Pieczywo to jeden z produktów, który najczęściej ląduje w naszych koszykach podczas codziennych zakupów, zwłaszcza w dyskontach, takich jak Biedronka. Warto znać bardzo proste triki, które ułatwią obsługę szuflad, w których jest ono przechowywane.
W Zakopanem prawdziwe zatrzęsienie arabskich turystów. Tatry odwiedzają również szejkowie, którzy nie szczędzą na swoich przyjemnościach. Jeden z nich zostawił w lokalnym sklepiku prawdziwą fortunę.
Katarzyna Bosacka wielokrotnie brała pod lupę produkty spożywcze i przyglądała się ich składom. Dziennikarka uświadamia Polaków, że to, co jemy, ma znaczący wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Teraz ostrzega przed popularną przekąską, którą rodzice często podają swoim pociechom.
Podrażnienia w jamie ustnej, pieczenie w gardle, biegunka. Aby uniknąć tych nieprzyjemnych objawów, lepiej nie jeść ananasa, który jeszcze nie dojrzał. Po czym go rozpoznać?
Koperek nadaje walorów smakowych wielu potrawom. Nic więc dziwnego, że tak chętnie po niego sięgamy. Niestety, ma on jedną, małą wadę — więdnie chwilę po zerwaniu lub zakupie. Podpowiadamy, jak przedłużyć jego świeżość.
Sezon na grzyby już trwa. Ponieważ w ostatnim czasie pogoda była dość kapryśna i deszczowa, w lasach zdążyło już obrodzić. Warto jednak pamiętać, że nie wszędzie możemy zbierać grzyby. Na pewno nie wolno tego robić w parkach narodowych. Oto co za to grozi.
Pierś, polędwiczka, udka, skrzydełka, podroby - niemalże każdą część kurczaka da się przerobić na pyszne danie. Niestety, nie każda z nich nadaje się do spożycia ze względu na często występujące w nich pasożyty. Których elementów lepiej unikać?
Sierpień w tym roku nie rozpieszcza pogodowo – jak na razie jest chłodno i deszczowo. Wypoczywający w Polsce urlopowicze mogą nie być zadowoleni, jednak dla grzybiarzy takie warunki to prawdziwy raj. Sprawdź, jakich gatunków grzybów możesz spodziewać się podczas zbiorów.
Zazwyczaj trzymamy tam patelnie, wałek lub rzadziej używane przybory kuchenne. Okazuje się, że szuflada pod piekarnikiem może mieć dużo bardziej praktyczną funkcję. Dla niektórych to prawdziwe odkrycie.
Obecność muszek, ziemiórek czy meszków na roślinach zwykle nie zwiastuje niczego dobrego. Ich żerowanie może doprowadzić do stopniowego żółknięcia, brązowienia, a na końcu, do obumarcia rośliny. Na szczęście, można tego uniknąć.
Zachery Dereniowski to jeden z najbardziej znanych tiktokerów, który zasłynął dzięki poruszającym filmikom publikowanym na swoim profilu. W jednym z nagrań poprosił pracownicę restauracji o ryż - miał jednak tylko jednego dolara. Oto jak zareagowała kobieta.
Parmezan jest nieodłącznym elementem włoskiej kuchni. Nie każdy jednak wie, jak powstaje ten aromatyczny ser i dlaczego jest nieodpowiedni dla wegetarian.
Jedzenie po zaledwie kilku dniach pokrywa się pleśnią? Problemem może być zła temperatura lodówki. Często jest to również efekt niewłaściwego rozmieszczenie produktów w jej wnętrzu. Podpowiadamy, jak przedłużyć trwałość żywności.
Odcinanie ciemnej końcówki banana przed zjedzeniem to praktyka, którą wiele osób poznało jeszcze w domu rodzinnym. Często powtarza się, że w tym punkcie znajdują się pasożyty, a jej spożycie może być szkodliwe. Dietetyczka rozwiewa wątpliwości.
Dzięki tackom do grillowania możemy przygotować pyszne, soczyste i nieprzypalone mięso. Mało kto jednak wie, że mają dodatkową funkcję. Nie chodzi wyłącznie o wygodę przygotowywania posiłków z rusztu. Istotny jest również aspekt zdrowotny.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka tego naparu. Niestety, zdaniem naukowców, picie kawy zaraz po przebudzeniu nie jest dobre. Dlaczego? Wyjaśniamy.
Jeśli podczas smażenia z patelni tryska olej, który osadza się na kaflach i płycie gazowej, posyp ją produktem, który na pewno masz już w swojej szafce kuchennej. Trik naprawdę działa.
Czajniki gazowe znowu stają się modne – wszystko dzięki ich retro wyglądowi, który nadaje charakteru w każdej kuchni. Problem pojawia się jednak, kiedy czajnik staje się brudny. Na szczęście istnieje bardzo prosty trik, dzięki któremu możemy go szybko wyczyścić.
Tiktokerka Iga Zielińska testuje jagodzianki w popularnych lokalach. Tym razem padło na Urszi Cakes, gdzie za bułkę z jagodowym nadzieniem trzeba zapłacić aż 30 złotych. Warto?
Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest ryba. Będąc na wakacjach, jemy ją wyjątkowo często. Niestety, nie każda ryba jest warta naszych pieniędzy. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą i czym kierować się przy wyborze restauracji.
Grzybobranie to nie tylko sposób na zdobycie pysznego jedzenia, ale także okazja do wyciszenia się, relaksu i poznania tajemniczego świata leśnych stworzeń. Dla niektórych to również źródło zarobku. Ci muszą jednak uważać. Za niespełnienie procedur grożą wysokie kary.
Ogórki kiszone to nasza duma narodowa. Po ich wykorzystaniu zostaje woda, którą większość z nas wylewa. To błąd, bowiem bogaty w składniki odżywcze płyn można wykorzystać na kilka różnych sposobów.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Jak się okazuje, nie powinniśmy łączyć jej z niektórymi produktami, bowiem narażamy się na poważne konsekwencje zdrowotne.
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych i zarazem najbardziej lubianych polskich dań. Każdy z nas przygotowuje je inaczej. Poznaj przepis na podkarpackie gołąbki, które zyskują coraz więcej fanów.