Przepisy

Przepisy

Robert Makłowicz: Renesans dobrej kuchni
Zapisz na później
PrzepisyRobert Makłowicz: Renesans dobrej kuchni

Robert Makłowicz - to postać w świecie kulinarnym bardzo znana. Wędrówki po świecie, podczas których Pan Robert odkrywa smaki i aromaty kuchni wszystkich zakątków świata, znane są nie jednemu smakoszowi. Dziś Pan Robert Makłowicz opowiada o renensansie dobrej kuchni.

Redakcja WP Kobieta
Cukinia i dynia - skarby z polskiej działki
Zapisz na później
PrzepisyCukinia i dynia - skarby z polskiej działki

Warzywa z rodziny dyniowatych są dostępne na straganach i w sklepach z warzywami jeszcze przez cały wrzesień i coraz częściej goszczą na polskich stołach. W kuchni, z cukinii i dyni wyczarujemy smakowite cuda – zupy, sałatki, zapiekanki i marynaty.

Redakcja WP Kobieta
Wznieśmy toast za...
Zapisz na później
PrzepisyWznieśmy toast za...

Przysłowie ludowe mówi: "jak pijesz, tak żyjesz" i jest w nim ziarnko prawdy. Alkohol to równie wspaniała, jak i niebezpieczna zabawka. Powszechnie stosowany na wszelkich imprezach i przyjęciach okolicznościowych potrafi skutecznie rozweselić towarzystwo, jak i stać się prawdziwym utrapieniem zgromadzonych gości. Przy każdej okazji uwielbiamy stukać się kuflami, kieliszkami i wszystkim, co nam w ręce wpadnie, zapominając o zasadach savoir – vivre’u. Tymczasem popularny bruderszaft do czegoś zobowiązuje…

Redakcja WP Kobieta
Grecka sztuka mięsa
Zapisz na później
PrzepisyGrecka sztuka mięsa

Im dalej od morza, tym częściej na greckich stołach pojawia się jagnięcina. Przyprawiona aromatycznymi przyprawami, podana z puree i warzywami stanowi świetną propozycję na niedzielny obiad lub przyjęcie w gronie rodzinnym.

Redakcja WP Kobieta
Jennifer Lopez poleca szpinak kobietom, które pragną dziecka
Zapisz na później
PrzepisyJennifer Lopez poleca szpinak kobietom, które pragną dziecka

Szpinak to warzywo, które pochodzi z Persji, bogate w żelazo, witaminę B i kwas foliowy, który zwiększa szansę na zajście w ciążę. Dietę szpinakową zastostowała znana piosenkarka i aktorka Jennifer Lopez.

Redakcja WP Kobieta
Przysmaki z Lazurowego Wybrzeża
Zapisz na później
PrzepisyPrzysmaki z Lazurowego Wybrzeża

Choć gęsta zupa czy schabowy z bigosem mają niepodważalną pozycję w menu Polaka, w letnie dni przechodzi nam na nie ochota. Wystarczy, że gorąco jest za oknem, na talerzach już nie musi. Z zazdrością spoglądamy wtedy na stoły Francuzów znad Morza Śródziemnego. Lekkie, naturalne, pełne soczystości jedzenie przynosi ulgę i zarazem rozkosz podniebieniu. Na Lazurowym Wybrzeżu królują owoce morza.

Redakcja WP Kobieta
Bądź na czasie - zrób konfiturę!
Zapisz na później
PrzepisyBądź na czasie - zrób konfiturę!

Koniec lata to najlepszy czas na uzupełnienie zapasów w piwniczce o nowe przetwory owocowe. Z wiśni, jabłek, gruszek, czarnych porzeczek można wyczarować smaczne i zdrowe konfitury, które w długie jesienne i zimowe wieczory wywołają w nas wspomnienie minionego lata. W tym roku produkty domowej roboty są niezwykle modne – zabaw się w gospodynię, a domownicy docenią twoje zaangażowanie.

