Nie od dziś wiadomo, że cebula jest nie tylko niezastąpiona w kuchni, ale przede wszystkim wykazuje wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, pomaga zwalczyć infekcję. Jak się okazuje, łupiny tego warzywa również mają lecznicze działanie. Warto o tym pamiętać, kiedy będziemy chcieli wyrzucić je do kosza. W twardych, brązowych warstwach cebuli kryje się wiele cennych substancji. Bez obaw, nie musicie ich jeść na surowo.
Sprytne triki ułatwiają codzienne życie. Jeszcze lepiej, jeśli możemy wykorzystać coś, co wydawałoby się być śmieciem. Tak jest w przypadku torebek herbaty, które przyniosą ulgę na zmęczone oczy. Przydadzą się też w innych awaryjnych sytuacjach. Oto 5 pomysłów na wykorzystanie zużytych oraz jeszcze niewykorzystanych saszetek z herbatą.
Podejrzewasz, że w twoim organizmie zamieszkali „pasażerowie na gapę”? Źle się czujesz i sądzisz, że potrzebujesz detoksu, który wyeliminuje pasożyty? Jeśli nie wiesz od czego zacząć, dziś podpowiadamy. Zmień swoją dietę i wprowadź produkty, których nie znoszą twoi wewnętrzni szkodnicy. Zobacz, co może ci się przydać.
Dawka kofeiny o poranku to rytuał wielu Polaków. Zagorzali kawosze twierdzą, że jedynie ta świeżo zaparzona z dopiero co zmielonych ziaren może być nazywana prawdziwą kawą. Mniej radykalni fani tego napoju często nie pogardzą też kawą rozpuszczalną czy tzw. kawą "3w1". Pomijając tradycje przygotowania kawy, czy taka propozycja jest odpowiednia dla naszego zdrowia i pobudzi jak oryginalna?
Awokado podbija serca coraz większej liczby ludzi na świecie. Dlatego mamy dla nich fantastyczną wiadomość. Teraz miłośnicy tego owocu mogą rozkoszować się awokado bez pestek! I to takim, które je się w całości, ze skórką.
Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy lubią raczyć się lampką wina w doborowym towarzystwie. Zgodnie z wynikami najnowszych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Yale, ten popularny trunek ma wpływ na nasz intelekt. I to naprawdę korzystny wpływ.
Ponad 2 mln osób podpisało specjalną petycję, która sprawiła, że neapolitańska pizza znalazła się na liście UNESCO. Teraz ten włoski przysmak oficjalnie nazywać możemy "niematerialnym dziedzictwem ludzkości". Zupełnie nas to nie dziwi!
Po czarnej lemoniadzie, wodzie z cytryną czy cynamonem, przyszedł czas na zielony hit zdrowotny zza oceanu. Woda z chlorofilem, bo o niej mowa, to prawdziwa witaminowa bomba. Pomaga zachować szczupłą sylwetkę, oczyszcza organizm i wzmacnia odporność. Napój jest bardzo popularny na Zachodzie, warto wprowadzić go do swojej diety. Poznajcie zalety zielonej wody.
Miłość najwyraźniej jest nie tylko ślepa, ale może też być źródłem dodatkowych kilogramów. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Glasgow dowiodły, że już w trakcie pierwszego roku małżeństwa tyjemy ponad 2 kilogramy. To jednak nie wszystko.
Anna Lewandowska dobrze wykorzystuje swoją pozycję i oprócz propagowania zdrowego stylu życia, wie, jak na tym zarobić. Diety on-line, książki, gadżety dla miłośniczek sportu czy wreszcie obozy treningowe to tylko przykłady biznesowych propozycji żony Roberta Lewandowskiego. Dużą popularnością cieszy się też stworzona przez trenerkę linia Foods by Ann. Wiele wskazuje na to, że do energetycznych batonów, owsianek i musu kokosowego wkrótce mogą dołączyć... słoiczki z jedzeniem dla najmłodszych dzieci.
Ziemniaczany farsz z wędzonym serem i dodatkiem żurawiny. Zdaniem Damiana Kordasa, zwycięzcy szóstej edycji programu "MasterChef Polska", właśnie takie pierogi Polacy zgodnie z tradycją jedzą w święta Bożego Narodzenia. 24-latek zaprezentował danie w kuchni Jamiego Olivera, jednego z najpopularniejszych szefów kuchni świata. W komentarzach pod wideo brytyjskiego guru kuchni Polacy wywołali burzliwą dyskusję o nadzieniu do pierogów.
Słodki i pachnący korzennymi przyprawami napój to doskonały towarzysz jesiennych i zimowych wieczorów. W Skandynawii trudno sobie wyobrazić świąteczny okres bez gloggu, czyli wina z aromatycznymi dodatkami. Podajemy go w ceramicznych kubkach o grubych ściankach. Choć w niektórych sklepach możemy znaleźć oryginalny szwedzki glogg, warto pokusić się o przygotowanie tego napoju w domu.
