W Sylwestra wcale nie trzeba wychodzić na wielki bal. Wieczór ten można spędzić w domu, ze znajomymi i najbliższymi przyjaciółmi. Dobrą zabawę mamy wówczas zagwarantowaną (szczególnie jeśli będziemy witać Nowy Rok w sprawdzonym gronie). Jak jednak wszystko zorganizować, by zabawa należała do udanych?
Nina Terentiew, Grażyna Wolszczak, Paulina Holtz i Urszula Dudziak, uczennice mistrza sztuki kulinarnej, Marka Łebkowskiego. U nas razem szykują wigilijną kolację.
Wyobraź sobie sytuację - spędzasz wieczór wigilijny z teściami, siedzicie przy stole i konwersujecie, podczas gdy na twoim talerzu panuje „artystyczny nieład”, który teściowie dyskretnie omijają wzrokiem. Jak jeść, żeby nie straszyć złymi manierami i nie uchodzić za niewychowanego łasucha?
Święta Bożego Narodzenia to jedno z najważniejszych i najmilszych wydarzeń w całym roku. Wraz z nadejściem grudnia, zaczynamy myśleć o tym, co postawimy na świąteczny stół, z kim spędzimy wigilijny wieczór, oraz jakie prezenty położymy pod choinkę. W tym samym czasie o świętach zaczynają myśleć Holendrzy, Belgowie, Grecy, Hiszpanie i inne narody na całym świecie.
Według tradycji wigilijnych potraw powinno być dwanaście. Dziś najczęściej już nie zwracamy tak wielkiej uwagi na ich ilość, rezygnując z dań, za którymi nasi domownicy nie przepadają. Zawsze jednak na stole pojawia się zupa!
Tiramisu, babà, focaccia di mandorla... Mmm, paluszki lizać! Tak, Włosi potrafią stworzyć w kuchni bardzo smakowite desery. Ich stare przepisy na słodkości od wieków podbijają świat. Któż bowiem nie zna smaku chociażby tiramisu? Mało kto jednak wie, że niemal z każdym z włoskich przysmaków związana jest jakaś legenda...
Święta to doskonała okazja, aby popełnić grzech obżarstwa. Raz w roku przecież można sobie pozwolić na pochłonięcie ogromnej ilości słodyczy i tłustych mięs, i dopiero po świętach zastanawiać się, jak się pozbyć tych kilku dodatkowych kilogramów.
W Wigilię Bożego Narodzenia, spożywać trunków nie wypada. Co innego, gdy dnia następnego zasiądziemy przy świątecznym stole, w towarzystwie najbliższych nam osób. Do specjalnie przygotowanych smakowitości - faszerowanych mięs, wykwintnych przystawek i sałatek, wypada podać jedynie wytworne trunki, na przykład czerwone wino.
Najsłynniejsza ukraińska kuchnia pochodzi z Odessy, miasta, kojarzonego przede wszystkim z poezją, filmem i bardami. Zarówno w Odessa, jak i cała Ukraina może pochwalić się smakowitą kuchnią, która przypadła do gustu wielu turystom odwiedzającym ten kraj.
Z badań wynika, że połowa Polaków w mikołajkowym bucie i pod choinką znajduje słodycze – czekoladki, bombonierki i cukierki. Możesz kupić je w sklepie lub przyrządzić samodzielnie pyszne, słodkie rarytasy.
Kotlet z kangura i jajecznica z jaj strusia
Kuchnia australijska w ogromnym stopniu uzależniona jest od geografii i historii tego kontynentu, i wbrew pozorom nie składa się tylko z kanapkowej pasty drożdżowej Vegemite.
Joanna Liszowska jest jedną z najbardziej pożądanych kobiet, które zaistniały w polskim showbiznesie. Atutami aktorki są piękny uśmiech i kobiece kształty, które... jednak nie wszystkim się podobają.
Impreza charytatywna "Obiady Czwartkowe". Gwiazdy rozmawiają o winie!
Zbliża się zima, nastają chłody, za oknem deszcz i śnieg. Właśnie teraz potrzebujemy większęj dawki energii oraz witamin i minerałów. W dostarczeniu ich mogą pomóc odpowiednie napoje: soki warzywne, napary ziołowe, rozgrzewające herbaty.
Niedługo minie 10 lat od czasu, kiedy w Polsce otwarto pierwszy lokal serwujący sushi. Dzisiaj te japońskie przysmaki jemu równie chętnie, co dania włoskie czy meksykańskie. W całym kraju lawino wzrasta liczba sushi-barów.
Co jemy i jaki prowadzimy tryb życia w młodości warunkuje i określa jakość naszego zdrowia w przyszłości. Tak więc kobieta po 30-tce powinna teraz zacząć dbać o swoje zdrowie i odżywiać się prawidłowo, aby w przyszłości uniknąć chorób serca, raka, zmiękczenia kości.
Herbata to nie tylko przyjemność picia, smak i aromat, ale i dobroczynny wpływ na nasz organizm. Bardzo istotny jest tutaj również dobór gatunków, sposób i czas parzenia herbaty.
Wizyta w renomowanej restauracji dla wielu z nas bywa stresująca. Elegancko nakryty stół, szarmancki kelner i dość oficjalna atmosfera lokalu często wprawiają nas w zakłopotanie. Niesłusznie.
Już za dwa, trzy miesiące, jak zapowiadają
naukowcy z Politechniki Gdańskiej(PG), na rynku mają pojawić się
wędliny zawierające antyrakowe substancje pochodzące z kapusty.
Naukowcy są o krok bliżej od zrozumienia,
dlaczego czerwone wino ma korzystny wpływ na nasze serce. Badacze z Wielkiej Brytanii
dowodzą, że dobroczynne działanie wina - przy umiarkowanym
spożyciu - zależy od zawartych w nim substancji wzmacniających
naczynia krwionośne.
Tajlandia to piękny kraj w południowo-wschodniej Azji. Kuchnia tego państwa bardzo różni się od naszej. Jest to związane z faktem, że Tajlandia położona jest w zupełnie innej niż Polska szerokości geograficznej i ma całkowicie różne od nas warunki naturalne.
Najostrzejsze na świecie papryczki chili
odkryli naukowcy z amerykańskiego stanu Nowy Meksyk. Informację na
ten temat podaje serwis internetowy EurekAlert.
Czy wiesz, że posiłek zjedzony w restauracji fast food \r\nmoże narazić dziecko na niebezpiecznie wysoką dawkę soli?
Paula Wolfert, znawczyni kuchni marokańskiej, autorka książki Couscous and Other Good Food from Morocco, napisała, że by jakiś naród mógł się poszczycić znakomitym jedzeniem, muszą zostać spełnione cztery warunki. Po pierwsze, kraj powinien być zasobny w doskonałe ingrediencje.