Do tej pory superfood traktowane były w kategoriach mniej popularnych produktów, które nie tak łatwo znaleźć. Awokado, chia, komosa, algi - wiemy, że są wartościowe i smaczne, ale nie wszędzie dostępne. Mamy jednak bardzo dobrą wiadomość. W 2018 roku znów królować będzie warzywo, które mamy praktycznie "pod nosem". Jest pyszne, nadaje się do wielu potraw, a do tego niewiele kosztuje. Mowa o buraku.
Jest uważany za jeden za najładniejszych owoców egzotycznych na świecie. Mowa oczywiście o pitaji, nazywanej także smoczym owocem i truskawkową gruszką. Wygląda obłędnie, jest smaczna i ma szereg cudownych właściwości. Zapobiega otyłości i ochrania wątrobę. Co jeszcze możemy z niej "wyciągnąć"?
"Make Life Easier" to blog Kasi Tusk, który - jak sama nazwa wskazuje - ma ułatwiać życie. Córka Donalda Tusk dzieli się na nim z fanami tym, jak stylowo się ubrać, jak urządzić dom, co czytać, a także jak w prosty sposób przygotować pyszny posiłek. Zobaczcie, jaki smakołyk z dzieciństwa zaserwowała swoim fanom blogerka.
Homary, małże i krewetki weszły w jadłospis Polaków nie tylko na zagranicznych wojażach. Promocje w dyskontach na egzotyczne przysmaki sprawiły, że klasyki kuchni świata zaczęły gościć w naszym codziennym jadłospisie. Dziś coraz chętniej wracamy do korzeni. Nie brakuje przy tym kombinowania.
Blue Majik, bo o nim mowa, brzmi trochę jak nazwa cocktailu podawanego na Copacabanie, a trochę jak imię kolejnego dziecka Beyoncé. W istocie to kolejny glon o supermocach.
Olej kokosowy i woda już od lat cieszą się popularnością wśród fanów zdrowego stylu życia. Do miana dietetycznego hitu kandyduje również cukier z palmy kokosowej. Choć kosztuje 10 razy tyle, co tradycyjny, chętnych do jego zakupu nie brakuje. Na czym polega fenomen tego produktu i czy warto włączyć go do swojej diety?
Sezon przyznawania najważniejszych nagród filmowych trwa w najlepsze. Na czerwonym dywanie nie brakuje gwiazd światowego formatu. Nie tylko przed samą imprezą dbają o to, żeby zabłysnąć na ściance. Cały rok dbają o to, żeby zachwycać świeżym i młodym wyglądem. I pomaga im w tym łatwy do przygotowania napój – switchel. Odmładza, oczyszcza i jest pyszny. Czym jest i jakie jeszcze ma zalety?
Badania opublikowane w "Journal of the Federation of American Society for Experimental Biology" wykazują, że angielskie śniadanie to idealny wybór dla kobiet w ciąży. Okazuje się, że jajka na bekonie mogą pochwalić się takim samym wpływem na rozwój mózgu u płodu, co brokuły, ryby, drób, mleko, orzechy oraz warzywa strączkowe. Wynika to z zawartości choliny, cennego składnika odżywczego.
Bezglutenowa, lekkostrawna, idealna do deserów i zagęszczania potraw. Kassava, czyli mąką z manioku, bo o niej mowa, jest wskazywana jako jeden z żywieniowych trendów tego roku. Można jej używać jako zamiennika mąki pszennej. Jest też źródłem białka oraz błonnika pokarmowego.
W kwestii postanowień noworocznych większości społeczeństw zachodnich, i to niezależnie od kraju, nie można zarzucić przesadnej oryginalności. Co roku 1/3 z nas deklaruje, że chciałaby schudnąć. Jeszcze popularniejsza jest chęć prowadzenia zdrowszego stylu życia rozumianego przede wszystkim jako regularne wizyty na siłowni. Do tego dochodzi jeszcze oszczędzanie i coaching mantra – "żyć pełnią życia". Okazuje się jednak, że z perspektywy ewolucyjnej za nasze coroczne niepowodzenia nie odpowiada niedostatek silnej woli. A przynajmniej nie wyłącznie.
Ten rok będzie należał do moringi. Jest ona nazywana drzewem życia i długowieczności. Nic dziwnego. Przewyższa zawartością witamin i mikroelementów wiele innych produktów. Ma siedem razy więcej witaminy C niż cytryna, a żelaza 25 razy więcej niż szpinak.
Poprawia nastrój, dodaje energii, podkręca pracę mózgu i wzmacnia serce. To tylko niektóre zalety czekolady. Nie można również nie wspomnieć o jej boskim smaku. Eksperci biją jednak na alarm. Za 40 lat na świecie może zabraknąć kakao, podstawowego składnika słodkich tabliczek. Jak to możliwe?
Smakosze z łatwością poruszają się pomiędzy zasadami dotyczącymi sposobu podawania wina i wyboru kieliszków. Nie każdy z nas jest jednak specjalistą. Mało kto wie, jakich błędów nie popełniać i jak zachowywać się w otoczeniu różnych rodzajów wina. Ta sztuka nie jest jednak tak trudna, jak może się to wydawać. Poznaj kilka reguł, dzięki którym będziesz czuł się dużo swobodniej i prawidłowo podasz swoim towarzyszom kieliszek wina.
