Kwas mlekowy w diecie, medycynie i kosmetyce
Kwas mlekowy to składnik kwaśnego mleka, jogurtów czy kiszonych produktów. Może również powstawać w organizmie w przypadku aktywności fizycznej. Kwas mlekowy wykorzystywany jest w probiotykach oraz kosmetykach. Jakie są jego właściwości?
08.09.2018 16:06
Co to jest kwas mlekowy i jak powstaje?
Kwas mlekowy to związek, który powstaje w trakcie fermentacji cukrów pod wpływem działania bakterii mlekowych. W organizmie ludzkim wytwarza się podczas przemian metabolicznych. Bakterie kwasu mlekowego naturalnie występują we florze bakteryjnej przewodu pokarmowego, w jamie ustnej oraz układzie moczowo-płciowym. W trakcie wysiłku fizycznego kwas mlekowy powstaje w wyniku beztlenowych przemian glukozy i objawia się potreningowym pieczeniem mięśni.
Kwas mlekowy w medycynie
Kwas mlekowy ma swoje zastosowanie w ginekologii, ponieważ w warunkach fizjologicznych powstaje on w pochwie. Kwas mlekowy ochrania narządy rodne kobiet przed inwazją grzybów, które rozwijają się w środowiskach zasadowych. Rozwój grzybów może doprowadzić do grzybiczych zapaleń pochwy, dolegliwości bólowych, swędzenia, pieczenia czy upławów. W takiej sytuacji trzeba siegnąć po kwas mlekowy w postaci preparatów do higieny intymnej bądź globulek. Dzięki temu następuje natychmiastowe zakwaszenie i wyleczenie infekcji intymnych.
Zobacz także
Kwas mlekowy w kosmetyce
Kwas mlekowy jest bardzo popularnym dodatkiem w kosmetykach, ponieważ nie powoduje reakcji alergicznych ani zapalnych. Stosowany jest w złuszczających peelingach oraz kremach nawilżających. Dodatkowo jest podstawowym składnikiem kosmetyków do higieny intymnej. Kwas mlekowy jest uznawany za kosmetyk idealny, ponieważ wyróżnia go naturalne pochodzenie, tani koszt oraz pielęgnacyjne, regeneracyjne i nawilżające właściwości. Kwas mlekowy jest bezpieczny dla alergików, chroni przed promieniowaniem UV, likwiduje przebarwienia oraz zwalcza bakterie. Warto wspomnieć, że z kwasu mlekowego można wykonać płukankę do włosów, która odżywi i nawilży włosy.
Kwas mlekowy i probiotyki w diecie
Kwas mlekowy działa probiotycznie na układ pokarmowy i pomaga przywrócić naturalną florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Najlepszym źródłem kwasu mlekowego, który przywróci sprawność układu pokarmowego są jogurty, kefiry oraz kwaśne mleko. Pałeczki kwasu mlekowego usprawniają działanie śluzówki, regulują trawienie i wzmacniają odporność. Zmniejszają też przyswajanie tłuszczy z przewodu pokarmowego, a w konsekwencji obniżają poziom cholesterolu we krwi. Mogą działać przeciwnowotworowo, zmniejszając ryzyko raka jelita grubego.
Zobacz także
Kwas mlekowy a aktywność fizyczna
Wiele osób rozpoczynających treningi błędnie zakłada, że to kwas mlekowy odpowiada za ból, który pojawia się po aktywności fizycznej. Bolesność mięśni jest jednak spowodowana mikrouszkodzeniem włókien mięśniowych. Sam kwas mlekowy nie powoduje bólów ani skurczów mięśni. Aby zapobiec gromadzeniu się kwasu mlekowego w mięśniach podczas treningu warto zastosować się do kilku wskazówek. Po pierwsze, każdy trening powinien zaczynać się od lekkiej rozgrzewki. Po treningu natomiast nie wolno zapomnieć o ćwiczeniach rozciągających. Należy również pamiętać, że treningi muszą być wykonywane regularnie, aby mięśnie mogły się przyzwyczaić do zwiększającego się obciążenia. I co istotne, po treningu zawsze należy pamiętać o prawidłowej regeneracji.