Gotowanie

Gotowanie

Polski czosnek łatwo odróżnisz od chińskiego
Zapisz na później
PrzepisyJak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Banalny sposób

W przeciągu ostatnich kilku lat coraz częściej mówi się o czosnku chińskim, który często uważany jest za gorszy od polskiego. Czy faktycznie jest się czego bać? Czym różni się czosnek chiński od czosnku polskiego? Wyjaśniamy.

Adrianna Trusiuk
Mielone będą jeszcze lepsze
Zapisz na później
PrzepisyNa Śląsku dodają do mielonych. Wychodzą obłędne

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Każdy z nas przygotowuje je na swój własny sposób. Wypróbuj przepis na kotlety mielone po śląsku, a już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób.

Adrianna Trusiuk
Kotlety mielone mogą mieć wiele różnych odsłon
Zapisz na później
PrzepisyDodaj zamiast bułki. Mielone zachwycą smakiem

Kotlety mielone to jedno z najczęściej przyrządzanych dań w Polsce. Nic w tym dziwnego, skoro są pyszne, soczyste i syte. Jeśli chcesz nieco zmienić ich smak, zamiast bułki tartej dodaj do panierki składnik, który z pewnością masz już w swojej kuchni.

Adrianna Trusiuk
Jak szybko pozbyć się robaków z czereśni?
Zapisz na później
PrzepisyZanurz czereśnie na kilka minut. Wszystkie larwy się wyniosą

Czereśnie to symbol lata. Choć są pyszne i zdrowe, często żerują na nich niewielkie larwy, które ukrywają się w środku owoców. Jeśli chcesz uniknąć przykrej niespodzianki, posyp czereśnie produktem, który najpewniej masz już w swojej kuchni.

Jak odcedzać makaron?
Zapisz na później
PrzepisyPokazał, jak odcedza makaron. Mało kto znał ten sposób

"Całe życie robiłeś to źle" - twierdzą właściciele profilu Cooking Cards. Opublikowali wideo, na którym pokazują, jak właściwie trzeba używać sitka. Filmik bije rekordy popularności, a internauci są podzieleni.

Dzięki prostemu trikowi pieczywo dłużej zachowa świeżość
Zapisz na później
PrzepisyWłóż do torby z pieczywem. Będzie świeże przez trzy tygodnie

Chociaż Polacy znani są ze swojej gospodarności, prawda jest taka, że marnujemy zatrważającą ilość jedzenia. Mało kto wie, jak powinno przechowywać się poszczególne produkty spożywcze. Jednym z przykładów jest chleb. Prosty trik przedłuży jego świeżość nawet do trzech tygodni.

Ziemniaki nie powinny być łączone z tłustym mięsem
Zapisz na później
PrzepisyNigdy nie jedz z ziemniakami. Wielu Polaków popełnia ten błąd

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Chociaż te popularne warzywa zawierają wiele składników odżywczych, skrobi czy witamin, w połączeniu z pewnymi produktami mogą prowadzić do bardzo nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych.

Jaki zapach przyciąga komary i kleszcze?
Zapisz na później
PrzepisyWystarczy jedna szklanka. Na komary i kleszcze działa jak magnes

Ciepła wiosna i lato sprzyjają spotkaniom towarzyskim na świeżym powietrzu. To właśnie wtedy najczęściej organizujemy ogniska czy grille, które często zakrapiane są alkoholem. Jak się okazuje, to właśnie zapach alkoholu przyciąga do nas... komary i kleszcze.

Adrianna Trusiuk
Sposób na folię spożywczą
Zapisz na później
PrzepisyZostaw folię w lodówce. Następnego dnia sobie podziękujesz

Poranek w wielu domach zamienia się w koszmar. W pośpiechu wszystko leci nam z rąk. Gdy już uda nam się zrobić kanapki, okazuje się, że folia spożywcza rwie się i skleja, przez co tracimy kolejne cenne minuty. A wystarczyłoby zastosować ten prosty patent.

Przeterminowane mleko możesz wykorzystać do sprzątania
Zapisz na później
PrzepisyWylewasz stare mleko? To błąd. Możesz je sprytnie wykorzystać

Spożycie przeterminowanego nabiału jest dość ryzykownym posunięciem — zwykle kończy się to nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Tutaj nie pomoże nawet obróbka termiczna. Jak się okazuje, mleko po terminie z powodzeniem można wykorzystać do sprzątania.

Odpowiednio nawożone ogórki odwdzięczą się obfitymi plonami
Zapisz na później
PrzepisyPodlej ogródki wodą z popularną przyprawą. Obrodzą jak nigdy wcześniej

Sezon na ogórki gruntowe zbliża się wielkimi krokami. To najwyższy czas zacząć je dokarmiać, by urosły zdrowe i okazałe. Nie musisz kupować drogich nawozów. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą dwa składniki, które najprawdopodobniej masz już w domu.

Nawóz z ziemniaków potrafi czynić cuda
Zapisz na później
PrzepisyGenialny nawóz z obierek po ziemniakach. Natychmiast odżywi rośliny

Drożdże, cynamon, soda oczyszczona, banany — wiele produktów, które już znajdują się w domu, nadaje się do przygotowania domowego nawozu. Jednak ten z obierek po ziemniakach jest naprawdę wyjątkowy. Efekty zauważysz już po pierwszym nawożeniu.

