Przepisy

Przepisy

Już nie awokado i komosa. W 2018 roku królować będą... buraki
PrzepisyJuż nie awokado i komosa. W 2018 roku królować będą... buraki

Do tej pory superfood traktowane były w kategoriach mniej popularnych produktów, które nie tak łatwo znaleźć. Awokado, chia, komosa, algi - wiemy, że są wartościowe i smaczne, ale nie wszędzie dostępne. Mamy jednak bardzo dobrą wiadomość. W 2018 roku znów królować będzie warzywo, które mamy praktycznie "pod nosem". Jest pyszne, nadaje się do wielu potraw, a do tego niewiele kosztuje. Mowa o buraku.

Paulina Ermel
Smoczy owoc. Uznawany za najpiękniejszy i jeden z najbardziej wartościowych
PrzepisySmoczy owoc. Uznawany za najpiękniejszy i jeden z najbardziej wartościowych

Jest uważany za jeden za najładniejszych owoców egzotycznych na świecie. Mowa oczywiście o pitaji, nazywanej także smoczym owocem i truskawkową gruszką. Wygląda obłędnie, jest smaczna i ma szereg cudownych właściwości. Zapobiega otyłości i ochrania wątrobę. Co jeszcze możemy z niej "wyciągnąć"?

Paulina Ermel
Kasia Tusk serwuje klasyk polskiej kuchni. To smak naszego dzieciństwa
Zapisz na później
PrzepisyKasia Tusk serwuje klasyk polskiej kuchni. To smak naszego dzieciństwa

"Make Life Easier" to blog Kasi Tusk, który - jak sama nazwa wskazuje - ma ułatwiać życie. Córka Donalda Tusk dzieli się na nim z fanami tym, jak stylowo się ubrać, jak urządzić dom, co czytać, a także jak w prosty sposób przygotować pyszny posiłek. Zobaczcie, jaki smakołyk z dzieciństwa zaserwowała swoim fanom blogerka.

Marta Dragan
Przejadły nam się ośmiorniczki. W polskiej kuchni znowu rządzi regionalizm
Zapisz na później
PrzepisyPrzejadły nam się ośmiorniczki. W polskiej kuchni znowu rządzi regionalizm

Homary, małże i krewetki weszły w jadłospis Polaków nie tylko na zagranicznych wojażach. Promocje w dyskontach na egzotyczne przysmaki sprawiły, że klasyki kuchni świata zaczęły gościć w naszym codziennym jadłospisie. Dziś coraz chętniej wracamy do korzeni. Nie brakuje przy tym kombinowania.

Magdalena Pomorska
Dla małych syrenek i dużych dziewczynek – nowe superfood wygląda ślicznie i jest dostępne w Polsce
PrzepisyDla małych syrenek i dużych dziewczynek – nowe superfood wygląda ślicznie i jest dostępne w Polsce

Blue Majik, bo o nim mowa, brzmi trochę jak nazwa cocktailu podawanego na Copacabanie, a trochę jak imię kolejnego dziecka Beyoncé. W istocie to kolejny glon o supermocach.

Helena Łygas
Cukier kokosowy. Konkurencja dla stewii i ksylitolu
Zapisz na później
PrzepisyCukier kokosowy. Konkurencja dla stewii i ksylitolu

Olej kokosowy i woda już od lat cieszą się popularnością wśród fanów zdrowego stylu życia. Do miana dietetycznego hitu kandyduje również cukier z palmy kokosowej. Choć kosztuje 10 razy tyle, co tradycyjny, chętnych do jego zakupu nie brakuje. Na czym polega fenomen tego produktu i czy warto włączyć go do swojej diety?

Katarzyna Gileta
Switchel. Odmładzająca mikstura, którą piją gwiazdy Hollywood
PrzepisySwitchel. Odmładzająca mikstura, którą piją gwiazdy Hollywood

Sezon przyznawania najważniejszych nagród filmowych trwa w najlepsze. Na czerwonym dywanie nie brakuje gwiazd światowego formatu. Nie tylko przed samą imprezą dbają o to, żeby zabłysnąć na ściance. Cały rok dbają o to, żeby zachwycać świeżym i młodym wyglądem. I pomaga im w tym łatwy do przygotowania napój – switchel. Odmładza, oczyszcza i jest pyszny. Czym jest i jakie jeszcze ma zalety?

