Eleganckie, malutkie, apetyczne - świetne na małe przyjęcie sylwestrowe.
Tuńczyk to ryba, która kojarzy się raczej z małą puszką niż z półtonowym, błękitnym kolosem. W konserwie można znaleźć cztery gatunki tej ryby w oleju lub sosie własnym. Każdy z nas ma w swoim jadłospisie ulubione dania z tuńczykiem.
Uwielbiasz włoską kuchnię i chciałabyś wreszcie sama upichcić coś typowo włoskiego. Decydujesz się, oczywiście, na makaron. Wreszcie znalazłaś smakowity przepis „penne z...”. Ale co to właściwie jest to penne? Przyglądasz się podejrzliwie fotografii przedstawiającej włoską potrawę. My, pomożemy ci rozszyfrować najpopularniejsze makaronowe nazwy.
Z badań wynika, że większość z nas poważnie zaczyna myśleć o Świętach Bożego Narodzenia na tydzień (36%) lub na dwa tygodnie (39%) przed Świętami. Przedświąteczna gorączka szybciej udziela się kobietom, niż mężczyznom. Przygotuj się do Świąt razem z nami!
Jaki jest Mariusz Pudzianowski - najsilniejszy człowiek świata i popularny Strongman? Jak wygląda jego dzień w skrócie? O kobietach, o tym, co jada i gdzie można go spotkać po godzinach opowiada Wirtualnej Polsce.
Robert Makłowicz nie chciał jeść larw pieczonych nad ogniskiem, a Piotr Bikont nie weźmie do ust margaryny. Twórca "Nowoczesnej kuchni polskiej" opowiada o swoich ulubionych daniach, egzotycznych przyprawach i kulinarnych fascynacjach.
Prawdziwe gospodynie w kuchni czynią cuda. Przy odrobinie fantazji i szczypcie przypraw potrafią z pozoru banalny makaron, czy tradycyjny ryż zamienić w oryginalną potrawę, która miło zaskoczy domowników nie tylko wyglądem, ale i smakiem.
REGULAMIN KONKURSU ORGANIZOWANEGO PRZEZ WIRTUALNĄ POLSKĘ S.A.\r\n \r\n1.
Niby przyjęcia to bardzo przyjemna sprawa, jednak osoba nieoswojona z dobrymi manierami na nich obowiązującymi, może na początku czuć się skrępowana. Sztuka polega na tym, by właśnie tego nie okazać.
Kawa, „magiczny” napój, który pobudza nas do życia każdego poranka, ma długą historię, a jej odkrycie związane jest z wieloma ciekawymi legendami. Mała czarna, bez której większość z nas nie przeżyje nawet dnia, znana była prawdopodobnie już w VI wieku naszej ery!
Homary, langusty, kraby i krewetki są raczej charakterystyczne dla kuchni krajów południowej Europy. Jednak i u nas zdobywają one coraz większą popularność. Coraz częściej obecne są na eleganckich przyjęciach czy bankietach i to zarówno na tych w restauracjach, jak i na uroczystych kolacjach organizowanych w prywatnych domach.
Dolina śmierci w pełni zasługuje na swoją nazwę, miejsce to sprawia wrażenie jakby Bóg zapomniał tknąć tutaj życie.
Andrzejki to nie tylko wieczór czarów, magii i wróżb, ale również doskonała okazja do spotkania się z przyjaciółmi. Święto pochodzi ze Szkocji - to właśnie w tym kraju obchodzi się je najhuczniej – jedząc i pijąc do białego rana! A my nie pozostajemy w tyle!
Smak czekolady uważany jest za niezwykle przyjemny.
Naukowcy ustalili, że to efekt składników tego smakołyku.
Te same substancje powstają w organizmie człowieka uprawiającego seks.
KONKURS SM@KOSZA!!!
Specialnie dla tych, którzy w kuchni czują się jak ryby w
Kuchnia turecka może stać się fascynującą podróżą kulinarną dla wszystkich wielbicieli przystawek, grillowanych mięs, gęstych sosów i naprawdę słodkich ciast. I jeśli choć jeden z rodzajów tych dań jest twoim ulubionym, to z całą pewnością smakołyki z Turcji przypadną ci do gustu.
Nie ulega wątpliwości, że śniadanie jest ważne i śniadanie jeść warto. Jeśli wyjedziemy do pracy głodni, szybko staniemy się zmęczeni. Ponadto, stare przysłowie, które brzmi „człowiek głodny, to człowiek zły” często się sprawdza, zwłaszcza w miejscu pracy, kiedy mamy świadomość, że przed nami kilka ładnych godzin pracy i mnóstwo obowiązków.
Miseczka intrygująco iskrzących się czarnych kuleczek, umieszczona na lodzie, maleńkie kawałeczki pieczywa, złote łyżeczki do nakładania tego specjału i kryształowy kieliszek z rozkosznie musującym szampanem.
Czasami przychodzą złe dni i z przyczyn często od nas niezależnych, musimy poradzić sobie ze stresem i smutkiem. Medycyna naturalna przychodzi nam z pomocą - filiżanka ziołowej herbaty może nie zredukuje do zera naszego złego samopoczucia, ale pomoże odzyskać spokój i na chwilę ukoi nasze nerwy.
Decyzję o zerwaniu z nałogiem palenia podejmuje się pod wpływem chwili, a czasem po długich przygotowaniach. Bo zaprzestanie palenia jest niezwykłą próbą charakteru palacza.
Jesienny wieczór z beaujolais nouveau staje się ciepły i kolorowy. W tym roku święto wina zaczyna się 16 listopada. Młody trunek pochodzi z winogron, które jeszcze we wrześniu zwisały na krzakach winnic Burgundii. Jest lekkie i radosne, ma w sobie wesołe aromaty, w których można znaleźć nuty owoców, kwiatów czy nawet świeżej trawy...
W ostatnich latach spożycie miodu wzrosło do 38 dag na głowę. Ale nadal jest to o ponad połowę mniej niż w krajach Unii Europejskiej. Zaczynamy doceniać nie tylko jego lecznicze właściwości, ale również niepowtarzalny smak.
Jedzenie to najbardziej pierwotna potrzeba, odwieczna przemiana śmierci w życie, którą człowiek zamienił w sztukę. Łapczywość, chciwość, żądza, tęsknota – te same emocje pchały odkrywców na podbój oceanu, inspirowały architektów wznoszących najwspanialsze budowle i kucharzy komponujących nuty smaków.
Jajka są świetne o każdej porze dnia. Na śniadanie w postaci jajecznicy, na obiad w roli głównej – jajko sadzone, na kolację lub zakąski – jajka na twardo, pasty jajeczne i wreszcie na deser jako kogel mogel. Warto je zatem na stałe włączyć do naszego jadłospisu.