Gotowanie

Gotowanie

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków
Zapisz na później
PrzepisyTrik z "gastronomika". Placki ziemniaczane wyjdą idealne

Nikt nie lubi jedzenia, które brzydko wygląda. Tymczasem zdarza się, że nawet świeżo przygotowane placki ziemniaczane ciemnieją podczas smażenia. Jak temu zapobiegać? Ta metoda sprawdza się za każdym razem.

Kotlety schabowe to jedna z najbardziej ulubionych potraw Polaków
Zapisz na później
PrzepisyWczorajszy kotlet jak świeżo usmażony. Trik, który uratuje obiad

Kotlety schabowe to hit polskiej kuchni. Jemy je często i też zazwyczaj smażymy więcej, na zapas. Niestety, na drugi dzień nie są tak smaczne. Można to jednak naprawić, stosując ten prosty trik. Wczorajsze kotlety odzyskają chrupkość.

Kotlet schabowy smaczny jak nigdy przedtem
Zapisz na później
PrzepisyUżyj zamiast bułki tartej. Już nigdy nie zrobisz schabowego inaczej

Kotlet ze schabu bez kości, obtoczony w bułce tartej i smażony na oleju? Nic bardziej mylnego! Jeśli przygotowujesz schabowego w ten sposób, popełniasz aż trzy błędy! Słynna restauratorka Ewa Wachowicz mówi, co zrobić, by zafundować swojemu podniebieniu prawdziwą ucztę.

Jak sprawić, by ziemniaki nie rozpadały się podczas gotowania?
Zapisz na później
PrzepisyWlej dwie łyżki do gotujących się ziemniaków. Będą lepsze

Wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Te często pojawiają się na talerzu np. obok schabowego i surówek. Aby warzywo nie straciło walorów smakowych, dobrze wiedzieć, jak je ugotować. Ten trik zapobiegnie rozpadaniu się bulw, a dodatkowo wzbogaci ich smak.

Na co uważać kupując bułki w dyskontach?
Zapisz na później
PrzepisyPrawda o pieczywie z Biedronki i Lidla. Oto jak powstaje

Pieczywo "prosto z pieca" dostępne w większych sieciach handlowych to produkt, który przyciąga klientów swoją niską ceną i apetycznym wyglądem. Można je kupić od rana do późnego wieczora, ale co tak naprawdę się w nim kryje? Wyjaśniamy.

Żywiak chlebowiec to częsty lokator naszych kuchni
Zapisz na później
PrzepisyRozeszły się po Polsce. Kryją się w kuchni

Jesienią wszelkie szkodniki szukają schronienia w naszych domach. Teraz musimy się obawiać nie tylko karaluchów czy moli spożywczych, odwiedzają nas coraz to nowe szkodniki.

Marcela Banaszczyk
Jak sprytnie ugotować jajka?
Zapisz na później
PrzepisyDorzuć do garnka z jajkami. Skorupka odejdzie sama

Niby nie ma nic prostszego niż gotowanie jajek, a jednak nawet tak codzienną czynność możemy sobie ułatwić sprytnym patentem. Ten trik dobrze znają nasze babcie, a teraz mogą go wypróbować wszyscy zainteresowani.

Gdzie odłożyć pokrywkę w trakcie gotowania?
Zapisz na później
PrzepisyUkryta funkcja garnków. Nie każdy o niej wie

W trakcie gotowania zdarza się, że musimy sięgnąć po pokrywę. Dzięki niej szybciej ugotujemy wodę, a także będziemy mieć pewność, że nasze dania na pewno będą udane. Jednak gdzie ją odłożyć, gdy chcemy zamieszać potrawę?

Bagniak to potoczna nazwa dla maślaka pstrego
Zapisz na później
PrzepisyGrzybiarze często go mijają. Rezygnują z rarytasu

Jesienią chętnie wybieramy się do lasów. Zachęca do tego nie tylko możliwość obcowania z naturą, ale także wysyp grzybów. Amatorzy leśnych wędrówek rozpoczynają poszukiwania podgrzybków czy prawdziwków. Jest jednak pewien grzyb, który jest jadalny, choć mało znany.

Szczoteczki do zębów mogą zastąpić dziadka do orzechów
Zapisz na później
PrzepisyZwiąż dwie szczoteczki. Każdy powinien znać ten sposób

Dentyści zalecają, żeby wymieniać szczoteczkę do zębów co trzy miesiące. Zużyta najczęściej ląduje w koszu. Następnym razem się powstrzymaj i wypróbuj poniższy patent. Znacznie ułatwi konsumpcję.

Jak wyczyścić dna przypalonych naczyń?
Zapisz na później
PrzepisyWsmaruj w patelnię i zostaw. Po pół godziny będzie jak nowa

Na spodach garnków i patelni, zwłaszcza tych używanych na kuchenkach gazowych, pojawia się osad, który w kontakcie z wysoką temperaturą wnika w powierzchnię aluminium. Jeżeli dna naczyń nie są regularnie czyszczone, doprowadzenie ich do pierwotnego stanu graniczy z cudem.

Gorzka dynia jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia
Zapisz na później
Przepisy"Zespół toksycznego kabaczka". Można całkowicie wyłysieć i nawet umrzeć

Sezon na dynie rozpoczyna się wraz z nadejściem jesieni. Polacy pokochali ten smak i pożywne zupy kremy, placki czy ciasta. Okazuje się jednak, że dynia nie zawsze nadaje się do jedzenia. Oto jak uniknąć poważnych i nieprzyjemnych skutków zdrowotnych.

