Gotowanie

Gotowanie

Moda na swojskie klimaty
Zapisz na później
PrzepisyModa na swojskie klimaty

Coraz częściej
prawdziwym rarytasem okazuje się chleb upieczony w piecu
opalanym drewnem; wędliny uwędzone tradycyjną metodą; pierogi
oraz ziemniaki z kwaśnym mlekiem, okraszone skwarkami. W wielu
restauracjach pojawiają się "domowe" przetwory z warzyw i
grzybów. Gastronomiczny powrót do źródeł kuchni staropolskiej
staje się faktem.

Redakcja WP Kobieta
Sztuka warzenia piwa
Zapisz na później
PrzepisySztuka warzenia piwa

Napoje alkoholowe znane są od początków cywilizacji. Duże jasne pijano pod koniec epoki lodowcowej. Winem raczono się zanim stanęły egipskie piramidy.

Redakcja WP Kobieta
Lindsay Lohan wraca do formy
Zapisz na później
PrzepisyLindsay Lohan wraca do formy

Lindsay Lohan przyznała, że miała poważne zaburzenia w odżywianiu. Jej stan był ponoć tak poważny, że obawiała się śmierci! Aktorka, w wywiadzie dla News of the World przyznała, że na bulimię cierpiała wyłącznie z własnej winy. Teraz zamierza wreszcie zacząć jeść normalne porcje.

Redakcja WP Kobieta
Mate - smak Ameryki Południowej
Zapisz na później
PrzepisyMate - smak Ameryki Południowej

Najbardziej charakterystyczny smak Ameryki Południowej? Na to pytanie może paść oczywiście wiele odpowiedzi, ale na pewno znajdzie się spora grupa osób, które bez wahania wykrzykną: MATE!

Redakcja WP Kobieta
UWAGA! SĄ JUŻ ZWYCIĘZCY KONKURSU!
Zapisz na później
PrzepisyUWAGA! SĄ JUŻ ZWYCIĘZCY KONKURSU!

Dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia, wielu z Was wykazało się nie tylko fantazją, ale prawdziwym dziennikarskim kunsztem. Poznajcie naszych zwycięzców!

Redakcja WP Kobieta
Inspiracje internautów: nieograniczone możliwości fantazjowania
Zapisz na później
PrzepisyInspiracje internautów: nieograniczone możliwości fantazjowania

o swoich kulinarnych przygodach opowiada nasz internauta, Pan Tadeusz Podnajmer, wielki miłośnik dobrej kuchni i gawędziarz. " Nie uważam, że jestem dobrym kucharzem, ale marzę o własnej małej restauracyjce, gdzie mógłbym robić to co lubię".

Redakcja WP Kobieta
Za dużo tłuszczów, za mało warzyw
Zapisz na później
PrzepisyZa dużo tłuszczów, za mało warzyw

Z badań wynika, że nastolatki odżywiają się źle, jedzą zbyt wiele produktów z dużą zawartością tłuszczu, unikając świeżych warzyw i owoców. Taki stan rzeczy zawdzięczają rodzicom - twierdzą naukowcy.

Redakcja WP Kobieta
Co nas w kuchni kręci?
Zapisz na później
PrzepisyCo nas w kuchni kręci?

Jakie są nasze kulinarne inspiracje, kiedy przychodzi nam ochota na kuchenne eksperymenty? Na co zwracamy uwagę, w czyim towarzystwie lubimy gotować i dla kogo gotujemy? O to, co nas w kuchni kręci, zapytaliśmy samych internautów. Okazuje się, że najbardziej inspirujące są dla nas... no właśnie?

Magdalena Stypułkowska
W góralskim garnku
Zapisz na później
PrzepisyW góralskim garnku

Góralska kuchnia, chociaż prosta i trudno nazwać ją wykwintną, jest niezwykle smaczna i coraz bardziej popularna. Nawet w nadmorskich miejscowościach można już spotkać dania „kuchni góralskiej”, jednak nigdy nie będą one tak smakować jak te z tatrzańskich, czy beskidzkich karczm.

Redakcja WP Kobieta
Rocky uzależniony od fast foodów
Zapisz na później
PrzepisyRocky uzależniony od fast foodów

Rocky uzależniony od hamburgerów. Aktor twierdzi, że oddaje się swojemu nałogowi tylko w weekendy. Zaczyna w piątek i kończy w niedzielę z dodatkowymi kilogramami. Później zrzuca je dzięki ćwiczeniom w siłowni.

Redakcja WP Kobieta
Królestwo naleśników
Zapisz na później
PrzepisyKrólestwo naleśników

Smaki z dzieciństwa… kto ich nie ma! Każdy wymieni przynajmniej kilka pozycji, a wśród nich naleśniki! Przygotowane przez mamę czy babcię stanowiły nieodłączny element dziecięcego jadłospisu. Dziś naleśniki wracają do łask i wchodzą w skład menu dorosłych.

Ola Berezecka
Słodka tajemnica czekolady
Zapisz na później
PrzepisySłodka tajemnica czekolady

Nowozelandzki psychoterapeuta Murray Langham twierdzi, że kształt i nadzienie ulubionej czekolady może być kluczem do poznania charakteru człowieka. I tak, amatorzy czekolady deserowej to według niego ludzie myślący perspektywicznie, smakosze mlecznej to osoby romantyczne i skłonne do nostalgii...

