Gotowanie

    Gotowanie

    Arabscy turyści wydają krocie w Zakopanem
    Zapisz na później
    PrzepisyArabscy turyści pokochali Zakopane. Jeden z szejków nie oszczędzał na swoich żonach

    W Zakopanem prawdziwe zatrzęsienie arabskich turystów. Tatry odwiedzają również szejkowie, którzy nie szczędzą na swoich przyjemnościach. Jeden z nich zostawił w lokalnym sklepiku prawdziwą fortunę.

    Katarzyna Bosacka
    Zapisz na później
    PrzepisyBosacka ostrzega przed popularną przekąską. Lista minusów jest długa

    Katarzyna Bosacka wielokrotnie brała pod lupę produkty spożywcze i przyglądała się ich składom. Dziennikarka uświadamia Polaków, że to, co jemy, ma znaczący wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Teraz ostrzega przed popularną przekąską, którą rodzice często podają swoim pociechom.

    Niedojrzały jest trujący
    Zapisz na później
    PrzepisyPolacy się zajadają. Niepokojące, co robi w ustach

    Podrażnienia w jamie ustnej, pieczenie w gardle, biegunka. Aby uniknąć tych nieprzyjemnych objawów, lepiej nie jeść ananasa, który jeszcze nie dojrzał. Po czym go rozpoznać?

    Co zrobić, by koper długo zachował świeżość?
    Zapisz na później
    PrzepisyOwiń tym koperek. Będzie świeży przez dwa tygodnie

    Koperek nadaje walorów smakowych wielu potrawom. Nic więc dziwnego, że tak chętnie po niego sięgamy. Niestety, ma on jedną, małą wadę — więdnie chwilę po zerwaniu lub zakupie. Podpowiadamy, jak przedłużyć jego świeżość.

    Nie wszędzie wolno zbierać grzyby
    Zapisz na później
    PrzepisyZakazane na grzybobraniu. Wielu wróciło już z mandatem

    Sezon na grzyby już trwa. Ponieważ w ostatnim czasie pogoda była dość kapryśna i deszczowa, w lasach zdążyło już obrodzić. Warto jednak pamiętać, że nie wszędzie możemy zbierać grzyby. Na pewno nie wolno tego robić w parkach narodowych. Oto co za to grozi.

    Nie każdy element kurczak nadaje się do spożycia
    Zapisz na później
    PrzepisyNajgorsza część kurczaka. Aż roi się w niej od pasożytów

    Pierś, polędwiczka, udka, skrzydełka, podroby - niemalże każdą część kurczaka da się przerobić na pyszne danie. Niestety, nie każda z nich nadaje się do spożycia ze względu na często występujące w nich pasożyty. Których elementów lepiej unikać?

    Sezon na grzyby zaczyna się już latem
    Zapisz na później
    PrzepisyZnajdziesz ich zatrzęsienie. Rosną zawsze w jednym miejscu

    Sierpień w tym roku nie rozpieszcza pogodowo – jak na razie jest chłodno i deszczowo. Wypoczywający w Polsce urlopowicze mogą nie być zadowoleni, jednak dla grzybiarzy takie warunki to prawdziwy raj. Sprawdź, jakich gatunków grzybów możesz spodziewać się podczas zbiorów.

    Do czego służy półka pod piekarnikiem?
    Zapisz na później
    PrzepisyDo czego służy szuflada w piekarniku? Wielu zapomina o tej funkcji

    Zazwyczaj trzymamy tam patelnie, wałek lub rzadziej używane przybory kuchenne. Okazuje się, że szuflada pod piekarnikiem może mieć dużo bardziej praktyczną funkcję. Dla niektórych to prawdziwe odkrycie.

    Masz problem z owadami w domu? Wypróbuj ten sposób
    Zapisz na później
    PrzepisyInwazja muszek owocówek? Zmieszaj i spryskaj, a uciekną co do jednej

    Obecność muszek, ziemiórek czy meszków na roślinach zwykle nie zwiastuje niczego dobrego. Ich żerowanie może doprowadzić do stopniowego żółknięcia, brązowienia, a na końcu, do obumarcia rośliny. Na szczęście, można tego uniknąć.

    Adrianna Trusiuk
    Okazało się, że sprzedawczyni ma złote serce
    Zapisz na później
    PrzepisyNie miał pieniędzy. Dała mu posiłek za darmo. Tak się odpłacił

    Zachery Dereniowski to jeden z najbardziej znanych tiktokerów, który zasłynął dzięki poruszającym filmikom publikowanym na swoim profilu. W jednym z nagrań poprosił pracownicę restauracji o ryż - miał jednak tylko jednego dolara. Oto jak zareagowała kobieta.

    Nie każdy wie, z czego robiony jest pamezan
    Zapisz na później
    PrzepisyDla wielu to obrzydliwe. Jak powstaje parmezan?

    Parmezan jest nieodłącznym elementem włoskiej kuchni. Nie każdy jednak wie, jak powstaje ten aromatyczny ser i dlaczego jest nieodpowiedni dla wegetarian.

    Jaka temperatura w lodówce?
    Zapisz na później
    PrzepisyJedzenie szybko się psuje? Zmień temperaturę w lodówce

    Jedzenie po zaledwie kilku dniach pokrywa się pleśnią? Problemem może być zła temperatura lodówki. Często jest to również efekt niewłaściwego rozmieszczenie produktów w jej wnętrzu. Podpowiadamy, jak przedłużyć trwałość żywności.