Jak wygląda mącznik młynarek i jak się go pozbyć?
Zapisz na później
PrzepisyW Polsce są już wszędzie. Ich pojawienie się to zły znak

Jest zmorą kuchennych szafek i spiżarni. Choć jest mniej znany niż mole spożywcze, może spowodować duże szkody. Mącznik młynarek to chrząszcz, którego trudno się pozbyć. Są jednak pewne sposoby, pozwalające usunąć tego szkodnika z domu.

Grzybiarze mają powody do radości
Zapisz na później
PrzepisyGrzybiarze zachwyceni. Prawdziwy skarb w polskich lasach

Polscy miłośnicy zbierania grzybów mają powód do radości. W lasach pojawiły się rydze, które uważane są za jedne z najsmaczniejszych i najbardziej cenionych gatunków grzybów. Informują o tym leśnicy z Baligrodu.

21 września zaproś gości do domu
Zapisz na później
Przepisy21 września zaproś gości. Gwarantowane bogactwo i szczęście

Przesądy, wierzenia ludowe i przysłowia podają często zaskakujące wskazówki dotyczące różnych aspektów życia. Niektóre tradycje są dobrze znane i cieszą się ogromną popularnością, jednak wiele z nich zostało niemal całkowicie zapomnianych. Jeden dotyczy pewnej wrześniowej daty.

Borowikowe wyspy to marzenie każdego grzybiarza
Zapisz na później
PrzepisyW lesie patrz w górę. Wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków

Grzybiarze mają swój raj na ziemi. To "borowikowe wyspy". Jak trafić na skupisko tych aromatycznych grzybów? Czasem warto patrzeć w górę. Ekspertka wyjaśnia dlaczego.

Polej podczas pieczenia - wieprzowina zmięknie
Zapisz na później
PrzepisyPolej wieprzowinę podczas smażenia. Będzie miękka jak nigdy

Wieprzowina to mięso, które wyjątkowo często gości na polskich stołach. Można przyrządzić je na wiele różnych sposobów, jednak żeby było miękkie i jednocześnie, kruche, trzeba trzymać się ściśle określonych zasad, albo... zastosować pewien patent.

Mikroliście są dietetycznym hitem
Zapisz na później
PrzepisyTylko 12 kalorii i mnóstwo witamin. Zapomnisz o głodzie na długo

Zdrowe, pyszne, pełne antyoksydantów. Mają zaledwie 12 kalorii w 100 gramach. Poznaj mikroliście, alternatywę dla sałaty i kiełek. Warto jeść je możliwie jak najczęściej, bowiem nie dość, że są syte, to do tego odmładzają organizm.

Liście laurowe mają wiele właściwości
Zapisz na później
PrzepisyWkładają liście laurowe pod poduszkę. Efekty czuć rano

Liście laurowe to bardzo popularna przyprawa, którą wykorzystujemy zwłaszcza do zup, gulaszy czy sosów. Okazuje się jednak, że wiele osób wierzy w niemal magiczne działanie liści, które mają przynosić nam prorocze sny lub zastrzyk gotówki.

Jak pozbyć się z kubków osadu po kawie i herbacie?
Zapisz na później
PrzepisyWetrzyj w kubek. Zapomnisz o osadzie

Po wypiciu kawy czy też mocnej herbaty w środku kubka pojawia się nieestetyczny nalot, z którym to często nie radzą sobie nawet zmywarki. Jeśli chcesz przywrócić kubkom dawny wygląd, wykorzystaj poniższy patent.

Naturalny miód lipowy
Zapisz na później
PrzepisyWystarczy zapałka. Sprawdź, czy twój miód jest prawdziwy

Umiesz znaleźć różnicę między miodem sztucznym a miodem surowym? Producenci często chcą zataić tę informację. Prawdziwy miód rozpoznasz po konsystencji, smaku i aromacie. Pomocny jest również test zapałki. Jak go wykonać?

Czy można wypić napój kiedy zauważymy w nim muszkę owocówkę?
Zapisz na później
PrzepisyDo napoju wpadła muszka? Ekspertka tłumaczy, czy możesz go wypić

Słodkie napoje zapachem często przyciągają insekty. Pewnie nieraz zdarzyło ci się zauważyć, że w szklance pojawiła się mała muszka. Czy można wypić napój po wyłowieniu nieproszonego gościa, czy lepiej natychmiast go wylać? Ekspertka wskazała jedyną słuszną odpowiedź.

Jak oczyścić grzyby?
Zapisz na później
PrzepisyKoniec ze skrobaniem. Patent grzybiarza robi furorę

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. W lasach unosi się ich wyjątkowy zapach, a wśród drzew można znaleźć coraz więcej brązowych kapeluszy. Zanim znajdą się w sosie lub zupie, musimy odpowiednio je przygotować. Ten prosty trik sprawi, że szybko oczyścisz grzyby z piasku.

Jak przechowywać przetwory bez piwnicy?
Zapisz na później
PrzepisyLepsze miejsce niż piwnica. Tam przechowuj słoiki

Nie ma to, jak domowe przetwory. Te zrobione we własnej kuchni dają nie tylko ogromną satysfakcję, ale także pewny skład. Słoiki pełne warzyw czy owoców umilą okresy, w których brakuje nam świeżych składników. Jak jednak przechowywać przetwory, gdy nie mamy piwnicy lub spiżarni?