Otyłość to jeden z najważniejszych problemów, z jakim obecnie boryka się współczesna medycyna. Według Światowej Organizacji Zdrowia, na otyłość cierpi obecnie 300 milionów ludzi, natomiast w Polsce - ponad połowa osób dorosłych ma nadwagę.
Kto śledzi przygody sławnego agenta 007, Jamesa Bonda, z pewnością wie, że w jego życiu nie może zabraknąć pięknych
kobiet, szybkich samochodów oraz... drinków, które nieustaszony agent pochłania w przerwach między karkołomnymi pościgami...
Wciąż jesteśmy przyzwyczajeni do spożywania tradycyjncych posiłków - potraw przygotowanych z makaronów, ryżu, ziemniaków i mięsa. Tymczasem mieszkańcy Kolumbii zajadają się daniami z dodatkiem motyli, których mięso jest równie smakowite i bogate w witaminy.
Tłuszczu najchętniej się pozbywamy. Tymczasem ten dobry reguluje system nerwowy, poprawia wzrok i wygładza skórę. O tłuszczach nienasyconych nie powinni zapominać nawet ci, którzy właśnie się odchudzają.
Smakowite sery, młode wino, ślimaki i koniak – to tylko kilka powodów do prawdziwej francuskiej kulinarnej dumy. Złośliwi nazywają Francuzów żabojadami, tymczasem jest to naród, który może poszczycić się jedną z najbardziej wykwintnych kuchni na świecie.
Z roku na rok przybywa klubów anonimowych grubasów, które działają nie tylko realnie, w miejskich ośrodkach kultury oraz w dzielnicowych świetlicach, ale poszerzają zakres działań o przestrzeń wirtualną. Puszyści świadomi swojej otyłości i pragnący wytoczyć wojnę zbędnym kilogramom, zakładają blogi, chatują, dyskutują na forach dyskusyjnych i tworzą serwisy internetowe.
Czy masz ochotę na wieczór iście "kawalerski", przy piwku z kumplami? Jak się przygotować do imprezy bez kobiecej pomocy? Z naszą pomocą sam przygotujesz oryginalne drinki i proste, ale smaczne sałatki.
Kiedy wspomnimy szare czasy PRL-u, z barami mlecznymi rodem ze słynnej komedii „Miś”, pomyślimy, że wiele dobrego wydarzyło się od tego czasu w naszym kraju. Bary mleczne dawno odeszły do lamusa, a ich miejsce zastąpiły restauracje eleganckie, stylizowane zgodnie z najbardziej dziwacznymi i wymyślnymi trendami. Jednak tylko 9% z nas korzysta z ich oferty.
Sztuka kulinarna Rosji to niebywałe połączenie wykwintności kawioru i prostoty kwasu chlebowego. To kuchnia dla cara i dla chłopa. Niezależnie jednak od zawartości talerza, jest to zawsze kuchnia bardzo smakowita, a jej gospodarze są niebywale szczodrzy i gościnni.
Zaledwie jedno naczynie, a cały obiad gotowy. Zupa, danie główne, a nawet deser. Parowar to prawdziwe dobrodziejstwo dla współczesnej zabieganej gospodyni. Gotowanie na parze bowiem to jedna z najzdrowszych i najszybszych technik upichcenia jakiegoś smakowitego dania.
Napój, który dziś jest naszym nieodłącznym towarzyszem, a jego rodzajów jest tak wiele, że trudno się ich wszystkich doliczyć, pochodzi prawdopodobnie z III wieku przed naszą erą. Pierwsi docenili aromatyczny smak herbaty Chińczycy.
Często szukamy jakiś pomysłów, by zaskoczyć gości, pokazać im najnowsze przepisy. Z jednej strony chcemy przygotować coś pysznego, ale z drugiej – nie chcemy spędzić całego dnia w kuchni. Dlatego przeglądamy sterty przepisów, radzimy się znajomych, a rozwiązanie wydaje się takie proste – sery.
