Genialny patent na ogórki małosolne. Zrobisz je ekspresowo

Genialny patent na ogórki małosolne. Zrobisz je ekspresowo

Jak zrobić dobre ogórki małosolne?
Jak zrobić dobre ogórki małosolne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
23.04.2024 11:00, aktualizacja: 23.04.2024 11:49

Czy jest coś lepszego niż chrupiące ogórki małosolne? To jeden z najpopularniejszych letnich przysmaków, które można zjeść w niemal każdych ilościach. Chcesz przygotować je samodzielnie? Wypróbuj metodę "na sucho". Ogórki będę gotowe po kilku godzinach.

Ogórki małosolne to klasyka polskiej kuchni, która nigdy się nie nudzi. To smak lata zaklęty w ogórku. Można zjeść ich naprawdę wiele i wciąż nie mieć dość. Ich wyjątkowy, słono-kwaśny smak wciąga już od pierwszego kęsa. Przygotowanie ogórków małosolnych jest naprawdę proste, jednak na efekty trzeba czekać.

Ten proces można przyśpieszyć. Wystarczy, że wypróbujesz metodę "na sucho", a ogórki będą gotowe jeszcze tego samego dnia. Jak przygotować ogórki małosolne "na sucho"?

Jak zrobić dobre ogórki małosolne?

Ogórki małosolne pojawiają się w sklepach czy na targach już na przełomie maja i czerwca, na początku sezonu ogórkowego. Kosztują ok. 20-25 zł za kilogram. To dość dużo, zważywszy na fakt, że samodzielne przygotowanie ogórków to koszt ok. 10 złotych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Zaopatrz się w twarde, jędrne ogórki gruntowe, czosnek, ziele angielskie, koper i korzeń chrzanu. Przydadzą się także liście dębu bądź porzeczki. Ogórki należy umyć i włożyć je do czystego, wyparzonego słoika, a następnie zalać je solanką. Na końcu wystarczy włożyć do nich czosnek, koper, ziele angielskie i chrzan. Po kilku dniach ogórki będą gotowe. Nie chcesz tyle czekać? Wypróbuj przepis na ekspresowe ogórki małosolne, które będą gotowe po kilku godzinach leżakowania w lodówce.

Ekspresowe ogórki małosolne to hit. Zrobisz je w kilka chwil

Przygotowanie ekspresowych ogórków małosolnych jest banalnie proste. Jak je zrobić? Umyj ogórki w zimnej wodzie. Osusz je i odetnij z nich końcówki — to przyśpieszy proces fermentacji. Wyciągnij duży worek strunowy i włóż do niego ogórki. Dodaj obrany korzeń chrzanu, pęczek kopru, cztery liście laurowe, cztery ziela angielskie, łyżkę nasion gorczycy, pięć ząbków czosnku i dwie łyżeczki soli.

Zamknij woreczek strunowy i dokładnie rozprowadź sól po ogórkach. Tak przygotowane ogórki włóż do lodówki na co najmniej cztery godziny. Po czterech godzinach wyciągnij woreczek i pozostaw go w temperaturze pokojowej na całą kolejną dobę. Następnego dnia będą już gotowe do spożycia.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl