Gotowanie

Gotowanie

Deserowe zwyczaje
Zapisz na później
PrzepisyDeserowe zwyczaje

Siedzicie przy pięknie nakrytym stole. Po eleganckim obiedzie nadchodzi czas deseru. I tu zaczyna się kolejny problem! Co zjeść widelczykiem, a co łyżeczką – zastanawiacie się po cichu, zerkając w popłochu na to, co zrobią inni. W końcu podejmujecie jakąś decyzję, ale ciastko okazuje się twarde i „ucieka” wam po talerzyku. To może jednak wziąć je w rękę? Podpowiemy wam jak uniknąć takich kłopotliwych sytuacji oraz jak podawać desery.

Redakcja WP Kobieta
Sekrety parzenia
Zapisz na później
PrzepisySekrety parzenia

Można wrzucić do kubka torebkę herbaty, zalać wrzątkiem i wypić duszkiem, gdy tylko wystygnie. Można też starannie wybrać najlepszej jakości mieszankę, zaparzyć w źródlanej wodzie o określonej temperaturze i przez określony czas. Smakowa różnica jest ogromna i warta zachodu, który zresztą warto potraktować jako przyjemny rytuał.

Redakcja WP Kobieta
Sabat Czarownic "U Fukiera"
Zapisz na później
PrzepisySabat Czarownic "U Fukiera"

W pewną księżycową noc w warszawskiej restauracji „U Fukiera” już po raz siódmy odbył się Sabat Czarownic, zorganizowany przez Dorotę Wróblewską, właścicielkę domu mody Forget-me-Not oraz znaną restauratorkę Magdę Gessler.

Redakcja WP Kobieta
Pasztet z ryżu i owoce morza
Zapisz na później
PrzepisyPasztet z ryżu i owoce morza

Ze względu na położenie Madagaskaru, a także w efekcie jego burzliwej historii, kuchnia tej wyspy charakteryzuje się sporym zróżnicowaniem.

Redakcja WP Kobieta
Garnki i patelnie do zadań specjalnych
Zapisz na później
PrzepisyGarnki i patelnie do zadań specjalnych

Są podstawowymi „narzędziami” praktycznie w każdej kuchni. Z ich pomocą gotujemy, smażymy, pieczemy, grillujemy, a bez garnków trudno przyrządzić smakowity posiłek.

Redakcja WP Kobieta
Nago w obronie byków
Zapisz na później
PrzepisyNago w obronie byków



Demonstranci należący do ekologicznej organizacji PETA zaprotestowali w Sydney przeciw organizowanej w hiszpańskiej Pampelunie gonitwie byków. Co roku w dniach 6-14 lipca organizowane są tu tzw. sanfermines, fiesty ku czci patrona miasta świętego Fermina. W czasie obchodów mieszkańcy organizują słynne encierros – gonitwy byków i ludzi po ulicach miasta.

Redakcja WP Kobieta
Co Polacy jedzą w pracy
Zapisz na później
PrzepisyCo Polacy jedzą w pracy

Nie da się ukryć – nie jesteśmy społeczeństwem, które przykłada wagę do tego, czym żywi się w pracy. Tylko co piąty z nas je prawdziwy obiad, reszta zadowala się czymś innym. Na przeciętnym polskim biurku królują mało pożywne, niezdrowe, a często także niesmaczne posiłki.

Katarzyna Socha
Obiad w jednym garnku
Zapisz na później
PrzepisyObiad w jednym garnku

Obiady składające się z przystawki, zupy, drugiego dania i deseru pozostały już tylko w książce Lucyny Ćwierciakiewiczowej „365 obiadów”. Tak jada się jeszcze przy szczególnych okazjach, kiedy jest dużo czasu na celebrowanie, albo w niedzielę, by zatroszczyć się o rodzinną integrację.

Redakcja WP Kobieta
Piwo, knedle i reszta
Zapisz na później
PrzepisyPiwo, knedle i reszta

Na śniadanie pokrojone w kostkę i podsmażone knedliczki w jajecznicy, na obiad gulasz z knedlem, na deser knedle ze słodkimi owocami – a wszystko obowiązkowo podlane co najmniej kilkoma kuflami lekkiego piwa. Tak karmiony Czech na pewno nie będzie skakał kucharzowi do oczu, a i turysta wywiezie z pięknego kraju Madziarów pyszne wspomnienia.

Redakcja WP Kobieta
Oskary Kulinarne 2008
Zapisz na później
PrzepisyOskary Kulinarne 2008

Osobowość Kulinarną, promotora kuchni regionalnej, najlepszy program oraz książkę kulinarną nagrodzono na gali Oskarów Kulinarnych 2008. Statuetki przyznano już po raz szósty, a oprócz figurek można było podziwiać pyszne arcydzieła.

Redakcja WP Kobieta
Co łączy Wajdę z kurami?
Zapisz na później
PrzepisyCo łączy Wajdę z kurami?

Co łączy aktorkę Karolinę Wajdę, tancerza Piotra Galińskiego i malarza Leona Tarasewicza z kurami?

Redakcja WP Kobieta
Żurawina – smak na wagę zdrowia
Zapisz na później
PrzepisyŻurawina – smak na wagę zdrowia

Jest niepozorna z wyglądu, trudna do opisania w smaku i ciągle jeszcze zbyt mało popularna. To wielka szkoda, bo żurawina jest dla naszego zdrowia, urody i kuchni prawdziwie złotym środkiem.

