Przepisy

    Przepisy

    Ludy Afryki - dumni i energiczni Masajowie
    Zapisz na później
    PrzepisyLudy Afryki - dumni i energiczni Masajowie

    Masajowie to czarnoskórzy, wysocy i szczupli ludzie uwielbiający kolor czerwony, który stanowi nieodłączny element ich ubioru, biżuterii i malowideł na skórze.

    Redakcja WP Kobieta
    Selerowe łódeczki z pastą
    Zapisz na później
    PrzepisySelerowe łódeczki z pastą

    Przekąskę udekorować plasterkami rzodkiewek.

    Redakcja WP Kobieta
    Placek z jajkiem
    Zapisz na później
    PrzepisyPlacek z jajkiem

    Posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem, selerem naciowym i ugotowanymi jajkami, podawać na ciepło.

    Redakcja WP Kobieta
    Udany wieczór panieński
    Zapisz na później
    PrzepisyUdany wieczór panieński

    Zorganizujcie wieczór w domu u którejś z koleżanek. Ten najprostszy pomysł ma wiele zalet.

    Redakcja WP Kobieta
    Chrupiący kurczak
    Zapisz na później
    PrzepisyChrupiący kurczak

    Usmażyć na złoty kolor, osączyć na bibułowych serwetkach.

    Redakcja WP Kobieta
    Jarzyny z jajkiem
    Zapisz na później
    PrzepisyJarzyny z jajkiem

    Pierwszy powiew wiosny na talerzu...

    Redakcja WP Kobieta
    Holi - święto kolorów i wiosny w Indiach
    Zapisz na później
    PrzepisyHoli - święto kolorów i wiosny w Indiach

    Festiwal symbolizuje zwycięstwo dobra nad złem i jest to jedyny dzień, w którym granice między kastami stają się mniej widoczne.

    Redakcja WP Kobieta
    Chlebowy torcik z rzeżuchą
    Zapisz na później
    PrzepisyChlebowy torcik z rzeżuchą

    Boki obłożyć plasterkami rzodkiewek, ozdobić szczypiorkiem, wierzch torciku posypać pokrojoną papryką i natką pietruszki.

    Redakcja WP Kobieta
    Nie tylko ziemniaki
    Zapisz na później
    PrzepisyNie tylko ziemniaki

    W Polsce kochamy kartofle. Przeciętnie każdy z nas zjada ich rocznie około 130 kg! Warto jednak czasem urozmaicić menu...

    Redakcja WP Kobieta
    Omlet ziołowy z warzywami
    Zapisz na później
    PrzepisyOmlet ziołowy z warzywami

    Podawać z pomidorkami i kiszonymi ogórkami.

    Redakcja WP Kobieta
    Naleśniki z orzechami i czekoladą
    Zapisz na później
    PrzepisyNaleśniki z orzechami i czekoladą

    Ozdobić rozpuszczoną czekoladą, posypać wiórkami ze skórki pomarańczy.

    Redakcja WP Kobieta
    Daily Cafe
    Zapisz na później
    PrzepisyDaily Cafe

    Kawa z klimatem. Zabierz go ze sobą.

    Redakcja WP Kobieta
    Tagliatelle buraczane
    Zapisz na później
    PrzepisyTagliatelle buraczane

    Z sosem pesto, mulami i białym winem.

    Redakcja WP Kobieta
    Kuchnia kawalerska
    Zapisz na później
    PrzepisyKuchnia kawalerska

    Wyjeżdżasz i martwisz się, co będzie jadł twój mężczyzna. Albo – jego nie ma, a tobie nie chce się gotować. Zamiast więc tracić czas na samotne pichcenie lub naukę gotowania oraz robienie zakupów, warto wcześniej zgromadzić małe zapasy i przygotować kilka trwałych produktów.

    Redakcja WP Kobieta
    Wiosenna sałatka
    Zapisz na później
    PrzepisyWiosenna sałatka

    Lekko oprószyć solą i pieprzem, polać jogurtem naturalnym, udekorować gałązką koperku.