Redakcja WP Kobieta
Miejsca nurkowe Egiptu
Zapisz na później
PrzepisyMiejsca nurkowe Egiptu

Z lotu ptaka nurkowisko to wygląda jak okrągły bochenek chleba, który ze starości rozpadł się na parę kawałków, gdy spojrzymy pod powierzchnię wody, zobaczymy że miejsce to kryje cuda świata podwodnego.

Redakcja WP Kobieta
Zakupy w wirtualnym spożywczaku
Zapisz na później
PrzepisyZakupy w wirtualnym spożywczaku

Zakupy przez internet to dla wielu z nas chleb powszedni. Wirtualni klienci mają coraz większe zaufanie do transakcji on-line, doceniają szybki dostęp do bogatego asortymentu e-sklepów, wygodę i możliwość szybkiego zakupu bez wychodzenia z domu. Kupujemy już nie tylko książki, płyty czy wycieczki zagraniczne, ale również produkty spożywcze.

Magdalena Stypułkowska
Jak korzystać z dobrodziejstw szlachetnych trunków?
Zapisz na później
PrzepisyJak korzystać z dobrodziejstw szlachetnych trunków?

Znane łacińskie przysłowie powiada, że w winie ukryta jest prawda natomiast, zdrowie zawarte jest w wodzie. Tymczasem współczesna medycyna odkryła, że kieliszek wina nie tylko wpływa korzystnie na dobre samopoczucie, ale również na zdrowie. Wystarczy tylko odpowiednio korzystać z dobrodziejstw tego szlachetnego trunku.

Redakcja WP Kobieta
Polska kuchnia wraca do łask
Zapisz na później
PrzepisyPolska kuchnia wraca do łask

Tradycyjna kuchnia polska przeżywa renesans. Coraz więcej restauracji specjalizuje się w podawaniu tradycyjnie polskich potraw, przyrządzonych według historycznych przepisów. Można tam już zamówić pieczenie z bażantów, czy dzika, prosięta faszerowane, karpie w szarym sosie, czy bliny po staropolsku.

Redakcja WP Kobieta
Przepis na długowieczność
Zapisz na później
PrzepisyPrzepis na długowieczność

Wielu z nas nurtuje pytanie, czy można wpływać na długość życia? Długowieczni używają mało cukru, natomiast jedzą miód i winogrona. Wodę piją źródlaną. Unikają tłustego jedzenia, bo źle jest trawione. Jedzą 3-4 razy dziennie nie zajadając się do syta.

Redakcja WP Kobieta
Na studiach to się jadło...
Zapisz na później
PrzepisyNa studiach to się jadło...

Czasy studenckie dawno się skończyły, a z nimi era ziemniaków z cebulą, serków topionych za jedyne 0,99 zł i dżemów mamusinej roboty, zabieranych z domu w ogromnych ilościach, aby wyciągnąć je z najciemniejszych zakamarków studenckiej szafy, gdy wybije czarna godzina...

Magdalena Stypułkowska
Brokuły i pomidory - zbawienie dla mężczyzn?
Zapisz na później
PrzepisyBrokuły i pomidory - zbawienie dla mężczyzn?

Brokuły i pomidory lepiej zwalczają raka
prostaty gdy spożywa się je razem, niż osobno - wynika z
najnowszych badań amerykańskich, o których informuje pismo "Cancer
Research".

Redakcja WP Kobieta
Niebezpieczny stan upojenia...
Zapisz na później
PrzepisyNiebezpieczny stan upojenia...

Z wielowiekowych doświadczeń w piciu alkoholu wzięły się określenia, że ktoś ma słabą, a ktoś inny mocną głowę, że ktoś upija się zawartością kieliszka, a dla kogoś innego butelka ta za mało. My zdradzamy stare receptury, dziękki którym trunki nie uderzą Ci do główy w większym stopniu, niż byś sobie życzył...

Redakcja WP Kobieta
Mętny lepszy niż klarowny?
Zapisz na później
PrzepisyMętny lepszy niż klarowny?

Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i
starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu -
ogłosili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Żaden klarowny sok nie posiada takich właściwości.

Redakcja WP Kobieta
Angielski five o'clock
Zapisz na później
PrzepisyAngielski five o'clock

Czym jest five o’clock wiedzą chyba wszyscy. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że ten angielski zwyczaj picia popołudniowej herbatki sięga XIX wieku. Wtedy też wykształcił się angielski herbaciany savoir vivre.

Redakcja WP Kobieta
Mięso - zwierze(nia) internautów
Zapisz na później
PrzepisyMięso - zwierze(nia) internautów

Z raportu Ipsos z 2006 roku wynika, że 97% Polaków je mięso, z czego 4% nie je tylko pewnych jego gatunków. Najczęściej smażymy mięso na patelni (38%), a ulubionym naszym tłuszczem jest olej, choć coraz częściej staramy się smażyć metodą beztłuszczową. Wśród nas są jednak tacy, którzy mięsa nie jedzą w ogóle lub nie jedzą wybranych jego gatunków.

Magdalena Stypułkowska
Mężczyźni rządzą w kuchni?
Zapisz na później
PrzepisyMężczyźni rządzą w kuchni?

Wiele znaków na niebie i ziemi wskazuje na to, że w kuchni lepiej sprawdzają się mężczyźni – to oni prowadzą najpopularniejsze programy kulinarne, zostają szefami najsłynniejszych restauracji, i wydawać by się mogło, w kuchni wykazują się większym talentem i fantazją. Jakie zdanie na ten temat mają polskie gwiazdy, szefowie eleganckich restauracji oraz nasi internauci?

Redakcja WP Kobieta