Jak ugotować ziemniaki? Wydaje się, że to jedna z najprostszych czynności w kuchni. Mimo to niewiele osób zna trik, dzięki któremu warzywa będą gotowe błyskawicznie. Sztuczka jest banalna i na pewno przyda się zwłaszcza, kiedy będziemy chcieli przygotować obiad w jak najkrótszym czasie.
Olej rzepakowy to niekwestionowany król wśród roślinnych tłuszczów. Jest nieocenionym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 oraz witamin, a jego regularne spożycie pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do wielu dań. Sprawdź, dlaczego nie może go zabraknąć w twojej kuchni.
Sprzedawane w sklepach mięso najczęściej jest już pokrojone i do tego zapakowane w plastikowych pudełkach, przez co nie możemy upewnić się, czy kupujemy dobry produkt. Istnieje jednak prosty sposób na przetestowanie zawartości opakowania. Wypróbujcie go, gdy następnym razem będziecie przy sklepowych chłodniach.
Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe i chrupiące. Placuszki z cukinii to wymarzony pomysł na szybki, sycący obiad. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a efekt końcowy przechodzi wszelkie oczekiwania. Żeby wyczarować w kuchni to pyszne danie, potrzebujesz zaledwie kilku składników. W kolejnym odcinku Smacznego! Gosia Rudzińska pokaże ci, jak je przygotować krok po kroku.
Kotlety mielone należy zaliczyć do wyjątkowych przysmaków kuchni polskiej. Tuż obok tradycyjnych schabowych są chyba najczęściej i najchętniej zjadanym daniem w niedzielne popołudnie. Co zrobić, by wyszły miękkie i soczyste? Gdy zastosujesz ten trik, mielone smakować będą jak u twojej babci.
Premiera wprowadzenia nowego dania do oferty Subway® odbyła się 13 października 2022 roku w nietypowej lokalizacji. Aby pokazać specjalnie przygotowany BIG BOARD SHOW, organizatorzy zaprosili wszystkich gości do AVE PARK – modnego parku skateboardowego w Warszawie. To tam odbyła się prezentacja nowego dania Subway® – BIG SUB z klopsikami w sosie Marinara. Wyjątkowa propozycja, dostępna już we wszystkich restauracjach w całej Polsce, zaspokoi nawet największy głód!
Dobry Ferment to zdrowa lemoniada zamknięta w butelce. Charakteryzuje się ona wyrazistym smakiem kiszonych, sycylijskich cytryn.
Ponad 20 mln dorosłych Polaków nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Kiedyś najczęściej serowaliśmy ją w domu, dziś coraz chętniej bierzemy na wynos w sklepie czy na stacji benzynowej. Kupując kawę w Żabce, możemy nie tylko raczyć się jej doskonałym smakiem, ale też zaoszczędzić pieniądze i jednocześnie pomóc planecie.
Za co lubimy owocowe herbatki? Przede wszystkim za pyszny smak i przyjemny aromat! A ich źródłem są wysokiej jakości składniki – starannie wyselekcjonowane owoce i ziołowe dodatki, czyli wszystko, co najlepsze z natury. Znaleźć je można w herbatkach z linii Herbaciany Ogród marki Herbapol. Szeroki wybór smaków spełni oczekiwania każdego miłośnika owocowych naparów. Teraz do znanych i popularnych wariantów dołącza nowa, oryginalna Herbatka Granat.
Obraz Kół Gospodyń Wiejskich z przeszłości bardzo się zmienił. My dziś łączymy życie rodzinne i zawodowe z działalnością społeczną – mówi Joanna Bączkowska z Koła Gospodyń Wiejskich Fajne Babki z Józefowa. Koło jest ambasadorem programu "Smakujemy Lokalnie" organizowanego przez Carrefour Polska i promuje konkurs grantowy, w którym KGW mogą wygrać po 10 tysięcy złotych.
Ten naturalny energetyk da więcej energii niż kawa. Nawodni, wzmocni siły witalne i zadba o odporność, tak ważną w okresie jesienno-zimowym. Poznaj niezwykłe właściwości switchela. Napój przygotujesz w bardzo prosty sposób.