Redakcja WP Kobieta
Perła Pacyfiku
Zapisz na później
PrzepisyPerła Pacyfiku

Niezwykle piękna wyspa Bora-Bora leży na Oceanie Spokojnym, w archipelagu Wysp Towarzystwa (Polinezja Francuska), w grupie Wysp Pod Wiatrem. Jej powierzchnia to 38 km2. Niezapomniana turkusowa laguna, ciągnące się wzdłuż wybrzeża rafy koralowe i białe, piaszczyste plaże są idealnym miejscem na wakacyjny wypoczynek.

Redakcja WP Kobieta
Męskim okiem: czy można jeść zdrowo i smacznie?
Zapisz na później
PrzepisyMęskim okiem: czy można jeść zdrowo i smacznie?

Panuje moda na szczupłą sylwetkę, a na twoim stole ciągle królują potrawy, dzięki którym twój mężczyzna nabawił się pokaźnego brzuszka, a ty okrągłych boczków, nieestetycznie wystających z jeansów. Czy usłyszałaś już delikatną uwagę, że mieszkanie pod jednym dachem wam „służy”? Jeśli chcesz to zmienić, skorzystaj z naszych porad i przepisów i przyrządź smaczne, zdrowe kompozycje z warzyw i mięs.

Redakcja WP Kobieta
Sposób na dobrą kawę
Zapisz na później
PrzepisySposób na dobrą kawę

Czy siedzisz właśnie w pracy i ziewasz? Przydałaby ci się mocna mała czarna? Skorzystaj z naszych wskazówek i zaparz naprawdę dobrą kawę, która postawi cię na nogi. Jak mówią - "trening czyni mistrza", więc do dzieła!

Redakcja WP Kobieta
Warzywa - w hipermarkecie czy na bazarze?
Zapisz na później
PrzepisyWarzywa - w hipermarkecie czy na bazarze?

Moda na zdrową żywność i zgrabną sylwetkę zwiększyła zainteresowanie konsumentów półkami pełnymi owoców i warzyw. Bo przecież każdy dietetyk powie, że "warzywka" można jeść bez oporów, w każdej ilości. Jest to prawda pod warunkiem, że do naszych koszyków trafiają warzywa świeże, w odpowiedni sposób zapakowane.

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia dalmatyńska
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia dalmatyńska

Kochasz kuchnię śródziemnomorską i chcesz przygotować coś lekkiego i niebanalnego? Zapoznaj się z naszymi przepisami z chorwackiego menu i sama przyrządź oryginalne potrawy

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia czeska - smaczna i treściwa
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia czeska - smaczna i treściwa

Czesi to naród wesoły - godzinami przesiadują w restauracjach, prowadząc ożywione dysputy, racząc się piwem z pianką i zajadając knedliczki. Prezentujemy specjały kuchni naszych południowych sąsiadów.

Redakcja WP Kobieta
Tapas – smakowite przekąski z Hiszpanii
Zapisz na później
PrzepisyTapas – smakowite przekąski z Hiszpanii

Hiszpanie uwielbiają podjadać i pewnie właśnie dlatego ich przekąski są tak smaczne i różnorodne. Tapas, bo tak je nazywają, mają rozbudzać apetyt przed głównym posiłkiem bądź też spełniać rolę małego „co nieco” w ciągu dnia. Podjadane bez pośpiechu stanowią ważny rytuał codziennego życia. Są idealne do przegryzienia w czasie spotkań z przyjaciółmi, znajomymi czy też sąsiadami.

Redakcja WP Kobieta
Tomasz Kammel - Jak jest dobre, to ja chwalę
Zapisz na później
PrzepisyTomasz Kammel - Jak jest dobre, to ja chwalę

Tomasz Kammel, znany i lubiany prezenter telewizyjny opowiedział redakcji serwisu Kobieta.wp.pl o swoich kulinarnych upodobaniach. Jak się okazuje, w kuchni rządzi narzeczona Pana Tomasza, a on chwali ją za kulinarny kunszt i pyszne sałatki.

