GotowaniePrzepisyZasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami. Jak przygotować kremową potrawę?

Zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami. Jak przygotować kremową potrawę?

Zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami posmakuje wszystkim fanom polskiej kuchni.
Zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami posmakuje wszystkim fanom polskiej kuchni.
Źródło zdjęć: © 123RF
22.09.2020 11:41

Klasykiem w polskiej kuchni niewątpliwie jest zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami. Kto nie zna tej potrawy? Gości na większości polskich stołów, a przy okazji za każdym razem może być inaczej przygotowana. Można użyć do niej zarówno kapusty białej, jak i młodej czy kiszonej – w każdym wariancie będzie smakować fantastycznie. Zobacz, jak samodzielnie przyrządzić zasmażaną kapustę z boczkiem i pieczarkami.

Zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami na pierwszy rzut oka wydaje się zbyt tłusta albo ciężka, ale jednocześnie mało osób wyobraża sobie polską kuchnię bez tego dania. Szukając idealnego przepisu, można spotkać się z wieloma wariantami. Poniżej zaś znajdziesz jedną z najciekawszych propozycji na kremową kapustę.

Zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami – smaczny przepis

Składniki:

  • młoda albo biała kapusta;
  • 2 cebule;
  • 500 g wędzonego boczku;
  • 500 g pieczarek;
  • pęczek koperku;
  • 200 ml bulionu;
  • 15 g masła;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umyj kapustę i koperek, a następnie osobno poszatkuj.
  2. Boczek pokrój w większą kostkę, natomiast cebulę pokrój w małą kostkę.
  3. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
  4. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, a kiedy wytopi się tłuszcz, zeszklij cebulę.
  5. Dodaj pieczarki i duś, aż większość płynu odparuje.
  6. Wrzuć kapustę i smaż około 5 minut, ale nie zapominaj o mieszaniu drewnianą łyżką.
  7. Wlej bulion, cały czas duś pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
  8. Na koniec dodaj masło i wymieszaj, a kiedy się rozpuści, dodaj koperek, sól i pieprz. Razem pogotuj jeszcze kilka minut.

Kapusta – dlaczego warto?

Kapusta to nieodłączne warzywo stosowane w kuchni polskiej. Nic dziwnego, że istnieje mnóstwo przepisów, gdzie odgrywa pierwsze skrzypce. Można ją podawać w wersji zasmażanej, gotowanej, w zupie, w pierogach, jako dodatek do mięs itp. Najczęściej wykorzystywana jest kapusta biała, ale także czerwona, pekińska czy włoska urozmaicą niejedno danie. Warzywo przywędrowało do nas w XIV wieku i od tego czasu gości na polskich stołach. Kapusta zawiera w sobie mnóstwo witamin i minerałów, dlatego zawsze warto włączyć ją do menu. Choć zasmażana kapusta z boczkiem i pieczarkami jest kaloryczna, nikt nie może odmówić jej fantastycznego smaku.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także