Wydawało się, że Polacy mogą porzucić golonkę i flaki, by sięgnąć po burrito, tortille, cannelloni, frittatę i camembert w szynce parmeńskiej. Kolejny raz okazało się jednak, że bardziej cenimy tradycyjne potrawy kuchni polskiej niż to, co modne.
Choć regularne picie czarnej herbaty nie zmniejsza przeżywanych
przez nas codziennych stresów, to może nam pomóc w lepszym
radzeniu sobie z nimi.
Spotkanie gwiazd z dziećmi z domów dziecka odbyło się 28 maja w restauracji Jeffs.
Producenci wód mineralnych i źródlanych od kilku lat oferują swoje produkty również w wersjach smakowych, reklamowanych jako naturalne wody z dodatkiem aromatów ziołowych, cytrusowych lub innych owocowych. Czy bliżej im do oranżady pełnej chemii czy do zdrowej wody mineralnej?
Moda na wszystko, co związane z kuchnią i gotowaniem stale rośnie. Książki kucharskie rozchodzą się jak świeże bułeczki, telewizyjne programy kulinarne biją rekordy oglądalności, a kucharze awansują do miana mistrzów i wirtuozów smaku, którzy wyznaczają najmodniejsze trendy kulinarne. Gotowanie przestało być zwykłą czynnością użytkową, stało się sztuką. Kucharze zaczęli być równie sławni, co gwiazdy Hollywood.
Ludzie piją trunki, bo lubią, bo przy drinku lepiej toczy się rozmowa, aby nabrać animuszu, dla towarzystwa, żeby się zintegrować i z wielu innych, ważnych i mniej ważnych powodów. Możliwości człowieka są wielkie, prawie tak wielkie jak kosmos, po prostu czasem trudno uwierzyć, jak gigantyczne, przeogromne i nieskończenie olbrzymie.
Początkowo uważano, że kawa jest lekarstwem i sprzedawano ją w aptekach. Odkryto, że wzmacnia siły, ale sądzono, że poprawia także pamięć. Zalecano pić kawę przy różnych chorobach, z czasem jednak napój ten stawał się coraz bardziej popularny.
Wbrew rozpowszechnionym opiniom, picie
herbaty dobrze nawadnia organizm i daje mu więcej korzyści niż
picie wody - informuje "European Journal of Clinical Nutrition".
W stolicy Indonezji - Dżakarcie odbywa się wielki zlot transwestytów. Ponad 3 miliony przebierańców pragnie udowodnić, jak bardzo czują się kobietami. Warto o nich pomyśleć, narzekając na "ciężki kobiecy los".
Każdy Włoch nosi w sobie przekonanie, że kuchnia włoska jest najlepsza. Przywiązanie do rodzinnej tradycji kulinarnej, traktowanie niektórych potraw jak świętości, wszelkie celebrowanie posiłków to cechy charakterystyczne dla Włochów. Italia to nie tylko pizza, cappuccino i makaron, to także lody. Najlepsze lody na świecie.
Chyba nie każdy zdaje sobie sprawę z tego że kwiaty mogą być nie tylko ozdobą naszych działek i ogrodów, ale także można ich użyć do przyrządzenia oryginalnych potraw.
Ostatnio coraz więcej osób decyduje się na ozdobienie swojego ciała tatuażem. Stało to się bardzo modne, nie tylko wśród gwiazd. Pamiętajmy jednak, że jeśli nie zachowamy odpowiednich środków ostrożności, mogą nas spotkać nieprzyjemne konsekwencje.
Barów szybkiej obsługi w Polsce nie brakuje – na każdym rogu stoją budki, w których ofercie znajdziemy ociekające tłuszczem hamburgery, hod-dogi i frytki. Tymczasem, w cieniu „szybkich lokali” działa dobrze zorganizowana konkurencja – międzynarodowa organizacja Slow Food, wspierająca producentów zdrowej żywności i promująca kuchnię tradycyjną, zagrożoną ekspansją tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.
Idealna kobieta jest piękna, ma duży potencjał intelektualny, jest cierpliwa, opiekuńcza, zmysłowa i do tego potrafi dobrze gotować. Wśród znanych i lubianych kobiet polskiej sceny muzycznej i filmowej, wybraliśmy te, które z miłości do gotowania słyną i które nie raz pokazały widzom, że potrafią wyczarować prawdziwe kulinarne cuda.
Klasztory od wieków pielęgnują tradycję wyrobu kulinarnych smakowitości. Pyszne konfitury, powidła i gorące miody pitne przyrządzane według starych, zakonnych receptur oraz ziołowe nalewki, balsamy i eliksiry – to specjały, które coraz częściej można spotkać nie tylko na jarmarkach, ale również w hipermarketach. Zainteresowanie klientów jest duże, i nic dziwnego -
zajadając gruszkową konfiturę można się rozanielić...
Dietetycy nieustannie tłumaczą nam, że jemy stanowczo za dużo mięsa, a za mało warzyw i owoców. Kiedyś było gorzej, bo warzyw uprawiano znacznie mniej, niż obecnie.
Choć Polacy słyną z zamiłowania do alkoholu, okazuje się, że nie są wcale mistrzami w tej dziedzinie. Z analiz społeczno-demograficznych wynika, że w wielu europejskich krajach pije się znacznie częściej, niż u nas.
Liban to kraj wielu atrakcji turystycznych. Dzień rozpoczęty na gorącej plaży można zakończyć na ośnieżonych górskich stokach odległych o godzinę jazdy samochodem. Państwa Fenickiego już nie ma. Ludność mówi po arabsku i francusku. Pozostała tradycja, piękne cedry libańskie i kuchnia.
Kartofel, pyra, bulwa czy grula. Niezależnie od swojej regionalnej nazwy ziemniak jest w naszej współczesnej kuchni ciągle jeszcze najpopularniejszym dodatkiem do dań obiadowych, zup, sałatek czy zapiekanek. I choć zajadamy się nim pod wieloma postaciami, to rzadko kiedy doceniamy jego walory smakowe i właściwości zdrowotne.
Każdy lubi drinki - jedni gustują w słodkich procentach, inni wolą bardziej wytrawne alkohole - wszyscy natomiast, lubią przyjemny stan upojenia. Z drinkami jednak nie należy przesadzać. Dlaczego?
Pomorska kuchnia ma wiele przepisów, które już znalazły się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Nasze województwo znajduje się na trzecim miejscu w Polsce. Tylko Bernadeta Puzdrowska z Ostrzyc na Kaszubach ma już w zanadrzu kolejnych ponad 120 przepisów, które zamierza zgłosić jako tradycyjne potrawy. A to nie koniec...
Jeden z najsłynniejszych napojów świata. Jeszcze niedawno dla Polaków wypicie butelki coli było luksusem o jakim niewielu mogło nawet pomarzyć. Dziś pije się jej tak dużo, że dietetycy i lekarze biją na alarm przestrzegając przed jej szkodliwym wpływem na organizm. Jak wygląda historia napoju, swoistego symbolu Ameryki?
Kiedy czujemy się zmęczeni i pozbawieni energii, sięgamy po preparaty "zasilające" nasz organizm - przodujemy pod tym względem w Europie, zajmując piąte miejsce w rankingu narodów najchętniej sięgających po leki, zwłaszcza te, które można kupić w aptekach bez recepty. Zwykle wybieramy pigułki, bo tak najprościej. Tymczasem to natura podsuwa nam najlepsze rozwiązania.