W kwestii postanowień noworocznych większości społeczeństw zachodnich, i to niezależnie od kraju, nie można zarzucić przesadnej oryginalności. Co roku 1/3 z nas deklaruje, że chciałaby schudnąć. Jeszcze popularniejsza jest chęć prowadzenia zdrowszego stylu życia rozumianego przede wszystkim jako regularne wizyty na siłowni. Do tego dochodzi jeszcze oszczędzanie i coaching mantra – "żyć pełnią życia". Okazuje się jednak, że z perspektywy ewolucyjnej za nasze coroczne niepowodzenia nie odpowiada niedostatek silnej woli. A przynajmniej nie wyłącznie.
Ten rok będzie należał do moringi. Jest ona nazywana drzewem życia i długowieczności. Nic dziwnego. Przewyższa zawartością witamin i mikroelementów wiele innych produktów. Ma siedem razy więcej witaminy C niż cytryna, a żelaza 25 razy więcej niż szpinak.
Poprawia nastrój, dodaje energii, podkręca pracę mózgu i wzmacnia serce. To tylko niektóre zalety czekolady. Nie można również nie wspomnieć o jej boskim smaku. Eksperci biją jednak na alarm. Za 40 lat na świecie może zabraknąć kakao, podstawowego składnika słodkich tabliczek. Jak to możliwe?
Smakosze z łatwością poruszają się pomiędzy zasadami dotyczącymi sposobu podawania wina i wyboru kieliszków. Nie każdy z nas jest jednak specjalistą. Mało kto wie, jakich błędów nie popełniać i jak zachowywać się w otoczeniu różnych rodzajów wina. Ta sztuka nie jest jednak tak trudna, jak może się to wydawać. Poznaj kilka reguł, dzięki którym będziesz czuł się dużo swobodniej i prawidłowo podasz swoim towarzyszom kieliszek wina.
Nowy rok to doskonały moment na zmianę nawyków żywieniowych. Wprowadzenie niewielkich, ale znaczących zmian pomoże ci zrzucić zbędne kilogramy, czuć się i wyglądać o niebo lepiej. Nie rzucaj się na drakońskie diety, a swoją przemianę rozpocznij od niewielkich kroków i zastępowaniu niezdrowego jedzenia i napojów wartościowymi alternatywami. Te kuchenne gadżety pomogą ci przemienić się w boginię lekkiego i pysznego jedzenia, w którym bezpowrotnie się rozsmakujesz.
Kiszonki są nazywane polskimi superfoods. Nic dziwnego. Nie tylko wspaniale smakują, ale dostarczają nam też wielu cennych substancji. Wzmacniają odporność, oczyszczają organizm, wspomagają trawienie. Warto więc jak najczęściej sięgać nie tylko po kiszone warzywa, ale także soki. Najpopularniejszy jest sok z kiszonej kapusty. Jest tani i łatwo dostępny. Pij na zdrowie!
Przetrwałaś Święta, a teraz próbujesz dojść do siebie? Jeśli ciebie też dopadła "poświąteczna ciężkość" i chcesz jeszcze przed Sylwestrem, pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości, sprawdź nasze propozycje. Wprowadź zmiany do swojego menu i poczuj się znowu lekka jak Śnieżynka.
Unikasz ich jak ognia i nie chcesz, aby rozwijały się w twoim organizmie? Choć szczepy chorobotwórcze, rzeczywiście mogą niekorzystnie wpływać na twoje funkcjonowanie, istnieją takie, bez których, nie tylko poczujesz się gorzej, ale zaczniesz tyć. Niektóre bakterie bowiem, kryją w sobie niezwykłą moc odchudzania. Sprawdź koniecznie, które powinny być po twojej stronie podczas diety.
Niezastąpiony na świątecznym stole. Słodki od bakalii, aromatyczny, wilgotny. Makowiec, bo o nim mowa, to bożonarodzeniowy klasyk. Jednak jego główny składnik – mak, znajdziemy także w innych tradycyjnych daniach takich jak kluski, kutia czy makiełki. Mak, choć pełen wartości odżywczych, może jednak czasem zaszkodzić. Sprawdź, czy żołądkowe problemy są jedynie wynikiem świątecznego obżarstwa, czy może świadczą o zatruciu makiem.
Już od starożytności róża była niezwykle chętnie uprawiana – zarówno jako roślina lecznicza, jak i dekoracyjna. Podczas większości uczt rzymskich kwiat róży był jednym z najważniejszych elementów ozdobnych i do dziś budzi powszechny zachwyt. W terapiach zdrowotnych lekarze greccy – Dioskurides i Galen, wykorzystywali przede wszystkim jej odmianę dziką Rosa canina. Podobnie w medycynie klasztornej i ludowej, szypszyna, czyli właśnie dzika róża, była bardzo częstym lekarstwem na szereg dolegliwości.
Gdzie kupować karpia? Czym się przy jego wyborze kierować? I jak go potem przyrządzić, aby to on zagrał na wigilijnym stole pierwsze skrzypce? Sekrety tej ryby i potyczek z Magdą Gessler w "Kuchennych rewolucjach" w rozmowie z WP Kuchnia zdradza Anna Marynowska, współwłaścicielka restauracji Karpiówka w Odolanowie na Dolnym Śląsku.