Paulina Ermel
Dieta dla mózgu może być pyszna. Angielskie śniadanie zrobi z twojego dziecka geniusza
Zapisz na później
PrzepisyDieta dla mózgu może być pyszna. Angielskie śniadanie zrobi z twojego dziecka geniusza

Badania opublikowane w "Journal of the Federation of American Society for Experimental Biology" wykazują, że angielskie śniadanie to idealny wybór dla kobiet w ciąży. Okazuje się, że jajka na bekonie mogą pochwalić się takim samym wpływem na rozwój mózgu u płodu, co brokuły, ryby, drób, mleko, orzechy oraz warzywa strączkowe. Wynika to z zawartości choliny, cennego składnika odżywczego.

Ewa Bukowiecka-Janik
Mąka z manioku. Ma szanse trafić na nasze stoły?
Zapisz na później
PrzepisyMąka z manioku. Ma szanse trafić na nasze stoły?

Bezglutenowa, lekkostrawna, idealna do deserów i zagęszczania potraw. Kassava, czyli mąką z manioku, bo o niej mowa, jest wskazywana jako jeden z żywieniowych trendów tego roku. Można jej używać jako zamiennika mąki pszennej. Jest też źródłem białka oraz błonnika pokarmowego.

Katarzyna Gileta
Prosty powód, dlaczego najpopularniejsze postanowienia noworoczne mają nikłe szanse na realizację
Zapisz na później
PrzepisyProsty powód, dlaczego najpopularniejsze postanowienia noworoczne mają nikłe szanse na realizację

W kwestii postanowień noworocznych większości społeczeństw zachodnich, i to niezależnie od kraju, nie można zarzucić przesadnej oryginalności. Co roku 1/3 z nas deklaruje, że chciałaby schudnąć. Jeszcze popularniejsza jest chęć prowadzenia zdrowszego stylu życia rozumianego przede wszystkim jako regularne wizyty na siłowni. Do tego dochodzi jeszcze oszczędzanie i coaching mantra – "żyć pełnią życia". Okazuje się jednak, że z perspektywy ewolucyjnej za nasze coroczne niepowodzenia nie odpowiada niedostatek silnej woli. A przynajmniej nie wyłącznie.

Helena Łygas
Moringa  - superfood prosto z Azji. Zaskakuje skutecznością
Zapisz na później
PrzepisyMoringa - superfood prosto z Azji. Zaskakuje skutecznością

Ten rok będzie należał do moringi. Jest ona nazywana drzewem życia i długowieczności. Nic dziwnego. Przewyższa zawartością witamin i mikroelementów wiele innych produktów. Ma siedem razy więcej witaminy C niż cytryna, a żelaza 25 razy więcej niż szpinak.

oprac. Katarzyna Gileta
Czekolada stanie się dobrem luksusowym? Naukowcy przekazali niepokojące wieści
Zapisz na później
PrzepisyCzekolada stanie się dobrem luksusowym? Naukowcy przekazali niepokojące wieści

Poprawia nastrój, dodaje energii, podkręca pracę mózgu i wzmacnia serce. To tylko niektóre zalety czekolady. Nie można również nie wspomnieć o jej boskim smaku. Eksperci biją jednak na alarm. Za 40 lat na świecie może zabraknąć kakao, podstawowego składnika słodkich tabliczek. Jak to możliwe?

Katarzyna Gileta
Jakie kieliszki do wina? Nie popełnij tych błędów
Zapisz na później
PrzepisyJakie kieliszki do wina? Nie popełnij tych błędów

Smakosze z łatwością poruszają się pomiędzy zasadami dotyczącymi sposobu podawania wina i wyboru kieliszków. Nie każdy z nas jest jednak specjalistą. Mało kto wie, jakich błędów nie popełniać i jak zachowywać się w otoczeniu różnych rodzajów wina. Ta sztuka nie jest jednak tak trudna, jak może się to wydawać. Poznaj kilka reguł, dzięki którym będziesz czuł się dużo swobodniej i prawidłowo podasz swoim towarzyszom kieliszek wina.