Redakcja WP Kobieta
Domowe nalewki - jak i do czego podać?
Zapisz na później
PrzepisyDomowe nalewki - jak i do czego podać?

Nalewki - aromatyczne i słodkie - świetnie się sprawdzają na przyjęciach z rodziną, przyjaciółmi i podczas wieczornych pogawędek. Mają jeszcze jedną zaletę – są doskonałym i oryginalnym dodatkiem do deserów i... no właśnie?

Redakcja WP Kobieta
W świecie aromatycznych przypraw
Zapisz na później
PrzepisyW świecie aromatycznych przypraw

Przyprawy są nie tylko dodatkiem do jedzenia. Oprócz wspaniałych właściwości smakowych, wiele z nich ma także bogate działanie lecznicze. Zobacz sama, jaki efekt osiągniesz, dodając do potrawy oregano, bazylię, imbir...

Redakcja WP Kobieta
Konkurs Piękności Puszystych
Zapisz na później
PrzepisyKonkurs Piękności Puszystych

23 lipca w Forcoli niedaleko Pizy, puszyste Włoszki pokazywały swoje wdzięki w dorocznym Konkursie Piękności "Miss Cicciona". Zobacz jak prezentowały się dziewczyny i przekonaj się, że najważniejsze jest dobre samopoczucie...

Redakcja WP Kobieta
Plaża w sercu Paryża
Zapisz na później
PrzepisyPlaża w sercu Paryża

Paryżanie nie muszą wyjeżdżać na Riwierę, żeby zaznać słonecznej kąpieli na piaszczystej plaży. Po raz piąty władze francuskiej stolicy zafundowały mieszkańcom Paryża oraz turystom plażę nad Sekwaną, w samym centrum miasta.

Redakcja WP Kobieta
Krótka lekcja jedzenia owoców
Zapisz na później
PrzepisyKrótka lekcja jedzenia owoców

Ci, którzy nie są dostatecznie obeznani z dobrymi manierami, mogą mieć kłopoty z eleganckim zjedzeniem kiwi czy mandarynki. Obgryzanie jabłka aż do ogryzka, uchodzi w rodzinnym gronie, ale razi podczas eleganckiej kolacji.

Redakcja WP Kobieta
Akcesoria do grilla
Zapisz na później
PrzepisyAkcesoria do grilla

Jedzenie potraw z grilla to czysta przyjemność. Na świeżym powietrzu, zdrowo i zawsze smakowicie. Jednak przyrządzanie tych potraw to już raczej brudna robota. I choć nie trzeba być kucharzem, żeby sobie z tym poradzić, bo i przypalić trudno, i wygotować nic się nie da, to jednak warto wiedzieć, jak się zabrać do rzeczy.

Agnieszka Buczek
Odkryj moc białej herbaty
Zapisz na później
PrzepisyOdkryj moc białej herbaty

Znamy już smak i zalety herbaty zielonej i czerwonej. Natomiast biała jest wciąż mało popularna, a warto poznać jej właściwości oraz ciekawy i bogaty smak. Jest doskonała przede wszystkim na lato - orzeźwia i sprawia, że w upalne dni łatwiej się skoncentrować.

Redakcja WP Kobieta
Ostatnie takie miejsca na Ziemi
Zapisz na później
PrzepisyOstatnie takie miejsca na Ziemi

90 zdjęć, na których można podziwiać najpiękniejsze zakątki świata i Polski można obejrzeć na wystawie National Geographic pt. "Ostatnie takie miejsca na ziemi".

Redakcja WP Kobieta
Jak piweczko to udeczko
Zapisz na później
PrzepisyJak piweczko to udeczko

Piwo to trunek, który jest nieodłącznym elementem życia towarzyskiego w Polsce i na świecie. Jakie potrawy podać do tego złocistego napoju? Redaktorki "Kobiety" zdradzają swoje kulinarne sekrety...

Redakcja WP Kobieta