła orzechowego.

DZIEŃ  2

ŚniadanieMiseczka płatków (kukurydziane, pszenne) z mlekiem 3,2% (dodać łyżkę mleka w proszku), bułka biała z masłem, twarogiem tłustym i papryką, herbata z cukrem

2 śniadanie

Dwa tosty z serem żółtym, szynka i pomidorem, szklanka soku porzeczkowego.

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem(do wywaru z włoszczyzny dodać pokrojone pomidory świeże lub z puszki, doprawić do smaku, dodać trójkącik serka topionego dla zagęszczenia, zabielić śmietanką, podawać z ½ szklanki ryżu), pieczone udko kurczaka (kurczaka skropić  łyżką oliwy, natrzeć przyprawami, zawinąć z folię  i piec ok. 20 minut),

Ziemniaki puree (do potłuczonych ziemniaków dodać łyżkę masła i 4 łyżki mleka 3,2%), surówka z czerwonej kapusty (kapustę i kawałek cebuli pokroić, jabłko zetrzeć na tarce, dodać łyżkę oliwy z oliwek, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru)

Podwieczorek

Serek homogenizowany owocowy z wafelkami waniliowymi (4 szt.)

( do serka łyżka mleka proszku)

Kolacja

Banan mały, kiwi, jabłko, orzechy (lub mieszanka studencka) wymieszane z jogurtem owocowym lub naturalnym (szklanka).

Przekąska przed spaniem

½ bułki grahamki z masłem, posmarowane łyżeczka miodu.

DZIEŃ  3

Śniadanie

Dwie parówki drobiowe na ciepło, dwie bułki wieloziarniste posmarowane masłem z twarogiem tłustym i pomidorem, Szklanka soku bananowego.

2 śniadanie

15 truskawek z śmietana 30 % i cukrem

Obiad

Zupa jarzynowa z makaronem,

Kopytka w sosie pomidorowym (ziemniaki ugotowane zmielić lub przetrzeć przez sito, dodać mąkę, jajka, sól, wyrobić, podzielić i ugotować w osolonej wodzie, na rozgrzanym maśle usmażyć cebule, dodać mąkę i przecier pomidorowy- sosem polać kopytka).

Szklanka soku pomarańczowego

Podwieczorek

Banan zmiksowany z jogurtem, dwa kiwi.

Kromka pieczywa żytniego z masłem.

Kolacja

Trzy naleśniki z serem białym tłustym, szklanka soku owocowego

Przekąska przed spaniem

Szklanka kakao (mleko 3,2%, 4 łyżeczki kakao rozpuszczalnego)

DZIEŃ  4

Śniadanie

Sałatka z jajka, żółtego sera, wędliny drobiowej, majonezu, ogórka kiszonego, dwie kromki jasnego pieczywa z masłem i pomidorem, szklanka jabłkowego.

2 śniadanie

Dwie kromki z tłustym twarogiem, pomidorem.

Szklanka mleka 3,2%

Obiad

Rosół z makaronem,

Łosoś smażony z pieczarkami(wymieszać  sól, curry i sok z cytryny, filet z łososia zamarynować na 30 min, następnie usmażyć wraz z pieczarkami, cebula i czosnkiem, można pod koniec smażenia podlać winem),

Frytki (porcja 200g),

Sałata skropiona oliwą.

Podwieczorek

Dwie bułki pełnoziarniste z masłem, wędliną drobiową, szczypiorkiem i majonezem

Kolacja

Kluski kładzione z białego sera(kostkę  sera twarogowego półtłustego rozgnieść widelcem, dodać 3 łyżki mąki pszennej, żółtko, łyżkę mleka i sól, z białka ubić pianę, dodać do masy i lekko wymieszać. Do wrzącej wody wkładać łyżką kluski, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzić je, wyłożyć na talerz, dodać masło i posypać, według cukrem pudrem.

Szklanka soku marchewkowego.

Przekąska przed spaniem

½ bułki z masłem i dżemem wiśniowym, Szklanka herbaty z cukrem i cytryną.

DZIEŃ  5

Śniadanie

½ kostki twarogu tłustego zmiksowana ze śmietanką i dwoma łyżkami mleka w proszku z dodatkiem cukru (wg uznania) z bananem, truskawkami (innymi owocami), bułka kajzerka posmarowana masłem.

Herbata z cukrem.

2 śniadanie

Kefir (opakowanie 150-200g) zmiksowany z jagodami (1/2 szklanki świeżych lub mrożonych, 2 łyżeczki mleka w proszku),

3 pierniczki alpejskie.

Obiad

Zupa serowa ( por i pieczarki zeszklić na maśle, zalać bulionem, dodać żółty ser, dwa opakowania serka topionego złoty ementaler, dowolna ilość śmietany kremówki) z grzankami,

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym.

Podwieczorek

3 kromki pieczywa jasnego posmarowane masłem, 3 plasterki szynki gotowanej, 3 plasterki sera żółtego, liście sałaty.

Herbata z cukrem i sokiem malinowym.

Kolacja

2 krokiety z mięsem,

Szklanka barszczu czerwonego czystego.

Przekąska przed spaniem

Szklanka soku bananowego

DZIEŃ  6

Śniadanie

Porcja kaszki owocowej z mlekiem 3,2%,

3 kromki pieczywa razowego z masłem i dżemem truskawkowym.

Herbata z cukrem.

2 śniadanie

Serek wiejski (200g), dwie kromki pieczywa z masłem, 2 plasterkami szynki wędzonej i rzodkiewką.

Obiad

Zupa ogórkowa z ryżem,

Kurczak z pieczarkami w śmietanie(filet z piersi z kurczaka polać oliwą, dodać przyprawy i wstawić do lodówki, potem usmażyć wraz z cebulą i pieczarkami, podlać szklanką wody i poczekać aż odparuje, na koniec dodać śmietanę i podgrzewać aż zgęstnieje) z pieczonymi ziemniakami i gotowaną fasolka szparagową.

Podwieczorek

Gofr z bitą śmietaną i dżemem

Kolacja

4 ziemniaki ugotowane i podsmażone na masełku i posypane koperkiem.

Przekąska przed spaniem

Kawałek biszkopta z galaretką i truskawkami, szklanka mleka 3,2%

DZIEŃ  7

Śniadanie

2 bułki kajzerki z masłem, 4 plasterkami szynki gotowanej, 2 jajkami na twardo, 1 łyżką majonezu i szczypiorkiem.

Herbata z cukrem i sokiem.

2 śniadanie

Ciastko francuskie z serem, szklanka mleka 3,2%.

Obiad

Talerz zupy warzywnej z brukselką(na filecie z indyka i warzywach mrożonych lub włoszczyźnie i pół opakowania brukselki ugotować zupę, doprawić do smaku i zabielić śmietaną 30%, dodać 2 łyżki ryżu surowego na porcję zupy.)

Makaron z papryka i fetą

(paprykę  czerwoną, cebulę przyprawić i dusić do miękkości, dodać obrane ze skóry pomidory i łyżkę stołowa oliwy oliwek, ugotować makaron rurki, dodać sos i pokrojone w kostkę opakowanie fety pełnotłustej)

Podwieczorek

Bułka grahamka z pastą z tuńczyka w oleju i ogórka kiszonego i szczypiorku.

Herbata z cukrem.

Kolacja

Risotto z mięsem i warzywami.

Pieczywo razowe,

Herbata z cukremPrzekąska przed spaniem

Szklanka gorącej czekolady.

Źródło: abcZdrowie.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
dietyzdrowa żywnośćjadłospis