Sezon jesienny w pełni, a co za tym idzie, czas na najlepsze polskie jabłka. Jeśli wszystkich zapasów od razu nie schrupiemy, nie zamienimy w przetwory lub nie zapieczemy pod kruszonką, warto zadbać o ich odpowiednie przechowanie. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się soczystymi owocami długie tygodnie. Jak zrobić to dobrze?
Wokół czarnej końcówki banana narosło wiele mitów. Jedni ją zjadają, inni mówią, że jest niezdrowa, wręcz szkodliwa i koniecznie trzeba ją usunąć. Są tacy, którzy twierdzą, że są w niej robaki, pająki lub toksyny. A jaka jest prawda?
Cebula na dobre zadomowiła się w naszych kuchniach... i dobrze. To warzywo ma działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe. Jednak jej krojenie nie należy do przyjemności. Co zrobić, by ułatwić sobie to zadanie?
Dla wielu Polaków mycie surowego mięsa jest popularną praktyką. Tymczasem okazuje się, że za dużo higieny w kuchni może nam zaszkodzić. Dietetyk ostrzega, mówiąc, że mycie mięsa przed obróbką termiczną grozi poważnymi konsekwencjami. Jak to możliwe?
Obieranie ugotowanego jajka ze skorupki wymaga sporo cierpliwości. W internecie nie brakuje jednak rad, które znacznie ułatwiają to zadanie. Jedna z prezentowanych w sieci metod nie tylko przyspiesza odrywanie skorupki, ale sprawia też, że czynność jest niemal bezwysiłkowa.
Zimny i orzeźwiający napój to wielka przyjemność, zwłaszcza w okresie upałów. Do jego przygotowania potrzebne będą kostki lodu, które możesz zrobić samodzielnie. Potrzebna będzie do tego specjalna foremka, woda i zamrażarka. Napełnianie plastikowego pojemniczka często bywa jednak kłopotliwe. Prosty trik sprawi, że problem zniknie.
Jak nie jeść słodyczy? Z tym pytaniem mierzą się osoby, które chcą zrzucić dodatkowe kilogramy, ale przede wszystkim ograniczyć cukier i zacząć żyć zdrowiej. Odstawienie ciastek i czekolady nie wydaje się czymś prostym i przyjemnym, jednak jest możliwe. Oto jak ograniczyć słodycze.
Sprzedawane w marketach foliowane mięso cieszy się dużą popularnością wśród kupujących. Nie każdy jednak wie, jak sprawdzić, czy produkt jest świeży i nadaje się do zjedzenia. W wyborze pomoże prosty i szybki test świeżości.
Sezonowe warzywa i owoce to smaki, na które nieraz czekamy cały rok. Aby móc cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem soczystych truskawek, jeżyn, bobu czy żółtej fasolki, musimy pamiętać o ich właściwym przechowywaniu. Pozwoli ono na dłużej zachować świeżość naszych ulubionych sezonowych rarytasów.
Mówi, że to najbardziej wstydliwa sytuacja, jakiej doświadczyła w swoim życiu. Historia, jaką na Tik Toku opowiedziała Poppy, miała miejsce w restauracji, w której za wyznaczoną z góry opłatę, można zjeść tyle, na ile ma się ochotę. Kobietę zaskoczył rachunek, jaki otrzymała po skończonym posiłku. Poproszono ją o zapłacenie podwójnej kwoty, ponieważ obsługa uznała, że zjadła za dużo.
Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście od wyśmienitego śniadania. Może się jednak okazać, że prosty posiłek od wielu lat w twojej kuchni jest przygotowywany w niewłaściwy sposób. Śniadaniowy klasyk, czyli parówki, można zaserwować źle i wcale nie tak trudno o błąd. Robert Makłowicz doradza, jak przygotować to danie i uniknąć kulinarnej katastrofy.
Lato to wspaniały okres, podczas którego wielu z nas przebywa na urlopie. Jeśli upały są wyjątkowo uporczywe, warto korzystać z orzeźwienia, którego dostarczą odpowiednie napoje. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji, które pozwolą Ci ugasić pragnienie podczas lata!
Czy rzeczywiście ostrokrzew paragwajski jest dawką energii, skuteczną metodą spalania tkanki tłuszczowej oraz bogactwem antyoksydantów? Przeczytaj wywiad z doktor Hanną Stolińską - dietetykiem klinicznym. Dzisiaj dajmy prezent dla czytelników.