Gotowanie

Gotowanie

Pomidorówka to klasyczna propozycja na obiad
Zapisz na później
PrzepisyDodaj ten serek do zupy pomidorowej. Już nigdy nie będziesz jadł inaczej

Pomidorówka należy do klasyków naszej kuchni. To druga ulubiona zupa Polaków – tuż po królującym na podium rosole. Bardzo istotny w jej przypadku jest moment zabielania. Jak to zrobić dobrze, a przy okazji też zdrowo? Oto kilka sprawdzonych rad.

Sprzedawali z samochodu wyroby garmażeryjne własnej produkcji
Zapisz na później
PrzepisyRolnik nie ukrywa oburzenia. "Czy oni nie mają wyobraźni?"

Służby prowadzą czynności ws. śmierci 54-latka, który zmarł po zjedzeniu galarety kupionej na targowisku w Nowej Dębie na Podkarpaciu. Podejrzane małżeństwo spod Mielca czeka na przesłuchanie. - Jako rolnik mam żal do osób, które dopuściły się tak rażących zaniedbań - mówi WP Henryk Dankowiakowski, dyrektor Małopolskiej Izby Rolniczej.

Agnieszka Woźniak
Domowy sposób na wyhodowanie szczypiorku
Zapisz na później
PrzepisyWsadź cebulę do słoika. Po kilku dniach będziesz zachwycony

Świeży szczypiorek idealnie sprawdzi się w sałatkach i na kanapce, niestety szybko więdnie i traci swój smak. Jest jednak sposób, aby mieć stały dostęp do świeżego szczypioru i to nawet zimą.

Greczynki dodają do kawy jeden sekretny składnik
Zapisz na później
PrzepisyDodaj odrobinę do kawy. To sekret młodego wyglądu Greczynek

Picie kawy dla wielu jest rytuałem, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Okazuje się, że warto wzbogacić ten napój o jeden składnik, który będzie miał pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Greczynki stosują go od lat, dzięki czemu cieszą się młodym wyglądem.

Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić rybę?
Zapisz na później
PrzepisyNajgorszy błąd przy rozmrażaniu ryby. Będzie niejadalna

Powinniśmy jeść więcej ryb. Są pożywne i stosunkowo proste w przyrządzeniu. Ponieważ jednak większość ryb trafia do nas w postaci mrożonego produktu, warto wiedzieć, jak bezpiecznie je rozmrozić.

Nigdy nie dodawaj do pieczarek podczas smażenia
Zapisz na później
PrzepisyNigdy nie dodawaj do pieczarek. Tracą cały smak

Pieczarki to łatwo dostępny, smaczny i tani dodatek do wielu potraw. Warto jednak wiedzieć, jak te grzyby dobrze usmażyć, żeby nie zepsuć ich smaku. Wystarczy pamiętać o jednej zasadzie – wtedy na pewno wyjdą idealne.

Co oznacza biały nalot na kabanosach?
Zapisz na później
PrzepisyWidzisz biały nalot na kabanosach? Wiemy, co oznacza

Zdarzyło ci się kiedyś wyciągnąć z lodówki kabanosy, na których pojawił się biały nalot? Jeśli założyłeś, że to pleśń, mogłeś być w błędzie. Wyjaśniamy, czym tak naprawdę jest pojawiający się osad i jak odróżnić go od pleśni.

Metoda "trzech jedynek" pomoże w przygotowaniu idealnych mielonych
Zapisz na później
PrzepisyZnasz metodę "trzech jedynek"? Babcia zawsze robiła tak mielone. Wychodzą idealne

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Są smaczne, pożywne, a do tego proste. Okazuje się jednak, że mogą wyjść jeszcze lepiej niż zawsze. Wystarczy pamiętać o metodzie "trzech jedynek".

Dlaczego okrągła pizza pakowana jest do kwadratowych pudełek?
Zapisz na później
PrzepisyDlaczego pudełka są kwadratowe, a pizza okrągła? Oto wyjaśnienie

Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego okrągłą pizzę umieszcza się w kwadratowych pudełkach? Czas rozwiać wszelkie wątpliwości i rozjaśnić tą kwestię.

Czego nie wolno spożywać w Środę Popielcową?
Zapisz na później
PrzepisyCzego nie można jeść w Środę Popielcową? Kościół stawia sprawę jasno

Środa Popielcowa w 2024 roku przypada 14 lutego. Niektórzy w ten dzień planują romantyczną kolację z okazji walentynek, inni decydują się pościć. Okazuje się, że istnieje kilka zasad, o których warto pamiętać w pierwszy dzień Wielkiego Postu.

Jak poprawić smak i kolor rosołu?
Zapisz na później
PrzepisyNie sól rosołu w tym momencie. Stanie się niejadalny

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Ten niemal magiczny wywar ratuje nas podczas przeziębienia czy choroby. Niestety jeden błąd może spowodować, że zupa straci swój smak. Chodzi o moment posolenia.

Do jakiego pojemnika należy wyrzucić opakowanie po pizzy?
Zapisz na później
PrzepisyGdzie wyrzucić pudełko po pizzy? Nagminnie popełniamy błąd

Nieważne czy są tutaj miłośnicy klasycznej margherity, kontrowersyjnej hawajskiej czy popularnej capriciosy, jedno jest pewne - wielu uwielbia pizzę. Niestety mało kto wie, gdzie należy wyrzucić tłusty karton, gdy zamówimy ją do domu. Rozwiewamy wątpliwości.