Monika Zonenberg
Pyszne i lekkie. Zobacz, jak w mig przygotować detoksykujący posiłek
Zapisz na później
PrzepisyPyszne i lekkie. Zobacz, jak w mig przygotować detoksykujący posiłek

Nowy rok to doskonały moment na zmianę nawyków żywieniowych. Wprowadzenie niewielkich, ale znaczących zmian pomoże ci zrzucić zbędne kilogramy, czuć się i wyglądać o niebo lepiej. Nie rzucaj się na drakońskie diety, a swoją przemianę rozpocznij od niewielkich kroków i zastępowaniu niezdrowego jedzenia i napojów wartościowymi alternatywami. Te kuchenne gadżety pomogą ci przemienić się w boginię lekkiego i pysznego jedzenia, w którym bezpowrotnie się rozsmakujesz.

Monika Zonenberg
Naturalne lekarstwo na kaca. Kosztuje grosze
PrzepisyNaturalne lekarstwo na kaca. Kosztuje grosze

Kiszonki są nazywane polskimi superfoods. Nic dziwnego. Nie tylko wspaniale smakują, ale dostarczają nam też wielu cennych substancji. Wzmacniają odporność, oczyszczają organizm, wspomagają trawienie. Warto więc jak najczęściej sięgać nie tylko po kiszone warzywa, ale także soki. Najpopularniejszy jest sok z kiszonej kapusty. Jest tani i łatwo dostępny. Pij na zdrowie!

Katarzyna Gileta
Poświąteczny detoks. Dietetyk radzi, jak zrobić to z głową
Zapisz na później
PrzepisyPoświąteczny detoks. Dietetyk radzi, jak zrobić to z głową

Przetrwałaś Święta, a teraz próbujesz dojść do siebie? Jeśli ciebie też dopadła "poświąteczna ciężkość" i chcesz jeszcze przed Sylwestrem, pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości, sprawdź nasze propozycje. Wprowadź zmiany do swojego menu i poczuj się znowu lekka jak Śnieżynka.

Magdalena Hermanowska
Odchudzająca moc bakterii. Zapominamy o nich podczas odchudzania
Zapisz na później
PrzepisyOdchudzająca moc bakterii. Zapominamy o nich podczas odchudzania

Unikasz ich jak ognia i nie chcesz, aby rozwijały się w twoim organizmie? Choć szczepy chorobotwórcze, rzeczywiście mogą niekorzystnie wpływać na twoje funkcjonowanie, istnieją takie, bez których, nie tylko poczujesz się gorzej, ale zaczniesz tyć. Niektóre bakterie bowiem, kryją w sobie niezwykłą moc odchudzania. Sprawdź koniecznie, które powinny być po twojej stronie podczas diety.

Magdalena Hermanowska
Dawniej makiem usypiano dzieci. Czy makowiec może zaszkodzić?
PrzepisyDawniej makiem usypiano dzieci. Czy makowiec może zaszkodzić?

Niezastąpiony na świątecznym stole. Słodki od bakalii, aromatyczny, wilgotny. Makowiec, bo o nim mowa, to bożonarodzeniowy klasyk. Jednak jego główny składnik – mak, znajdziemy także w innych tradycyjnych daniach takich jak kluski, kutia czy makiełki. Mak, choć pełen wartości odżywczych, może jednak czasem zaszkodzić. Sprawdź, czy żołądkowe problemy są jedynie wynikiem świątecznego obżarstwa, czy może świadczą o zatruciu makiem.

oprac. Katarzyna Gileta
Róża nie tylko w bukiecie. Owoce idealne na zimowe wino
Zapisz na później
PrzepisyRóża nie tylko w bukiecie. Owoce idealne na zimowe wino

Już od starożytności róża była niezwykle chętnie uprawiana – zarówno jako roślina lecznicza, jak i dekoracyjna. Podczas większości uczt rzymskich kwiat róży był jednym z najważniejszych elementów ozdobnych i do dziś budzi powszechny zachwyt. W terapiach zdrowotnych lekarze greccy – Dioskurides i Galen, wykorzystywali przede wszystkim jej odmianę dziką Rosa canina. Podobnie w medycynie klasztornej i ludowej, szypszyna, czyli właśnie dzika róża, była bardzo częstym lekarstwem na szereg dolegliwości.

