Gotowanie

Gotowanie

Jak przygotować sylwestrową domówkę?
Zapisz na później
PrzepisyJak przygotować sylwestrową domówkę?

W Sylwestra wcale nie trzeba wychodzić na wielki bal. Wieczór ten można spędzić w domu, ze znajomymi i najbliższymi przyjaciółmi. Dobrą zabawę mamy wówczas zagwarantowaną (szczególnie jeśli będziemy witać Nowy Rok w sprawdzonym gronie). Jak jednak wszystko zorganizować, by zabawa należała do udanych?

Redakcja WP Kobieta
­Wigilia z mistrzem
Zapisz na później
Przepisy­Wigilia z mistrzem

Ni­na Te­ren­tiew, Gra­ży­na Wolsz­czak, Pau­li­na Holtz i Ur­szu­la Du­dziak, uczennice mistrza sztuki kulinarnej, Mar­ka Łeb­kow­skie­go. U nas razem szykują wi­gi­lij­ną kolację.

Redakcja WP Kobieta
Dobre zwyczaje przy świątecznym stole
Zapisz na później
PrzepisyDobre zwyczaje przy świątecznym stole

Wyobraź sobie sytuację - spędzasz wieczór wigilijny z teściami, siedzicie przy stole i konwersujecie, podczas gdy na twoim talerzu panuje „artystyczny nieład”, który teściowie dyskretnie omijają wzrokiem. Jak jeść, żeby nie straszyć złymi manierami i nie uchodzić za niewychowanego łasucha?

Magdalena Stypułkowska
Święta po europejsku
Zapisz na później
PrzepisyŚwięta po europejsku

Święta Bożego Narodzenia to jedno z najważniejszych i najmilszych wydarzeń w całym roku. Wraz z nadejściem grudnia, zaczynamy myśleć o tym, co postawimy na świąteczny stół, z kim spędzimy wigilijny wieczór, oraz jakie prezenty położymy pod choinkę. W tym samym czasie o świętach zaczynają myśleć Holendrzy, Belgowie, Grecy, Hiszpanie i inne narody na całym świecie.

Redakcja WP Kobieta
Propozycje na świąteczny stół
Zapisz na później
PrzepisyPropozycje na świąteczny stół

Według tradycji wigilijnych potraw powinno być dwanaście. Dziś najczęściej już nie zwracamy tak wielkiej uwagi na ich ilość, rezygnując z dań, za którymi nasi domownicy nie przepadają. Zawsze jednak na stole pojawia się zupa!

Redakcja WP Kobieta
Niebiańskie słodkości na święta
Zapisz na później
PrzepisyNiebiańskie słodkości na święta

Tiramisu, babà, focaccia di mandorla... Mmm, paluszki lizać! Tak, Włosi potrafią stworzyć w kuchni bardzo smakowite desery. Ich stare przepisy na słodkości od wieków podbijają świat. Któż bowiem nie zna smaku chociażby tiramisu? Mało kto jednak wie, że niemal z każdym z włoskich przysmaków związana jest jakaś legenda...

Redakcja WP Kobieta
Sposoby na świąteczne obżarstwo
Zapisz na później
PrzepisySposoby na świąteczne obżarstwo

Święta to doskonała okazja, aby popełnić grzech obżarstwa. Raz w roku przecież można sobie pozwolić na pochłonięcie ogromnej ilości słodyczy i tłustych mięs, i dopiero po świętach zastanawiać się, jak się pozbyć tych kilku dodatkowych kilogramów.

Magdalena Stypułkowska
Trunki na świąteczny stół - jakie podać?
Zapisz na później
PrzepisyTrunki na świąteczny stół - jakie podać?

W Wigilię Bożego Narodzenia, spożywać trunków nie wypada. Co innego, gdy dnia następnego zasiądziemy przy świątecznym stole, w towarzystwie najbliższych nam osób. Do specjalnie przygotowanych smakowitości - faszerowanych mięs, wykwintnych przystawek i sałatek, wypada podać jedynie wytworne trunki, na przykład czerwone wino.

Redakcja WP Kobieta
Na święta - nie tylko pierogi
Zapisz na później
PrzepisyNa święta - nie tylko pierogi

Najsłynniejsza ukraińska kuchnia pochodzi z Odessy, miasta, kojarzonego przede wszystkim z poezją, filmem i bardami. Zarówno w Odessa, jak i cała Ukraina może pochwalić się smakowitą kuchnią, która przypadła do gustu wielu turystom odwiedzającym ten kraj.

Redakcja WP Kobieta
Cuda z mikołajkowego buta
Zapisz na później
PrzepisyCuda z mikołajkowego buta

Z badań wynika, że połowa Polaków w mikołajkowym bucie i pod choinką znajduje słodycze – czekoladki, bombonierki i cukierki. Możesz kupić je w sklepie lub przyrządzić samodzielnie pyszne, słodkie rarytasy.

Magdalena Stypułkowska
Kotlet ze strusia
Zapisz na później
PrzepisyKotlet ze strusia

Kotlet z kangura i jajecznica z jaj strusia
Kuchnia australijska w ogromnym stopniu uzależniona jest od geografii i historii tego kontynentu, i wbrew pozorom nie składa się tylko z kanapkowej pasty drożdżowej Vegemite.