Jak "odświeżyć" pączki?
Zapisz na później
PrzepisyJak odświeżyć wczorajszego pączka? Wystarczy banalny trik

W tłusty czwartek zdecydowana większość z nas skusiła się na pysznego, pulchniutkiego pączka. Jeśli nadal zostały nam niezjedzone ciastka, jest prosty sposób na to, jak je "odświeżyć", aby nadal były miękkie.

Prosty trik sprawi, że soczyste będą wyjątkowo soczyste
Zapisz na później
PrzepisyWbij w mielone. Kotlety będą soczyste jak nigdy

Kotlety mielone to absolutny klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. Można je przygotować bardzo łatwo, szybko i na na różne sposoby. Niestety, zdarza się, że wychodzą za suche. Dzięki temu trikowi to już nigdy się nie powtórzy.

Jak rozpoznać dobrego pączka?
Zapisz na później
PrzepisyNajgorsze pączki rozpoznasz po szczególe. Nie kupuj

Jedni decydują się zapłacić więcej w dobrej cukierni, inni stawiają na ilość. Niezależnie od tego, gdzie zamierzasz kupić pączki, warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Brak charakterystycznej białej obwódki to zły znak.

Przyklej do pomidora, aby zachował świeżość na dłużej
Zapisz na później
PrzepisyUkryta funkcja naklejek na pomidorach. Nigdy nie wyrzucaj

Wydaje się, że naklejki na warzywach i owocach spełniają jedynie rolę informacyjną - dowiadujemy się z nich, skąd pochodzą albo jakiego są gatunku. Te umieszczone na pomidorach mogą jednak przedłużyć ich świeżość. W jaki sposób?

Pączki z dodatkiem ziemniaków dłużej zachowają świeżość
Zapisz na później
PrzepisySekretny składnik pączków. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej

Chcesz usmażyć więcej pączków, ale obawiasz się, że kolejnego dnia nie będą już tak smaczne? Dodaj sekretny składnik, dzięki któremu ciasto dłużej zachowa świeżość. Wystarczy odrobina ziemniaków.

Symbol Rainforest Alliance często widywany jest na żywności
Zapisz na później
PrzepisyWidzisz symbol żaby na jedzeniu? Koniecznie przeczytaj

Symbol zielonej żaby można zauważyć na bananach czy opakowaniach kawy. Zwolennicy teorii spiskowych twierdzą, że w ten sposób rozpoznają żywność "modyfikowaną genetycznie przez Billa Gatesa". Prawda jest jednak zupełnie inna.

Jak wykorzystać opakowanie po maśle?
Zapisz na później
PrzepisyChowa papierki po maśle. Sprytne, do czego je wykorzystuje

Kupujesz masło w kostce? Świetnie się składa, bo ten trik z całą pewnością przypadnie ci do gustu. Okazuje się, że opakowanie, które zazwyczaj szybko trafiało do kosza, można jeszcze wykorzystać. Jak? Podpowiadamy.

Kolacja za 1,5 tys. zł
Zapisz na później
PrzepisyZjadła kolację w Warszawie. Kwota na paragonie zwala z nóg

- Od restauracji tej klasy wymagam więcej - stwierdziła Aga, która recenzuje lokale kulinarne. Tym razem za kolację zapłaciła 1,5 tys. zł. Przyznała jednak, że nie wszystko ją satysfakcjonowało.

Alice zdradziła przepis na idealne tosty
Zapisz na później
PrzepisySzefowa kuchni zdradziła przepis na idealne tosty. Już nie zrobisz ich inaczej

Wydawać by się mogło, że tosty to jedno z najprostszych dań na świecie. W końcu nawet osoby, które nie mają talentu kulinarnego, są w stanie je zrobić. Okazuje się, że czasami naprawdę potrzeba niewiele, aby były jeszcze lepsze.

Cała prawda o pączkach z dyskontów. Dietetyk mówi jasno
Zapisz na później
PrzepisyKupujesz pączki w Biedronce albo Lidlu? Musisz to wiedzieć

Tłusty czwartek - piękna tradycja czy pretekst do całodziennej słodko-tłustej biesiady i pączkowego "cheat meala" od rana do wieczora? Niezależnie od tego, jak potraktujemy ten dzień: na bogato czy z umiarem, pewnie prawie każdy z nas zje wtedy choć jednego pączka. Ale najpierw pytanie zasadnicze: gdzie kupić najlepszego? Czy coś dobrego można upolować w dyskontach?

Agnieszka Kramza
Jak prawidłowo smażyć pączki?
Zapisz na później
PrzepisyJak smażyć pączki na tłusty czwartek? Jest jedna zasada, która sprawi, że będą znakomite

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Aby tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien tego dnia skusić się pysznego pączka. Zamiast wydawać na niego pieniądze, z łatwością można przyrządzić go samodzielnie. Jak to zrobić? Podpowiadamy.

Jeśli kartofle są zielonkawe, wypuszczają pędy nie nadają się do jedzenia
Zapisz na później
PrzepisyNie jedz takich ziemniaków. Są trujące

Ziemniaki są pyszne i pożywne, ale tylko pod warunkiem, że nie są zielone. Jeśli znajdziemy takie w kuchni, musimy je natychmiast wyrzucić. Występuje w nich trująca substancja, która może nawet doprowadzić do śmierci.