Gotowanie

    Gotowanie

    By ryba nie rozpadła się na patelni, musimy trzymać się kilku zasad
    Zapisz na później
    PrzepisyBłąd popełniany przy smażeniu ryby. To dlatego się rozpada

    Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy Polacy spożywają najwięcej ryb. Chociaż na stołach króluje karp, chętnie sięgamy także po śledzie, łososia czy mintaja. By cieszyć się ich smakiem, trzeba je wcześniej odpowiednio przyrządzić. Co zrobić, by mięso pozostało jędrne, zbite i pełne smaku?

    Widzisz takie plamki na wędlinie?
    Zapisz na później
    PrzepisyKupiłaś wędlinę drobiową z takimi plamkami? To musisz wiedzieć

    Lubisz wędliny drobiowe z kurczaka lub indyka? A czy zdarza ci się kupić wyroby mięsne, które mają takie plamki? Nie jest to dobry znak. Tłumaczymy, skąd się biorą ciemniejsze przebarwienia na mięsie.

    Uszka do barszczu nie są trudne w przygotowaniu
    Zapisz na później
    PrzepisyFarsz do uszek wyjdzie idealny. Dodaj jeden tajny składnik

    Barszcz z uszkami to tradycyjna wigilijna zupa. Jak zrobić farsz do uszek? Wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany – wystarczy tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości suszone grzyby leśne. Ważna jest też pewna prosta sztuczka, która doda smaku.

    Świeży karp jest obowiązkowy na wielu wigilijnych stołach
    Zapisz na później
    PrzepisyPo tym poznasz, że karp jest nieświeży. Dotknij w jednym miejscu

    Karp to dla wielu osób obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Najczęściej jemy go po usmażeniu. Żeby był smaczny i nikomu nie zaszkodził, powinien być przede wszystkim świeży. Oto prosty sposób, jak sprawdzić to w sklepie.

    Zalej karpia i umieść w lodówce na kilka godzin. Posmak mułu zniknie
    Zapisz na później
    PrzepisyDodaj odrobinę do karpia. Posmak mułu zniknie w mig

    Karp to król wigilijnej kolacji. Jest jednak jednym z gatunków ryb, które wyróżniają się intensywnym posmakiem mułu. Istnieją proste triki na pozbycie się niechcianego aromatu. Nie wymagają wiele czasu, za to w łatwy sposób sprawią, że świąteczny posiłek będzie smakować wszystkim gościom.

    Mandarynki trzeba umyć przed obraniem
    Zapisz na później
    PrzepisyTo częsty błąd przy jedzeniu mandarynek. Skutki są nieprzyjemne

    Smak mandarynek często kojarzy się nam z grudniem. Nic dziwnego – to właśnie wtedy jest sezon na te owoce. Okazuje się jednak, że podczas ich jedzenia można popełnić poważny błąd, który skutkuje przykrymi zdrowotnymi konsekwencjami.

    Widzisz wodę, gdy smażysz mięso mielone?
    Zapisz na później
    PrzepisyZ mięsa mielonego wypływa taka woda? Lepiej to przeczytaj

    Szykujesz obiad, a na patelni, na którą położyłeś mięso, pojawiło się niepokojąco dużo wody? Prawdopodobnie popełniłeś popularny błąd kulinarny. Możesz go uniknąć tylko w jeden sposób.

    Gotowane ziemniaki nabiorą więcej smaku, gdy dodamy do nich ziołowo-warzywną mieszankę
    Zapisz na później
    PrzepisyDodaj do ziemniaków. Będą smaczne jak nigdy

    Ziemniaki to ulubiony obiadowy dodatek Polaków. Dobrze doprawione świetnie smakują i są źródłem cennych składników odżywczych. Jeśli nie przepadacie za ugotowanymi w wodzie ziemniakami, mamy dla was rozwiązanie, które urozmaici ich smak.

