Królowa polskiej kuchni, Magda Gessler, zdradziła przepis na swój ulubiony makowiec. Nie jest on jednak zwyczajny, ponieważ zawiera sekretny składnik, wprowadzony do przepisu przez jej babcię. To dzięki niemu jest tak pyszny.
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy Polacy spożywają najwięcej ryb. Chociaż na stołach króluje karp, chętnie sięgamy także po śledzie, łososia czy mintaja. By cieszyć się ich smakiem, trzeba je wcześniej odpowiednio przyrządzić. Co zrobić, by mięso pozostało jędrne, zbite i pełne smaku?
Lubisz wędliny drobiowe z kurczaka lub indyka? A czy zdarza ci się kupić wyroby mięsne, które mają takie plamki? Nie jest to dobry znak. Tłumaczymy, skąd się biorą ciemniejsze przebarwienia na mięsie.
Barszcz z uszkami to tradycyjna wigilijna zupa. Jak zrobić farsz do uszek? Wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany – wystarczy tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości suszone grzyby leśne. Ważna jest też pewna prosta sztuczka, która doda smaku.
Karp to dla wielu osób obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Najczęściej jemy go po usmażeniu. Żeby był smaczny i nikomu nie zaszkodził, powinien być przede wszystkim świeży. Oto prosty sposób, jak sprawdzić to w sklepie.
Karp to król wigilijnej kolacji. Jest jednak jednym z gatunków ryb, które wyróżniają się intensywnym posmakiem mułu. Istnieją proste triki na pozbycie się niechcianego aromatu. Nie wymagają wiele czasu, za to w łatwy sposób sprawią, że świąteczny posiłek będzie smakować wszystkim gościom.
Smak mandarynek często kojarzy się nam z grudniem. Nic dziwnego – to właśnie wtedy jest sezon na te owoce. Okazuje się jednak, że podczas ich jedzenia można popełnić poważny błąd, który skutkuje przykrymi zdrowotnymi konsekwencjami.
Szykujesz obiad, a na patelni, na którą położyłeś mięso, pojawiło się niepokojąco dużo wody? Prawdopodobnie popełniłeś popularny błąd kulinarny. Możesz go uniknąć tylko w jeden sposób.
Ziemniaki to ulubiony obiadowy dodatek Polaków. Dobrze doprawione świetnie smakują i są źródłem cennych składników odżywczych. Jeśli nie przepadacie za ugotowanymi w wodzie ziemniakami, mamy dla was rozwiązanie, które urozmaici ich smak.
Zastanawiacie się, co trudnego może być w używaniu zwykłej solniczki czy pieprzniczki? Okazuje się, że większość osób korzysta z niej w niepoprawny sposób. Wystarczy jedna prosta zmiana, żeby znacznie ułatwić sobie kuchenne obowiązki.
Obieranie ugotowanego na twardo jajka to prawdziwa próba cierpliwości. W sieci nie brakuje porad ułatwiających to niewdzięczne zadanie. Jest jeden trik, który bije wszystkie na głowę. Pozwoli zaoszczędzić wam mnóstwo czasu.
Bożonarodzeniowych pierników nie może zabraknąć na świątecznym stole. Te proste w przygotowaniu wypieki nie zawsze wychodzą idealne. Sekret tkwi w cieście, a dokładniej w jednym składniku. Dodany do ciasta sprawi, że pierniki wyjdą miękkie i niezwykle smaczne.
Sezon na mandarynki trwa w najlepsze. Okazuje się, że obieranie tych owoców może być jeszcze prostsze i szybsze – wszystko dzięki jednej banalnej sztuczce, którą zaprezentował pewien internauta. Wystarczy tylko nóż.
Poznaj kalendarze adwentowe od E.Wedel
Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków. Ten aromatyczny wywar z mięsa, warzyw i przypraw jest uznawany czasem za króla wśród zup. Przygotowanie nie jest wyjątkowo trudne, należy jednak trzymać się kilku zasad. Pomoże też mało znany trik, który poprawi smak rosołu.
Kotlety mielone to jedna z tradycyjnych potraw obiadowych w kuchni polskiej. Nic dziwnego - są smaczne oraz niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Zdarza się jednak, że popełniamy przy tym pewne błędy, przez które kotlety wychodzą niesmaczne.
Jesienna aura budzi apetyt na ciepłe dania prosto z piekarnika. Frytki z batatów są wśród nich prawdziwym hitem – smakują wybornie i świetnie sprawdzą się jako przekąska albo dodatek do wielu dań. W najnowszym odcinku programu Smacznego! Gosia Rudzińska przedstawia swój sprawdzony sposób na frytki z batatów, które zawsze się udają. Zobaczcie, jakie to proste!
Kiszonki są naszymi polskimi superfoods. To naturalne probiotyki, z których zwłaszcza jesienią i zimą powinniśmy korzystać. Są lekkostrawne i mają bardzo wysoką wartość odżywczą (zawierają dużo witamin i minerałów oraz błonnika), a przy tym niewielką wartość kaloryczną. Przygotowując zdrowy posiłek, nie musisz ograniczać się do znanej wszystkim kapusty. Kiszone pomidory to wielki hit.
Wybór dobrej wędliny w sklepie nie jest prostym zadaniem. Pakowane na plastikowych tackach produkty mają najczęściej niezbyt dobry skład. Nie inaczej jest w przypadku wędlin wystawionych w sklepowych gablotach. Pozornie wydawać by się mogło, że są lepszym wyborem. Sposób, w jaki są produkowane, pozostawia jednak wiele do życzenia.
Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które uwielbia niemal każdy. Możemy jeść je na tysiąc sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono z różnymi dodatkami. Nawet, jeśli nie jemy jajek, nie musimy rezygnować z naleśników. Wystarczy, że zamiast jajka, dodamy do masy jeden polski superfood. O czym mowa?
Jestem pewna, że wiele osób przyzna mi rację: nie ma piękniejszego poranka, niż taki, który rozpoczyna się kubkiem gorącej kawy i kanapką ze świeżego, chrupiącego pieczywa. Niestety, nie zawsze mamy czas na poranną wizytę w piekarni i korzystać musimy z wypieków, które kupiliśmy wcześniej. Co zrobić, by bochenek dłużej zachował swoją świeżość? Mamy na to genialny trik.
Pomarańcze są chętnie kupowanym w Polsce owocem. Wybór soczystego, pełnego smaku cytrusa nie należy jednak do prostych zadań. Często po obraniu pomarańczy ze skórki okazuje się, że nie nadają się do zjedzenia. Jest jednak sposób, aby kupować tylko te najlepsze.
Mięso z kurczaka cieszy się ogromną popularnością. Jest łatwe w przygotowaniu, lekkostrawne i odżywcze. Nie zawsze dotyczy to jednak mięsa, które sprzedawane jest w supermarketach. Zdarza się, że na sklepowych półkach znajdziemy produkt o dość podejrzanym wyglądzie.
Rosół to jedna z zup, która najczęściej gości na polskich stołach. Ten tradycyjny gorący wywar z mięsa i warzyw jest szczególnie popularny w sezonie jesienno-zimowym. Przygotowanie rosołu nie jest trudne, należy jednak przestrzegać kilku ważnych zasad i wystrzegać się popularnych błędów.