Początkowo uważano, że kawa jest lekarstwem i sprzedawano ją w aptekach. Odkryto, że wzmacnia siły, ale sądzono, że poprawia także pamięć. Zalecano pić kawę przy różnych chorobach, z czasem jednak napój ten stawał się coraz bardziej popularny.
Wbrew rozpowszechnionym opiniom, picie
herbaty dobrze nawadnia organizm i daje mu więcej korzyści niż
picie wody - informuje "European Journal of Clinical Nutrition".
W stolicy Indonezji - Dżakarcie odbywa się wielki zlot transwestytów. Ponad 3 miliony przebierańców pragnie udowodnić, jak bardzo czują się kobietami. Warto o nich pomyśleć, narzekając na "ciężki kobiecy los".
Każdy Włoch nosi w sobie przekonanie, że kuchnia włoska jest najlepsza. Przywiązanie do rodzinnej tradycji kulinarnej, traktowanie niektórych potraw jak świętości, wszelkie celebrowanie posiłków to cechy charakterystyczne dla Włochów. Italia to nie tylko pizza, cappuccino i makaron, to także lody. Najlepsze lody na świecie.
Chyba nie każdy zdaje sobie sprawę z tego że kwiaty mogą być nie tylko ozdobą naszych działek i ogrodów, ale także można ich użyć do przyrządzenia oryginalnych potraw.
Ostatnio coraz więcej osób decyduje się na ozdobienie swojego ciała tatuażem. Stało to się bardzo modne, nie tylko wśród gwiazd. Pamiętajmy jednak, że jeśli nie zachowamy odpowiednich środków ostrożności, mogą nas spotkać nieprzyjemne konsekwencje.
Barów szybkiej obsługi w Polsce nie brakuje – na każdym rogu stoją budki, w których ofercie znajdziemy ociekające tłuszczem hamburgery, hod-dogi i frytki. Tymczasem, w cieniu „szybkich lokali” działa dobrze zorganizowana konkurencja – międzynarodowa organizacja Slow Food, wspierająca producentów zdrowej żywności i promująca kuchnię tradycyjną, zagrożoną ekspansją tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.
Idealna kobieta jest piękna, ma duży potencjał intelektualny, jest cierpliwa, opiekuńcza, zmysłowa i do tego potrafi dobrze gotować. Wśród znanych i lubianych kobiet polskiej sceny muzycznej i filmowej, wybraliśmy te, które z miłości do gotowania słyną i które nie raz pokazały widzom, że potrafią wyczarować prawdziwe kulinarne cuda.
Klasztory od wieków pielęgnują tradycję wyrobu kulinarnych smakowitości. Pyszne konfitury, powidła i gorące miody pitne przyrządzane według starych, zakonnych receptur oraz ziołowe nalewki, balsamy i eliksiry – to specjały, które coraz częściej można spotkać nie tylko na jarmarkach, ale również w hipermarketach. Zainteresowanie klientów jest duże, i nic dziwnego -
zajadając gruszkową konfiturę można się rozanielić...
Dietetycy nieustannie tłumaczą nam, że jemy stanowczo za dużo mięsa, a za mało warzyw i owoców. Kiedyś było gorzej, bo warzyw uprawiano znacznie mniej, niż obecnie.
Choć Polacy słyną z zamiłowania do alkoholu, okazuje się, że nie są wcale mistrzami w tej dziedzinie. Z analiz społeczno-demograficznych wynika, że w wielu europejskich krajach pije się znacznie częściej, niż u nas.
Liban to kraj wielu atrakcji turystycznych. Dzień rozpoczęty na gorącej plaży można zakończyć na ośnieżonych górskich stokach odległych o godzinę jazdy samochodem. Państwa Fenickiego już nie ma. Ludność mówi po arabsku i francusku. Pozostała tradycja, piękne cedry libańskie i kuchnia.
Kartofel, pyra, bulwa czy grula. Niezależnie od swojej regionalnej nazwy ziemniak jest w naszej współczesnej kuchni ciągle jeszcze najpopularniejszym dodatkiem do dań obiadowych, zup, sałatek czy zapiekanek. I choć zajadamy się nim pod wieloma postaciami, to rzadko kiedy doceniamy jego walory smakowe i właściwości zdrowotne.
Każdy lubi drinki - jedni gustują w słodkich procentach, inni wolą bardziej wytrawne alkohole - wszyscy natomiast, lubią przyjemny stan upojenia. Z drinkami jednak nie należy przesadzać. Dlaczego?
Pomorska kuchnia ma wiele przepisów, które już znalazły się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Nasze województwo znajduje się na trzecim miejscu w Polsce. Tylko Bernadeta Puzdrowska z Ostrzyc na Kaszubach ma już w zanadrzu kolejnych ponad 120 przepisów, które zamierza zgłosić jako tradycyjne potrawy. A to nie koniec...
Jeden z najsłynniejszych napojów świata. Jeszcze niedawno dla Polaków wypicie butelki coli było luksusem o jakim niewielu mogło nawet pomarzyć. Dziś pije się jej tak dużo, że dietetycy i lekarze biją na alarm przestrzegając przed jej szkodliwym wpływem na organizm. Jak wygląda historia napoju, swoistego symbolu Ameryki?
Kiedy czujemy się zmęczeni i pozbawieni energii, sięgamy po preparaty "zasilające" nasz organizm - przodujemy pod tym względem w Europie, zajmując piąte miejsce w rankingu narodów najchętniej sięgających po leki, zwłaszcza te, które można kupić w aptekach bez recepty. Zwykle wybieramy pigułki, bo tak najprościej. Tymczasem to natura podsuwa nam najlepsze rozwiązania.
Słodkie, soczyste wiśnie mają szereg dobroczynnych właściwości - jednym z nich jest obniżanie ryzyka syndromu metabolicznego.
Osoby, które lubią wino, preferują też
zdrowszą dietę niż amatorzy piwa - wskazują wyniki duńskich badań,
o których informuje pismo "British Medical Journal".
Wkrótce zacznie się szał grillowy. Znów będziemy rozkoszować się w naszych ogródkach grillowanymi kiełbaskami, a ich zapach będzie kusił przechodniów. Szał grillowania dopadnie, jak zwykle wszystkich, zarówno mieszkańców bloków, którzy będą szukać namiastki świeżego powietrza na balkonach, działkowiczów i bogatych właścicieli willi. Jak sprawić, aby grillowanie smakowało jeszcze lepiej?
Grillują wszyscy, bo to modne, tanie, zdrowe i sprzyja życiu towarzyskiemu.
Jak Polska długa i szeroka, gdy tylko nastaną cieplejsze dni, z przydomowych ogrodów, działek, terenów rekreacyjnych, a nawet blokowych balkonów niesie się zapach pieczonego mięsa.
Są takie alkohole, które jak żadne inne, kojarzone są z tzw. „wielkim światem”, sukcesem i prestiżem. Picie ich jest niezwykłą podróżą w świat zmysłowych doznań. Razem z Villą Itallią odkryj sztukę degustacji i podawania króla wszystkich alkoholi – koniaku.
Mimo, że przyprawy nie mają żadnej wartości odżywczej, są nieodłącznym składnikiem każdej kuchni. Nadają one potrawom atrakcyjny aromat i smak, pobudzają układ trawienny działają konserwująco a nawet leczniczo.