Redakcja WP Kobieta
Joanna Liszowska - przepis na kobiece kształty
Zapisz na później
PrzepisyJoanna Liszowska - przepis na kobiece kształty

Joanna Liszowska jest jedną z najbardziej pożądanych kobiet, które zaistniały w polskim showbiznesie. Atutami aktorki są piękny uśmiech i kobiece kształty, które... jednak nie wszystkim się podobają.

Redakcja WP Kobieta
Obiady czwartkowe
Zapisz na później
PrzepisyObiady czwartkowe

Impreza charytatywna "Obiady Czwartkowe". Gwiazdy rozmawiają o winie!

Redakcja WP Kobieta
Energia zawarta w szklance
Zapisz na później
PrzepisyEnergia zawarta w szklance

Zbliża się zima, nastają chłody, za oknem deszcz i śnieg. Właśnie teraz potrzebujemy większęj dawki energii oraz witamin i minerałów. W dostarczeniu ich mogą pomóc odpowiednie napoje: soki warzywne, napary ziołowe, rozgrzewające herbaty.

Redakcja WP Kobieta
Sushi zalewa Polskę
Zapisz na później
PrzepisySushi zalewa Polskę

Niedługo minie 10 lat od czasu, kiedy w Polsce otwarto pierwszy lokal serwujący sushi. Dzisiaj te japońskie przysmaki jemu równie chętnie, co dania włoskie czy meksykańskie. W całym kraju lawino wzrasta liczba sushi-barów.

Redakcja WP Kobieta
Styl życia a odżywianie
Zapisz na później
PrzepisyStyl życia a odżywianie

Co jemy i jaki prowadzimy tryb życia w młodości warunkuje i określa jakość naszego zdrowia w przyszłości. Tak więc kobieta po 30-tce powinna teraz zacząć dbać o swoje zdrowie i odżywiać się prawidłowo, aby w przyszłości uniknąć chorób serca, raka, zmiękczenia kości.

Redakcja WP Kobieta
Herbata przedłuża życie
Zapisz na później
PrzepisyHerbata przedłuża życie

Herbata to nie tylko przyjemność picia, smak i aromat, ale i dobroczynny wpływ na nasz organizm. Bardzo istotny jest tutaj również dobór gatunków, sposób i czas parzenia herbaty.

Redakcja WP Kobieta
Restauracyjny savoir vivre
Zapisz na później
PrzepisyRestauracyjny savoir vivre

Wizyta w renomowanej restauracji dla wielu z nas bywa stresująca. Elegancko nakryty stół, szarmancki kelner i dość oficjalna atmosfera lokalu często wprawiają nas w zakłopotanie. Niesłusznie.

Redakcja WP Kobieta
Antyrakowa wędlina?
Zapisz na później
PrzepisyAntyrakowa wędlina?

Już za dwa, trzy miesiące, jak zapowiadają
naukowcy z Politechniki Gdańskiej(PG), na rynku mają pojawić się
wędliny zawierające antyrakowe substancje pochodzące z kapusty.

Redakcja WP Kobieta
Czerwone wino - dlaczego warto pić?
Zapisz na później
PrzepisyCzerwone wino - dlaczego warto pić?

Naukowcy są o krok bliżej od zrozumienia,
dlaczego czerwone wino ma korzystny wpływ na nasze serce. Badacze z Wielkiej Brytanii
dowodzą, że dobroczynne działanie wina - przy umiarkowanym
spożyciu - zależy od zawartych w nim substancji wzmacniających
naczynia krwionośne.

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia tajska
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia tajska

Tajlandia to piękny kraj w południowo-wschodniej Azji. Kuchnia tego państwa bardzo różni się od naszej. Jest to związane z faktem, że Tajlandia położona jest w zupełnie innej niż Polska szerokości geograficznej i ma całkowicie różne od nas warunki naturalne.

Redakcja WP Kobieta
Najostrzejsze paprczyki świata
Zapisz na później
PrzepisyNajostrzejsze paprczyki świata

Najostrzejsze na świecie papryczki chili
odkryli naukowcy z amerykańskiego stanu Nowy Meksyk. Informację na
ten temat podaje serwis internetowy EurekAlert.

Redakcja WP Kobieta
Przesolone fast foody
Zapisz na później
PrzepisyPrzesolone fast foody

Czy wiesz, że posiłek zjedzony w restauracji fast food \r\nmoże narazić dziecko na niebezpiecznie wysoką dawkę soli?

Redakcja WP Kobieta
W stronę Marakeszu
Zapisz na później
PrzepisyW stronę Marakeszu

Paula Wolfert, znawczyni kuchni marokańskiej, autorka książki Couscous and Other Good Food from Morocco, napisała, że by jakiś naród mógł się poszczycić znakomitym jedzeniem, muszą zostać spełnione cztery warunki. Po pierwsze, kraj powinien być zasobny w doskonałe ingrediencje.

Redakcja WP Kobieta