Gotowanie

Gotowanie

S.O.S dla twojej kuchni
Zapisz na później
PrzepisyS.O.S dla twojej kuchni

Trudno sobie dziś wyobrazić współczesną kuchnię bez różnego rodzaju sosów, dipów, octów. Sosy w naszym menu są bowiem niezbędne i stanowią swego rodzaju wykwintne dopełnienie smaku potraw.

Redakcja WP Kobieta
Na noc, dla smaku i dla oka
Zapisz na później
PrzepisyNa noc, dla smaku i dla oka

Makaron bez wyrzutów sumienia?
Oczywiście, ponieważ makaron to danie, które odchudza. Między bajki włóż teorię, że od niego przytyjesz. Bo tuczą wysokokaloryczne dodatki i tłuste sosy, z którymi go jadamy, a nie same kluski.

Redakcja WP Kobieta
Papryka zabija raka
Zapisz na później
PrzepisyPapryka zabija raka

Kapsaicyna, pikantny składnik papryki, niszczy komórki nowotworowe, działając na ich mitochondria - informuje pismo "Biochemical and Biophysical Research
Communications".

Redakcja WP Kobieta
Piwo - napój znany na całym świecie
Zapisz na później
PrzepisyPiwo - napój znany na całym świecie

Warzenie piwa ma bogatą tradycję, wyrabiano je już 10 tysięcy lat temu. Dziś poszczególne marki promują na świecie sławni i lubiani, a w wielu zakątkach świata organizowane są imprezy i konkursy z piwem w roli głównej.

Redakcja WP Kobieta
Magiczne chwile z herbatką na zimę
Zapisz na później
PrzepisyMagiczne chwile z herbatką na zimę

Zimowy chłód daje nam się we znaki - rozleniwia i sprawia, że stajemy się senni i nie mamy ani siły, ani ochoty na jakiekolwiek aktywności. Na nogi postawią nas rozgrzewające, aromatyczne herbatki - herbata ziołowa z jabłkiem i imbirem, poncz miodowy i wiele innych herbacianych kompozycji...

Redakcja WP Kobieta
Nie wiemy, co jemy?
Zapisz na później
PrzepisyNie wiemy, co jemy?

Polacy chcą się zdrowo odżywiać, ale często mylą żywność ekologiczną z tzw. zdrową żywnością. Wciąż wolimy kupować żywność tańszą, ale słabszą jakościowo. Czy w przyszłości zmienią się nasze nawyki?

Redakcja WP Kobieta
Amerykański sen o jedzeniu
Zapisz na później
PrzepisyAmerykański sen o jedzeniu

Jedni twierdzą, że nie ma czegoś takiego, jak tradycyjna kuchnia amerykańska. Drudzy – że jest wyjątkowo eklektyczna i przebogata w smakach. I jedni i drudzy mają rację. Natomiast wielu Polakom kojarzy się ona jedynie z McDonaldsem, hamburgerem i coca-colą w papierowym kubku.

Redakcja WP Kobieta
Największy bar lodowy w Polsce
Zapisz na później
PrzepisyNajwiększy bar lodowy w Polsce

Już jest! Największy bar lodowy, jaki kiedykolwiek powstał w Polsce stoi już w Zakopanem. Wielkie otwarcie odbyło się w Sylwestra. Turyści z pewnością jeszcze przez długi czas pamiętać będą to wydarzenie. Specjalnie dla nich Organizatorzy przygotowali masę atrakcji. Sylwestra w Nemiroff Ice Bar spędził m.in. Piotr Zelt.

Redakcja WP Kobieta
Hollywood - wielki powrót soczystych steków
Zapisz na później
PrzepisyHollywood - wielki powrót soczystych steków

Zagraniczne gwiazdy coraz częściej przedkładają soczysty stek nad sałatę z sosem winegret. Nawet gorącej orędowniczce jogi i wegetarianizmu Madonnie znudziło się życie na zieleninie.

Redakcja WP Kobieta
Tylko pizza, hot-dogi i frytki?
Zapisz na później
PrzepisyTylko pizza, hot-dogi i frytki?

Rodzice są przekonani, że dzieci akceptują tylko lody, pizzę i hot-dogi, i sami ulegają pokusie tłustego, zapychającego jedzienia, które można przygotować "w biegu".

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia Dalekiego Wschodu
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia Dalekiego Wschodu

Na Dalekim Wschodzie uważa się, iż potrawy kwaśne wywołują u człowieka wesołość, a słodkie przywracają utraconą energię. Wewnętrzny spokój i harmonia z otaczającym światem jest, zdaniem chińskich medyków, rezultatem przede wszystkim prawidłowych nawyków żywieniowych.

Redakcja WP Kobieta
Czym się kończy złe odżywanie?
Zapisz na później
PrzepisyCzym się kończy złe odżywanie?

Wiele produktów spożywczych zawiera substancje chemiczne, które mogą być przyczyną śmiertelnych chorób. Onkolodzy biją na alarm. Winowajcą tej przerażającej sytuacji jest przede wszystkim to, co jemy.

Redakcja WP Kobieta
Bussines lunch
Zapisz na później
PrzepisyBussines lunch

W kontaktach oficjalnych zarezerwowanie dobrego stolika, wybór odpowiedniego menu, dyskretne uregulowanie rachunku, bywa trudniejsze niż prowadzenie interesów.

