Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez rosołu. Tradycyjna polska zupa ma wielu wielbicieli oraz równie liczne przepisy, według których można ją przygotować. Niektóre składniki bywają co najmniej zaskakujące.
Zamiast pączków z różą, królują tu... anielskie ruchańce. We wsi Aniołowo na Warmii i Mazurach to prawdziwy rarytas. Przysmak został wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Warto wprowadzić do jadłospisu niepozorne sardynki. Są łatwo dostępne, nie zawierają rtęci ani metali ciężkich, za to stanowią zdrowe źródło białka, kwasów omega-3 i witamin.
Ziemniaki są świetnym dodatkiem do wielu potraw. To popularne warzywo można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsze jest jednak gotowanie, które zajmuje sporo czasu. Istnieje jednak sposób, by przyspieszyć ten proces.
Dobrze dobrana i zbilansowana dieta może wpłynąć na wiele czynników. Ostatnio grupa naukowców sprawdziła, czy zmiana nawyków żywieniowych może poprawić życie intymne i przyczynić się do wzrostu popędu seksualnego kobiet. Wyniki okazały się zaskakujące.
Pomidory są wspaniałe. Można zjeść je na surowo w sałatce, przygotować z nich aromatyczny sos albo ulubioną zupę Polaków. Pomidorowa stanie się jeszcze lepsza, jeśli dodamy do niej ten zaskakujący składnik.
Łosoś to jedna z ulubionych ryb Polaków. Przynajmniej tych, których na nią stać. Ci, których nie stać, wiele nie tracą. Łososie, które trafiają na nasze stoły, hodowane są w toksycznej zupie.
Sposobów na podanie jajka jest naprawdę wiele. W wersji śniadaniowej możesz zaserwować jajecznicę, jajko gotowane czy sadzone. Ta ostatnia opcja często potrafi przysporzyć problemów. Jeden błąd w ich przygotowaniu może popsuć smak żółtka.
Zawinięty w kapustę farsz z ryżu i mięsa mielonego podbił serca wielu Polaków. Tradycyjny przepis na gołąbki można jednak nieco zmodyfikować. Istnieje sposób, dzięki któremu uzyskasz doskonały smak i aromat.
Banany to jedne z tych owoców, po które najczęściej sięgamy w okresie zimowym. Związane jest to z ich dostępnością, a także ceną. Dostarczają organizmowi sporo witamin i składników odżywczych. Okazuje się jednak, że zbyt duże spożycie bananów może mieć opłakane skutki.
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Okazuje się, że mimo inflacji, nie wszyscy zdecydowali się na sprzedaż pączków za wysokie kwoty. Czy w takim razie pączki z marketów, które kosztują złotówkę, spełnią wymagania smakoszy?
Domowy rosół to najlepsze remedium na zimowe chłody. W każdym domu przygotowuje się go nieco inaczej, ale tym razem proponujemy wam patent, który pogodzi wszystkich smakoszy – pyszny rosół prosto z piekarnika.
Gdy problemy żołądkowe nie daje ci zasnąć, warto o siebie zadbać. Można to zrobić za pomocą specjalnego napoju, który wypali wszystkie niekorzystne składniki, które zjedliśmy w ciągu dnia. Aby go przygotować, wystarczy zaledwie chwila.
Czy można źle kroić mięso? Okazuje się, że tak. Bardzo wiele osób popełnia ten sam błąd, który niekorzystnie wpływa na smak i konsystencję. Najwyższy czas nauczyć się, jak robić to dobrze za każdym razem.
Mnóstwo osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Wypicie czarnego napoju jest zbawienne dla pracoholików i osób, którym towarzyszy ciągłe zmęczenie. Pozwala się dobudzić i zwiększa koncentrację. Naukowcy ostrzegają jednak, że wypicie kawy w złym momencie może powodować negatywne skutki.
To klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie polską kuchnię, a do tego bardzo uniwersalne danie – można je przygotować i podać na różne sposoby. Oto jeden z nich, dzięki któremu kotlety mielone uzyskają wykwintny smak.
Niskie temperatury to nie jedyne zagrożenie, które pojawia się wraz z zimą. Stężenie smogu w wielu polskich miastach jest bardzo wysokie, a oddychanie zanieczyszczonym powietrzem odbija się negatywnie na naszym organizmie. Jak się przed tym bronić?
O przypaloną patelnię wcale nie jest trudno. Czasami wystarczy chwila nieuwagi, aby pojawił się na niej charakterystyczny czarny osad, który później bardzo trudno usunąć. Okazuje się, że wykorzystując to, co mamy we własnej kuchni, bez trudu sobie z nim poradzimy.
Oczyszczanie zalegających w jelitach złogów jest procesem, który wymaga czasu i systematyczności. Zmianę nawyków żywieniowych warto rozpocząć od detoksykacji. Wystarczy jedne dzień, aby dać swoim jelitom "kopa" i przygotować na zmianę.
Trudno wyobrazić sobie święta bez karpia – nieważne, czy go lubimy czy nie. Jednak zanim zabierzemy się za smażenie ryby, trzeba ją najpierw oczyścić. Wśród różnych sposobów ten wyróżnia się wyjątkową skutecznością. Wystarczy użyć łyżki.
Barszcz czerwony to bardzo smaczna polska zupa, którą jemy chętnie nie tylko od święta. Nie jest trudna do przygotowania, jednak zawsze pojawia się ten sam problem – doskonały kolor. Jak go osiągnąć za każdym razem? Zdradzamy tę tajemnicę.
Zbliża się kolacja wigilijna, a w domu nadal unosi się niezbyt przyjemny aromat ryby? Na szczęście można sobie łatwo poradzić z tym problemem i wciąż cieszyć smakiem karpia lub innej ryby, bez konieczności wdychania przykrego zapachu.
Wędzona makrela to prawdziwy przysmak, którego niewiele osób jest w stanie sobie odmówić. Bardzo popularna ryba jest jednocześnie zdrowa, jednak nie wszyscy powinni się nią zajadać. Dlaczego tak się dzieje i komu szkodzi?
Kebab to jeden z ulubionych dań typu fast food w Polsce. Moda na niego nie mija od dekad i chociaż przez wiele osób uznawany jest za stosunkowo zdrowy w porównaniu do innych "szybkich dań", tak naprawdę mało kto zna jego skład. Tymczasem może on poważnie zaniepokoić.