    Czy czarną końcówkę banana trzeba obcinać?
    Zapisz na później
    PrzepisySą w niej pasożyty i robaki? Ekspertka ma ważny apel

    Odcinanie ciemnej końcówki banana przed zjedzeniem to praktyka, którą wiele osób poznało jeszcze w domu rodzinnym. Często powtarza się, że w tym punkcie znajdują się pasożyty, a jej spożycie może być szkodliwe. Dietetyczka rozwiewa wątpliwości.

    Aluminiowe tacki na grilla to przydatny wynalazek
    Zapisz na później
    PrzepisyWielu nie zna ich zastosowania. Bez zastanowienia lądują na grillu

    Dzięki tackom do grillowania możemy przygotować pyszne, soczyste i nieprzypalone mięso. Mało kto jednak wie, że mają dodatkową funkcję. Nie chodzi wyłącznie o wygodę przygotowywania posiłków z rusztu. Istotny jest również aspekt zdrowotny.

    Pora picia kawy ma znaczenie
    Zapisz na później
    PrzepisyKawa na ciebie nie działa? Pijesz ją w nieodpowiednich godzinach

    Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka tego naparu. Niestety, zdaniem naukowców, picie kawy zaraz po przebudzeniu nie jest dobre. Dlaczego? Wyjaśniamy.

    Zapomnisz o tryskającym tłuszczu podczas smażenia
    Zapisz na później
    PrzepisyWsyp na patelnię. Tłuszcz nawet nie pryśnie

    Jeśli podczas smażenia z patelni tryska olej, który osadza się na kaflach i płycie gazowej, posyp ją produktem, który na pewno masz już w swojej szafce kuchennej. Trik naprawdę działa.

    Jak wyczyścić czajnik?
    Zapisz na później
    PrzepisyZwiń w kulkę i potrzyj czajnik. Będzie lśnił jak nowy

    Czajniki gazowe znowu stają się modne – wszystko dzięki ich retro wyglądowi, który nadaje charakteru w każdej kuchni. Problem pojawia się jednak, kiedy czajnik staje się brudny. Na szczęście istnieje bardzo prosty trik, dzięki któremu możemy go szybko wyczyścić.

    Iga Zielińska spróbowała jagodzianki za 30 zł
    Zapisz na później
    PrzepisyKupiła najdroższą jagodziankę w Polsce. Cena zwala z nóg

    Tiktokerka Iga Zielińska testuje jagodzianki w popularnych lokalach. Tym razem padło na Urszi Cakes, gdzie za bułkę z jagodowym nadzieniem trzeba zapłacić aż 30 złotych. Warto?

    Nie każda ryba nad Bałtykiem jest warta wydanych pieniędzy
    Zapisz na później
    PrzepisyNajgorsza ryba. Nie daj się namówić kelnerowi

    Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest ryba. Będąc na wakacjach, jemy ją wyjątkowo często. Niestety, nie każda ryba jest warta naszych pieniędzy. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą i czym kierować się przy wyborze restauracji.

    Adrianna Trusiuk
    Sprzedaż grzybów bez atestu może słono kosztować
    Zapisz na później
    PrzepisyOgromne kary dla grzybiarzy. Muszą dopilnować formalności

    Grzybobranie to nie tylko sposób na zdobycie pysznego jedzenia, ale także okazja do wyciszenia się, relaksu i poznania tajemniczego świata leśnych stworzeń. Dla niektórych to również źródło zarobku. Ci muszą jednak uważać. Za niespełnienie procedur grożą wysokie kary.

    Ogórki kiszone są bardzo zdrowe
    Zapisz na później
    PrzepisyPamiętaj po zjedzeniu ogórków. Zbyt często popełniany błąd

    Ogórki kiszone to nasza duma narodowa. Po ich wykorzystaniu zostaje woda, którą większość z nas wylewa. To błąd, bowiem bogaty w składniki odżywcze płyn można wykorzystać na kilka różnych sposobów.

    Adrianna Trusiuk
    Jakich produktów nie powinno się łączyć z kawą?
    Zapisz na później
    PrzepisyNigdy nie łącz z kawą. Konsekwencje są poważne

    Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Jak się okazuje, nie powinniśmy łączyć jej z niektórymi produktami, bowiem narażamy się na poważne konsekwencje zdrowotne.

    Sekretny składnik gołąbków
    Zapisz na później
    PrzepisyGołąbki z Podkarpacia. Banalny przepis robi furorę

    Gołąbki to jedno z najpopularniejszych i zarazem najbardziej lubianych polskich dań. Każdy z nas przygotowuje je inaczej. Poznaj przepis na podkarpackie gołąbki, które zyskują coraz więcej fanów.

    Polski czosnek łatwo odróżnisz od chińskiego
    Zapisz na później
    PrzepisyJak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Banalny sposób

    W przeciągu ostatnich kilku lat coraz częściej mówi się o czosnku chińskim, który często uważany jest za gorszy od polskiego. Czy faktycznie jest się czego bać? Czym różni się czosnek chiński od czosnku polskiego? Wyjaśniamy.

    Adrianna Trusiuk