GotowaniePrzepisyKawa z grzybów. Nowy trend wśród miłośników super food

Kawa z grzybów. Nowy trend wśród miłośników super food

Kawa z grzybów. Nowy trend wśród miłośników super food
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Nagel
12.10.2017 20:29, aktualizacja: 13.10.2017 08:54

Kawa zdrowsza niż niejeden sumplement diety? Tak, pod warunkiem, że jest to kawa z grzybów! Brzmi obrzydliwie? Nie dla wszystkich. Okazuje się bowiem, że to najnowszy trend wśród miłośników super food i żywnościowych nowinek. Jak wynika z wielu badań, klasyczna kawa może poprawiać metabolizm, zapobiega chorobie Alzheimera i obniża ryzyko depresji. Tymczasem producent i wynalazca współczesnej kawy grzybowej – fiński przedsiębiorca Tero Isokauppile - twierdzi, że jego produkt działa na organizm równie pobudzająco i ma te same pozytywne właściwości, a przy tym jest prawdziwym eliksirem zdrowia i urody!

*Jak smakuje grzybowy napój? *Niestety, nie miałyśmy okazji jeszcze go wypróbować, ale ci, którzy już skosztowali, twierdzą, że ma zaskakująco łagodny smak, coś pomiędzy kawą a herbatą. Delikatnie ziemisty smak grzybów uzupełniony został zmielonymi ziarnami klasycznej kawy.
- To doskonały napój na początek dnia – zapewnia twórca grzybowej kawy z firmy Four Sigmatic. Jak przekonuje, jego misją jest stworzenie najzdrowszej kawy na świecie. Jednak nie tylko Fin produkuje grzybkową kawę. Wyzwanie podjęły już inne firmy. Wszystkie tworzą swoje produkty w bardzo podobny sposób – łącząc sproszkowane i wcześniej wysuszone grzyby z tradycyjnymi ziarnami kawy w proporcjach pół na pół.
Warto jednak dodać, że grzybowa kawa powstaje nie z tych grzybów, które możemy znaleźć w polskich lasach, ale ze specjalnych odmian leczniczych. O co dokładnie chodzi, jeśli mówimy o leczniczych właściwościach? Na przykład grzyb chaga zdaniem naukowców wykazuje właściwości antynowotworowe, a kawa grzybowa jest bardziej wartościowa pod względem antybakteryjnym czy przeciwstarzeniowym niż zielona herbata. Grzyby lecznice to wspaniałe przeciwutleniacze, ale też zmniejszają stres oksydacyjny, który zdaniem naukowców prowadzi do cukrzycy, chorób serca, choroby Parkinsona, Alzheimera czy zaćmy. Tymczasem używany w grzybowej kawie reishi jest bogaty w składniki, które poprawiają pracę wątroby i wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.
*Grzyby lecznice pomagają także w walce z otyłością i przyśpieszają przemianę materii. *Polecane są też dla osób chorych na cukrzycę.

Obraz
© 123RF.COM

Co ciekawe, modna ostatnio "grzybówka" to nie jest wynalazek XXI wieku. Podczas II wojny światowej, gdy produkty premium były trudno dostępne, szukano różnego rodzaju alternatyw dla klasycznych ziaren kawy. To właśnie w finlandzkich kawiarniach w okresie wojny serwowano pierwsze grzybowe kawy z grzybów chaga, które rosły na tamtejszych drzewach. To właśnie historie dziadków były inspiracją dla Tero Isokauppile, który zaczął mieszać grzyby z kawą.

Obraz
© 123RF.COM

Niezależnie od tego, grzybowa kawa to intrygująca nowość, która na świecie jest coraz bardziej popularna. W Polsce dostaniemy ją tylko w kilku specjalistycznych sklepach, ale jesteśmy pewni, że niebawem trend na "grzybówkę" i u nas rozwinie się na dobre.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (8)
Zobacz także