Gotowanie

Gotowanie

Kontrowersyjny przepis na rosół
Zapisz na później
PrzepisyKontrowersyjny rosół. Robert Makłowicz w szoku

Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez rosołu. Tradycyjna polska zupa ma wielu wielbicieli oraz równie liczne przepisy, według których można ją przygotować. Niektóre składniki bywają co najmniej zaskakujące.

Anielskie ruchańce to tradycyjny przysmak
Zapisz na później
PrzepisySłyszeliście o "ruchańcach"? Wielki hit na polskiej wsi

Zamiast pączków z różą, królują tu... anielskie ruchańce. We wsi Aniołowo na Warmii i Mazurach to prawdziwy rarytas. Przysmak został wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Sardynki to jedne z najzdrowszych ryb
Zapisz na później
PrzepisyJedna z najzdrowszych ryb. Jedz ją co najmniej dwa razy w tygodniu

Warto wprowadzić do jadłospisu niepozorne sardynki. Są łatwo dostępne, nie zawierają rtęci ani metali ciężkich, za to stanowią zdrowe źródło białka, kwasów omega-3 i witamin.

Jak szybko ugotować ziemniaki? Skrócisz czas do 5 minut
Zapisz na później
PrzepisyUgotujesz ziemniaki w 5 minut. Niezawodny patent

Ziemniaki są świetnym dodatkiem do wielu potraw. To popularne warzywo można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsze jest jednak gotowanie, które zajmuje sporo czasu. Istnieje jednak sposób, by przyspieszyć ten proces.

Libido u kobiety może urosnąć dzięki diecie wegańskiej
Zapisz na później
PrzepisyPopęd u kobiety urośnie w mig. Sekret tkwi w diecie. Jedna jest szczególnie polecana

Dobrze dobrana i zbilansowana dieta może wpłynąć na wiele czynników. Ostatnio grupa naukowców sprawdziła, czy zmiana nawyków żywieniowych może poprawić życie intymne i przyczynić się do wzrostu popędu seksualnego kobiet. Wyniki okazały się zaskakujące.

Jak ulepszyć zupę pomidorową?
Zapisz na później
PrzepisyDodaj do pomidorówki. W mig podkręcisz jej smak

Pomidory są wspaniałe. Można zjeść je na surowo w sałatce, przygotować z nich aromatyczny sos albo ulubioną zupę Polaków. Pomidorowa stanie się jeszcze lepsza, jeśli dodamy do niej ten zaskakujący składnik.

Polska to jeden z największych importerów i eksporterów łososia
PrzepisyPolacy kupują go na potęgę. Nie mają pojęcia, co jedzą

Łosoś to jedna z ulubionych ryb Polaków. Przynajmniej tych, których na nią stać. Ci, których nie stać, wiele nie tracą. Łososie, które trafiają na nasze stoły, hodowane są w toksycznej zupie.

Przemysław Ćwik
Ten błąd sprawia, że jajko sadzone traci swój smak
Zapisz na później
PrzepisyNajgorszy tłuszcz do smażenia jajek. Sadzone będą niedobre

Sposobów na podanie jajka jest naprawdę wiele. W wersji śniadaniowej możesz zaserwować jajecznicę, jajko gotowane czy sadzone. Ta ostatnia opcja często potrafi przysporzyć problemów. Jeden błąd w ich przygotowaniu może popsuć smak żółtka.

Przepis na podsmażane gołąbki
Zapisz na później
PrzepisyLepsze od zwykłych gołąbków. Mało kto podaje w ten sposób

Zawinięty w kapustę farsz z ryżu i mięsa mielonego podbił serca wielu Polaków. Tradycyjny przepis na gołąbki można jednak nieco zmodyfikować. Istnieje sposób, dzięki któremu uzyskasz doskonały smak i aromat.

Nie każdy powinien jeść banany
Zapisz na później
PrzepisyCierpisz na schorzenia z listy? Nie jedz bananów pod żadnym pozorem

Banany to jedne z tych owoców, po które najczęściej sięgamy w okresie zimowym. Związane jest to z ich dostępnością, a także ceną. Dostarczają organizmowi sporo witamin i składników odżywczych. Okazuje się jednak, że zbyt duże spożycie bananów może mieć opłakane skutki.

Co znajduje się w składzie pączków z supermarketów?
Zapisz na później
PrzepisySprzedają je za złotówkę. Ekspert ostrzega Polaków. "Mam jedną radę - nie jedzcie go"

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Okazuje się, że mimo inflacji, nie wszyscy zdecydowali się na sprzedaż pączków za wysokie kwoty. Czy w takim razie pączki z marketów, które kosztują złotówkę, spełnią wymagania smakoszy?

Pieczony rosół robi furorę
Zapisz na później
PrzepisyPieczony rosół robi furorę. O niebo lepszy niż klasyczny

Domowy rosół to najlepsze remedium na zimowe chłody. W każdym domu przygotowuje się go nieco inaczej, ale tym razem proponujemy wam patent, który pogodzi wszystkich smakoszy – pyszny rosół prosto z piekarnika.