Kawa, herbata, woda - sięgamy po nie kilka razy dziennie, lecz często w brzydkich, wyszczerbionych czy brudnych już od osadu kubkach. Tymczasem nowy, ładny, zabawny lub praktyczny kubek jest dobrym pomysłem na mikołajkowy lub świąteczny prezent. Jeśli dobrze go dobierzesz, może stać się dla obdarowywanej osoby tym ulubionym.
Podobno ciepły napój wypity wieczorem ułatwia zasypianie i relaksuje. I jest w tym ziarno prawdy. Inaczej sprawa ma się jednak w przypadku herbaty, która może nam wieczorem bardziej zaszkodzić niż pomóc. Chyba że zastosujemy się do jednej ważnej zasady.
Co najczęściej dodajemy do herbaty? Cytrynę, miód, sok malinowy, rozgrzewające przyprawy czy rum. Brytyjczycy chętnie piją bawarkę, czyli napar wzbogacony odrobiną mleka. A co powiecie na herbatę z... serem? Tak, to nie pomyłka. W Azji ten napój zyskuje coraz większą popularność, szybko przekroczył ocean i dotarł do Stanów Zjednoczonych. Czy ma szansę przyjąć się w Polsce? Zapytaliśmy o to Rafała Przybyloka z bloga Czajnikowy.pl.
Święta to prawdziwie magiczny czas. Niesamowita atmosfera oczekiwania, świąteczne ozdoby, dobrze znane aromaty i przyprawy, których zapach unosi się w całym mieszkaniu. Jednym z obowiązkowych, gwiazdkowych elementów są świąteczne ciastka w różnych kształtach, które można pięknie przyozdobić. Wybraliśmy foremki, które przydadzą się każdemu, kto ma zamiar upiec je także w tym roku.
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby czekolady. Podobnie dzieje się ze słonym karmelem. Najnowszy eksperyment badaczy Uniwersytetu na Florydzie dowodzi, że istnieje naukowy powód, dla którego nie możesz przestać jeść słonego karmelu. I nie chodzi o to, że jesteś łakomczuchem!
Jedną z większych przyjemności podczas jesieni i zimy jest przesiadywanie w przytulnych kawiarniach. To, co najbardziej nas w nich kusi to wszelkie przepyszne kawy o charakterystycznych dla mroźnych dni aromatach. Ich cena potrafi jednak nieco zrujnować nasze portfele, więc nadszedł czas na małą lekcję przygotowywania gorących kawowych napojów w domu. Twoi bliscy oszaleją na ich punkcie!
Australia, piątka finalistów i najlepsze produkty z drugiego końca świata - taki był 12. odcinek szóstej edycji "MasterChef Polska". Uczestnicy wraz z jurorami z Magdą Gessler na czele mieli okazję poznać lokalną kuchnię, w tym mięso kangura i ultra drogą wołowinę wagyu. Ten drugi rodzaj mięsa nieśmiało podbija też polskie stoły. Zdradzamy, czy warto zainwestować w ten produkt.
Zielona herbata, woda z cytryną wypijana o poranku, a może sok z grejpfruta? To pomysły, które zna każda kobieta dbająca o szczupłą sylwetkę. Jednak wśród wielu składników, które pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami, przyśpieszają metabolizm i mają właściwości wyszczuplające, totalnym zaskoczeniem może być… MUSZTARDA!
Jedna z największych sieci piekarni w Finlandii wprowadza do sprzedaży wypieki z dodatkiem owadów. Właściciele Frazer Bakery wierzą, że w ten sposób przyczynią się do rozwiązania problemu głodu na świecie. "Owadzie pieczywo" jest już dostępne w kilku europejskich krajach.
Pamiętasz, jak oblizywałaś łyżkę, kiedy mama miksowała ciasto? A może podjadałaś surowy makaron? Jeśli dziś pozwalasz na to swoim dzieciom, możesz je narazić na zatrucie pokarmowe. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) straszy bakteriami obecnymi w surowej mące.
Jogurt i śmietana są niezastąpione w naszej kuchni. Dodajemy je do deserów, koktajli, sałatek. Kochamy też zabielane zupy i sosy. Konkurencją dla tych produktów może być jogurt grecki. Coraz częściej mówi się o nim jako o superfood. Jest znacznie bardziej gęsty od tradycyjnego, ma łagodniejszy smak, zawiera mniej tłuszczu niż śmietana. Dlaczego warto wprowadzić go do swojego menu?
Burak to jedno z najmniej docenianiach, choć jednocześnie najzdrowszych warzyw korzeniowych. Najczęściej ląduje obok mielonego kotleta lub w barszczu. Na szczęście coraz chętniej zapraszamy go do swojej kuchni. Możemy z niego wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nadaje się do sałatek, deserów, naleśników, koktajli, past. Jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, zapobiega anemii, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność organizmu, spowalnia procesy starzenia. Wykorzystuje się go również w profilaktyce nowotworowej. 24 listopada burak obchodzi swoje święto.