Gotowanie

Gotowanie

Polacy wolą schabowe niż sushi
Zapisz na później
PrzepisyPolacy wolą schabowe niż sushi

Wydawało się, że Polacy mogą porzucić golonkę i flaki, by sięgnąć po burrito, tortille, cannelloni, frittatę i camembert w szynce parmeńskiej. Kolejny raz okazało się jednak, że bardziej cenimy tradycyjne potrawy kuchni polskiej niż to, co modne.

Redakcja WP Kobieta
Masz problem ze stresem? Wypij
Zapisz na później
PrzepisyMasz problem ze stresem? Wypij

Choć regularne picie czarnej herbaty nie zmniejsza przeżywanych
przez nas codziennych stresów, to może nam pomóc w lepszym
radzeniu sobie z nimi.

Redakcja WP Kobieta
Obiad z gwiazdami
Zapisz na później
PrzepisyObiad z gwiazdami

Spotkanie gwiazd z dziećmi z domów dziecka odbyło się 28 maja w restauracji Jeffs.

Redakcja WP Kobieta
Czy wiesz, co pijesz?
Zapisz na później
PrzepisyCzy wiesz, co pijesz?

Producenci wód mineralnych i źródlanych od kilku lat oferują swoje produkty również w wersjach smakowych, reklamowanych jako naturalne wody z dodatkiem aromatów ziołowych, cytrusowych lub innych owocowych. Czy bliżej im do oranżady pełnej chemii czy do zdrowej wody mineralnej?

Redakcja WP Kobieta
Oskary Kulinarne 2007
Zapisz na później
PrzepisyOskary Kulinarne 2007

Moda na wszystko, co związane z kuchnią i gotowaniem stale rośnie. Książki kucharskie rozchodzą się jak świeże bułeczki, telewizyjne programy kulinarne biją rekordy oglądalności, a kucharze awansują do miana mistrzów i wirtuozów smaku, którzy wyznaczają najmodniejsze trendy kulinarne. Gotowanie przestało być zwykłą czynnością użytkową, stało się sztuką. Kucharze zaczęli być równie sławni, co gwiazdy Hollywood.

Redakcja WP Kobieta
Pangalaktyczny gardłogrzmot, czyli drink dla odważnych
Zapisz na później
PrzepisyPangalaktyczny gardłogrzmot, czyli drink dla odważnych

Ludzie piją trunki, bo lubią, bo przy drinku lepiej toczy się rozmowa, aby nabrać animuszu, dla towarzystwa, żeby się zintegrować i z wielu innych, ważnych i mniej ważnych powodów. Możliwości człowieka są wielkie, prawie tak wielkie jak kosmos, po prostu czasem trudno uwierzyć, jak gigantyczne, przeogromne i nieskończenie olbrzymie.

Magdalena Stypułkowska
O kawie, kawoszach i przyjemnościach
Zapisz na później
PrzepisyO kawie, kawoszach i przyjemnościach

Początkowo uważano, że kawa jest lekarstwem i sprzedawano ją w aptekach. Odkryto, że wzmacnia siły, ale sądzono, że poprawia także pamięć. Zalecano pić kawę przy różnych chorobach, z czasem jednak napój ten stawał się coraz bardziej popularny.

Redakcja WP Kobieta
Herbatka zdrowsza od wody
Zapisz na później
PrzepisyHerbatka zdrowsza od wody

Wbrew rozpowszechnionym opiniom, picie
herbaty dobrze nawadnia organizm i daje mu więcej korzyści niż
picie wody - informuje "European Journal of Clinical Nutrition".

Redakcja WP Kobieta
Prawie jak kobiety...
Zapisz na później
PrzepisyPrawie jak kobiety...

W stolicy Indonezji - Dżakarcie odbywa się wielki zlot transwestytów. Ponad 3 miliony przebierańców pragnie udowodnić, jak bardzo czują się kobietami. Warto o nich pomyśleć, narzekając na "ciężki kobiecy los".

Redakcja WP Kobieta
Kariera zimnej smakowitości
Zapisz na później
PrzepisyKariera zimnej smakowitości

Każdy Włoch nosi w sobie przekonanie, że kuchnia włoska jest najlepsza. Przywiązanie do rodzinnej tradycji kulinarnej, traktowanie niektórych potraw jak świętości, wszelkie celebrowanie posiłków to cechy charakterystyczne dla Włochów. Italia to nie tylko pizza, cappuccino i makaron, to także lody. Najlepsze lody na świecie.

Redakcja WP Kobieta
Niekonwencjonalne gotowanie
Zapisz na później
PrzepisyNiekonwencjonalne gotowanie

Chyba nie każdy zdaje sobie sprawę z tego że kwiaty mogą być nie tylko ozdobą naszych działek i ogrodów, ale także można ich użyć do przyrządzenia oryginalnych potraw.

Redakcja WP Kobieta
Moda na tatuaż
Zapisz na później
PrzepisyModa na tatuaż

Ostatnio coraz więcej osób decyduje się na ozdobienie swojego ciała tatuażem. Stało to się bardzo modne, nie tylko wśród gwiazd. Pamiętajmy jednak, że jeśli nie zachowamy odpowiednich środków ostrożności, mogą nas spotkać nieprzyjemne konsekwencje.

