Blisko ludziKoronawirus w Polsce. Czy wirus SARS COV-2 przenosi się za pomocą żywności?

Koronawirus w Polsce. Czy wirus SARS COV‑2 przenosi się za pomocą żywności?

Koronawirus w Polsce. Czy wirus SARS COV-2 przenosi się za pomocą żywności?
Źródło zdjęć: © iStock.com
07.04.2020 13:10, aktualizacja: 07.04.2020 15:32

Z powodu pandemii koronawirusa, coraz więcej osób zastanawia się nad tym, w jaki sposób najczęściej przenosi się groźny wirus. Strach przed zakażeniem jest tak silny, że wszyscy staramy się unikać ewentualnego siedliska koronawirusa. Pytania dotyczące przenoszenia SARS COV-2 przez ubrania i obuwie są dosyć powszechne. Czy jednak koronawirus może się przenieść za pomocą żywności?

Zgodnie ze stanowiskiem Głównego Inspektoratu Sanitarnego, nie ma żadnych dowodów na to, że żywność może być źródłem przenoszenia koronawirusa. Istnieje naprawdę bardzo małe prawdopodobieństwo, że wirus SARS COV-2 może utrzymać się na pokarmie i doprowadzić przez to do zakażenia. Co jeszcze warto wiedzieć?

Koronawirus na żywności – klasyczna obróbka termiczna

Koronawirus potrzebuje człowieka, aby skutecznie się namnażać. Jak można się domyślić, obróbka termiczna skutecznie zniszczy koronawirusa, a wystarczy zaledwie 60 stopni i 30 minut. Typowa i klasyczna obróbka zarówno mięsa, jak i surowych produktów spożywczych eliminuje ryzyko zanieczyszczeń mikrobiologicznych, w tym także koronawirusa.

Jak najczęściej przenosi się koronawirus?

Pamiętaj, że koronawirus przenosi się na dwa sposoby. Przede wszystkim poprzez bezpośredni kontakt z zainfekowaną osobą – drogą kropelkową. Drugą możliwością jest kontakt pośredni, czyli z powierzchniami, na których znajdują się wydzieliny osoby zainfekowanej. Jak się okazuje, koronawirus może przetrwać na powierzchniach nawet przez kilka godzin. Na szczęście za pomocą środków dezynfekujących można się z łatwością pozbyć się wirusa z naszego otoczenia. Wystarczą klasyczne produkty stosowane podczas tradycyjnego odkażania mieszkania.

Zobacz także: Koronawirus od tego ginie. Oto, czego używać w domu

Koronawirus na żywności – o czym pamiętać?

Jeśli w dobie pandemii koronawirusa udajesz się na zakupy do pobliskiego sklepu, powinnaś pamiętać o kilku ważnych zasadach. Postępuj zgodnie z wprowadzonymi wytycznymi, czyli unikaj tłumów, stojąc w kolejce zachowuj odległość, a będąc w sklepie dotykaj tylko produktów, które rzeczywiście chcesz kupić. Choć nie ma potwierdzenia, że koronawirus utrzymuje się na żywności, zawsze dbaj o higienę rąk i staraj się regularnie odkażać dłonie – szczególnie ważne jest zachowanie bezpieczeństwa przy żywności pakowanej luzem.
Przynosząc zakupy do domu, zachowuj wzmożoną higienę nie tylko osobistą, ale także przestrzeni kuchennych. Żywność pakowaną oczyszczaj z wierzchu, a blaty, szafki czy półki zdezynfekuj łagodnymi środkami. Chcąc zminimalizować ewentualne ryzyko przenoszenia koronawirusa poprzez żywność, koniecznie separuj surowe produkty od tych gotowych, aby uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (7)
Zobacz także