Chiński czosnek i soki z hiszpańskich pomarańczy to produkty, które zajmują częste, niechlubne miejsce w polskich kuchniach. Agnieszka Cegielska chce odwrócić ten trend i wprowadza nas w świat polskiej "super żywności" bez chemicznych wspomagaczy. Dobre samopoczucie bez chorób i wartościowa dieta to gwaranty, których możemy się spodziewać po zastosowaniu porad z jej książki "Naturalnie". W rozmowie z WP Kuchnia znana pogodynka zdradza, jak żyjąc w mieście jeść zdrowo i zachęcić dzieci do naturalnych produktów.
Jesienią prócz długo wyczekiwanych mandarynek, możemy kupić jeszcze jeden pyszny, niedrogi i odżywczy owoc. Mowa oczywiście o pomelo. Ten największy spośród cytrusów znajduje się obecnie w wielu sklepach w Polsce, a jego cena i właściwości kuszą.
Mandarynki to młodsze kuzynki pomarańczy. Są jednymi z najmierniejszych i najsłodszych cytrusów. Łatwiej się je obiera i dzieli na cząstki. Kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak wybierając i kupując mandarynki, należy pamiętać o kilku zasadach. W przeciwnym razie możemy narazić się na zatrucie pokarmowe.
Sonia Bohosiewicz to jedna z polskich gwiazd, które są do bólu szczere na swoich profilach w mediach społecznościowych. Aktorka od jakiegoś czasu propaguje - z przymrużeniem oka - wizerunek "leniwej żony", która czasem coś w domu zrobi, a czasem z lenistwa nie kiwnie nawet palcem. Najnowszy popis 42-latki to... dietetyczny sernik. Wypróbujecie na Święta?
Bezglutenowe pierniki to coroczny specjał Anny Lewandowskiej. Dietetyczka i trenerka, słynąca z propagowania zdrowego stylu życia, podzieliła się z fankami przepisem na ten świąteczny wypiek. W komentarzach rozgorzała dyskusja, w którą został wciągnięty nawet jej mąż Robert. Lewandowska nie pozostała obojętna na uszczypliwe słowa i odpyskowała fance.
O Danielu Martyniuku zrobiło się głośno w kwietniu tego roku. Pisma i portale plotkarskie obiegła informacja, że syn "króla disco polo", Zenona Martyniuka, rozstał się ze swoją narzeczoną. Kilka miesięcy później Daniel ponownie trafił na języki. Razem z kolegą otworzył w rodzinnym mieście restaurację. Postanowiliśmy sprawdzić, dlaczego nie poszedł w ślady sławnego ojca i skąd wziął się pomysł na lokal w karaibskim stylu w sercu Podlasia.
Nie od dziś wiadomo, że cebula jest nie tylko niezastąpiona w kuchni, ale przede wszystkim wykazuje wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, pomaga zwalczyć infekcję. Jak się okazuje, łupiny tego warzywa również mają lecznicze działanie. Warto o tym pamiętać, kiedy będziemy chcieli wyrzucić je do kosza. W twardych, brązowych warstwach cebuli kryje się wiele cennych substancji. Bez obaw, nie musicie ich jeść na surowo.
Sprytne triki ułatwiają codzienne życie. Jeszcze lepiej, jeśli możemy wykorzystać coś, co wydawałoby się być śmieciem. Tak jest w przypadku torebek herbaty, które przyniosą ulgę na zmęczone oczy. Przydadzą się też w innych awaryjnych sytuacjach. Oto 5 pomysłów na wykorzystanie zużytych oraz jeszcze niewykorzystanych saszetek z herbatą.
Podejrzewasz, że w twoim organizmie zamieszkali „pasażerowie na gapę”? Źle się czujesz i sądzisz, że potrzebujesz detoksu, który wyeliminuje pasożyty? Jeśli nie wiesz od czego zacząć, dziś podpowiadamy. Zmień swoją dietę i wprowadź produkty, których nie znoszą twoi wewnętrzni szkodnicy. Zobacz, co może ci się przydać.
Dawka kofeiny o poranku to rytuał wielu Polaków. Zagorzali kawosze twierdzą, że jedynie ta świeżo zaparzona z dopiero co zmielonych ziaren może być nazywana prawdziwą kawą. Mniej radykalni fani tego napoju często nie pogardzą też kawą rozpuszczalną czy tzw. kawą "3w1". Pomijając tradycje przygotowania kawy, czy taka propozycja jest odpowiednia dla naszego zdrowia i pobudzi jak oryginalna?
Awokado podbija serca coraz większej liczby ludzi na świecie. Dlatego mamy dla nich fantastyczną wiadomość. Teraz miłośnicy tego owocu mogą rozkoszować się awokado bez pestek! I to takim, które je się w całości, ze skórką.
Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy lubią raczyć się lampką wina w doborowym towarzystwie. Zgodnie z wynikami najnowszych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Yale, ten popularny trunek ma wpływ na nasz intelekt. I to naprawdę korzystny wpływ.
Ponad 2 mln osób podpisało specjalną petycję, która sprawiła, że neapolitańska pizza znalazła się na liście UNESCO. Teraz ten włoski przysmak oficjalnie nazywać możemy "niematerialnym dziedzictwem ludzkości". Zupełnie nas to nie dziwi!