Kasia Kępka - metamorfoza. Dieta i ćwiczenia Katarzyny Kępki
Kasia Kępka to polska prezenterka telewizyjna, aktorka oraz, od niedawna, trenerka. Stała się znana za sprawą takich programów, jak "PL Top 10" i "Viva Mjuzik Kłiiiz", a także dzięki swojej "sylwetkowej metamorfozie". Jak przebiegała metamorfoza Katarzyny Kępki, dzięki której zgubiła 10 kg?
24.11.2018 10:18
Kim jest Kasia Kępka?
Katarzyna Kępka inspiruje do pracy nad sobą i swoim ciałem. Polska prezenterka telewizyjna i aktorka, która prowadziła głównie programy rozrywkowe w telewizji Viva Polska w ciągu 8 miesięcy schudła ponad 10 kg i wyrzeźbiła wszystkie partie mięśniowe pod okiem wymagającego trenera personalnego.
Aktywistka zdrowego trybu życia nie przerywała ćwiczeń nawet w trakcie ciąży, a po urodzeniu dziecka wróciła do aktywności fizycznej po 4 tygodniach od porodu. Wraz ze swoim mężem Szymonem Gasiem otworzyła klub fitness w Warszawie (Gym Break Center), w którym oferują m.in. zajęcia jogi, ćwiczenia dla kobiet w ciąży i trening funkcjonalny.
Co więcej, opracowali 50-minutowy trening “Gym Break - Super Wo/Man” składający się z dynamicznej rozgrzewki, zestawu ćwiczeń wzmacniających takie partie ciała, jak nogi, pośladki, brzuch i ramiona, program ćwiczeń rozciągających oraz rozluźniających mięśnie po treningu.
Kasia Kępka - jadłospis
Katarzyna Kępka swój dzień rozpoczyna od owsianki. Spożywa owsiankę z różnymi dodatkami, które stara się codziennie zmieniać, np. z bananem i żurawiną, z truskawkami i jagodami lub przyrządza racuchy z owsianki (składniki: białka, płatki owsiane i owoce).
Kasia Kępka przygotowuje 5 posiłków dziennie, które może zabrać ze sobą w pojemniku do pracy. Prezenterka już dawno zrezygnowała z mięsa. Dieta Kępki jest bogata w ryby (np. łosoś, tuńczyk), owoce morza, warzywa i owoce. Na kolację Katarzyna Kępka zjada najczęściej twaróg półtłusty lub chudy z waflami ryżowymi, kalafiorem, rzodkiewką lub marchewkami.
Produkty, które wybiera aktorka to prawdziwe bogactwo kwasów omega-3, pełnowartościowego białka, witamin oraz mikroelementów.
Oto przykład jednodniowego jadłospisu Kasi Kępki:
- Śniadanie: owsianka z borówkami,
- II śniadanie: wafle ryżowe z wędzonym łososiem i ogórkiem,
- Obiad: łosoś pieczony z burakami z kaszą gryczaną,
- Podwieczorek: zupa z soczewicy,
- Kolacja: twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
Jak ćwiczy Katarzyna Kępka?
Kasia Kępka jest wielką fanką jogi i treningu funkcjonalnego. Jej zdaniem ten rodzaj aktywności fizycznej gwarantuje wysportowane i elastyczne ciało oraz piękną figurę. Joga pozwala też zmniejszyć ból pleców, poprawia metabolizm, pracę serca i układu krążenia, a także wzmacnia organizm.
Natomiast trening funkcjonalny to dość nowy rodzaj intensywnych ćwiczeń, których celem jest m.in. rozbudowanie masy mięśniowej. Polega na naśladowaniu ruchów, jakie wykonujemy w codziennym życiu. Trening funkcjonalny zwiększa ogólną wydolność organizmu, poprawia krążenie krwi, wzmacnia mięśnie głębokie, zmniejsza dolegliwości bólowe kręgosłupa oraz ryzyko wystąpienia urazów.