    Redakcja WP Kobieta
    Kobiety świata
    Zapisz na później
    PrzepisyKobiety świata

    Wraz z przekroczeniem każdego równoleżnika zmieniają się także zamieszkujące ten świat kobiety, czyli piękniejsza połowa naszego człowieczego gatunku.

    Redakcja WP Kobieta
    Zdradliwe zupy
    Zapisz na później
    PrzepisyZdradliwe zupy

    Czy jedzenie zupy cebulowej lub bulionu może być testem poprawnych manier? Częściej niż nam się wydaje! Niektórzy twierdzą, że właśnie zupa jest pierwszym trudnym egzaminem przy stole.

    Redakcja WP Kobieta
    Zasady podawania pieczywa
    Zapisz na później
    PrzepisyZasady podawania pieczywa

    Organizując przyjęcie, powinniśmy zapoznać się z zasadami savoir-vivru dotyczącymi podawania pieczywa. Będziemy wtedy pewni, że nasz stół wygląda elegancko w każdym calu.

    Redakcja WP Kobieta
    Zapisz na później
    PrzepisyUrządzamy przyjęcie

    Czas wakacji i odpoczynku sprzyja spotkaniom towarzyskim. Sami latem częściej uczestniczymy w imprezach i chętniej zapraszamy znajomych do siebie. Czy zawsze porafimy zachować się zgodnie z obowiązującymi zasadami? Nasz tekst pomoże Ci to sprawdzić.

    Redakcja WP Kobieta
    Zapisz na później
    PrzepisyTrudna sztuka trunkowania

    W sklepach i na naszych stołach pojawia się coraz więcej rozmaitych napojów alkoholowych. Jak grzyby po deszczu mnożą się przytulne kawiarnie, coraz większy mamy wybór alkoholi, a oferta pubów i kawiarni niejednego amatora trunków może przyprawić o zawrót głowy.

    Redakcja WP Kobieta
    Stoliczku, nakryj się!
    Zapisz na później
    PrzepisyStoliczku, nakryj się!

    Prawdopodobnie sztuka nakrywania stołu nigdy nie osiągnie już takiego stopnia wyrafinowania i przepychu, jak w dziewiętnastym stuleciu. Kiedy przegląda się katalogi firm produkujących wówczas srebra i platery stołowe - i w Paryżu i w Warszawie - budzi zdumienie różnorodność sztućców, chochelek, półmisków, waz, dzbanuszków, naczyń na przyprawy.

    Redakcja WP Kobieta
    Powrót małego kartonika
    Zapisz na później
    PrzepisyPowrót małego kartonika

    Menu niedawno zniknęło z domowych przyjęć i zachowały się tylko jako obowiązkowy akcent oficjalnych śniadań, obiadów i bankietów "siadanych". Dzisiaj przeżywają swój renesans i znów pojawiają się na eleganckich prywatnych przyjęciach.

    Redakcja WP Kobieta
    Kanony eleganckiego menu
    Zapisz na później
    PrzepisyKanony eleganckiego menu

    Klasyczny dziewięciodaniowy obiad odszedł w przeszłość i już tylko dla rozrywki można studiować obowiązującą kolejność dań: zimna przekąska, zupa, gorąca przystawka, danie rybne, pierwsze danie główne, entree (orzeźwiające "drobiazgi" - często sorbet), drugie danie główne, legumes (danie jarzynowe), deser gorący (słodka legumina), deser zimny, lody, sery i owoce.

    Redakcja WP Kobieta
    Grzecznościowe zasady podczas przyjęć
    Zapisz na później
    PrzepisyGrzecznościowe zasady podczas przyjęć

    Idąc na proszone, eleganckie przyjęcie, niejednokrotnie przeżywamy chwile wahania przy kim usiąść, za kim wejść, jak coś zjeść, a jak coś podać. Jak wybrnąć z opresji? Proponujemy kilka wskazań, które warto byłoby wykorzystać.

    Redakcja WP Kobieta