    Korzystanie z solniczki tylko z pozoru wydaje się nieskomplikowane
    Zapisz na później
    PrzepisyPoprawny sposób na używanie solniczki. Znacznie ułatwia gotowanie

    Zastanawiacie się, co trudnego może być w używaniu zwykłej solniczki czy pieprzniczki? Okazuje się, że większość osób korzysta z niej w niepoprawny sposób. Wystarczy jedna prosta zmiana, żeby znacznie ułatwić sobie kuchenne obowiązki.

    Obieranie jajka ugotowanego na twardo ze skorupki to spore wyzwanie
    Zapisz na później
    PrzepisySkorupka odejdzie sama. Wystarczy zrobić jedną prostą rzecz

    Obieranie ugotowanego na twardo jajka to prawdziwa próba cierpliwości. W sieci nie brakuje porad ułatwiających to niewdzięczne zadanie. Jest jeden trik, który bije wszystkie na głowę. Pozwoli zaoszczędzić wam mnóstwo czasu.

    Pierniki są proste w przygotowaniu. Będą też idealnie miękkie, jeśli do ciasta dodamy sekretnego składnika
    Zapisz na później
    PrzepisySekretny składnik pierników. Wyjdą miękkie i aromatyczne

    Bożonarodzeniowych pierników nie może zabraknąć na świątecznym stole. Te proste w przygotowaniu wypieki nie zawsze wychodzą idealne. Sekret tkwi w cieście, a dokładniej w jednym składniku. Dodany do ciasta sprawi, że pierniki wyjdą miękkie i niezwykle smaczne.

    Sposób na obranie mandarynek jest prosty
    Zapisz na później
    PrzepisyPokazał, jak obiera mandarynkę. Ten trik mało kto zna

    Sezon na mandarynki trwa w najlepsze. Okazuje się, że obieranie tych owoców może być jeszcze prostsze i szybsze – wszystko dzięki jednej banalnej sztuczce, którą zaprezentował pewien internauta. Wystarczy tylko nóż.

    Zapisz na później
    PrzepisyJeszcze przyjemniejsze odliczanie dni do świąt!

    Poznaj kalendarze adwentowe od E.Wedel

    Artykuł Sponsorowany
    Rosół to zupa uwielbiana przez Polaków
    Zapisz na później
    PrzepisyBabcia zawsze dodaje to do rosołu. Wychodzi znacznie smaczniejszy

    Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków. Ten aromatyczny wywar z mięsa, warzyw i przypraw jest uznawany czasem za króla wśród zup. Przygotowanie nie jest wyjątkowo trudne, należy jednak trzymać się kilku zasad. Pomoże też mało znany trik, który poprawi smak rosołu.

    Kotlety mielone to jeden z najpopularniejszych obiadów w Polsce
    Zapisz na później
    PrzepisyNigdy nie dodawaj do mielonych. To częsty błąd

    Kotlety mielone to jedna z tradycyjnych potraw obiadowych w kuchni polskiej. Nic dziwnego - są smaczne oraz niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Zdarza się jednak, że popełniamy przy tym pewne błędy, przez które kotlety wychodzą niesmaczne.

    Zapisz na później
    PrzepisyNowy odcinek Smacznego! z batatami i olejem rzepakowym w roli głównej. Zobaczcie, jak przygotować z nich pyszne frytki

    Jesienna aura budzi apetyt na ciepłe dania prosto z piekarnika. Frytki z batatów są wśród nich prawdziwym hitem – smakują wybornie i świetnie sprawdzą się jako przekąska albo dodatek do wielu dań. W najnowszym odcinku programu Smacznego! Gosia Rudzińska przedstawia swój sprawdzony sposób na frytki z batatów, które zawsze się udają. Zobaczcie, jakie to proste!

    Agnieszka Adamska
    Warto mieć w spiżarni kiszone pomidory
    Zapisz na później
    PrzepisyNie tylko kiszona kapusta. Te przetwory z warzyw działają jak miotełka na jelita

    Kiszonki są naszymi polskimi superfoods. To naturalne probiotyki, z których zwłaszcza jesienią i zimą powinniśmy korzystać. Są lekkostrawne i mają bardzo wysoką wartość odżywczą (zawierają dużo witamin i minerałów oraz błonnika), a przy tym niewielką wartość kaloryczną. Przygotowując zdrowy posiłek, nie musisz ograniczać się do znanej wszystkim kapusty. Kiszone pomidory to wielki hit.

