Przepisy

Przepisy

Coś na ząb
Zapisz na później
PrzepisyCoś na ząb

Eleganckie, malutkie, apetyczne - świetne na małe przyjęcie sylwestrowe.

Redakcja WP Kobieta
Wielka ryba z małej puszki
Zapisz na później
PrzepisyWielka ryba z małej puszki

Tuńczyk to ryba, która kojarzy się raczej z małą puszką niż z półtonowym, błękitnym kolosem. W konserwie można znaleźć cztery gatunki tej ryby w oleju lub sosie własnym. Każdy z nas ma w swoim jadłospisie ulubione dania z tuńczykiem.

Redakcja WP Kobieta
Penne i farfalle - makarony bez tajemnic
Zapisz na później
PrzepisyPenne i farfalle - makarony bez tajemnic

Uwielbiasz włoską kuchnię i chciałabyś wreszcie sama upichcić coś typowo włoskiego. Decydujesz się, oczywiście, na makaron. Wreszcie znalazłaś smakowity przepis „penne z...”. Ale co to właściwie jest to penne? Przyglądasz się podejrzliwie fotografii przedstawiającej włoską potrawę. My, pomożemy ci rozszyfrować najpopularniejsze makaronowe nazwy.

Redakcja WP Kobieta
Jak święta przygotować i nie zwariować?
Zapisz na później
PrzepisyJak święta przygotować i nie zwariować?

Z badań wynika, że większość z nas poważnie zaczyna myśleć o Świętach Bożego Narodzenia na tydzień (36%) lub na dwa tygodnie (39%) przed Świętami. Przedświąteczna gorączka szybciej udziela się kobietom, niż mężczyznom. Przygotuj się do Świąt razem z nami!

Magdalena Stypułkowska
Mariusz Pudzianowski: trudno dobrać mi się do wnętrza
Zapisz na później
PrzepisyMariusz Pudzianowski: trudno dobrać mi się do wnętrza

Jaki jest Mariusz Pudzianowski - najsilniejszy człowiek świata i popularny Strongman? Jak wygląda jego dzień w skrócie? O kobietach, o tym, co jada i gdzie można go spotkać po godzinach opowiada Wirtualnej Polsce.

Redakcja WP Kobieta
Robert Makłowicz - Australia zaskoczyła mnie kulinarnie
Zapisz na później
PrzepisyRobert Makłowicz - Australia zaskoczyła mnie kulinarnie

Robert Makłowicz nie chciał jeść larw pieczonych nad ogniskiem, a Piotr Bikont nie weźmie do ust margaryny. Twórca "Nowoczesnej kuchni polskiej" opowiada o swoich ulubionych daniach, egzotycznych przyprawach i kulinarnych fascynacjach.

Redakcja WP Kobieta
Ryż i makaron na kolorowo
Zapisz na później
PrzepisyRyż i makaron na kolorowo

Prawdziwe gospodynie w kuchni czynią cuda. Przy odrobinie fantazji i szczypcie przypraw potrafią z pozoru banalny makaron, czy tradycyjny ryż zamienić w oryginalną potrawę, która miło zaskoczy domowników nie tylko wyglądem, ale i smakiem.

Agnieszka Buczek
Zapisz na później
PrzepisyREGULAMIN "RANKINGU MISTRZÓW KUCHNI" ORGANIZOWANEGO PRZEZ WIRTUALNĄ POLSKĘ S.A.

REGULAMIN KONKURSU ORGANIZOWANEGO PRZEZ WIRTUALNĄ POLSKĘ S.A.\r\n \r\n1.

Redakcja WP Kobieta
Największe gafy przy stole
Zapisz na później
PrzepisyNajwiększe gafy przy stole

Niby przyjęcia to bardzo przyjemna sprawa, jednak osoba nieoswojona z dobrymi manierami na nich obowiązującymi, może na początku czuć się skrępowana. Sztuka polega na tym, by właśnie tego nie okazać.

Ola Berezecka
Kawa - nie wyobrażasz sobie bez niej poranka?
Zapisz na później
PrzepisyKawa - nie wyobrażasz sobie bez niej poranka?

Kawa, „magiczny” napój, który pobudza nas do życia każdego poranka, ma długą historię, a jej odkrycie związane jest z wieloma ciekawymi legendami. Mała czarna, bez której większość z nas nie przeżyje nawet dnia, znana była prawdopodobnie już w VI wieku naszej ery!

Redakcja WP Kobieta
Jak ugryźć homara?
Zapisz na później
PrzepisyJak ugryźć homara?

Homary, langusty, kraby i krewetki są raczej charakterystyczne dla kuchni krajów południowej Europy. Jednak i u nas zdobywają one coraz większą popularność. Coraz częściej obecne są na eleganckich przyjęciach czy bankietach i to zarówno na tych w restauracjach, jak i na uroczystych kolacjach organizowanych w prywatnych domach.

Redakcja WP Kobieta
Dolina Śmierci
Zapisz na później
PrzepisyDolina Śmierci

Dolina śmierci w pełni zasługuje na swoją nazwę, miejsce to sprawia wrażenie jakby Bóg zapomniał tknąć tutaj życie.

Redakcja WP Kobieta
Andrzejki w twojej chacie!
Zapisz na później
PrzepisyAndrzejki w twojej chacie!

