Przepisy

    Przepisy

    Kuchnia skandynawska
    Zapisz na później
    PrzepisyKuchnia skandynawska

    Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne. Szwedzki bufet to raj dla każdego smakosza: jest na nim wszystko, co w chłodnym klimacie potrzebne do przetrwania dnia. Mięsa, ryby, borówkowe sosy, pikle i dużo sałatek.

    Redakcja WP Kobieta
    Przewodnik dla wielbicieli azjatyckich przysmaków
    Zapisz na później
    PrzepisyPrzewodnik dla wielbicieli azjatyckich przysmaków

    Najważniejsze w kuchni chińskiej są sosy i przyprawy. Jeśli nauczysz się jeść pałeczkami i gotować warzywa w oleju poczujesz się jak osoba wtajemniczona!

    Redakcja WP Kobieta
    Kuchnia Toskanii
    Zapisz na później
    PrzepisyKuchnia Toskanii

    Toskania - strome, pokryte winoroślą i gajami oliwnymi wzgórza, dziko rosnące zioła o oszałamiającym aromacie i stare miasta z kamiennymi uliczkami, gdzie w każdej restauracyjce podają proste zarazem bardzo smaczne i dostojne potrawy.

    Redakcja WP Kobieta
    Kuchnia kanadyjska
    Zapisz na później
    PrzepisyKuchnia kanadyjska

    Czy istnieje coś takiego jak kuchnia kanadyjska? To jest całkiem zasadne pytanie, bo co nazwać kuchnią w kraju, który od jednego krańca do drugiego mierzy 8 tysięcy kilometrów, składa się z 12 zupełnie różnych regionów (prowincji) i liczy 300 lat kulinarnej tradycji

    Redakcja WP Kobieta
    Melon zawijany w bekon
    Zapisz na później
    PrzepisyMelon zawijany w bekon

    Udekorować gałązkami koperku lub natki pietruszki.

    Redakcja WP Kobieta
    Kuchnia meksykańska
    Zapisz na później
    PrzepisyKuchnia meksykańska

    Kuchnia europejska ma wiele do zawdzięczenia Meksykowi. Hiszpańskie statki wracały stąd wyładowane nieznanym na starym kontynencie kakao, sadzonkami pomidorów, papryki. Płynęły tropikalne owoce i indyki.

    Redakcja WP Kobieta
    Boskie spumante
    Zapisz na później
    PrzepisyBoskie spumante

    Barmani wszystkich barów świata chętnie używają win musujących do swoich kompozycji, ponieważ dodają one finezji i elegancji.

    Redakcja WP Kobieta
    Pieczony omlet z warzywami i oregano
    Zapisz na później
    PrzepisyPieczony omlet z warzywami i oregano

    Doskonały na sobotnie śniadanie do łóżka.

    Redakcja WP Kobieta
    Czarnobyl - miasto wymarłe
    Zapisz na później
    PrzepisyCzarnobyl - miasto wymarłe

    Dzień 26 kwietnia 1986 r. jest szczególną datą w historii ludzkości. To właśnie wtedy, miała miejsce katastrofa elektrowni atomowej. Czernobyl jest dzisiaj miastem wymarłym.

    Redakcja WP Kobieta
    Kurczak z ziołami
    Zapisz na później
    PrzepisyKurczak z ziołami

    Klasyczna potrawa w wydaniu wiosennym.

    Redakcja WP Kobieta
    Bliny z kawiorem
    Zapisz na później
    PrzepisyBliny z kawiorem

    Ozdobić śmietaną.

    Redakcja WP Kobieta
    Ravioli z serem
    Zapisz na później
    PrzepisyRavioli z serem

    Podawać polane roztopionym masłem, oprószone pieprzem i posypane rukolą lub listkami szałwii.

    Redakcja WP Kobieta
    W obronie smaku
    Zapisz na później
    PrzepisyW obronie smaku

    Dzięki popularnemu ruchowi Slow Food tradycyjna kuchnia i naturalne produkty mają szansę przetrwać nie tylko w naszych wspomnieniach...

    Redakcja WP Kobieta
    Creme brulée
    Zapisz na później
    PrzepisyCreme brulée

    Deser można podawać ciepły lub zimny.

    Redakcja WP Kobieta
    Tort z białej czekolady pachnący malinami
    Zapisz na później
    PrzepisyTort z białej czekolady pachnący malinami

    Ozdobić rurkami z białej i czarnej czekolady.

    Redakcja WP Kobieta
    Wyśmienite pączki i faworki
    Zapisz na później
    PrzepisyWyśmienite pączki i faworki

    Nie powinno ich zabraknąć zwłaszcza w tłusty czwartek! Świetnie smakują z dobrze zaparzoną herbatą.

    Redakcja WP Kobieta
    Ostatki ze szczyptą egzotyki
    Zapisz na później
    PrzepisyOstatki ze szczyptą egzotyki

    Kończy się wyjątkowo długi w tym roku karnawał. Na całym świecie oznacza to czas ostatkowych zabaw i biesiad. Nie bądźmy gorsi!

    Redakcja WP Kobieta
    Pierś indyka z papryką i pesto
    Zapisz na później
    PrzepisyPierś indyka z papryką i pesto

    Pokroić na plastry, ułożyć na półmisku, ozdobić listkami bazylii.

    Redakcja WP Kobieta
    Co za mało, to niezdrowo
    Zapisz na później
    PrzepisyCo za mało, to niezdrowo

    Kupując mięso, zwracamy uwagę, by było chude, wybieramy też odtłuszczony nabiał. Nie popadajmy jednak w przesadę.

    Redakcja WP Kobieta
    Ailloli do warzyw
    Zapisz na później
    PrzepisyAilloli do warzyw

    Sos podawać do warzyw surowych lub smażonych, np. w cieście, a także do pieczonych mięs.

    Redakcja WP Kobieta
    Anchois z ziemniakami i bazylią
    Zapisz na później
    PrzepisyAnchois z ziemniakami i bazylią

    Ziemniaki pokroić na plasterki, ułożyć na talerzach, posypać bazylią, obłożyć filecikami anchois.

    Redakcja WP Kobieta
    Początek karnawału w Wenecji
    Zapisz na później
    PrzepisyPoczątek karnawału w Wenecji

    Najważniejszymi przedmiotami podczas Weneckiego karnawału stają się maski, które każdy zakłada na twarz, ukrywając swoje prawdziwe oblicze.

    Redakcja WP Kobieta
    Egzotyczne pyszności
    Zapisz na później
    PrzepisyEgzotyczne pyszności

    Najbardziej doceniamy je zimą. Wtedy rodzime owoce nie są zbyt smaczne, za to te sprowadzane z ciepłych krajów kuszą aromatem i bogactwem witamin.

    Redakcja WP Kobieta
    Krewetki w winie z sosem czekoladowym
    Zapisz na później
    PrzepisyKrewetki w winie z sosem czekoladowym

    Udekorować kawałkami czekolady i posypać szczyptą peperoncino.

    Redakcja WP Kobieta