Gotowanie

Gotowanie

Kawa chroni przed rakiem
Zapisz na później
PrzepisyKawa chroni przed rakiem

– Miłośnicy kawy są mniej narażeni na raka wątroby – potwierdzają najnowsze szeroko zakrojone badania fińskie. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo „Hepatology”.

Redakcja WP Kobieta
Ciacha, ciasta i ciasteczka
Zapisz na później
PrzepisyCiacha, ciasta i ciasteczka

Aromatyczna szarlotka, puszysta drożdżówka ze śliwkami i krucha tarta z rabarbarem. To typowe słodkie smaki lata, które z wielką radością i smakiem witamy na naszych stołach.

Redakcja WP Kobieta
Francuski aperitif
Zapisz na później
PrzepisyFrancuski aperitif

Za kuchnią francuską przepadają zarówno domowi smakosze, jak i gwiazdy z pierwszych stron gazet. Choć potocznie kojarzymy ją przede wszystkim ze ślimakami i żabimi udkami, mistrzowie kulinarnej sztuki z tego pięknego kraju zachwycają różnorodnością tysięcy mniej lub bardziej wykwintnych potraw. Sprawdź, kto chętnie daje się skusić na te specjały.

Redakcja WP Kobieta
Artur Barciś: Lubię się zmieniać
Zapisz na później
PrzepisyArtur Barciś: Lubię się zmieniać

Ostatnio polubiłem dania z warzyw. Wielu moich przyjaciół jest wegetarianami, więc czasem muszę się do nich dostosować – opowiada nam popularny aktor Artur Barciś. Mówi też m.in. o swoim pięknym ogrodzie oraz miłości dzieci do „Miodowych lat”.

Redakcja WP Kobieta
Pięć krain smaku
Zapisz na później
PrzepisyPięć krain smaku

Wenezuelska sztuka kulinarna jest w dużej mierze oparta na tradycji hiszpańskiej, włoskiej i francuskiej, jakkolwiek wenezuelscy szefowie garnka i patelni mają w rękawach kilka asów w postaci przypraw i aromatycznych korzeni niedostępnych nigdzie indziej na świecie.

Redakcja WP Kobieta
12 błędów w żywieniu dzieci
Zapisz na później
Przepisy12 błędów w żywieniu dzieci

Gdy dziecko osiąga wiek przedszkolny, zauważamy, że mamy w domu małego i poważnego rozmówcę. Jednak dość często zapominamy, że zwłaszcza w tym okresie powinniśmy zwracać wyjątkową uwagę na nawyki żywieniowe dziecka, bo choć wydaje się nam czasami tak „dorosłe” jak na swój wiek, to przecież jest jeszcze małą istotą.

Redakcja WP Kobieta
Kuszące świeże warzywa i owoce
Zapisz na później
PrzepisyKuszące świeże warzywa i owoce

Jak co roku latem cieszymy się na widok truskawek, czereśni, zielonego groszku, rzodkiewek i ogórków. Nasz apetyt rośnie, gdy tylko poczujemy ich zapach. Sałatki ze świeżych warzyw czy kanapki z pachnącym pomidorem to raj dla łakomczuchów i witaminowa uczta dla naszego organizmu.

Ola Berezecka
Konkurs "Strachów na Wróble”
Zapisz na później
PrzepisyKonkurs "Strachów na Wróble”

Na Węgrzech organizowane są konkursy na „Strachy na Wróble”. W wiosce Orfű, w południowo-zachodnim regionie, w okolicach Pécs wystawiane są najlepsze dzieła, z których każdy odpowiada wymogom etnograficznym i artystycznym.

Redakcja WP Kobieta
Kwaśne czujemy później
Zapisz na później
PrzepisyKwaśne czujemy później

Reakcja receptorów kwaśnego smaku na kwaśne substancje jest opóźniona. Smak ten odczuwamy dopiero kiedy źródło kwaśnego smaku zostaje usunięte - informują na łamach pisma "EMBO" naukowcy z Japonii.

Redakcja WP Kobieta
Złoty przysmak
Zapisz na później
PrzepisyZłoty przysmak

Na całym świecie jest jednym z bardziej cenionych produktów spożywczych. Powstaje z różnych roślin: w Grecji popularny jest aromatyczny miód tymiankowy, z kolei Włosi gustują w miodzie kasztanowym.