    Szynka
    Zapisz na później
    PrzepisyTak rozpoznasz "napompowane" wędliny. Zdradzi je ten szczegół

    Wybór dobrej wędliny w sklepie nie jest prostym zadaniem. Pakowane na plastikowych tackach produkty mają najczęściej niezbyt dobry skład. Nie inaczej jest w przypadku wędlin wystawionych w sklepowych gablotach. Pozornie wydawać by się mogło, że są lepszym wyborem. Sposób, w jaki są produkowane, pozostawia jednak wiele do życzenia.

    Dodatek siemienia lnianego do naleśników sprawia, że stają się one prawdziwą bombą błonnikową.
    Zapisz na później
    PrzepisyBomba błonnikowa. Dodaj do ciasta na naleśniki zamiast jajek

    Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które uwielbia niemal każdy. Możemy jeść je na tysiąc sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono z różnymi dodatkami. Nawet, jeśli nie jemy jajek, nie musimy rezygnować z naleśników. Wystarczy, że zamiast jajka, dodamy do masy jeden polski superfood. O czym mowa?

    Dzięki temu chleb długo nie straci świeżości
    Zapisz na później
    PrzepisyWłóż do chlebaka. Tak przedłużysz świeżość chleba

    Jestem pewna, że wiele osób przyzna mi rację: nie ma piękniejszego poranka, niż taki, który rozpoczyna się kubkiem gorącej kawy i kanapką ze świeżego, chrupiącego pieczywa. Niestety, nie zawsze mamy czas na poranną wizytę w piekarni i korzystać musimy z wypieków, które kupiliśmy wcześniej. Co zrobić, by bochenek dłużej zachował swoją świeżość? Mamy na to genialny trik.

    Słodkie pomarańcze można rozpoznać po ich wyglądzie
    Zapisz na później
    PrzepisyWykonaj prosty test w sklepie. Kupisz najlepsze pomarańcze

    Pomarańcze są chętnie kupowanym w Polsce owocem. Wybór soczystego, pełnego smaku cytrusa nie należy jednak do prostych zadań. Często po obraniu pomarańczy ze skórki okazuje się, że nie nadają się do zjedzenia. Jest jednak sposób, aby kupować tylko te najlepsze.

    Pakowane mięso nie zawsze jest pierwszej świeżości
    Zapisz na później
    PrzepisyTak rozpoznasz kurczaka złej jakości. Wystarczy spojrzeć na jedno

    Mięso z kurczaka cieszy się ogromną popularnością. Jest łatwe w przygotowaniu, lekkostrawne i odżywcze. Nie zawsze dotyczy to jednak mięsa, które sprzedawane jest w supermarketach. Zdarza się, że na sklepowych półkach znajdziemy produkt o dość podejrzanym wyglądzie.

    Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków
    Zapisz na później
    PrzepisyNigdy nie rób tego podczas gotowania rosołu. Straci cały smak

    Rosół to jedna z zup, która najczęściej gości na polskich stołach. Ten tradycyjny gorący wywar z mięsa i warzyw jest szczególnie popularny w sezonie jesienno-zimowym. Przygotowanie rosołu nie jest trudne, należy jednak przestrzegać kilku ważnych zasad i wystrzegać się popularnych błędów.

    Gotowanie ziemniaków jest bardzo proste
    Zapisz na później
    PrzepisyZiemniaki ugotują się w mig. Wystarczy prosta sztuczka

    Jak ugotować ziemniaki? Wydaje się, że to jedna z najprostszych czynności w kuchni. Mimo to niewiele osób zna trik, dzięki któremu warzywa będą gotowe błyskawicznie. Sztuczka jest banalna i na pewno przyda się zwłaszcza, kiedy będziemy chcieli przygotować obiad w jak najkrótszym czasie.