Andrzejki to nie tylko wieczór czarów, magii i wróżb, ale również doskonała okazja do spotkania się z przyjaciółmi. Święto pochodzi ze Szkocji - to właśnie w tym kraju obchodzi się je najhuczniej – jedząc i pijąc do białego rana! A my nie pozostajemy w tyle!

Magdalena Stypułkowska
Pigułka z czekolady
Zapisz na później
PrzepisyPigułka z czekolady

Smak czekolady uważany jest za niezwykle przyjemny.
Naukowcy ustalili, że to efekt składników tego smakołyku.
Te same substancje powstają w organizmie człowieka uprawiającego seks.

Redakcja WP Kobieta
KONKURS DLA MISTRZÓW KUCHNI!
Zapisz na później
PrzepisyKONKURS DLA MISTRZÓW KUCHNI!

KONKURS SM@KOSZA!!!










Specialnie dla tych, którzy w kuchni czują się jak ryby w

Redakcja WP Kobieta
Turcja – stolica kebabu i bakławy
Zapisz na później
PrzepisyTurcja – stolica kebabu i bakławy

Kuchnia turecka może stać się fascynującą podróżą kulinarną dla wszystkich wielbicieli przystawek, grillowanych mięs, gęstych sosów i naprawdę słodkich ciast. I jeśli choć jeden z rodzajów tych dań jest twoim ulubionym, to z całą pewnością smakołyki z Turcji przypadną ci do gustu.

Redakcja WP Kobieta
Pracoholik głodny - pracoholik zły
Zapisz na później
PrzepisyPracoholik głodny - pracoholik zły

Nie ulega wątpliwości, że śniadanie jest ważne i śniadanie jeść warto. Jeśli wyjedziemy do pracy głodni, szybko staniemy się zmęczeni. Ponadto, stare przysłowie, które brzmi „człowiek głodny, to człowiek zły” często się sprawdza, zwłaszcza w miejscu pracy, kiedy mamy świadomość, że przed nami kilka ładnych godzin pracy i mnóstwo obowiązków.

Magdalena Stypułkowska
Kawior - symbol luksusu
Zapisz na później
PrzepisyKawior - symbol luksusu

Miseczka intrygująco iskrzących się czarnych kuleczek, umieszczona na lodzie, maleńkie kawałeczki pieczywa, złote łyżeczki do nakładania tego specjału i kryształowy kieliszek z rozkosznie musującym szampanem.

Redakcja WP Kobieta
Odnaleźć spokój i zredukować zmęczenie
Zapisz na później
PrzepisyOdnaleźć spokój i zredukować zmęczenie

Czasami przychodzą złe dni i z przyczyn często od nas niezależnych, musimy poradzić sobie ze stresem i smutkiem. Medycyna naturalna przychodzi nam z pomocą - filiżanka ziołowej herbaty może nie zredukuje do zera naszego złego samopoczucia, ale pomoże odzyskać spokój i na chwilę ukoi nasze nerwy.

Redakcja WP Kobieta
Rzuć palenie
Zapisz na później
PrzepisyRzuć palenie

Decyzję o zerwaniu z nałogiem palenia podejmuje się pod wpływem chwili, a czasem po długich przygotowaniach. Bo zaprzestanie palenia jest niezwykłą próbą charakteru palacza.

Redakcja WP Kobieta
Beaujolais na Święto Wina
Zapisz na później
PrzepisyBeaujolais na Święto Wina

Jesienny wieczór z beaujolais nouveau staje się ciepły i kolorowy. W tym roku święto wina zaczyna się 16 listopada. Młody trunek pochodzi z winogron, które jeszcze we wrześniu zwisały na krzakach winnic Burgundii. Jest lekkie i radosne, ma w sobie wesołe aromaty, w których można znaleźć nuty owoców, kwiatów czy nawet świeżej trawy...

Redakcja WP Kobieta
Miodowe inspiracje na nadchodzącą zimę
Zapisz na później
PrzepisyMiodowe inspiracje na nadchodzącą zimę

W ostatnich latach spożycie miodu wzrosło do 38 dag na głowę. Ale nadal jest to o ponad połowę mniej niż w krajach Unii Europejskiej. Zaczynamy doceniać nie tylko jego lecznicze właściwości, ale również niepowtarzalny smak.

Redakcja WP Kobieta
Podróże ze smakiem - polecamy książkę Anny Kwiatkowskiej i Tomasza Rudomino
Zapisz na później
PrzepisyPodróże ze smakiem - polecamy książkę Anny Kwiatkowskiej i Tomasza Rudomino

Jedzenie to najbardziej pierwotna potrzeba, odwieczna przemiana śmierci w życie, którą człowiek zamienił w sztukę. Łapczywość, chciwość, żądza, tęsknota – te same emocje pchały odkrywców na podbój oceanu, inspirowały architektów wznoszących najwspanialsze budowle i kucharzy komponujących nuty smaków.

Redakcja WP Kobieta
Bez jaj... ani rusz
Zapisz na później
PrzepisyBez jaj... ani rusz

Jajka są świetne o każdej porze dnia. Na śniadanie w postaci jajecznicy, na obiad w roli głównej – jajko sadzone, na kolację lub zakąski – jajka na twardo, pasty jajeczne i wreszcie na deser jako kogel mogel. Warto je zatem na stałe włączyć do naszego jadłospisu.

Agnieszka Buczek