Według danych Polskiego Związku Łowieckiego, w Polsce działa ponad 2,5 tysiąca kół łowieckich, które łącznie zrzeszają ponad 100 tysięcy pasjonatów polowań. Co roku, 3 listopada myśliwi obchodzą swoje święto - dzień świętego Huberta. Tradycja myślistwa w Polsce jest bardzo bogata - obejmuje nie tylko sztukę łowiectwa z jej niezliczonymi zasadami etycznymi, ale również kulinaria, muzykę, strój i gwarę, którą rozumieją tylko doświadczeni łowcy.
Są najsłodsze, bywają uśmiechnięte, ale i agresywne. Nadają nowy wymiar daniom mięsnym, owocom morza jak i deserom. Jeśli ktoś szuka oryginalnego smaku, powinien skosztować win portugalskich. Dawni odkrywcy Nowego Świata czekają na... odkrycie.
Są już zwycięzcy Konkursu Smakosza. Nagrodami w konkursie były kombiwary, roboty kuchenne, parowary i T-shirty. Sprawdź, czy znalazłeś się na liście zwycięzców!
Czujesz intensywny zapach czekolady lub pomarańczy, chodząc po sklepie? Pod koniec 2007 roku będzie to oznaczać, że właśnie jesteś koło półki z napojami Pepsi, albo batonikami Mars. Gazety pachnące czereśniami i ulotki z czekoladowym aromatem staną się standardem, mającym na celu pozyskanie nowych klientów.
Mężczyźni, którzy chcą mieć powodzenie u kobiet, powinni ograniczyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Ta rada to wniosek z eksperymentu antropologa Jana Havlícka z Uniwersytetu Karola w Pradze. Uczony sprawdził, na ile prawdziwy jest pogląd panujący wśród Hindusów wegetarian, że ludzie jedzący dużo mięsnych potraw źle pachną.
Tradycja Halloween przywędrowała do Polski ze Stanów Zjednoczonych, jednak to nie Amerykanie są jej pomysłodawcami. Słowo "halloween" to swoista hybryda językowa, pochodząca od zwrotu "All Hollows Eve", oznaczającego Wigilię Wszystkich Świętych oraz od słowa "Samhain", będącego nazwą celtyckiego, starożytnego festiwalu. Dziś symbolem święta jest dynia. Jak wykorzystać ją w kuchni?
Irlandia, nazywana Zieloną Wyspą, kojarzona jest coraz częściej nie z Jamesem Joyce'em, piwem Guiness i pubami, a z zaawansowanymi technologiami. Potomkowie Celtów, czyli współcześni Irlandczycy, należą do ludzi bardzo gościnnych i serdecznych.
Nicole Richie, przyjaciółka Paris Hilton i córka piosenkarza Lionela Ritchie od kilku ładnych miesięcy boryka się z anoreksją. Nicole przyznała w wywiadzie udzielonym dla Vanity Fair, że ma problemy z wagą i że zamierza w szybkim tempie przybrać na wadze.
65% Polaków uważa, że odżywia się dość zdrowo. Za podstawę takiego odżywiania połowa z nich uważa regularne spożywanie trzech posiłków dziennie. Prawie wszyscy z nas (97%) jedzą mięso - najczęściej smażone na patelni (38%). Pomiędzy posiłkami najczęściej jemy owoce i częściej niż w innych krajach, między posiłkami zjadamy kanapki, ciastka, pączki i drożdżówki.
Dopadła cię jesienna depresja, czujesz się ciągle zmęczony i najchętniej zostałbyś w łóżku, zamiast kolejny raz wsiadać do tramwaju i przedzierać się przez szary, podobnie jak ty zmęczony i senny tłum? Możesz w prosty sposób poprawić sobie nastrój. Zobacz!
Większość z nas wie, jak wygląda kieliszek do białego czy czerwonego wina, szampana i wódki – reszta narzędzi pracy barmana to jednak czarna magia.
Ryby należą do potraw "trudnych" do zjedzenia i mało kto potrafi robić to elegancko. W Polsce zakorzenił się w dodatu zwyczaj podawania dwu widelców do dań z ryb. Nikt nie wie, czym to wytłumaczyć.