Gotowanie

Gotowanie

Aktywna jesień
Zapisz na później
PrzepisyAktywna jesień

Ciekawe pomysły na urozmaicenie jesiennych dni, które tylko z pozoru wydają się nudne. Zobacz, jak można cieszyć się tą piękną porą roku.

Redakcja WP Kobieta
Zapisz na później
PrzepisyPodziel się! – wielka zbiórka żywności już w ostatni weekend września

W ostatni piątek i sobotę września (28-29.09) w około 1 600 sklepach w całej Polsce będzie zbierana żywność dla dzieci. Zbiórka żywności „Podziel się Posiłkiem” to, obok zakupu produktów „z talerzykiem”, najpopularniejsza forma pomocy niedożywionym dzieciom, prowadzona w ramach programu społecznego „Podziel się Posiłkiem”.

Redakcja WP Kobieta
Ciąża - dietetyczne katusze?
Zapisz na później
PrzepisyCiąża - dietetyczne katusze?

Przyszłe mamy lub kobiety, które w najbliższym czasie planują nimi zostać, przerażają się na myśl o ograniczeniach związanych z ciążą.

Redakcja WP Kobieta
Skąd niechęć do nowych pokarmów?
Zapisz na później
PrzepisySkąd niechęć do nowych pokarmów?

To, że niektóre dzieci
nienawidzą próbować nowych pokarmów, jest sprawką genów - twierdzą
naukowcy brytyjscy po przebadaniu kilku tysięcy bliźniąt. Mimo
tego dzieci dają się z nowymi pokarmami stopniowo i skutecznie
oswajać.

Redakcja WP Kobieta
W parze i osobno
Zapisz na później
PrzepisyW parze i osobno

Oliwa z oliwek i ocet balsamiczny to niezbędne ingrediencje kuchni śródziemnomorskiej. Trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek potrawę z tego regionu bez aromatycznej oliwy, oczywiście tylko extra virgin i orzeźwiającego, wyrazistego smaku octu. Nie dość, że są smaczne to jeszcze bardzo zdrowe.

Redakcja WP Kobieta
Robert Sowa: gotowanie jest sztuką
Zapisz na później
PrzepisyRobert Sowa: gotowanie jest sztuką

Z panem Robertem Sową - szefem kuchni hotelu Jan III Sobieski, odznaczonym Oskarem Kulinarnym oraz tytułem honorowym przez kulinarny Instytut Francuski rozmawiamy o sztuce gotowania i smażenia oraz właściwych do tego narzędziach.

Redakcja WP Kobieta
Smak luksusu
Zapisz na później
PrzepisySmak luksusu

Na całym świecie, również w Polsce powstają ekskluzywne sklepy, w których można kupić nie tylko bajecznie drogi garnitur lub nieprzyzwoicie kosztowny zegarek. Luksusem chcemy karmić również nasze żołądki. Amatorów najdroższych i najbardziej luksusowych produktów spożywczych wciąż przybywa. Wino za tysiące dolarów i kawa za 1000 euro? Nie wszyscy twierdzą, że zakup niebotycznie drogich towarów to niezwykły snobizm i zwykła przesada.

Magdalena Stypułkowska
Pora na leśnie smaki
Zapisz na później
PrzepisyPora na leśnie smaki

Zbliża się jesień - czas wysypu grzybów. Są one nieodłącznym elementem wielu dań. Trudno bez nich wyobrazić sobie bez nich polski bigos czy pierogi z kapustą. Mimo że praktycznie nie mają wartości odżywczych (zawierają pewną ilość białka, witamin z grupy b i minerałów, ale są one tylko częściowo przyswajane przez organizm) są ciężkostrawne, to zachwycają swoim wyjątkowym aromatem i smakiem.

Redakcja WP Kobieta
Gwiazdy - co je przerasta?
Zapisz na później
PrzepisyGwiazdy - co je przerasta?

Grać, śpiewać lub świetnie zadbać o szum medialny wokół siebie, potrafią zarówno gwiazdy dużego formatu, jak i sezonowe gwiazdeczki.

Redakcja WP Kobieta
Dlaczego jemy bezmyślnie?
Zapisz na później
PrzepisyDlaczego jemy bezmyślnie?

Na to, ile i czego zjadamy, wpływ ma wiele
czynników mających mało wspólnego z rozsądkiem - wynika z badań
Briana Wansinka, o których pisze serwis "EurekAlert."

Redakcja WP Kobieta
W głowie się nie mieści?
Zapisz na później
PrzepisyW głowie się nie mieści?

Ile można zrobić z miłości do złocistego trunku?

