Ciekawe pomysły na urozmaicenie jesiennych dni, które tylko z pozoru wydają się nudne. Zobacz, jak można cieszyć się tą piękną porą roku.
W ostatni piątek i sobotę września (28-29.09) w około 1 600 sklepach w całej Polsce będzie zbierana żywność dla dzieci. Zbiórka żywności „Podziel się Posiłkiem” to, obok zakupu produktów „z talerzykiem”, najpopularniejsza forma pomocy niedożywionym dzieciom, prowadzona w ramach programu społecznego „Podziel się Posiłkiem”.
Przyszłe mamy lub kobiety, które w najbliższym czasie planują nimi zostać, przerażają się na myśl o ograniczeniach związanych z ciążą.
To, że niektóre dzieci
nienawidzą próbować nowych pokarmów, jest sprawką genów - twierdzą
naukowcy brytyjscy po przebadaniu kilku tysięcy bliźniąt. Mimo
tego dzieci dają się z nowymi pokarmami stopniowo i skutecznie
oswajać.
Oliwa z oliwek i ocet balsamiczny to niezbędne ingrediencje kuchni śródziemnomorskiej. Trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek potrawę z tego regionu bez aromatycznej oliwy, oczywiście tylko extra virgin i orzeźwiającego, wyrazistego smaku octu. Nie dość, że są smaczne to jeszcze bardzo zdrowe.
Z panem Robertem Sową - szefem kuchni hotelu Jan III Sobieski, odznaczonym Oskarem Kulinarnym oraz tytułem honorowym przez kulinarny Instytut Francuski rozmawiamy o sztuce gotowania i smażenia oraz właściwych do tego narzędziach.
Na całym świecie, również w Polsce powstają ekskluzywne sklepy, w których można kupić nie tylko bajecznie drogi garnitur lub nieprzyzwoicie kosztowny zegarek. Luksusem chcemy karmić również nasze żołądki. Amatorów najdroższych i najbardziej luksusowych produktów spożywczych wciąż przybywa. Wino za tysiące dolarów i kawa za 1000 euro? Nie wszyscy twierdzą, że zakup niebotycznie drogich towarów to niezwykły snobizm i zwykła przesada.
Zbliża się jesień - czas wysypu grzybów. Są one nieodłącznym elementem wielu dań. Trudno bez nich wyobrazić sobie bez nich polski bigos czy pierogi z kapustą. Mimo że praktycznie nie mają wartości odżywczych (zawierają pewną ilość białka, witamin z grupy b i minerałów, ale są one tylko częściowo przyswajane przez organizm) są ciężkostrawne, to zachwycają swoim wyjątkowym aromatem i smakiem.
Grać, śpiewać lub świetnie zadbać o szum medialny wokół siebie, potrafią zarówno gwiazdy dużego formatu, jak i sezonowe gwiazdeczki.
Na to, ile i czego zjadamy, wpływ ma wiele
czynników mających mało wspólnego z rozsądkiem - wynika z badań
Briana Wansinka, o których pisze serwis "EurekAlert."
Część ludzi przyznaje się, do "uzależnienia
od czekolady", a nawet nazywa się "czekoladoholikami". Badania
przedstawione podczas BA Science Festival przez naukowców z
Wielkiej Brytanii wykluczyły możliwość, żeby czekolada naprawdę
uzależniała.
Tajlandzkie menu, podobnie jak wietnamskie czy kambodżańskie, zawiera sporo nietuzinkowych dań - włochate tarantule, gigantyczne żuki w sosie, potrawka z jadowitych węży, pieczone szczury, mrówki? Czemu nie...
Niektóre barwniki i inne sztuczne dodatki do
żywności mogą pogłębiać zachowania świadczące o nadpobudliwości u
dzieci w wieku od trzech do dziewięciu lat - informują naukowcy
brytyjscy na łamach pisma "The Lancet".
Halle Berry, zdobywczyni Oskara za rolę pierwszoplanową w filmie "Czekając na wyrok" oraz partnerka Pierce'a Brosmana w filmie o Jamesie Bondzie "Śmierć nadejdzie jutro" jest diabetyczką. Na jej stole znajdują się dania z ograniczoną ilością cukrów. skomponowane ze składników z ograniczoną ilością węglowodanów.
Wolisz kawę czy herbatę? Po wodzie są to dwa najpopularniejsze napoje. Odkryjmy ich zalety.
Napoje alkoholowe znane są od początków cywilizacji. Duże jasne pijano pod koniec epoki lodowcowej. Winem raczono się zanim stanęły egipskie piramidy.
Dbają o zdrowie i urodę, walczą o prawa zwierząt.
Weź świeże banany, mango, cytrynę i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj trochę lodu, by schłodzić napój. To właśnie smoothie. A właściwie jeden z jego wariantów. Naucz się takich kompozycji, bo są modne i zdrowe.
Na pewno nie ma na świecie osoby, dla której jakieś potrawy nie byłyby niemożliwe do zjedzenia. Jednak, to co może wydawać się bardzo dziwne, obrzydliwe dla mieszkańców jakiegoś kraju, w innym kręgu kulturowym może uchodzić za prawdziwy przysmak.
Pojęcie „pustych kalorii” jest znane większości z nas. Używa się go w odniesieniu do jedzenia, które tuczy, ale jest pozbawione wartości odżywczych. Są to chipsy, słone paluszki, czekoladowe batoniki. Pomimo, iż wiemy, że szkodzą, tuczą, nie potrafimy się powstrzymać przed włożeniem do koszyka podczas zakupów paczki prażynek.
Krojenie, doprawianie, mieszanie... wszystkie te czynności zmierzają do jednego i tego samego celu. Smacznego posiłku. Czy muszą one jednak zajmować aż tyle czasu?
"Pizza przeciwko zmarszczkom" będzie przebojem
rozpoczynającego się w sobotę koło Salerno na południu Włoch
dziesiątego Festiwalu Pizzy Śródziemnomorskiej.
Cygara to luksus, elegancja, wyrafinowanie. Kiedyś rzeczywiście, przede wszystkim ze względu na cenę, paliła je wąska grupa najzamożniejszych. Dziś wyłaniają się nowe, różnorodne, a czasem zaskakujące oblicza ich wielbicieli.