Gotowanie

Gotowanie

Afrodyzjak z przeszłością
Zapisz na później
PrzepisyAfrodyzjak z przeszłością

Ta ciemnofioletowa gruszka o pięknej lśniącej skórce jest jednym z głównych warzyw jadanych w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Tymczasem u nas bakłażan nazywany też oberżyną dopiero znajduje swoich smakoszy i odkrywców. Warto zatem przyjrzeć mu się bliżej i na stałe zaprosić go do naszego jadłospisu.

Agnieszka Buczek
Smaki prosto z Kaszub
Zapisz na później
PrzepisySmaki prosto z Kaszub

Ostatnio wraca moda na kuchnie regionalne i od czasu do czasu można znaleźć restauracje, które podtrzymują miejscowe tradycje, serwując oryginalne dania. Na północy, pojawia się coraz więcej lokali serwujących typowe, kaszubskie dania.

Redakcja WP Kobieta
Polacy najbardziej lubią lody
Zapisz na później
PrzepisyPolacy najbardziej lubią lody

Lody to ulubiony deser Polaków latem, wynika z badań przeprowadzonych przez
TNS OBOP. Dlaczego? Prawie 90% respondentów, którzy wybrali lody odpowiada, że to bardzo orzeźwiający deser, inni podkreślają jego lekkość oraz zawartość naturalnych składników.

Redakcja WP Kobieta
Po kawie częściej mówimy "tak"
Zapisz na później
PrzepisyPo kawie częściej mówimy "tak"

"Po napojach z kofeiną, takich
jak kawa, herbata, cola lub napoje energetyzujące ludzie mogą
łatwiej ulegać sugestiom, są mniej asertywni i bardziej słuchają naszych argumentów.

Redakcja WP Kobieta
Co piją internauci? Najpopularniejsze drinki!
Zapisz na później
PrzepisyCo piją internauci? Najpopularniejsze drinki!

Nasi internauci potrafią przyrządzić drinki, które swoim smakiem i aromatem podbiły świat. Zobacz!

Redakcja WP Kobieta
Poradnik imprezowicza
Zapisz na później
PrzepisyPoradnik imprezowicza

Marzysz o tym, żeby odreagować po tygodniu pełnym obowiązków i stresów. Co temu służy? Impreza. Zorganizować ją i zaopatrzyć się w odpowiednie trunki i smakołyki to kwestia fantazji i zaangażowania. Ale jaki pić i jeść, aby rano nie czuć się „jak z krzyża zdjętym? Tutaj znajdziecie porady na temat tego, jak skutecznie zwalczyć „syndrom dnia następnego”.

Redakcja WP Kobieta
Obsesja jedzenia
Zapisz na później
PrzepisyObsesja jedzenia

Jedzenie, owszem, jest nam niezbędne do życia, jednak, gdy nie znamy umiaru, możemy sobie poważnie zaszkodzić. Czy w przyszłości zagrozi nam epidemia obżarstwa?

Redakcja WP Kobieta
Wakacje łakomczuchów
Zapisz na później
PrzepisyWakacje łakomczuchów

Wczasy zagraniczne przestają być dobrem luksusowym – wypoczynek na śródziemnomorskich plażach oraz w gorących krajach Afryki staje się osiągalny dla coraz szerszej grupy polskich pasjonatów wycieczek. Hotele kuszą bogatą paletą smaków i starają się sprostać kulinarnym fantazjom najbardziej wymagających klientów. Niewielu podróżnych zdaje sobie jednak sprawę z zagrożeń, jakie niesie ze sobą wakacyjne obżarstwo.

Redakcja WP Kobieta
Ludzie świata mediów i wielkie gotowanie
Zapisz na później
PrzepisyLudzie świata mediów i wielkie gotowanie

W restauracji Villa Foksal po raz kolejny odbył się wielki Konkurs Gotowania Dziennikarzy. Główną nagrodę zdobyli Zygmunt Chajzer i Agnieszka Filas.

Redakcja WP Kobieta
Od czego zależą nasze kulinarne gusta?
Zapisz na później
PrzepisyOd czego zależą nasze kulinarne gusta?

Geny mogą wpływać na nasze preferencje pokarmowe - mogą mieć one
wpływ na to, jak dużo
tłuszczów, białek i węglowodanów lubimy spożywać na co dzień -
zaobserwowali naukowcy amerykańscy. Artykuł na ten temat
zamieszcza pismo "Clinical Chemistry"

Redakcja WP Kobieta
Wyzwolone Chinki
Zapisz na później
PrzepisyWyzwolone Chinki

Wyzwolone mieszkanki Chin znalazły bardzo ciekawą formę spędzania czasu. Mianowicie systematycznie uczęszczają na lekcje tańca erotycznego. Czy w tym szaleństwie jest metoda? Czy pruderyjne Polki mogą brać z nich przykład?

Redakcja WP Kobieta
Borys Szyc  i Rafał Olbrychski od kuchni
Zapisz na później
PrzepisyBorys Szyc i Rafał Olbrychski od kuchni

Czy znani aktorzy potrafią gotować? Zobaczcie na przykładzie Rafała Olbrychskiego i Borysa Szyca, którzy pod okiem mistrza Roberta Sowy przygotowali pyszne potrawy.