Czy masowanie sobie twarzy ogórkiem kiszonym ma sens?
Zapisz na później
PrzepisyMasaż twarzy ogórkiem kiszonym. Ekspertka tłumaczy fenomen

Instagram i TikTok obfitują w treści związane z dbaniem o urodę. Część z nich wzbudza niemałe kontrowersje. W ostatnim czasie głośno zrobiło się o masażu twarzy... ogórkiem kiszonym. Choć brzmi to groteskowo, dermatolodzy widzą w tym pewien sens.

Zamiokulkas przepada za naturalnym nawozem
Zapisz na później
PrzepisyZakop w doniczce. Zamiokulkas aż się o to prosi

Domowe nawozy znowu wróciły do łask. Działają równie skutecznie, jak ich sklepowe odpowiedniki. W przypadku zamiokulkasa sprawdzają się obierki z jabłek. Dostarczają kwiatom cennych składników odżywczych takich jak azot, fosfor czy potas. Jak wykonać ten nawóz?

Brak podpałki nie musi równać się rezygnacji z grilla
Zapisz na później
PrzepisyWeź z lodówki i podpal. Rozpalisz grilla w kilka minut

Wyczekiwana przez wszystkich majówka zbliża się wielkimi krokami. Według synoptyków, tegoroczny długi weekend będzie ciepły i słoneczny. Nieodłącznym elementem każdej majówki jest grill. Podpowiadamy, jak go rozpalić, nie mając pod ręką podpałki.

Po pieczywo z dyskontu warto sięgać świadomie
Zapisz na później
PrzepisyKupujesz bułki w Biedronce? Te dwie omijaj szerokim łukiem

Wchodzisz do Biedronki i już od progu wita cię zapach świeżo upieczonego pieczywa? Wyobrażasz sobie, jak to będzie wgryźć się w chrupiącą bułeczkę, ale zaraz przychodzi pytanie: czy pieczywo z marketu to na pewno dobry wybór? Odpowiedź brzmi: tak, ale warto wybierać świadomie. Poznaj dwie najgorsze i dwie najlepsze bułki z Biedronki.

dr Michał Wrzosek
Trick, który sprawi, że rosół zyska zupełnie nowego smaku
Zapisz na później
Przepisy"Pieczony rosół" zachwyca smakiem. Przepis jest banalny

Nie ma jednego, słusznego przepisu na rosół, ale jest kilka patentów, które skutecznie podkręcają smak wywaru. Ten, który poznasz dzisiaj, sprawi, że już nigdy nie zrobisz go inaczej.

Żurek to tradycyjna zupa wielkanocna
Zapisz na później
PrzepisyMało kto dodaje do żurku tę przyprawę. Goście będą się zajadać

Żurek to najpopularniejsza z zup, które pojawiają się na stole podczas świąt wielkanocnych. Nie jest trudny do wykonania, jednak należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Mało kto wie, że należy dodać do niego jeden składnik, żeby zupa była smaczniejsza.

Zanim zjesz jajko, upewnij się, że jest świeże
Zapisz na później
PrzepisyTak sprawdzisz czy jajko jest świeże. Patent bez rozbijania

Zjedzenie nieświeżego jajka wywołuje nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które dają we znaki nawet kilka godzin po posiłku. Jednak chwilowa niedyspozycja to nic w porównaniu do zakażenia salmonellą, której bakterie mnożą się w przeterminowanych jajkach.

Domowy pasztet jest prosty do wykonania
Zapisz na później
PrzepisyPasztet będzie rozpływał się w ustach. Dodaj ten składnik

Domowy pasztet pojawia się na niejednym wielkanocnym stole. Z pozoru wydaje się, że jego przygotowanie nie jest zbyt trudne, jednak łatwo popełnić prosty błąd i doprowadzić do tego, że pasztet okaże się zbyt suchy.

Majonez można łatwo zastąpić
Zapisz na później
PrzepisyNie dodawaj do sałatki majonezu. Jest lepszy zamiennik

Majonez to obowiązkowy dodatek do potraw wielkanocnych. Ale czy na pewno? Zwłaszcza jeżeli dbamy o zdrowe żywienie i jesteśmy na diecie, warto zastanowić się nad zdrowszymi sosami i dodatkami. Także do tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Obieranie jajek może być szybkie i łatwe
Zapisz na później
PrzepisySkorupka odejdzie w sekundę. Mało kto zna ten sposób

Jak szybko obrać jajka? Jeżeli planujemy tradycyjne wielkanocne śniadanie, warto poznać skuteczną sztuczkę, która pomoże nam szybko wykonać tę żmudną, zwłaszcza w przypadku świeżych jaj, czynność. Trik jest bardzo prosty.

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?
Zapisz na później
PrzepisyNa ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot? Mało kto wie, czym jest

Ogórki kiszone często nazywa się polskim dobrym narodowym. Nie dość, że są smaczne, to mają liczne właściwości prozdrowotne. Przechowywane w lodówce mogą stać tam naprawdę długo. Co w przypadku, kiedy pojawia się na nich biały, mazisty nalot?

Tym sposobem sprawdzisz, czy jajka są świeże
Zapisz na później
PrzepisyTak sprawdzisz, czy jajko jest świeże. Wystarczy latarka

Nie raz, nie dwa, każdemu z nas zdarzyło się kupić nieświeże jajka. Żeby temu zapobiec, część osób otwiera wytłaczanki z jajkami w celu sprawdzenia świeżości. Już sam wygląd skorupki jajka świadczy o tym, czy jajko jest świeże, czy też nie.