Jedzenie, owszem, jest nam niezbędne do życia, jednak, gdy nie znamy umiaru, możemy sobie poważnie zaszkodzić. Czy w przyszłości zagrozi nam epidemia obżarstwa?
Wczasy zagraniczne przestają być dobrem luksusowym – wypoczynek na śródziemnomorskich plażach oraz w gorących krajach Afryki staje się osiągalny dla coraz szerszej grupy polskich pasjonatów wycieczek. Hotele kuszą bogatą paletą smaków i starają się sprostać kulinarnym fantazjom najbardziej wymagających klientów. Niewielu podróżnych zdaje sobie jednak sprawę z zagrożeń, jakie niesie ze sobą wakacyjne obżarstwo.
W restauracji Villa Foksal po raz kolejny odbył się wielki Konkurs Gotowania Dziennikarzy. Główną nagrodę zdobyli Zygmunt Chajzer i Agnieszka Filas.
Geny mogą wpływać na nasze preferencje pokarmowe - mogą mieć one
wpływ na to, jak dużo
tłuszczów, białek i węglowodanów lubimy spożywać na co dzień -
zaobserwowali naukowcy amerykańscy. Artykuł na ten temat
zamieszcza pismo "Clinical Chemistry"
Wyzwolone mieszkanki Chin znalazły bardzo ciekawą formę spędzania czasu. Mianowicie systematycznie uczęszczają na lekcje tańca erotycznego. Czy w tym szaleństwie jest metoda? Czy pruderyjne Polki mogą brać z nich przykład?
Czy znani aktorzy potrafią gotować? Zobaczcie na przykładzie Rafała Olbrychskiego i Borysa Szyca, którzy pod okiem mistrza Roberta Sowy przygotowali pyszne potrawy.
Skorzystaj z wakacji, żeby się lepiej odżywiać. Sposób odżywiania bowiem w znacznym stopniu wpływa na naszą aktywność i chęć do życia. Nie mówiąc już o sylwetce. Żeby wracając do pracy dobrze się czuć w swojej skórze powinniśmy dbać także o zachowanie linii.
Co tydzień głowię się nad tym o czym tu, rzecz jasna, odkrywczym i nowym napisać. Jedni jak co roku o tej porze krzyczą : o truskawkach! Inni: o szparagach, o młodych ziemniakach, nowalijkach! Jeszcze inni – Pisz o sałatkach! O grillu!
Krok po korku uczymy, jak przygotować pyszną cukinię faszerowaną mięsem, pomidorami i ryżem.
Maciej Kuroń - wirtuoz dobrej kuchni, opowiada o wiosennym gotowaniu, smakach z dzieciństwa i zasadach dobrego gotowania oraz o kulinarnych stereotypach.
Znana piosenkarka na urodzinach dziecka? Ulubiony aktor na naszym ślubie? Nie ma sprawy. Niemal każdą gwiazdę można zaprosić na dowolną uroczystość. Trzeba tylko odpowiednio zapłacić.
Jeśli ściśle przestrzegamy diety i zbytnio kontrolujemy ilości kalorii na talerzu, możemy stać się ofiarami “cravingu”, czyli ulegania od czasu do nieodpartej pokusie zjedzenia jakiegoś konkretnego przysmaku.
Coraz chętniej sięgamy po owoce z egzotycznych krajów. Są coraz częstszym dodatkiem do lodów, deserów, soków. Tropikalne owoce, mimo że pochodzą z odległych zakątków świata, są coraz łatwiej dostępne. Wiele z nich możemy kupić w sklepach. Są smaczne i zdrowe dlatego zyskują dużą popularność nie tylko wśród prawdziwych smakoszy.
Swój rodowód cytryna wywodzi z Chin, przypuszcza się, że smakowicie owocująca odmiana powstała w wyniku krzyżówek. Znana była już w starożytnej Grecji i Rzymie. Istnieje pogląd, że cytrynami były mitologiczne "złote jabłka", których zdobycie stanowiło jedną z dwunastu prac Herkulesa. Owoce te od lat uważane są za symbol radości, zdrowia i długiego życia.
Majdan, Steczkowska i Ewa Minge w kuchni. Kto z nich gotuje najlepiej?
Hiszpania - trzeci co do wielkości kraj Europy - kraj ten kojarzy się większości ludzi z suchym i gorącym klimatem, widowiskową corridą, popołudniową sjestą i ekspresyjnym flamenco.
Lodowe smakowitości są doskonałą ochłodą w upalne dni. W odpowiedni sposób przyrządzone i estetycznie podane sprawią, że ze zdwojoną siłą poczujemy lodowe orzeźwienie.
Gotowanie?! Na to słowo wiele młodych kobiet reaguje grymasem i stwierdza, że nie po to wymyślono „dania na telefon” by spędzać długie godziny w kuchni. Tymczasem gotowanie nie musi oznaczać całodziennego stania przy garach, może być zabawą, na którą czasem warto poświęcić chociaż pół godziny!
Wydawało się, że Polacy mogą porzucić golonkę i flaki, by sięgnąć po burrito, tortille, cannelloni, frittatę i camembert w szynce parmeńskiej. Kolejny raz okazało się jednak, że bardziej cenimy tradycyjne potrawy kuchni polskiej niż to, co modne.
Choć regularne picie czarnej herbaty nie zmniejsza przeżywanych
przez nas codziennych stresów, to może nam pomóc w lepszym
radzeniu sobie z nimi.
Spotkanie gwiazd z dziećmi z domów dziecka odbyło się 28 maja w restauracji Jeffs.
Producenci wód mineralnych i źródlanych od kilku lat oferują swoje produkty również w wersjach smakowych, reklamowanych jako naturalne wody z dodatkiem aromatów ziołowych, cytrusowych lub innych owocowych. Czy bliżej im do oranżady pełnej chemii czy do zdrowej wody mineralnej?
Moda na wszystko, co związane z kuchnią i gotowaniem stale rośnie. Książki kucharskie rozchodzą się jak świeże bułeczki, telewizyjne programy kulinarne biją rekordy oglądalności, a kucharze awansują do miana mistrzów i wirtuozów smaku, którzy wyznaczają najmodniejsze trendy kulinarne. Gotowanie przestało być zwykłą czynnością użytkową, stało się sztuką. Kucharze zaczęli być równie sławni, co gwiazdy Hollywood.
Ludzie piją trunki, bo lubią, bo przy drinku lepiej toczy się rozmowa, aby nabrać animuszu, dla towarzystwa, żeby się zintegrować i z wielu innych, ważnych i mniej ważnych powodów. Możliwości człowieka są wielkie, prawie tak wielkie jak kosmos, po prostu czasem trudno uwierzyć, jak gigantyczne, przeogromne i nieskończenie olbrzymie.