Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie ziemniaków jest bardzo proste
Zapisz na później
PrzepisyZiemniaki ugotują się w mig. Wystarczy prosta sztuczka

Jak ugotować ziemniaki? Wydaje się, że to jedna z najprostszych czynności w kuchni. Mimo to niewiele osób zna trik, dzięki któremu warzywa będą gotowe błyskawicznie. Sztuczka jest banalna i na pewno przyda się zwłaszcza, kiedy będziemy chcieli przygotować obiad w jak najkrótszym czasie.

Zapisz na później
PrzepisyDlaczego powinnaś polubić się z rzepakiem?

Olej rzepakowy to niekwestionowany król wśród roślinnych tłuszczów. Jest nieocenionym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 oraz witamin, a jego regularne spożycie pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do wielu dań. Sprawdź, dlaczego nie może go zabraknąć w twojej kuchni.

Agnieszka Adamska
Prosty test może uratować przed nieudanym zakupem
Zapisz na później
PrzepisyTak oszukują producenci. Zrób to, zanim kupisz mięso

Sprzedawane w sklepach mięso najczęściej jest już pokrojone i do tego zapakowane w plastikowych pudełkach, przez co nie możemy upewnić się, czy kupujemy dobry produkt. Istnieje jednak prosty sposób na przetestowanie zawartości opakowania. Wypróbujcie go, gdy następnym razem będziecie przy sklepowych chłodniach.

Zapisz na później
PrzepisyPlacuszki z cukinii z jogurtem kokosowym. W najnowszym odcinku Smacznego! dowiesz się, jak je zrobić

Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe i chrupiące. Placuszki z cukinii to wymarzony pomysł na szybki, sycący obiad. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a efekt końcowy przechodzi wszelkie oczekiwania. Żeby wyczarować w kuchni to pyszne danie, potrzebujesz zaledwie kilku składników. W kolejnym odcinku Smacznego! Gosia Rudzińska pokaże ci, jak je przygotować krok po kroku.

Agnieszka Adamska
Ten dodatek to sekret wielu gospodyń
Zapisz na później
PrzepisyMielone będą miękkie i soczyste. Wystarczy, że dodasz to do mięsa

Kotlety mielone należy zaliczyć do wyjątkowych przysmaków kuchni polskiej. Tuż obok tradycyjnych schabowych są chyba najczęściej i najchętniej zjadanym daniem w niedzielne popołudnie. Co zrobić, by wyszły miękkie i soczyste? Gdy zastosujesz ten trik, mielone smakować będą jak u twojej babci.

Zapisz na później
PrzepisyBig Board Show – ekscytująca premiera nowego dania BIG SUB z klopsikami w sosie Marinara

Premiera wprowadzenia nowego dania do oferty Subway® odbyła się 13 października 2022 roku w nietypowej lokalizacji. Aby pokazać specjalnie przygotowany BIG BOARD SHOW, organizatorzy zaprosili wszystkich gości do AVE PARK – modnego parku skateboardowego w Warszawie. To tam odbyła się prezentacja nowego dania Subway® – BIG SUB z klopsikami w sosie Marinara. Wyjątkowa propozycja, dostępna już we wszystkich restauracjach w całej Polsce, zaspokoi nawet największy głód!

Materiały Prasowe
Zapisz na później
PrzepisyDobry Ferment – lemoniada z kiszonych cytryn

Dobry Ferment to zdrowa lemoniada zamknięta w butelce. Charakteryzuje się ona wyrazistym smakiem kiszonych, sycylijskich cytryn.

Materiały Prasowe
Zapisz na później
PrzepisyKawa na wynos? Jak połączyć przyjemne z pożytecznym

Ponad 20 mln dorosłych Polaków nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Kiedyś najczęściej serowaliśmy ją w domu, dziś coraz chętniej bierzemy na wynos w sklepie czy na stacji benzynowej. Kupując kawę w Żabce, możemy nie tylko raczyć się jej doskonałym smakiem, ale też zaoszczędzić pieniądze i jednocześnie pomóc planecie.