Redakcja WP Kobieta
Fast food kontra slow food
Zapisz na później
PrzepisyFast food kontra slow food

Barów szybkiej obsługi w Polsce nie brakuje – na każdym rogu stoją budki, w których ofercie znajdziemy ociekające tłuszczem hamburgery, hod-dogi i frytki. Tymczasem, w cieniu „szybkich lokali” działa dobrze zorganizowana konkurencja – międzynarodowa organizacja Slow Food, wspierająca producentów zdrowej żywności i promująca kuchnię tradycyjną, zagrożoną ekspansją tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.

Redakcja WP Kobieta
Kobiety znane i lubiane... od kuchni
Zapisz na później
PrzepisyKobiety znane i lubiane... od kuchni

Idealna kobieta jest piękna, ma duży potencjał intelektualny, jest cierpliwa, opiekuńcza, zmysłowa i do tego potrafi dobrze gotować. Wśród znanych i lubianych kobiet polskiej sceny muzycznej i filmowej, wybraliśmy te, które z miłości do gotowania słyną i które nie raz pokazały widzom, że potrafią wyczarować prawdziwe kulinarne cuda.

Redakcja WP Kobieta
Anielska konfitura i medytacyjne powidła - specjały z klasztornej piwniczki
Zapisz na później
PrzepisyAnielska konfitura i medytacyjne powidła - specjały z klasztornej piwniczki

Klasztory od wieków pielęgnują tradycję wyrobu kulinarnych smakowitości. Pyszne konfitury, powidła i gorące miody pitne przyrządzane według starych, zakonnych receptur oraz ziołowe nalewki, balsamy i eliksiry – to specjały, które coraz częściej można spotkać nie tylko na jarmarkach, ale również w hipermarketach. Zainteresowanie klientów jest duże, i nic dziwnego -
zajadając gruszkową konfiturę można się rozanielić...

Redakcja WP Kobieta
Niegdyś to się jadło...
Zapisz na później
PrzepisyNiegdyś to się jadło...

Dietetycy nieustannie tłumaczą nam, że jemy stanowczo za dużo mięsa, a za mało warzyw i owoców. Kiedyś było gorzej, bo warzyw uprawiano znacznie mniej, niż obecnie.

Redakcja WP Kobieta
Jakie jest nasze zamiłowanie do trunków?
Zapisz na później
PrzepisyJakie jest nasze zamiłowanie do trunków?

Choć Polacy słyną z zamiłowania do alkoholu, okazuje się, że nie są wcale mistrzami w tej dziedzinie. Z analiz społeczno-demograficznych wynika, że w wielu europejskich krajach pije się znacznie częściej, niż u nas.

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia Libanu - powiew orientu
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia Libanu - powiew orientu

Liban to kraj wielu atrakcji turystycznych. Dzień rozpoczęty na gorącej plaży można zakończyć na ośnieżonych górskich stokach odległych o godzinę jazdy samochodem. Państwa Fenickiego już nie ma. Ludność mówi po arabsku i francusku. Pozostała tradycja, piękne cedry libańskie i kuchnia.

Redakcja WP Kobieta
Kartofel, pyra czy grula?
Zapisz na później
PrzepisyKartofel, pyra czy grula?

Kartofel, pyra, bulwa czy grula. Niezależnie od swojej regionalnej nazwy ziemniak jest w naszej współczesnej kuchni ciągle jeszcze najpopularniejszym dodatkiem do dań obiadowych, zup, sałatek czy zapiekanek. I choć zajadamy się nim pod wieloma postaciami, to rzadko kiedy doceniamy jego walory smakowe i właściwości zdrowotne.

Agnieszka Buczek
Popijaj drinki, ale z umiarem
Zapisz na później
PrzepisyPopijaj drinki, ale z umiarem

Każdy lubi drinki - jedni gustują w słodkich procentach, inni wolą bardziej wytrawne alkohole - wszyscy natomiast, lubią przyjemny stan upojenia. Z drinkami jednak nie należy przesadzać. Dlaczego?

Redakcja WP Kobieta
Oni zdobyli podniebienia ludzi na całym świecie!
Zapisz na później
Kulinarny boom i zatrzęsienie specjałów
Zapisz na później
PrzepisyKulinarny boom i zatrzęsienie specjałów

Pomorska kuchnia ma wiele przepisów, które już znalazły się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Nasze województwo znajduje się na trzecim miejscu w Polsce. Tylko Bernadeta Puzdrowska z Ostrzyc na Kaszubach ma już w zanadrzu kolejnych ponad 120 przepisów, które zamierza zgłosić jako tradycyjne potrawy. A to nie koniec...

Redakcja WP Kobieta
Coca Cola - co w niej jest?
Zapisz na później
PrzepisyCoca Cola - co w niej jest?

Jeden z najsłynniejszych napojów świata. Jeszcze niedawno dla Polaków wypicie butelki coli było luksusem o jakim niewielu mogło nawet pomarzyć. Dziś pije się jej tak dużo, że dietetycy i lekarze biją na alarm przestrzegając przed jej szkodliwym wpływem na organizm. Jak wygląda historia napoju, swoistego symbolu Ameryki?

Redakcja WP Kobieta
Kulinarna inwazja mocy
Zapisz na później
PrzepisyKulinarna inwazja mocy

Kiedy czujemy się zmęczeni i pozbawieni energii, sięgamy po preparaty "zasilające" nasz organizm - przodujemy pod tym względem w Europie, zajmując piąte miejsce w rankingu narodów najchętniej sięgających po leki, zwłaszcza te, które można kupić w aptekach bez recepty. Zwykle wybieramy pigułki, bo tak najprościej. Tymczasem to natura podsuwa nam najlepsze rozwiązania.

Redakcja WP Kobieta