– Miłośnicy kawy są mniej narażeni na raka wątroby – potwierdzają najnowsze szeroko zakrojone badania fińskie. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo „Hepatology”.
Aromatyczna szarlotka, puszysta drożdżówka ze śliwkami i krucha tarta z rabarbarem. To typowe słodkie smaki lata, które z wielką radością i smakiem witamy na naszych stołach.
Za kuchnią francuską przepadają zarówno domowi smakosze, jak i gwiazdy z pierwszych stron gazet. Choć potocznie kojarzymy ją przede wszystkim ze ślimakami i żabimi udkami, mistrzowie kulinarnej sztuki z tego pięknego kraju zachwycają różnorodnością tysięcy mniej lub bardziej wykwintnych potraw. Sprawdź, kto chętnie daje się skusić na te specjały.
Ostatnio polubiłem dania z warzyw. Wielu moich przyjaciół jest wegetarianami, więc czasem muszę się do nich dostosować – opowiada nam popularny aktor Artur Barciś. Mówi też m.in. o swoim pięknym ogrodzie oraz miłości dzieci do „Miodowych lat”.
Wenezuelska sztuka kulinarna jest w dużej mierze oparta na tradycji hiszpańskiej, włoskiej i francuskiej, jakkolwiek wenezuelscy szefowie garnka i patelni mają w rękawach kilka asów w postaci przypraw i aromatycznych korzeni niedostępnych nigdzie indziej na świecie.
Gdy dziecko osiąga wiek przedszkolny, zauważamy, że mamy w domu małego i poważnego rozmówcę. Jednak dość często zapominamy, że zwłaszcza w tym okresie powinniśmy zwracać wyjątkową uwagę na nawyki żywieniowe dziecka, bo choć wydaje się nam czasami tak „dorosłe” jak na swój wiek, to przecież jest jeszcze małą istotą.
Jak co roku latem cieszymy się na widok truskawek, czereśni, zielonego groszku, rzodkiewek i ogórków. Nasz apetyt rośnie, gdy tylko poczujemy ich zapach. Sałatki ze świeżych warzyw czy kanapki z pachnącym pomidorem to raj dla łakomczuchów i witaminowa uczta dla naszego organizmu.
Na Węgrzech organizowane są konkursy na „Strachy na Wróble”. W wiosce Orfű, w południowo-zachodnim regionie, w okolicach Pécs wystawiane są najlepsze dzieła, z których każdy odpowiada wymogom etnograficznym i artystycznym.
Reakcja receptorów kwaśnego smaku na kwaśne substancje jest opóźniona. Smak ten odczuwamy dopiero kiedy źródło kwaśnego smaku zostaje usunięte - informują na łamach pisma "EMBO" naukowcy z Japonii.
Na całym świecie jest jednym z bardziej cenionych produktów spożywczych. Powstaje z różnych roślin: w Grecji popularny jest aromatyczny miód tymiankowy, z kolei Włosi gustują w miodzie kasztanowym.
Amsterdam zachwyca urodą wąskich, bajkowych domów nad grachtami. Szczególna atmosfera ciasno zabudowanego miasta odkrywa też swoje dokuczliwości. Podczas krótkich pobytów turystycznych, każących łapać jak najwięcej wrażeń i barw, nie zwraca się na nie uwagi. Są swoistą egzotyką
Odgrywa ogromną rolę w wyżywieniu wielu ludzi, stanowi główne źródło pożywienia dla połowy ludności świata.
– Tworzenie dobrego wina to umiejętność, doskonałego – sztuka – twierdził Robert Mondavi, który większość swojego życia spędził na robienie szlachetnych trunków w tym drugim gatunku.
Coraz więcej osób przekonuje się do ostryg, langust i krewetek, jednak nadal nie każdy ma ochotę spróbować małża albo ośmiornicy. A szkoda, bo te morskie stworzenia można wspaniale przyrządzić i efektownie podać. Wszystko z korzyścią dla smaku oraz zdrowia.
Piosenkarka wspomina, że na początku swojej kariery nie zawsze wystarczało jej na jedzenie, więc nauczyła się gotować z niczego.
Liczba nadaktywnych dzieci mogłaby zmniejszyć się o jedną trzecią, gdyby zakazać producentom dodawania szkodliwych syntetycznych barwników i innych substancji oznaczonych na opakowaniach jako E102, E104, E110, E122, E124 i E129.
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez pomidorów. O specjałach włoskich czy hiszpańskich moglibyśmy wręcz zapomnieć, ale nawet nasza rodzima polska kuchnia nie mogłaby się obyć bez tych czerwonych przysmaków.
Dni wolne i piękną pogodę najlepiej wykorzystać, spędzając czas ze znajomymi na świeżym powietrzu, a trudno o lepszą okazję do plenerowej imprezy niż wspólny grill.
O potrawach tworzonych w akademikach można by napisać książkę kucharską.
Wiadomo: Anglia – ryba i frytki; Norwegia – drogo i zimno, Afganistan – gorąco i można oberwać. Warto jednak zgłębić trochę kulturę kulinarną tego ostatniego kraju, który większości kojarzy się z ministrem Sikorskim, niektórym z latawcami, ale chyba nikomu z dobrym jedzeniem.
Wiadomo, że gdy atmosfera na imprezie jest gorąca, a ludzie fajni, to smakuje i szampan pity z plastikowego kubeczka. Ale gdyby tę profanację szlachetnego trunku zobaczyli znawcy savoir vivre’u, z pewnością złapaliby się za głowę.
Czarnogóra (inaczej Montenegro) jest jednym z najmłodszych, a jednocześnie najpiękniejszych państw europejskich.
Żywieniowy koszmar dzieciństwa, znienawidzony za kolor, smak, zapach, konsystencję oraz przede wszystkim za to, że mamy i babcie zmuszały dzieci do jedzenia tego paskudztwa – właśnie takie jest oblicze szpinaku dla tych, co źle go wspominają.