Maciej Sierpień
Zapisz na później
PrzepisyJeszcze więcej owocowych smaków w Herbacianym Ogrodzie Nowość Herbapolu – Herbatka Granat

Za co lubimy owocowe herbatki? Przede wszystkim za pyszny smak i przyjemny aromat! A ich źródłem są wysokiej jakości składniki – starannie wyselekcjonowane owoce i ziołowe dodatki, czyli wszystko, co najlepsze z natury. Znaleźć je można w herbatkach z linii Herbaciany Ogród marki Herbapol. Szeroki wybór smaków spełni oczekiwania każdego miłośnika owocowych naparów. Teraz do znanych i popularnych wariantów dołącza nowa, oryginalna Herbatka Granat.

Materiały Prasowe
Zapisz na później
PrzepisyFajne Babki z Józefowa - nowoczesny sposób na Koło Gospodyń Wiejskich

Obraz Kół Gospodyń Wiejskich z przeszłości bardzo się zmienił. My dziś łączymy życie rodzinne i zawodowe z działalnością społeczną – mówi Joanna Bączkowska z Koła Gospodyń Wiejskich Fajne Babki z Józefowa. Koło jest ambasadorem programu "Smakujemy Lokalnie" organizowanego przez Carrefour Polska i promuje konkurs grantowy, w którym KGW mogą wygrać po 10 tysięcy złotych.

Materiały Prasowe
Switchel bije na głowę kawę
Zapisz na później
PrzepisyPobudza lepiej niż kawa. Do tego wzmacnia odporność

Ten naturalny energetyk da więcej energii niż kawa. Nawodni, wzmocni siły witalne i zadba o odporność, tak ważną w okresie jesienno-zimowym. Poznaj niezwykłe właściwości switchela. Napój przygotujesz w bardzo prosty sposób.

Jak przechowywać jabłka?
Zapisz na później
PrzepisyNigdy nie trzymaj tak jabłek. Zgniją ani się obejrzysz

Sezon jesienny w pełni, a co za tym idzie, czas na najlepsze polskie jabłka. Jeśli wszystkich zapasów od razu nie schrupiemy, nie zamienimy w przetwory lub nie zapieczemy pod kruszonką, warto zadbać o ich odpowiednie przechowanie. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się soczystymi owocami długie tygodnie. Jak zrobić to dobrze?

Czy końcówka banana jest trująca?
Zapisz na później
PrzepisyJeść czy nie jeść? Co zrobić z czarną końcówką banana?

Wokół czarnej końcówki banana narosło wiele mitów. Jedni ją zjadają, inni mówią, że jest niezdrowa, wręcz szkodliwa i koniecznie trzeba ją usunąć. Są tacy, którzy twierdzą, że są w niej robaki, pająki lub toksyny. A jaka jest prawda?

Trik na sprawne krojenie cebuli
Zapisz na później
PrzepisyGenialny trik na krojenie cebuli. "Całe życie robiłam to źle"

Cebula na dobre zadomowiła się w naszych kuchniach... i dobrze. To warzywo ma działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe. Jednak jej krojenie nie należy do przyjemności. Co zrobić, by ułatwić sobie to zadanie?

Myjesz mięso przed gotowaniem? To błąd!
Zapisz na później
PrzepisyMyjesz mięso przed gotowaniem lub smażeniem? To groźny błąd

Dla wielu Polaków mycie surowego mięsa jest popularną praktyką. Tymczasem okazuje się, że za dużo higieny w kuchni może nam zaszkodzić. Dietetyk ostrzega, mówiąc, że mycie mięsa przed obróbką termiczną grozi poważnymi konsekwencjami. Jak to możliwe?

Internetowy trik pomaga w łatwy sposób pozbyć się skorupki z jajka
Zapisz na później
PrzepisyWrzuć do garnka i zagotuj z jajkami. Skorupka odejdzie w dwóch kawałkach

Obieranie ugotowanego jajka ze skorupki wymaga sporo cierpliwości. W internecie nie brakuje jednak rad, które znacznie ułatwiają to zadanie. Jedna z prezentowanych w sieci metod nie tylko przyspiesza odrywanie skorupki, ale sprawia też, że czynność jest niemal bezwysiłkowa.