Joanna Nestorowicz-Kiegiel
Karp po rewolucjach Magdy Gessler. "Karpiówka" dziś gości prawdziwe tłumy
PrzepisyKarp po rewolucjach Magdy Gessler. "Karpiówka" dziś gości prawdziwe tłumy

Gdzie kupować karpia? Czym się przy jego wyborze kierować? I jak go potem przyrządzić, aby to on zagrał na wigilijnym stole pierwsze skrzypce? Sekrety tej ryby i potyczek z Magdą Gessler w "Kuchennych rewolucjach" w rozmowie z WP Kuchnia zdradza Anna Marynowska, współwłaścicielka restauracji Karpiówka w Odolanowie na Dolnym Śląsku.

Izabela Lenkiewicz
Agnieszka Cegielska promuje polskie skarby. Zamiast po pomarańczę, sięgnij po aronię
PrzepisyAgnieszka Cegielska promuje polskie skarby. Zamiast po pomarańczę, sięgnij po aronię

Chiński czosnek i soki z hiszpańskich pomarańczy to produkty, które zajmują częste, niechlubne miejsce w polskich kuchniach. Agnieszka Cegielska chce odwrócić ten trend i wprowadza nas w świat polskiej "super żywności" bez chemicznych wspomagaczy. Dobre samopoczucie bez chorób i wartościowa dieta to gwaranty, których możemy się spodziewać po zastosowaniu porad z jej książki "Naturalnie". W rozmowie z WP Kuchnia znana pogodynka zdradza, jak żyjąc w mieście jeść zdrowo i zachęcić dzieci do naturalnych produktów.

Magdalena Pomorska
Teraz jest najtańsze i jednocześnie bardzo smaczne. Poznaj właściwości pomelo
PrzepisyTeraz jest najtańsze i jednocześnie bardzo smaczne. Poznaj właściwości pomelo

Jesienią prócz długo wyczekiwanych mandarynek, możemy kupić jeszcze jeden pyszny, niedrogi i odżywczy owoc. Mowa oczywiście o pomelo. Ten największy spośród cytrusów znajduje się obecnie w wielu sklepach w Polsce, a jego cena i właściwości kuszą.

Paulina Ermel
Najsłodsze cytrusy. Uważaj, mogą wywołać zatrucie
Zapisz na później
PrzepisyNajsłodsze cytrusy. Uważaj, mogą wywołać zatrucie

Mandarynki to młodsze kuzynki pomarańczy. Są jednymi z najmierniejszych i najsłodszych cytrusów. Łatwiej się je obiera i dzieli na cząstki. Kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak wybierając i kupując mandarynki, należy pamiętać o kilku zasadach. W przeciwnym razie możemy narazić się na zatrucie pokarmowe.

Katarzyna Gileta
Dietetyczny sernik Soni Bohosiewicz. Przepis dla leniwych żon
Zapisz na później
PrzepisyDietetyczny sernik Soni Bohosiewicz. Przepis dla leniwych żon

Sonia Bohosiewicz to jedna z polskich gwiazd, które są do bólu szczere na swoich profilach w mediach społecznościowych. Aktorka od jakiegoś czasu propaguje - z przymrużeniem oka - wizerunek "leniwej żony", która czasem coś w domu zrobi, a czasem z lenistwa nie kiwnie nawet palcem. Najnowszy popis 42-latki to... dietetyczny sernik. Wypróbujecie na Święta?

oprac. Magda Pomorska