Redakcja WP Kobieta
Piękne kobiety wiedzą, co jedzą
Zapisz na później
PrzepisyPiękne kobiety wiedzą, co jedzą

Skorzystaj z wakacji, żeby się lepiej odżywiać. Sposób odżywiania bowiem w znacznym stopniu wpływa na naszą aktywność i chęć do życia. Nie mówiąc już o sylwetce. Żeby wracając do pracy dobrze się czuć w swojej skórze powinniśmy dbać także o zachowanie linii.

Redakcja WP Kobieta
Felieton Kuronia: a może jakaś dieta?
Zapisz na później
PrzepisyFelieton Kuronia: a może jakaś dieta?

Co tydzień głowię się nad tym o czym tu, rzecz jasna, odkrywczym i nowym napisać. Jedni jak co roku o tej porze krzyczą : o truskawkach! Inni: o szparagach, o młodych ziemniakach, nowalijkach! Jeszcze inni – Pisz o sałatkach! O grillu!

Redakcja WP Kobieta
Zapisz na później
PrzepisyCukinia faszerowana

Krok po korku uczymy, jak przygotować pyszną cukinię faszerowaną mięsem, pomidorami i ryżem.

Redakcja WP Kobieta
Maciej Kuroń: pokochałem polską kuchnię
Zapisz na później
PrzepisyMaciej Kuroń: pokochałem polską kuchnię

Maciej Kuroń - wirtuoz dobrej kuchni, opowiada o wiosennym gotowaniu, smakach z dzieciństwa i zasadach dobrego gotowania oraz o kulinarnych stereotypach.

Redakcja WP Kobieta
Zaproś gwiazdę
Zapisz na później
PrzepisyZaproś gwiazdę

Znana piosenkarka na urodzinach dziecka? Ulubiony aktor na naszym ślubie? Nie ma sprawy. Niemal każdą gwiazdę można zaprosić na dowolną uroczystość. Trzeba tylko odpowiednio zapłacić.

Redakcja WP Kobieta
Craving - pragnienie i nienasycenie
Zapisz na później
PrzepisyCraving - pragnienie i nienasycenie

Jeśli ściśle przestrzegamy diety i zbytnio kontrolujemy ilości kalorii na talerzu, możemy stać się ofiarami “cravingu”, czyli ulegania od czasu do nieodpartej pokusie zjedzenia jakiegoś konkretnego przysmaku.

Redakcja WP Kobieta
Kusząco i egzotycznie
Zapisz na później
PrzepisyKusząco i egzotycznie

Coraz chętniej sięgamy po owoce z egzotycznych krajów. Są coraz częstszym dodatkiem do lodów, deserów, soków. Tropikalne owoce, mimo że pochodzą z odległych zakątków świata, są coraz łatwiej dostępne. Wiele z nich możemy kupić w sklepach. Są smaczne i zdrowe dlatego zyskują dużą popularność nie tylko wśród prawdziwych smakoszy.

Redakcja WP Kobieta
Słonecznie i soczyście
Zapisz na później
PrzepisySłonecznie i soczyście

Swój rodowód cytryna wywodzi z Chin, przypuszcza się, że smakowicie owocująca odmiana powstała w wyniku krzyżówek. Znana była już w starożytnej Grecji i Rzymie. Istnieje pogląd, że cytrynami były mitologiczne "złote jabłka", których zdobycie stanowiło jedną z dwunastu prac Herkulesa. Owoce te od lat uważane są za symbol radości, zdrowia i długiego życia.

Redakcja WP Kobieta
Majdan rzuca... ciastem?
Zapisz na później
PrzepisyMajdan rzuca... ciastem?

Majdan, Steczkowska i Ewa Minge w kuchni. Kto z nich gotuje najlepiej?

Redakcja WP Kobieta
Specjały ze słonecznej Hiszpanii
Zapisz na później
PrzepisySpecjały ze słonecznej Hiszpanii

Hiszpania - trzeci co do wielkości kraj Europy - kraj ten kojarzy się większości ludzi z suchym i gorącym klimatem, widowiskową corridą, popołudniową sjestą i ekspresyjnym flamenco.

Redakcja WP Kobieta
Istny atak lodożerców
Zapisz na później
PrzepisyIstny atak lodożerców

Lodowe smakowitości są doskonałą ochłodą w upalne dni. W odpowiedni sposób przyrządzone i estetycznie podane sprawią, że ze zdwojoną siłą poczujemy lodowe orzeźwienie.

Agnieszka Buczek
Gotowanie może być fajne!
Zapisz na później
PrzepisyGotowanie może być fajne!

Gotowanie?! Na to słowo wiele młodych kobiet reaguje grymasem i stwierdza, że nie po to wymyślono „dania na telefon” by spędzać długie godziny w kuchni. Tymczasem gotowanie nie musi oznaczać całodziennego stania przy garach, może być zabawą, na którą czasem warto poświęcić chociaż pół godziny!

Redakcja WP Kobieta