Nowy rok to doskonały moment na zmianę nawyków żywieniowych. Wprowadzenie niewielkich, ale znaczących zmian pomoże ci zrzucić zbędne kilogramy, czuć się i wyglądać o niebo lepiej. Nie rzucaj się na drakońskie diety, a swoją przemianę rozpocznij od niewielkich kroków i zastępowaniu niezdrowego jedzenia i napojów wartościowymi alternatywami. Te kuchenne gadżety pomogą ci przemienić się w boginię lekkiego i pysznego jedzenia, w którym bezpowrotnie się rozsmakujesz.
Kiszonki są nazywane polskimi superfoods. Nic dziwnego. Nie tylko wspaniale smakują, ale dostarczają nam też wielu cennych substancji. Wzmacniają odporność, oczyszczają organizm, wspomagają trawienie. Warto więc jak najczęściej sięgać nie tylko po kiszone warzywa, ale także soki. Najpopularniejszy jest sok z kiszonej kapusty. Jest tani i łatwo dostępny. Pij na zdrowie!
Przetrwałaś Święta, a teraz próbujesz dojść do siebie? Jeśli ciebie też dopadła "poświąteczna ciężkość" i chcesz jeszcze przed Sylwestrem, pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości, sprawdź nasze propozycje. Wprowadź zmiany do swojego menu i poczuj się znowu lekka jak Śnieżynka.
Unikasz ich jak ognia i nie chcesz, aby rozwijały się w twoim organizmie? Choć szczepy chorobotwórcze, rzeczywiście mogą niekorzystnie wpływać na twoje funkcjonowanie, istnieją takie, bez których, nie tylko poczujesz się gorzej, ale zaczniesz tyć. Niektóre bakterie bowiem, kryją w sobie niezwykłą moc odchudzania. Sprawdź koniecznie, które powinny być po twojej stronie podczas diety.
Niezastąpiony na świątecznym stole. Słodki od bakalii, aromatyczny, wilgotny. Makowiec, bo o nim mowa, to bożonarodzeniowy klasyk. Jednak jego główny składnik – mak, znajdziemy także w innych tradycyjnych daniach takich jak kluski, kutia czy makiełki. Mak, choć pełen wartości odżywczych, może jednak czasem zaszkodzić. Sprawdź, czy żołądkowe problemy są jedynie wynikiem świątecznego obżarstwa, czy może świadczą o zatruciu makiem.
Już od starożytności róża była niezwykle chętnie uprawiana – zarówno jako roślina lecznicza, jak i dekoracyjna. Podczas większości uczt rzymskich kwiat róży był jednym z najważniejszych elementów ozdobnych i do dziś budzi powszechny zachwyt. W terapiach zdrowotnych lekarze greccy – Dioskurides i Galen, wykorzystywali przede wszystkim jej odmianę dziką Rosa canina. Podobnie w medycynie klasztornej i ludowej, szypszyna, czyli właśnie dzika róża, była bardzo częstym lekarstwem na szereg dolegliwości.
Gdzie kupować karpia? Czym się przy jego wyborze kierować? I jak go potem przyrządzić, aby to on zagrał na wigilijnym stole pierwsze skrzypce? Sekrety tej ryby i potyczek z Magdą Gessler w "Kuchennych rewolucjach" w rozmowie z WP Kuchnia zdradza Anna Marynowska, współwłaścicielka restauracji Karpiówka w Odolanowie na Dolnym Śląsku.
Chiński czosnek i soki z hiszpańskich pomarańczy to produkty, które zajmują częste, niechlubne miejsce w polskich kuchniach. Agnieszka Cegielska chce odwrócić ten trend i wprowadza nas w świat polskiej "super żywności" bez chemicznych wspomagaczy. Dobre samopoczucie bez chorób i wartościowa dieta to gwaranty, których możemy się spodziewać po zastosowaniu porad z jej książki "Naturalnie". W rozmowie z WP Kuchnia znana pogodynka zdradza, jak żyjąc w mieście jeść zdrowo i zachęcić dzieci do naturalnych produktów.
Jesienią prócz długo wyczekiwanych mandarynek, możemy kupić jeszcze jeden pyszny, niedrogi i odżywczy owoc. Mowa oczywiście o pomelo. Ten największy spośród cytrusów znajduje się obecnie w wielu sklepach w Polsce, a jego cena i właściwości kuszą.
Mandarynki to młodsze kuzynki pomarańczy. Są jednymi z najmierniejszych i najsłodszych cytrusów. Łatwiej się je obiera i dzieli na cząstki. Kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak wybierając i kupując mandarynki, należy pamiętać o kilku zasadach. W przeciwnym razie możemy narazić się na zatrucie pokarmowe.
Sonia Bohosiewicz to jedna z polskich gwiazd, które są do bólu szczere na swoich profilach w mediach społecznościowych. Aktorka od jakiegoś czasu propaguje - z przymrużeniem oka - wizerunek "leniwej żony", która czasem coś w domu zrobi, a czasem z lenistwa nie kiwnie nawet palcem. Najnowszy popis 42-latki to... dietetyczny sernik. Wypróbujecie na Święta?