Redakcja WP Kobieta
Miody pitne domowym sposobem
Zapisz na później
PrzepisyMiody pitne domowym sposobem

Ten najdłużej znany w Polsce napój alkoholowy można z powodzeniem zrobić domowym sposobem. Oprócz miodu i wody potrzebne będą drożdże winne używane do wyrobu mocnych win typu malaga, madera, tokaj czy portwein, ale w braku takich dopuszczalne jest użycie drożdży winnych uniwersalnych, dostępnych w handlu.

Redakcja WP Kobieta
Diwa architektury - Zaha Hadid
Zapisz na później
PrzepisyDiwa architektury - Zaha Hadid

Zaha Hadid jest jedyną kobietą w ekskluzywnym klubie dla mężczyzn, jakim jest światowa architektura. Jej ćwierćkilometrowy wieżowiec w Warszawie będzie się ścigać z Pałacem Kultury...

Redakcja WP Kobieta
Tajpejskie specjały
Zapisz na później
PrzepisyTajpejskie specjały

Tętniąca życiem stolica Republiki Chińskiej, czyli Tajwanu, to raj dla smakoszy, którzy w setkach restauracji mogą zaznać rozkoszy dla podniebienia niedostępnych nigdzie w Europie. Większość potraw, które przybyły do nas z tego dalekowschodniego kraju, to tylko podróbki. Tymczasem oryginały warto poznać na własnych kubkach smakowych.

Redakcja WP Kobieta
República Portuguesa
Zapisz na później
PrzepisyRepública Portuguesa

Granitowy masyw górski Sierra de Sintra ze szczytem Cruz Alta kończy się nad oceanem urwistym przylądkiem Cabo da Roca. Jest to najdalej na zachód wysunięty punkt stałego lądu Portugalii. Ocean wygląda groźnie – fale z łoskotem uderzają o brzeg...

Redakcja WP Kobieta
Bałkańskie klimaty - rakija i musaka
Zapisz na później
PrzepisyBałkańskie klimaty - rakija i musaka

Bułgarzy to naród bardzo towarzyski. Wspólne przygotowywanie posiłków, biesiady do późnych godzin nocnych i częstowanie zaproszonych gości rakiją, to ważne rytuały w życiu mieszkańców.

Magdalena Stypułkowska
W ormiańskiej kuchni
Zapisz na później
PrzepisyW ormiańskiej kuchni

Brian Scott, krakowski dziennikarz, uwielbia gotować. Na planie programu „Etniczne Klimaty”, gdzie gościł u polskich Ormian, został dopuszczony do pomocy przy gotowaniu tradycyjnej ormiańskiej zupy o nazwie gandżabur.

Redakcja WP Kobieta
Stewia – słodka rewolucja w kuchni
Zapisz na później
PrzepisyStewia – słodka rewolucja w kuchni

Wyobraź sobie, że możesz bez wyrzutów sumienia jeść pączki, torty i ciasteczka, a do tego do woli pić słodką herbatę bez liczenia kalorii i bez tycia! To jest możliwe! A wszystko dzięki roślinie zwanej stewią.

Redakcja WP Kobieta
Miłość do jedzenia
Zapisz na później
PrzepisyMiłość do jedzenia

Walentynki można wykorzystać jako znakomitą okazję do sprawienia przyjemności ukochanej osobie. Także przyjemności dla podniebienia, bo z wyszukanego sorbetu czy belgijskiego musu czekoladowego prawdziwy smakosz ucieszy się bardziej niż z biletów do kina.

Redakcja WP Kobieta
Cesarska herbata
Zapisz na później
PrzepisyCesarska herbata

Przez wiele stuleci żółta herbata była zarezerwowana wyłącznie dla chińskiego dworu cesarskiego i niektórych ceremonii religijnych. Całe wieki obowiązywał zakaz wywożenia jej z Państwa Środka, ale mimo zniesienia prohibicji ten wyjątkowy napój do dzisiaj jest prawie nieznany w Europie.

Redakcja WP Kobieta
Obiad błyskawicznie wyborny
Zapisz na później
PrzepisyObiad błyskawicznie wyborny

Po całym dniu pracy zwykle nie mamy czasu ani siły na gotowanie wymyślnych specjałów, ale coś zjeść przecież trzeba. Z pomocą wszystkim zajętym codziennymi obowiązkami przychodzą przepisy na domowy obiad, który można przygotować nawet w dwadzieścia minut.

Redakcja WP Kobieta
Życie bez mięsa - źródło zdrowia czy udręka?
Zapisz na później
PrzepisyŻycie bez mięsa - źródło zdrowia czy udręka?

Kanapki bez wędliny? Obiad bez schabowego? Dla niektórych z nas takie posiłki wydają się niemożliwe. Warto jednak zadać sobie samemu pytanie: Czy mogę żyć bez mięsa?

Redakcja WP Kobieta
Odpocząć po karnawale
Zapisz na później
PrzepisyOdpocząć po karnawale

Czterdziestodniowy post poprzedzający Wielkanoc to doskonała sposobność, by oczyścić organizm po świątecznych, sylwestrowych, karnawałowych i ostatkowych rozpustach. Skoro już sobie pofolgowaliśmy przez kilka tygodni, ta tymczasowa zmiana nawyków żywieniowych na pewno wyjdzie nam na zdrowie.

Redakcja WP Kobieta