Pij przez tydzień, a poczujesz różnicę
Zapisz na później
PrzepisyNapój, który spala wszystko. Wystarczy jedna szklanka na dobranoc

Gdy problemy żołądkowe nie daje ci zasnąć, warto o siebie zadbać. Można to zrobić za pomocą specjalnego napoju, który wypali wszystkie niekorzystne składniki, które zjedliśmy w ciągu dnia. Aby go przygotować, wystarczy zaledwie chwila.

Jak prawidłowo kroić mięso?
Zapisz na później
PrzepisyBędzie kruche jak nigdy. Oto patent kucharzy

Czy można źle kroić mięso? Okazuje się, że tak. Bardzo wiele osób popełnia ten sam błąd, który niekorzystnie wpływa na smak i konsystencję. Najwyższy czas nauczyć się, jak robić to dobrze za każdym razem.

O której najlepiej pić kawę? Unikaj jej w tych godzinach
Zapisz na później
PrzepisyNajgorsza godzina na picie kawy. Skutki są opłakane

Mnóstwo osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Wypicie czarnego napoju jest zbawienne dla pracoholików i osób, którym towarzyszy ciągłe zmęczenie. Pozwala się dobudzić i zwiększa koncentrację. Naukowcy ostrzegają jednak, że wypicie kawy w złym momencie może powodować negatywne skutki.

Ten składnik sprawi, że kotlety mielone będą pyszne
Zapisz na później
PrzepisyWyjątkowe kotlety mielone. Dodaj ten sekretny składnik

To klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie polską kuchnię, a do tego bardzo uniwersalne danie – można je przygotować i podać na różne sposoby. Oto jeden z nich, dzięki któremu kotlety mielone uzyskają wykwintny smak.

Smog znów atakuje
Zapisz na później
Przepisy"Dieta antysmogowa" chroni organizm. Wystarczy kilka produktów. Zajadaj je garściami

Niskie temperatury to nie jedyne zagrożenie, które pojawia się wraz z zimą. Stężenie smogu w wielu polskich miastach jest bardzo wysokie, a oddychanie zanieczyszczonym powietrzem odbija się negatywnie na naszym organizmie. Jak się przed tym bronić?

Domowe sposoby na przypaloną patelnię
Zapisz na później
PrzepisyNałóż na patelnię. W mig usunie przypalenia

O przypaloną patelnię wcale nie jest trudno. Czasami wystarczy chwila nieuwagi, aby pojawił się na niej charakterystyczny czarny osad, który później bardzo trudno usunąć. Okazuje się, że wykorzystując to, co mamy we własnej kuchni, bez trudu sobie z nim poradzimy.

Jednodniowy detoks potrafi zdziałać cuda
Zapisz na później
PrzepisyWypij zamiast wody. Na jelita działa jak szczotka

Oczyszczanie zalegających w jelitach złogów jest procesem, który wymaga czasu i systematyczności. Zmianę nawyków żywieniowych warto rozpocząć od detoksykacji. Wystarczy jedne dzień, aby dać swoim jelitom "kopa" i przygotować na zmianę.

Jak najszybciej pozbyć się łusek z karpia?
Zapisz na później
PrzepisyUżyj zamiast noża. Nie ostanie się żadna łuska

Trudno wyobrazić sobie święta bez karpia – nieważne, czy go lubimy czy nie. Jednak zanim zabierzemy się za smażenie ryby, trzeba ją najpierw oczyścić. Wśród różnych sposobów ten wyróżnia się wyjątkową skutecznością. Wystarczy użyć łyżki.

Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu
Zapisz na później
PrzepisyBarszcz wyjdzie doskonały. Sekretem jest jeden składnik

Barszcz czerwony to bardzo smaczna polska zupa, którą jemy chętnie nie tylko od święta. Nie jest trudna do przygotowania, jednak zawsze pojawia się ten sam problem – doskonały kolor. Jak go osiągnąć za każdym razem? Zdradzamy tę tajemnicę.

Marcela Banaszczyk
Zapach smażonej ryby może zepsuć świąteczny nastrój
Zapisz na później
PrzepisyWrzuć na patelnię. Nikt nie poczuje, że smażyłeś rybę

Zbliża się kolacja wigilijna, a w domu nadal unosi się niezbyt przyjemny aromat ryby? Na szczęście można sobie łatwo poradzić z tym problemem i wciąż cieszyć smakiem karpia lub innej ryby, bez konieczności wdychania przykrego zapachu.

Makrela to jedna z ulubionych ryb Polaków
Zapisz na później
PrzepisyUlubiona ryba Polaków. Nie każdy może ją jeść

Wędzona makrela to prawdziwy przysmak, którego niewiele osób jest w stanie sobie odmówić. Bardzo popularna ryba jest jednocześnie zdrowa, jednak nie wszyscy powinni się nią zajadać. Dlaczego tak się dzieje i komu szkodzi?

Dziennikarz ujawnił, z czego składa się mięso na kebab
Zapisz na później
PrzepisyPolacy się nim zajadają. Przerażające, co jest w środku

Kebab to jeden z ulubionych dań typu fast food w Polsce. Moda na niego nie mija od dekad i chociaż przez wiele osób uznawany jest za stosunkowo zdrowy w porównaniu do innych "szybkich dań", tak naprawdę mało kto zna jego skład. Tymczasem może on poważnie zaniepokoić.