Redakcja WP Kobieta
Amsterdam inaczej
Zapisz na później
PrzepisyAmsterdam inaczej

Amsterdam zachwyca urodą wąskich, bajkowych domów nad grachtami. Szczególna atmosfera ciasno zabudowanego miasta odkrywa też swoje dokuczliwości. Podczas krótkich pobytów turystycznych, każących łapać jak najwięcej wrażeń i barw, nie zwraca się na nie uwagi. Są swoistą egzotyką

Redakcja WP Kobieta
Ryż: danie proste i wykwintne
Zapisz na później
PrzepisyRyż: danie proste i wykwintne

Odgrywa ogromną rolę w wyżywieniu wielu ludzi, stanowi główne źródło pożywienia dla połowy ludności świata.

Redakcja WP Kobieta
Wino: pasja, miłość i sukces
Zapisz na później
PrzepisyWino: pasja, miłość i sukces

– Tworzenie dobrego wina to umiejętność, doskonałego – sztuka – twierdził Robert Mondavi, który większość swojego życia spędził na robienie szlachetnych trunków w tym drugim gatunku.

Redakcja WP Kobieta
Co nieco z dna morza
Zapisz na później
PrzepisyCo nieco z dna morza

Coraz więcej osób przekonuje się do ostryg, langust i krewetek, jednak nadal nie każdy ma ochotę spróbować małża albo ośmiornicy. A szkoda, bo te morskie stworzenia można wspaniale przyrządzić i efektownie podać. Wszystko z korzyścią dla smaku oraz zdrowia.

Redakcja WP Kobieta
Steczkowska umie jeść za grosze
Zapisz na później
PrzepisySteczkowska umie jeść za grosze

Piosenkarka wspomina, że na początku swojej kariery nie zawsze wystarczało jej na jedzenie, więc nauczyła się gotować z niczego.

Redakcja WP Kobieta
Palce lizać!
Zapisz na później
PrzepisyPalce lizać!

Z Maciejem Kuroniem o kuchni i życiu rozmawia Ilona Adamska.

Redakcja WP Kobieta
Dodatki do żywności szkodzą rozwojowi dzieci
Zapisz na później
PrzepisyDodatki do żywności szkodzą rozwojowi dzieci

Liczba nadaktywnych dzieci mogłaby zmniejszyć się o jedną trzecią, gdyby zakazać producentom dodawania szkodliwych syntetycznych barwników i innych substancji oznaczonych na opakowaniach jako E102, E104, E110, E122, E124 i E129.

Redakcja WP Kobieta
Bez pomidora ani rusz
Zapisz na później
PrzepisyBez pomidora ani rusz

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez pomidorów. O specjałach włoskich czy hiszpańskich moglibyśmy wręcz zapomnieć, ale nawet nasza rodzima polska kuchnia nie mogłaby się obyć bez tych czerwonych przysmaków.

Redakcja WP Kobieta
Grillowana majówka
Zapisz na później
PrzepisyGrillowana majówka

Dni wolne i piękną pogodę najlepiej wykorzystać, spędzając czas ze znajomymi na świeżym powietrzu, a trudno o lepszą okazję do plenerowej imprezy niż wspólny grill.

Redakcja WP Kobieta
Tak się je w akademikach
Zapisz na później
PrzepisyTak się je w akademikach

O potrawach tworzonych w akademikach można by napisać książkę kucharską.

Redakcja WP Kobieta
Afgański tygiel na talerzu
Zapisz na później
PrzepisyAfgański tygiel na talerzu

Wiadomo: Anglia – ryba i frytki; Norwegia – drogo i zimno, Afganistan – gorąco i można oberwać. Warto jednak zgłębić trochę kulturę kulinarną tego ostatniego kraju, który większości kojarzy się z ministrem Sikorskim, niektórym z latawcami, ale chyba nikomu z dobrym jedzeniem.

Redakcja WP Kobieta
Tulipan do szampana
Zapisz na później
PrzepisyTulipan do szampana

Wiadomo, że gdy atmosfera na imprezie jest gorąca, a ludzie fajni, to smakuje i szampan pity z plastikowego kubeczka. Ale gdyby tę profanację szlachetnego trunku zobaczyli znawcy savoir vivre’u, z pewnością złapaliby się za głowę.

Redakcja WP Kobieta
Montenegro, czyli Czarnogóra
Zapisz na później
PrzepisyMontenegro, czyli Czarnogóra

Czarnogóra (inaczej Montenegro) jest jednym z najmłodszych, a jednocześnie najpiękniejszych państw europejskich.

Redakcja WP Kobieta
Szpinak - reaktywacja
Zapisz na później
PrzepisySzpinak - reaktywacja

Żywieniowy koszmar dzieciństwa, znienawidzony za kolor, smak, zapach, konsystencję oraz przede wszystkim za to, że mamy i babcie zmuszały dzieci do jedzenia tego paskudztwa – właśnie takie jest oblicze szpinaku dla tych, co źle go wspominają.

Ola Berezecka