Szybki obiad z piekarnika. Kapsalon podbija polskie stoły
Kapsalon holenderski to danie typu "comfort food". Proste w przygotowaniu, smaczne, idealne na zimowe popołudnia. Potrzebujesz tylko kilku składników, aby poczuć się jak w niebie.
29.11.2023 | aktual.: 29.11.2023 12:29
Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść ulubionego fast foodu? Często próbujemy wykonać w domu domowe burgery lub frytki, aby zjeść zdrowsze wersje ulubionych dań. Serwis pyszne.pl podzielił się najnowszym raportem dotyczącym odżywiania i trendów w tej dziedzinie. Przy okazji opublikowano kilka hitowych przepisów.
Kapsalon - danie idealne
Danie idealne nie istnieje? Jeśli tak uważasz, to z pewnością nigdy nie jadłaś potrawy o nazwie kapsalon. Co to takiego? To nowy przepis, który już jest hitem. Danie pochodzi z Holandii i to nic innego jak frytki przykryte gyrosem lub szoarmą. Wierzch należy posypać startym serem, a całość zapiec.
To jednak nie wszystko! Gdy ser się roztopi kapsalon holenderski trzeba posypać kapustą pekińską i polać sosem. Brzmi jak niebo i idealne rozwiązanie na chłodne zimowe popołudnia. Aby ułatwić sobie zadanie i nieco przyspieszyć wykonanie tego przepisu, możesz użyć gotowych frytek upieczonych w piekarniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kapsalon - przepis na holenderskie danie
Kapsalon to coś z pogranicza sałatki gyros i kebaba. A wiadomo, że Polacy uwielbiają takie smaki. Na przygotowanie takiego obiadu potrzebujesz około półtorej godziny. Jak dokładnie je przyrządzić?
Składniki, które potrzebujesz: ziemniaki/frytki, pierś z kurczaka, ser żółty, pomidor, cebula, ogórek zielony, majonez, przyprawy, kapusta pekińska
- Zacznij od obrania i pokrojenia ziemniaków. Następnie polej je olejem i obsyp solą. Możesz też wykorzystać gotowe frytki.
- Piekarnik nastaw na 200 stopni i na 30 min wstaw ziemniaki. Od czasu do czasu zamieszaj je.
- Po 30 min zwiększ temperaturę do 220 stopni i piecz frytki jeszcze przez 5 min do zarumienienia.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do gyrosa. Mięso usmaż na patelni.
- Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ser żółty.
- W foremce żaroodpornej na frytki nałóż mięso, a następnie posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz, dopóki ser się nie roztopi.
- W międzyczasie poszatkuj kapustę pekińską, pokrój w kostkę pomidora, ogórka i cebulę. Odsącz z zalewy kukurydzę.
- Wymieszaj majonez ze śmietaną, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.
- Po wyjęciu dania z piekarnika posyp je przygotowanymi warzywami i dodaj sos. Możesz je polać też ketchupem.
Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a w poza tym to świetne tzw. comfort food. Zasmakuje niemal każdemu.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!