Tiktoker zdradza trik na domowe kostki lodu
Zapisz na później
Przepisy"Kaskadowy" sposób na kostki lodu. Wodę do formy wlewaj w ten sposób

Zimny i orzeźwiający napój to wielka przyjemność, zwłaszcza w okresie upałów. Do jego przygotowania potrzebne będą kostki lodu, które możesz zrobić samodzielnie. Potrzebna będzie do tego specjalna foremka, woda i zamrażarka. Napełnianie plastikowego pojemniczka często bywa jednak kłopotliwe. Prosty trik sprawi, że problem zniknie.

Jak nie jeść słodyczy? Zróbmy to stopniowo
Zapisz na później
PrzepisyJak przestać jeść słodycze? Kluczowa jest jedna zasada

Jak nie jeść słodyczy? Z tym pytaniem mierzą się osoby, które chcą zrzucić dodatkowe kilogramy, ale przede wszystkim ograniczyć cukier i zacząć żyć zdrowiej. Odstawienie ciastek i czekolady nie wydaje się czymś prostym i przyjemnym, jednak jest możliwe. Oto jak ograniczyć słodycze.

Mięso w supermarketach nie zawsze jest pierwszej świeżości. Dlatego przed zakupem warto wykonać na nim test palca
Zapisz na później
PrzepisyWykonaj prosty test. Tak sprawdzisz, czy kupujesz świeże mięso

Sprzedawane w marketach foliowane mięso cieszy się dużą popularnością wśród kupujących. Nie każdy jednak wie, jak sprawdzić, czy produkt jest świeży i nadaje się do zjedzenia. W wyborze pomoże prosty i szybki test świeżości.

Zapisz na później
PrzepisyJak przechowywać sezonowe owoce i warzywa?

Sezonowe warzywa i owoce to smaki, na które nieraz czekamy cały rok. Aby móc cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem soczystych truskawek, jeżyn, bobu czy żółtej fasolki, musimy pamiętać o ich właściwym przechowywaniu. Pozwoli ono na dłużej zachować świeżość naszych ulubionych sezonowych rarytasów.

Materiał partnera
W restauracji "jesz ile chcesz" zjadła "za dużo".
Zapisz na później
Przepisy"Za dużo zjadła" w restauracji "jesz ile chcesz". Obsługa kazała jej zapłacić jak za dwie osoby

Mówi, że to najbardziej wstydliwa sytuacja, jakiej doświadczyła w swoim życiu. Historia, jaką na Tik Toku opowiedziała Poppy, miała miejsce w restauracji, w której za wyznaczoną z góry opłatę, można zjeść tyle, na ile ma się ochotę. Kobietę zaskoczył rachunek, jaki otrzymała po skończonym posiłku. Poproszono ją o zapłacenie podwójnej kwoty, ponieważ obsługa uznała, że zjadła za dużo.

Natalia Górska
Robert Makłowicz radzi Polakom, jak przygotować parówki.
Zapisz na później
PrzepisyZawsze tak przygotowujesz parówki? Dla własnego zdrowia posłuchaj Roberta Makłowicza

Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście od wyśmienitego śniadania. Może się jednak okazać, że prosty posiłek od wielu lat w twojej kuchni jest przygotowywany w niewłaściwy sposób. Śniadaniowy klasyk, czyli parówki, można zaserwować źle i wcale nie tak trudno o błąd. Robert Makłowicz doradza, jak przygotować to danie i uniknąć kulinarnej katastrofy.

Natalia Górska
Blendery kielichowe.
Zapisz na później
PrzepisyNajlepsze zimne napoje

Lato to wspaniały okres, podczas którego wielu z nas przebywa na urlopie. Jeśli upały są wyjątkowo uporczywe, warto korzystać z orzeźwienia, którego dostarczą odpowiednie napoje. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji, które pozwolą Ci ugasić pragnienie podczas lata!

Artykuł Sponsorowany
Zapisz na później
PrzepisySzaleństwo w internecie i wsród gwiazd : miliony polaków zamienia kawę i herbatę na Yerbador mate. Można ją pić na zimno

Czy rzeczywiście ostrokrzew paragwajski jest dawką energii, skuteczną metodą spalania tkanki tłuszczowej oraz bogactwem antyoksydantów? Przeczytaj wywiad z doktor Hanną Stolińską - dietetykiem klinicznym. Dzisiaj dajmy prezent dla czytelników.

Artykuł Sponsorowany