FitnessLekkostrawny obiad dla każdego

Lekkostrawny obiad dla każdego

Lekkostrawny obiad dla każdego
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa
18.09.2018 15:15, aktualizacja: 11.12.2018 15:16

Lekkostrawny obiad nie obciąża żołądka. Nie możemy jeść posiłków zbyt późno przed pójściem spać. Dania lekkostrawne sprzyjają trawieniu jedzenia i są wskazane przy niektórych dolegliwościach.

Lekkostrawny obiad – zasady diety

Nieważne z jakiego powodu przechodzisz na dietę lekkostrawną, istotna jest znajomość kilku podstawowych zasad. Oto, czym się kierować, zanim jeszcze zaczniesz przygotowywać dania lekkostrawne:

  • Produkty lekkostrawne mają być łatwo przetwarzane przez organizm w celu oszczędzenia przewodu pokarmowego, instynktownie unikamy więc niektórych technik ich przygotowania, takich jak smażenie, mocne przyprawianie, wysoka zawartość tłuszczu.
  • Stawiamy na gotowanie, duszenie, pieczenie.
  • Odstawiamy produkty wydymające i ze sporą ilością błonnika pokarmowego.
  • Jemy do 6 niewielkich posiłków w ciągu dnia i to maksymalnie na 3 godziny przed położeniem się do łóżka.
  • Unikamy alkoholu, jedzenia wysoko przetworzonego, słodyczy, niezdrowych przekąsek.

Kiedy sprawdzi się dieta lekkostrawna z łatwostrawnymi daniami?

Dania lekkostrawne sprawdzą się w sytuacji, gdy jesteśmy zwyczajnie przeciążeni i przejedzeni po zjeździe rodzinnym, kilkudniowym weselu lub odrobinę przytyliśmy. Dieta lekkostrawna została wymyślona przede wszystkim jako dieta lecznicza, szczególnie zalecana przez lekarzy pacjentom w kilku przypadkach.

Lekkostrawne menu będzie idealne przy zapaleniach śluzówki żołądka i jelit, po zatruciach pokarmowych, infekcjach połączonych z wysoką gorączką, zakażeniach rotawirusami, przy nowotworach jelit, podczas chorób wymagających długotrwałego leżenia czy też w trakcie rekonwalescencji pooperacyjnej. Ten sposób odżywiania niezwykle sprzyja również zdrowiu osób w podeszłym wieku.

Dania lekkostrawne – co wolno jeść?

Na diecie lekkostrawnej nie trzeba bardzo się ograniczać pod względem kalorii. Warto jednak przestrzegać listy produktów dozwolonych. Wolno jeść:

Lekkostrawny obiad – czego unikać?

Przygotowując dania lekkostrawne, pamiętaj o zakazanych potrawach, przyprawach i napojach. Należą do nich: