Przepisy

    Przepisy

    Co naprawdę jedzą żabojady?
    Zapisz na później
    PrzepisyCo naprawdę jedzą żabojady?

    Smakowite sery, młode wino, ślimaki i koniak – to tylko kilka powodów do prawdziwej francuskiej kulinarnej dumy. Złośliwi nazywają Francuzów żabojadami, tymczasem jest to naród, który może poszczycić się jedną z najbardziej wykwintnych kuchni na świecie.

    Agnieszka Buczek
    Anonimowe grubasy rosną... w siłę
    Zapisz na później
    PrzepisyAnonimowe grubasy rosną... w siłę

    Z roku na rok przybywa klubów anonimowych grubasów, które działają nie tylko realnie, w miejskich ośrodkach kultury oraz w dzielnicowych świetlicach, ale poszerzają zakres działań o przestrzeń wirtualną. Puszyści świadomi swojej otyłości i pragnący wytoczyć wojnę zbędnym kilogramom, zakładają blogi, chatują, dyskutują na forach dyskusyjnych i tworzą serwisy internetowe.

    Redakcja WP Kobieta
    Impreza w męskim stylu!
    Zapisz na później
    PrzepisyImpreza w męskim stylu!

    Czy masz ochotę na wieczór iście "kawalerski", przy piwku z kumplami? Jak się przygotować do imprezy bez kobiecej pomocy? Z naszą pomocą sam przygotujesz oryginalne drinki i proste, ale smaczne sałatki.

    Magdalena Stypułkowska
    Polacy nie wiedzą, co to sjesta
    Zapisz na później
    PrzepisyPolacy nie wiedzą, co to sjesta

    Kiedy wspomnimy szare czasy PRL-u, z barami mlecznymi rodem ze słynnej komedii „Miś”, pomyślimy, że wiele dobrego wydarzyło się od tego czasu w naszym kraju. Bary mleczne dawno odeszły do lamusa, a ich miejsce zastąpiły restauracje eleganckie, stylizowane zgodnie z najbardziej dziwacznymi i wymyślnymi trendami. Jednak tylko 9% z nas korzysta z ich oferty.

    Redakcja WP Kobieta
    Kuchnia rosyjska - ikra dla cara, bliny dla chłopa
    Zapisz na później
    PrzepisyKuchnia rosyjska - ikra dla cara, bliny dla chłopa

    Sztuka kulinarna Rosji to niebywałe połączenie wykwintności kawioru i prostoty kwasu chlebowego. To kuchnia dla cara i dla chłopa. Niezależnie jednak od zawartości talerza, jest to zawsze kuchnia bardzo smakowita, a jej gospodarze są niebywale szczodrzy i gościnni.

    Agnieszka Buczek
    Para w ruch...
    Zapisz na później
    PrzepisyPara w ruch...

    Zaledwie jedno naczynie, a cały obiad gotowy. Zupa, danie główne, a nawet deser. Parowar to prawdziwe dobrodziejstwo dla współczesnej zabieganej gospodyni. Gotowanie na parze bowiem to jedna z najzdrowszych i najszybszych technik upichcenia jakiegoś smakowitego dania.

    Agnieszka Buczek
    Wypij, gdy za oknem deszcz i chłód
    Zapisz na później
    PrzepisyWypij, gdy za oknem deszcz i chłód

    Napój, który dziś jest naszym nieodłącznym towarzyszem, a jego rodzajów jest tak wiele, że trudno się ich wszystkich doliczyć, pochodzi prawdopodobnie z III wieku przed naszą erą. Pierwsi docenili aromatyczny smak herbaty Chińczycy.

    Redakcja WP Kobieta
    Sery na każdą okazję
    Zapisz na później
    PrzepisySery na każdą okazję

    Często szukamy jakiś pomysłów, by zaskoczyć gości, pokazać im najnowsze przepisy. Z jednej strony chcemy przygotować coś pysznego, ale z drugiej – nie chcemy spędzić całego dnia w kuchni. Dlatego przeglądamy sterty przepisów, radzimy się znajomych, a rozwiązanie wydaje się takie proste – sery.