Redakcja WP Kobieta
Czekoladoholicy - słodkość uzależnia
Zapisz na później
PrzepisyCzekoladoholicy - słodkość uzależnia

Część ludzi przyznaje się, do "uzależnienia
od czekolady", a nawet nazywa się "czekoladoholikami". Badania
przedstawione podczas BA Science Festival przez naukowców z
Wielkiej Brytanii wykluczyły możliwość, żeby czekolada naprawdę
uzależniała.

Redakcja WP Kobieta
Na bok opory
Zapisz na później
PrzepisyNa bok opory

Tajlandzkie menu, podobnie jak wietnamskie czy kambodżańskie, zawiera sporo nietuzinkowych dań - włochate tarantule, gigantyczne żuki w sosie, potrawka z jadowitych węży, pieczone szczury, mrówki? Czemu nie...

Redakcja WP Kobieta
Dodatki do żywności
Zapisz na później
PrzepisyDodatki do żywności

Niektóre barwniki i inne sztuczne dodatki do
żywności mogą pogłębiać zachowania świadczące o nadpobudliwości u
dzieci w wieku od trzech do dziewięciu lat - informują naukowcy
brytyjscy na łamach pisma "The Lancet".

Redakcja WP Kobieta
Halle Berry - tyle, ile mieści się na dłoni
Zapisz na później
PrzepisyHalle Berry - tyle, ile mieści się na dłoni

Halle Berry, zdobywczyni Oskara za rolę pierwszoplanową w filmie "Czekając na wyrok" oraz partnerka Pierce'a Brosmana w filmie o Jamesie Bondzie "Śmierć nadejdzie jutro" jest diabetyczką. Na jej stole znajdują się dania z ograniczoną ilością cukrów. skomponowane ze składników z ograniczoną ilością węglowodanów.

Redakcja WP Kobieta
Kawa kontra herbata
Zapisz na później
PrzepisyKawa kontra herbata

Wolisz kawę czy herbatę? Po wodzie są to dwa najpopularniejsze napoje. Odkryjmy ich zalety.

Redakcja WP Kobieta
Miłość do trunków stara jak świat
Zapisz na później
PrzepisyMiłość do trunków stara jak świat

Napoje alkoholowe znane są od początków cywilizacji. Duże jasne pijano pod koniec epoki lodowcowej. Winem raczono się zanim stanęły egipskie piramidy.

Redakcja WP Kobieta
Piękne i sławne zwierząt nie jadają
Zapisz na później
PrzepisyPiękne i sławne zwierząt nie jadają

Dbają o zdrowie i urodę, walczą o prawa zwierząt.

Redakcja WP Kobieta
Bomba witamin, która jest trendy
Zapisz na później
PrzepisyBomba witamin, która jest trendy

Weź świeże banany, mango, cytrynę i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj trochę lodu, by schłodzić napój. To właśnie smoothie. A właściwie jeden z jego wariantów. Naucz się takich kompozycji, bo są modne i zdrowe.

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia w wersji extreme
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia w wersji extreme

Na pewno nie ma na świecie osoby, dla której jakieś potrawy nie byłyby niemożliwe do zjedzenia. Jednak, to co może wydawać się bardzo dziwne, obrzydliwe dla mieszkańców jakiegoś kraju, w innym kręgu kulturowym może uchodzić za prawdziwy przysmak.

Redakcja WP Kobieta
Alternatywa dla chipsów
Zapisz na później
PrzepisyAlternatywa dla chipsów

Pojęcie „pustych kalorii” jest znane większości z nas. Używa się go w odniesieniu do jedzenia, które tuczy, ale jest pozbawione wartości odżywczych. Są to chipsy, słone paluszki, czekoladowe batoniki. Pomimo, iż wiemy, że szkodzą, tuczą, nie potrafimy się powstrzymać przed włożeniem do koszyka podczas zakupów paczki prażynek.

Redakcja WP Kobieta
Co zrobić, aby nie stać przy garach?
Zapisz na później
PrzepisyCo zrobić, aby nie stać przy garach?

Krojenie, doprawianie, mieszanie... wszystkie te czynności zmierzają do jednego i tego samego celu. Smacznego posiłku. Czy muszą one jednak zajmować aż tyle czasu?

Agnieszka Buczek
Pizza dla pięknych kobiet
Zapisz na później
PrzepisyPizza dla pięknych kobiet

"Pizza przeciwko zmarszczkom" będzie przebojem
rozpoczynającego się w sobotę koło Salerno na południu Włoch
dziesiątego Festiwalu Pizzy Śródziemnomorskiej.

Redakcja WP Kobieta
Cygaro zamiast deseru?
Zapisz na później
PrzepisyCygaro zamiast deseru?

Cygara to luksus, elegancja, wyrafinowanie. Kiedyś rzeczywiście, przede wszystkim ze względu na cenę, paliła je wąska grupa najzamożniejszych. Dziś wyłaniają się nowe, różnorodne, a czasem zaskakujące oblicza ich wielbicieli.

Redakcja WP Kobieta