Redakcja WP Kobieta
Specjalnie dla smakoszy - przewodnik po serach
Zapisz na później
PrzepisySpecjalnie dla smakoszy - przewodnik po serach

Mistrzami w ich wytwarzaniu są Włosi, Francuzi, Holendrzy i Szwajcarzy. Istnieje około 4 tysięcy ich rodzajów, w Polsce jest dostępnych około 90 gatunków. Różnią się smakiem, zapachem, kolorem, strukturą i konsystencją, stopniem wilgotności i barwą. Mowa o serach – żółtym przysmaku, który jest jednym z najważniejszych składników naszej codziennej diety.

Magdalena Stypułkowska
Gdy chłód na dworze, grzaniec pomoże
Zapisz na później
PrzepisyGdy chłód na dworze, grzaniec pomoże

Grzaniec to idealne rozwiązane na zimne dni. Nieodłączny dodatek każdej wycieczki w góry, rozgrzewa wyziębionych narciarzy po męczącym dniu na stoku. Idealny napój na zimowe, mroźne wieczory. Rozgrzewa, zapobiega infekcjom, a do tego wyśmienicie smakuje.

Redakcja WP Kobieta
Akcesoria sylwestrowe
Zapisz na później
PrzepisyAkcesoria sylwestrowe

Sylwester i następujący po nim karnawał to doskonała okazja do amatorskich popisów barmańskich. Nie musisz kończyć profesjonalnego kursu, wystarczy bowiem odrobina fantazji, kilka butelek ulubionych trunków i podstawowe akcesoria barmańskie.

Redakcja WP Kobieta
Mocna głowa - genetyczna pomyłka?
Zapisz na później
PrzepisyMocna głowa - genetyczna pomyłka?

Alkohol towarzyszy ludzkości od tysiącleci. To częsty element zabaw dorosłych ludzi, temat do rozmów. Wiele jednak na tym polu się zmieniło. Mamy już wódkę w proszku, a nawet w... gazie.

Redakcja WP Kobieta
Boże Narodzenie - kurczaki z Kentucky niemile widziane
Zapisz na później
PrzepisyBoże Narodzenie - kurczaki z Kentucky niemile widziane

Żelazną zasadą, trochę już zapomnianą w świecie hamburgerów, coca-coli i kurczaków z Kentucky, że dania powinny być złożone z darów naszych lasów, pól, ogrodów i wód. I tak, na polskim wigilijnym stole miały prawo znajdować się wyłącznie potrawy z ziarna, maki, kaszy, grzybów, owoców suszonych i świeżych, orzechów i miodu. Jak jest dziś?

Redakcja WP Kobieta
Wigilia jak wyglądała kiedyś, a jak wygląda dziś?
Zapisz na później
PrzepisyWigilia jak wyglądała kiedyś, a jak wygląda dziś?

Co jedli i jak spędzali Wigilię pierwsi chrześcijanie? Czy starożytne rytuały związane z wierzerzą i świętowaniem narodzin Chrystusa zachowały się do dnia dzisiejszego?

Redakcja WP Kobieta
Gwiazdy polecają świąteczne potrawy
Zapisz na później
PrzepisyGwiazdy polecają świąteczne potrawy

Jedni spędzają święta we własnych czterech ścianach, inni w egzotycznych krainach. Zawsze jednak starają się, by spędzić ten niezwykły, wigilijny wieczór w gronie najbliższych. Niezwykły, gdyż – jak pokazuje życie – w takim dniu cuda naprawdę mogą się zdarzyć. O swoich wigilijnych przygodach opowiadają polskie gwiazdy.

Redakcja WP Kobieta
Gaelforce Dance w Polsce
Zapisz na później
PrzepisyGaelforce Dance w Polsce

Gaelforce Dance to trzeci pod względem popularności spektakl tańca irlandzkiego na świecie. Spektakl oglądały miliony widzów na świecie. To historia dwóch braci i ich miłości do tej samej kobiety, ich pasji, zazdrości, tragedii i wreszcie triumfu, przedstawiona w formie spektaklu taneczno-muzycznego.

Redakcja WP Kobieta
Ile kosztuje luksus?
Zapisz na później
PrzepisyIle kosztuje luksus?

Czy cena legendarnych, drogich i trudno dostępnych win jest adekwatna do ich smaku? Takich pytań się nie zadaje. Nie zadaje się, bo czyż nasz smak da się przełożyć na pieniądze?

Redakcja WP Kobieta
Poznaj śledzia od kuchni
Zapisz na później
PrzepisyPoznaj śledzia od kuchni

Najwięcej pożytku z ryb mamy wówczas, gdy znajdą się na naszym talerzu. Dopiero w kuchni, z naszą pomocą, ryby mogą przejść prawdziwe, kulinarne metamorfozy. Najlepszy czas ku temu następuje w święta Bożego Narodzenia.

Magdalena Stypułkowska
Wigilia? Tylko jak u mamusi!
Zapisz na później
PrzepisyWigilia? Tylko jak u mamusi!

Wigilia przenosi nas w czasy dzieciństwa i może dlatego jest bardzo ważnym dniem w roku. Na ogół tradycje rodzinne przenoszą kobiety, jednak mężczyźni często pamiętają smak potraw, które przyrządzała im matka i pragną je odnaleźć we własnym domu.

Redakcja WP Kobieta