Odkrywamy inspiracje internautów. O swoich kulinarnych przygodach opowiada Pani Maya Kowalczyk z Gliwic. "Biada temu, kto odczuwa smaki i kolory, a jest nieczuły na zapachy, albowiem smak potrawy zależy głównie od naszego powonienia. Przyrządzenie każdej potrawy wymaga olbrzymiej wiedzy kulinarnej. Gra zapachów i aromatów jest tu niesłychanie istotna".
Przekonaj się, że żeglarstwo może być wspaniałą i pasjonującą przygodą, także dla najmłodszych.
Z raportu Ipsos z 2006 roku wynika, że 97% Polaków je mięso. Najczęściej smażymy mięso na patelni (38%), a ulubionym naszym tłuszczem jest olej, choć coraz częściej staramy się smażyć metodą beztłuszczową. Niewielki odsetek stanowią ci, którzy z różnych przyczyn mięsa nie jedzą - jedni ze względów zdrowotnych lub dlatego, że go po prostu nie lubią, inni - bo to nieetyczne i niemoralne.
Słodycze sprawiają, że czujemy się dobrze, gdyż podnoszą w mózgu poziom serotoniny, związku poprawiającego nastrój. "Nie należy jednak dawać się temu zwieść; nadmiar słodyczy może mieć szkodliwy wpływ na wiele organów.
Liczba osób stosujących w Polsce dietę wegetariańską wciąż rośnie. W każdym większym mieście można znaleźć przynajmniej jeden bar wegetariański. Coraz częściej słyszy się, że człowiek nie potrzebuje mięsa, by być zdrowym. Co jednak, gdy w rodzinie ma pojawić się dziecko – czy ono też powinno przestrzegać diety swoich rodziców?
Kofeina zawarta w kawie może chronić
zdolności pamięciowe u starszych kobiet - wynika z najnowszych
francuskich badań, o których informuje pismo "Neurology".
Naturalne, legendarne i chemiczne. Mają za zadanie rozpalać nasze żądze i sprawiać, by nikt nie oparł się naszemu urokowi. Czy jednak rzeczywiście są idealnym lekiem na ten odwieczny ambaras, “żeby dwoje chciało naraz”?
Przedstawiamy propozycje dla smakoszy, którzy są gotowi sięgnąć naprawdę głęboko do kieszeni, by na ich talerzu wylądowała potrawa niepowtarzalna.
Przeciętny Polak wypija co tydzień ponad półtora litra piwa. Dziesięć lat temu – niecały litr. Choć pijemy coraz więcej, nasza wiedza o piwie ciągle jest niewielka. Czas nadrobić zaległości.
Bywają momenty, że czujesz się zmęczona zaraz po wstaniu z łóżka. Mimo odpowiedniej ilości snu, nie czujesz się wypoczęta, i miewasz kłopoty z koncentracją. Zwróć uwagę na to, co jesz.
Soki owocowe i warzywne staja się na całym świecie coraz bardzie popularne i to nie tylko ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe, lecz także ze względu na swoje właściwości lecznicze, profilaktyczne i odmładzające. Zapobiegają i są pomocne w leczeniu wielu schorzeń, często nazywa się je sokami życia lub “żywymi” sokami.
Jennifer Lopez ćwiczy i zdrowo się odżywia, ale, czasami nie odmawia sobie jedzenia z fast foodowej budki. Mimo to wciąż wygląda kusząco - kiedy trzeba, godziny spędza na siłowni i treningach.
O kawie wiadomo nie od dziś, że rozjaśnia umysł i dodaje energii. Amerykańscy naukowcy ustalili, że właśnie kawa jest wspaniałym źródłem tak pożytecznych dla organizmu antyutleniaczy.
Wszyscy znamy takich szczęśliwców, którzy mogą jeść tłuste,
kaloryczne potrawy bez obawy o przytycie. Najnowsze badania
naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Tufts dowodzą, że ten "dar
od losu" polega na posiadaniu odpowiednich wariantów genów.
Spójrz na swoją mapę odżywiania i odpowiedz na następujące pytania -
czy zjadam odpowiednią ilość świeżych warzyw i owoców? Czy piję za dużo kawy lub herbaty a za mało mleka i soków owocowych? Czy środowisko w którym mieszkam jest zanieczyszczone?
Trudno wyobrazić sobie życie bez cukierków, cukru, czekolady. A przecież tak naprawdę, to naszemu organizmowi cukier wcale nie jest potrzebny. Dodatkowym minusem jedzenia słodyczy jest fakt, że rośnie po nich apetyt.
Wielu z nas uwielbia kawę i nie wyobraża sobie codziennej egztstencji bez szkanki gorącego, pobudzającego napoju. Czy kawa szkodzi czy pomaga? Rozwiewamy wasze wątpliwości.
Aby przezwyciężyć zmęczenie i stres należy stosować odpowiednią dietę, bogatą w owoce, warzywa i nabiał, a ubogą w tłuszcze roślinne. Ważny jest także ruch na świeżym powietrzu i aktywny wypoczynek. Nieocenioną rolę odgrywają także herbatki ziołowe.
Są tacy, którzy uważają, że Bóg najpierw stworzył piwo, a dopiero z niego wydzielił wodę. Naprawdę jednak historia piwa zaczyna się w czasach Sumerów. Ktoś zostawił przypadkiem wilgotny kawałek zbożowego placka, który zaczął fermentować – w ten sposób początek został zrobiony.
Kuchnia meksykańska wywodzi się z dwóch tradycji kulinarnych: azteckiej i hiszpańskiej. Ich łączenie, wynik najazdu hiszpańskich konkwistadorów na tereny dzisiejszego Meksyku, zaczęło się w XVI wieku. Dieta meksykańskich Indian składała się głównie z dań kukurydzianych, hojnie okraszanych papryką chili i ziołami, oraz z fasoli i dyni. Aztecka kuchnia wykorzystywała ponadto czekoladę, pomidory, wanilię, awokado, papaję...
Co naprawdę jedzą supermodelki? Czy, aby zaistnieć w branży i nie wypaść gry, trzeba się głodzić i odmawiać sobie przyjemności jedzenia? Zobacz, jak wyglądają jadłospisy najbardziej znanych modelek z całego świata.
Młodzi warszawiacy nie jadają wyłącznie w restauracjach. Lubią gotować, a co więcej, lubią też eksperymentować w kuchni, wynika z sondażu TNS OBOP.