Barcelona nigdy nie narzekała na turystów. Już od miesięcy wiosennych miasto gwarantuje przepiękną pogodę, czyste plaże i ciepłe Morze Śródziemne...
Specjaliści od żywienia, lekarze i smakosze o czosnku mogą opowiadać bez końca. To i przyprawa, i roślina lecznicza, którą dla dodania sił oraz odporności spożywali m.in. starożytni robotnicy budujący piramidy.
Kuchnia tunezyjska to mieszanka kuchni arabskiej, tureckiej, włoskiej i francuskiej, dodatkowo z wpływami śródziemnomorskiej. Uznawana jest za jedną z najostrzejszych na świecie, używa się tu wielu pikantnych przypraw, które decydują o smakowym bogactwie miejscowego menu, m.in. czosnku, papryki czy kminku.
Załóż sobie ogródek. Na razie na parapecie, wyłącznie na potrzeby kulinarne. Łatwiej dotrwasz do prawdziwej wiosny – w dobrym nastroju (wszak patrzenie na zielone dodaje optymizmu) i w zdrowiu, bo kuchenna roślinność to witaminowa bomba.
Na ciepło i zimno, na słodko i ostro, w różnych kolorach oraz kształtach, w daniach skomplikowanych albo prostych – z makaronów można wyczarować niemal nieskończoną liczbę wyśmienitych potraw.
Jedząc ser feta w małych nadmorskich tawernach podczas wakacji w Grecji, można uniknąć zatrucia pokarmowego - wynika z najnowszych badań, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.
Taka noc zdarza się raz w roku, kiedy w stylowych wnętrzach Auli Politechniki Warszawskiej bawi się najpiękniejszy kwiat polskiego dziennikarstwa wespół z pierwszą ligą klasy politycznej oraz gwiazdami show-bizesu.
Ziołowa zupa na obiad, smażone liście babki lancetowatej, a może surówka z dzikich warzyw? Dlaczego nie? Lasy obfitują w różne jadalne gatunki roślin, które są naturalnym źródłem witamin.
Banany są jednymi z najbardziej rozpowszechnionych owoców tropikalnych. Słodyczą zdobyły sobie serca (a raczej żołądki) smakoszy na całym świecie, którzy jadają je o każdej porze dnia jako surową przekąskę, a także chętnie dodają do sałatek czy ciast.
Znane z estrady gwiazdy lubią się pokazywać na wszystkich imprezach – także tych kulinarnych. Urodziny restauracji specjalizującej się w kuchni tajskiej zwabiły na pyszny wieczór m.in. Majkę Jeżowską, Krzysztofa Tyńca, Piotra Rubika, Rafał Olbrychskiego, Dorotę Wellman oraz Marcina Prokopa. Własną kulinarną uroczystość zorganizował za to Cezary Pazura, który zaprezentował wino firmowane swoim nazwiskiem.
Smakowity owczy ser, siekane mięso i aromatyczna rakija to tylko niektóre z bułgarskich rarytasów, których smak warto poznać nie tylko w sercu kraju, ale też w hotelu nad samym Morzem Czarnym.
W Polsce najważniejszym posiłkiem Świąt Wielkanocnych jest śniadanie. Na stole obowiązkowo pojawić się muszą jajka–pisanki, rzeżucha, chleb, biała kiełbasa, wędzona szynka, chrzan, sól, maślany lub cukrowy baranek, babka, mazurek a często również żurek.
Święta wielkanocne to próg wiosny. Marzymy, żeby nadeszła nadzieja i żeby wszyscy dostali do rąk paszport, czyli pozwolenie na zakochanie się - opowiada Krystyna Sienkiewicz.
Ciasta wielkanocne to popisy sztuki kulinarnej, a dokładniej kulinarno-cukierniczej. Zawodowi kucharze czy cukiernicy potrafią wykonać niewyobrażalne wręcz cudeńka, na które aż chce się patrzeć.
Jest początkiem, zarodkiem wszechświata. Jako pierwsza zasada organizacji i zróżnicowania składników pojawia się zazwyczaj po chaosie. Starożytni mieszkańcy Egiptu i Grecji, podobnie jak Inkowie, wierzyli w jego magiczną moc, uważali za symbol życia, a także cenny afrodyzjak.
Na Gali Polskiej Wódki zjawili się m.in. Marek Włodarczyk, Ewa Pacuła, Agnieszka Frykowska oraz Mariusz Pujszo. Goście imprezy zgodnie tłumaczyli, że Polska słynie między innymi właśnie z wódki, dlatego warto promować ten napój.
Agnieszka Fitkau-Perepeczko - kobieta z klasą i temperamentem, znana głównie z serialu "M jak miłość", w którym występuje jako ekscentryczna Simona. Niedawno ukazała się książka kulinarna Pani Agnieszki "Śniadanie w łóżku i inne rozkosze kulinarne". O smakach dzieciństwa, kulinarnych doświadczeniach i życiowych przyjemnościach opowiada w wywiadzie dla serwisu Kobieta.wp.pl.
„Na samym środku był baranek wyobrażający Agnus Dei z chorągiewką, calutki z pistacjami; ten specyjał dawano tylko damom, senatorom, dygnitarzom i duchownym. Stało 4 przeogromnych dzików, to jest tyle, ile części roku."
Dania rodem z krajów skandynawskich nie są w Polsce zbyt dobrze znane. Tymczasem miłośnicy potraw rybnych z pewnością byliby zachwyceni łososiem w miodzie, sztokholmską zupą rybną czy śledziem marynowanym w jogurcie; a to tylko kilka przykładów wartych polecenia północnoeuropejskich smakołyków.
Kilkudniowy wypad z Chorwacji do Albanii okazał się dobrym pomysłem. Wciąż niezbyt wielu Polaków zagląda do tego kraju, choć biura podróży mają już wybrzeże w ofertach. Dyskoteka w mauzoleum, włoskie wesela, krowy na plażach, nowoczesne biurowce i osiedla. Pora sjesty użycza atmosfery rozleniwienia. Choć często bez prądu, życie toczy się sprawdzonym tempem...
Są lekkostrawne, a przy tym pożywne i pełne witamin. W Polsce nadal mało popularne – a szkoda, bo surowymi, pieczonymi, gotowanymi lub kandyzowanymi kasztanami można w prosty sposób urozmaicić codzienny jadłospis.
Z różnego rodzaju sondaży czy badań ankietowych wynika, że posiadanie własnej knajpy to marzenie wielu Polaków. Prowadzenie swojej kawiarni czy restauracji to teraz największy snobizm. Problem w tym, że sukces w tej branży zarezerwowany jest dla nielicznych.
Żeby dobrze smakowało, gotowanie trzeba choć trochę lubić. Paolo Cozza, włoski biznesmen, gwiazdor programu „Europa da się lubić”, zapewnia jednak, że jeszcze lepiej jest traktować potrawy z miłością. Na początek pokochajmy narodową potrawę mieszkańców Italii: spaghetti.
Upodobania kulinarne kształtuje nie tylko osobisty gust, ale także geografia. Co wrażliwszym Polakom niedobrze się robi na samą myśl o drinkach z krwi węza, gotowanej w całości wiewiórce czy wędzonych oczach owcy. Warto jednak dodać, że sami mamy w menu dania, których za nic nie tknąłby Filipińczyk, Norweg czy Meksykanin.