    Ola Berezecka
    Dzień myśliwych - wrzuć dzika na ruszt
    Zapisz na później
    PrzepisyDzień myśliwych - wrzuć dzika na ruszt

    Według danych Polskiego Związku Łowieckiego, w Polsce działa ponad 2,5 tysiąca kół łowieckich, które łącznie zrzeszają ponad 100 tysięcy pasjonatów polowań. Co roku, 3 listopada myśliwi obchodzą swoje święto - dzień świętego Huberta. Tradycja myślistwa w Polsce jest bardzo bogata - obejmuje nie tylko sztukę łowiectwa z jej niezliczonymi zasadami etycznymi, ale również kulinaria, muzykę, strój i gwarę, którą rozumieją tylko doświadczeni łowcy.

    Magdalena Stypułkowska
    Z portugalskiej piwniczki
    Zapisz na później
    PrzepisyZ portugalskiej piwniczki

    Są najsłodsze, bywają uśmiechnięte, ale i agresywne. Nadają nowy wymiar daniom mięsnym, owocom morza jak i deserom. Jeśli ktoś szuka oryginalnego smaku, powinien skosztować win portugalskich. Dawni odkrywcy Nowego Świata czekają na... odkrycie.

    Redakcja WP Kobieta
    LISTA ZWYCIĘZCÓW W "KONKURSIE SM@KOSZA"!
    Zapisz na później
    PrzepisyLISTA ZWYCIĘZCÓW W "KONKURSIE SM@KOSZA"!

    Są już zwycięzcy Konkursu Smakosza. Nagrodami w konkursie były kombiwary, roboty kuchenne, parowary i T-shirty. Sprawdź, czy znalazłeś się na liście zwycięzców!

    Redakcja WP Kobieta
    Walka o nos klienta, czyli telefon o zapachu czekolady
    Zapisz na później
    PrzepisyWalka o nos klienta, czyli telefon o zapachu czekolady

    Czujesz intensywny zapach czekolady lub pomarańczy, chodząc po sklepie? Pod koniec 2007 roku będzie to oznaczać, że właśnie jesteś koło półki z napojami Pepsi, albo batonikami Mars. Gazety pachnące czereśniami i ulotki z czekoladowym aromatem staną się standardem, mającym na celu pozyskanie nowych klientów.

    Redakcja WP Kobieta
    O twoim zapachu decyduje czerwone mięso
    Zapisz na później
    PrzepisyO twoim zapachu decyduje czerwone mięso

    Mężczyźni, którzy chcą mieć powodzenie u kobiet, powinni ograniczyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Ta rada to wniosek z eksperymentu antropologa Jana Havlícka z Uniwersytetu Karola w Pradze. Uczony sprawdził, na ile prawdziwy jest pogląd panujący wśród Hindusów wegetarian, że ludzie jedzący dużo mięsnych potraw źle pachną.

    Redakcja WP Kobieta
    Halloween - zły Jack ląduje na talerzu
    Zapisz na później
    PrzepisyHalloween - zły Jack ląduje na talerzu

    Tradycja Halloween przywędrowała do Polski ze Stanów Zjednoczonych, jednak to nie Amerykanie są jej pomysłodawcami. Słowo "halloween" to swoista hybryda językowa, pochodząca od zwrotu "All Hollows Eve", oznaczającego Wigilię Wszystkich Świętych oraz od słowa "Samhain", będącego nazwą celtyckiego, starożytnego festiwalu. Dziś symbolem święta jest dynia. Jak wykorzystać ją w kuchni?

    Magdalena Stypułkowska
    Kocham cię jak Irlandię
    Zapisz na później
    PrzepisyKocham cię jak Irlandię

    Irlandia, nazywana Zieloną Wyspą, kojarzona jest coraz częściej nie z Jamesem Joyce'em, piwem Guiness i pubami, a z zaawansowanymi technologiami. Potomkowie Celtów, czyli współcześni Irlandczycy, należą do ludzi bardzo gościnnych i serdecznych.

