Pomidorówka należy do klasyków naszej kuchni. To druga ulubiona zupa Polaków – tuż po królującym na podium rosole. Bardzo istotny w jej przypadku jest moment zabielania. Jak to zrobić dobrze, a przy okazji też zdrowo? Oto kilka sprawdzonych rad.
Służby prowadzą czynności ws. śmierci 54-latka, który zmarł po zjedzeniu galarety kupionej na targowisku w Nowej Dębie na Podkarpaciu. Podejrzane małżeństwo spod Mielca czeka na przesłuchanie. - Jako rolnik mam żal do osób, które dopuściły się tak rażących zaniedbań - mówi WP Henryk Dankowiakowski, dyrektor Małopolskiej Izby Rolniczej.
Świeży szczypiorek idealnie sprawdzi się w sałatkach i na kanapce, niestety szybko więdnie i traci swój smak. Jest jednak sposób, aby mieć stały dostęp do świeżego szczypioru i to nawet zimą.
Picie kawy dla wielu jest rytuałem, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Okazuje się, że warto wzbogacić ten napój o jeden składnik, który będzie miał pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Greczynki stosują go od lat, dzięki czemu cieszą się młodym wyglądem.
Powinniśmy jeść więcej ryb. Są pożywne i stosunkowo proste w przyrządzeniu. Ponieważ jednak większość ryb trafia do nas w postaci mrożonego produktu, warto wiedzieć, jak bezpiecznie je rozmrozić.
Pieczarki to łatwo dostępny, smaczny i tani dodatek do wielu potraw. Warto jednak wiedzieć, jak te grzyby dobrze usmażyć, żeby nie zepsuć ich smaku. Wystarczy pamiętać o jednej zasadzie – wtedy na pewno wyjdą idealne.
Zdarzyło ci się kiedyś wyciągnąć z lodówki kabanosy, na których pojawił się biały nalot? Jeśli założyłeś, że to pleśń, mogłeś być w błędzie. Wyjaśniamy, czym tak naprawdę jest pojawiający się osad i jak odróżnić go od pleśni.
Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Są smaczne, pożywne, a do tego proste. Okazuje się jednak, że mogą wyjść jeszcze lepiej niż zawsze. Wystarczy pamiętać o metodzie "trzech jedynek".
Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego okrągłą pizzę umieszcza się w kwadratowych pudełkach? Czas rozwiać wszelkie wątpliwości i rozjaśnić tą kwestię.
Środa Popielcowa w 2024 roku przypada 14 lutego. Niektórzy w ten dzień planują romantyczną kolację z okazji walentynek, inni decydują się pościć. Okazuje się, że istnieje kilka zasad, o których warto pamiętać w pierwszy dzień Wielkiego Postu.
Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Ten niemal magiczny wywar ratuje nas podczas przeziębienia czy choroby. Niestety jeden błąd może spowodować, że zupa straci swój smak. Chodzi o moment posolenia.
Nieważne czy są tutaj miłośnicy klasycznej margherity, kontrowersyjnej hawajskiej czy popularnej capriciosy, jedno jest pewne - wielu uwielbia pizzę. Niestety mało kto wie, gdzie należy wyrzucić tłusty karton, gdy zamówimy ją do domu. Rozwiewamy wątpliwości.
W tłusty czwartek zdecydowana większość z nas skusiła się na pysznego, pulchniutkiego pączka. Jeśli nadal zostały nam niezjedzone ciastka, jest prosty sposób na to, jak je "odświeżyć", aby nadal były miękkie.
Kotlety mielone to absolutny klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. Można je przygotować bardzo łatwo, szybko i na na różne sposoby. Niestety, zdarza się, że wychodzą za suche. Dzięki temu trikowi to już nigdy się nie powtórzy.
Jedni decydują się zapłacić więcej w dobrej cukierni, inni stawiają na ilość. Niezależnie od tego, gdzie zamierzasz kupić pączki, warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Brak charakterystycznej białej obwódki to zły znak.
Wydaje się, że naklejki na warzywach i owocach spełniają jedynie rolę informacyjną - dowiadujemy się z nich, skąd pochodzą albo jakiego są gatunku. Te umieszczone na pomidorach mogą jednak przedłużyć ich świeżość. W jaki sposób?
Chcesz usmażyć więcej pączków, ale obawiasz się, że kolejnego dnia nie będą już tak smaczne? Dodaj sekretny składnik, dzięki któremu ciasto dłużej zachowa świeżość. Wystarczy odrobina ziemniaków.
Symbol zielonej żaby można zauważyć na bananach czy opakowaniach kawy. Zwolennicy teorii spiskowych twierdzą, że w ten sposób rozpoznają żywność "modyfikowaną genetycznie przez Billa Gatesa". Prawda jest jednak zupełnie inna.
Kupujesz masło w kostce? Świetnie się składa, bo ten trik z całą pewnością przypadnie ci do gustu. Okazuje się, że opakowanie, które zazwyczaj szybko trafiało do kosza, można jeszcze wykorzystać. Jak? Podpowiadamy.
- Od restauracji tej klasy wymagam więcej - stwierdziła Aga, która recenzuje lokale kulinarne. Tym razem za kolację zapłaciła 1,5 tys. zł. Przyznała jednak, że nie wszystko ją satysfakcjonowało.
Wydawać by się mogło, że tosty to jedno z najprostszych dań na świecie. W końcu nawet osoby, które nie mają talentu kulinarnego, są w stanie je zrobić. Okazuje się, że czasami naprawdę potrzeba niewiele, aby były jeszcze lepsze.
Tłusty czwartek - piękna tradycja czy pretekst do całodziennej słodko-tłustej biesiady i pączkowego "cheat meala" od rana do wieczora? Niezależnie od tego, jak potraktujemy ten dzień: na bogato czy z umiarem, pewnie prawie każdy z nas zje wtedy choć jednego pączka. Ale najpierw pytanie zasadnicze: gdzie kupić najlepszego? Czy coś dobrego można upolować w dyskontach?
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Aby tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien tego dnia skusić się pysznego pączka. Zamiast wydawać na niego pieniądze, z łatwością można przyrządzić go samodzielnie. Jak to zrobić? Podpowiadamy.
Ziemniaki są pyszne i pożywne, ale tylko pod warunkiem, że nie są zielone. Jeśli znajdziemy takie w kuchni, musimy je natychmiast wyrzucić. Występuje w nich trująca substancja, która może nawet doprowadzić do śmierci.