    Redakcja WP Kobieta
    Nicole Ritchie musi przytyć
    Zapisz na później
    PrzepisyNicole Ritchie musi przytyć

    Nicole Richie, przyjaciółka Paris Hilton i córka piosenkarza Lionela Ritchie od kilku ładnych miesięcy boryka się z anoreksją. Nicole przyznała w wywiadzie udzielonym dla Vanity Fair, że ma problemy z wagą i że zamierza w szybkim tempie przybrać na wadze.

    Redakcja WP Kobieta
    Co najbardziej lubią Polacy?
    Zapisz na później
    PrzepisyCo najbardziej lubią Polacy?

    65% Polaków uważa, że odżywia się dość zdrowo. Za podstawę takiego odżywiania połowa z nich uważa regularne spożywanie trzech posiłków dziennie. Prawie wszyscy z nas (97%) jedzą mięso - najczęściej smażone na patelni (38%). Pomiędzy posiłkami najczęściej jemy owoce i częściej niż w innych krajach, między posiłkami zjadamy kanapki, ciastka, pączki i drożdżówki.

    Redakcja WP Kobieta
    Sposób na "złe dni"
    Zapisz na później
    PrzepisySposób na "złe dni"

    Dopadła cię jesienna depresja, czujesz się ciągle zmęczony i najchętniej zostałbyś w łóżku, zamiast kolejny raz wsiadać do tramwaju i przedzierać się przez szary, podobnie jak ty zmęczony i senny tłum? Możesz w prosty sposób poprawić sobie nastrój. Zobacz!

    Redakcja WP Kobieta
    Nie taki zwykły kieliszek...
    Zapisz na później
    PrzepisyNie taki zwykły kieliszek...

    Większość z nas wie, jak wygląda kieliszek do białego czy czerwonego wina, szampana i wódki – reszta narzędzi pracy barmana to jednak czarna magia.

    Redakcja WP Kobieta
    Lekcja jedzenia ryb
    Zapisz na później
    PrzepisyLekcja jedzenia ryb

    Ryby należą do potraw "trudnych" do zjedzenia i mało kto potrafi robić to elegancko. W Polsce zakorzenił się w dodatu zwyczaj podawania dwu widelców do dań z ryb. Nikt nie wie, czym to wytłumaczyć.

    Redakcja WP Kobieta
    Guten Appetit - poznaj sąsiada od kuchni
    Zapisz na później
    PrzepisyGuten Appetit - poznaj sąsiada od kuchni

    Kuchnia niemiecka uchodzi za pożywną, tłustą i wysokokaloryczną. Na talerzach Niemców można jednak znaleźć urozmaicone smakołyki – oprócz typowo regionalnych dań, pojawiają się bowiem „wpływy” kuchni ich najbliższych sąsiadów.

    Agnieszka Buczek
    Mity na temat picia
    Zapisz na później
    PrzepisyMity na temat picia

    Człowiek potrzebuje wody. Nasze ciało składa się z niej w 50-70%. Bardzo ważne jest więc ciągłe uzupełnianie płynów w organizmie. Tylko ile trzeba pić? A ile będzie już zbyt dużo? Na temat picia krąży wiele mitów. My je rozwiewamy.

    Redakcja WP Kobieta
    365 powodów by do nas wpaść
    Zapisz na później
    Przepisy365 powodów by do nas wpaść

    Ruszyła akcja promocyjna pod hasłem "365 powodów by do nas wpaść" organizowana w restauracjach Pizza Hut. Celem najnowszej promocji jest zwrócenie uwagi klienta na różnorodne menu oraz fakt, że pizza jest tylko jedną z wielu potraw, które można znaleźć w restauracjach.

    Redakcja WP Kobieta
    W kuchni u polskiego szlachcica
    Zapisz na później
    PrzepisyW kuchni u polskiego szlachcica

    "Co się nawinie, do bigosu wpłynie" - tak brzmiało polskie przysłowie, popularne w czasach Rzeczpospolitej Sarmackiej. Na stołach królowały dziczyzna i gęste, pożywne zupy. Potrawy wymyślone przez przodków nadal są obecne na polskich stołach. Prezentujemy najlepsze przepisy!

    Redakcja WP Kobieta